ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»

 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 

Η Κυβέρνηση δε διαθέτει κανένα απολύτως σχέδιο στη διαπραγμάτευσή της. Το πάθημα πριν από ένα χρόνο δεν της έγινε μάθημα. Σήμερα βλέπουμε μία διαπραγμάτευση, η οποία καθυστερεί και φορτώνει περαιτέρω μέτρα τον ελληνικό λαό. Αυτό το καταλαβαίνουν άπαντες και δυστυχώς η σκληρή στάση των δανειστών οφείλεται στο γεγονός ότι η εν λόγω κυβέρνηση έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της «προς τα έξω». Οι δανειστές συνειδητοποιούν ότι όσα ψηφίζει η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να τα εφαρμόσει. Η Κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να υλοποιήσει είτε μεγάλες αλλαγές, είτε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, είτε πολύ απλά πράγματα. Ταυτόχρονα έχουμε υπουργούς, οι οποίοι αρνούνται να εφαρμόσουν μία πολιτική με κατεύθυνση προς όφελος του Έλληνα πολίτη και της ελληνικής οικογένειας. Για παράδειγμα στα ζητήματα όπου εκφράζεται η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στην Παιδεία, βλέπουμε τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί τινάζονται στον αέρα. Παράλληλα σε ζητήματα, τα οποία σχετίζονται ακόμα και με την υγεία, βλέπουμε ότι υπάρχει μία πολιτική εκ μέρους του κ. Πολάκη, η οποία γεννά ερωτήματα. Αναφέρομαι στα ζητήματα, τα οποία έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες γύρω από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις ευθύνες που μας αναλογούσαν. Ακόμα και τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στις πλατείες και πετούσε γιαούρτια, παίζοντας τον αντιμνημονιακό του ρόλο. Το περίφημα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» είχε παροχές προς τον ελληνικό λαό ύψους 10 δις ευρώ και σήμερα 15 μήνες μετά, έχουμε μέτρα που φθάνουν περίπου τα 8 δις ευρώ και τα οποία η Κυβέρνηση πρέπει να τα πάρει από τον ελληνικό λαό.

 

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει. Αυτό το οποίο θέτουμε στο τραπέζι διαρκώς συνίσταται στο γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μία νέα ομάδα διαπραγμάτευσης, μία Κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», η οποία θα πρέπει να προκύψει από την παρούσα Βουλή. Δε φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά δε θέλουμε να τεθούν νέα διχαστικά διλλήματα προς τον ελληνικό λαό, τα οποία δε λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται να υπάρξει είναι ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους και τους δανειστές του ΔΝΤ, ότι δηλαδή στην Ελλάδα έχουμε επιτέλους μάθει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει τα ρητορικά επιχειρήματα, να δουλέψει, να εφαρμόσει αυτά τα οποία υπογράφει και να αφήσει στην άκρη τα διλλήματα, τα οποία διχάζουν τον ελληνικό λαό. Η πραγματική οικονομία δε λειτουργεί. Όσα μέτρα και να κληθεί να πάρει και να ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να αποδώσουν, γιατί εκτός από την εμπιστοσύνη «των έξω», έχει χάσει και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται ότι η εν λόγω κυβέρνηση μπορεί να τον βγάλει από την παρούσα κρίση. Ακόμη και σε ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τη δική της πολιτική, βλέπουμε ότι οτιδήποτε και αν υποσχέθηκε, αδυνατεί να το εφαρμόσει. Αναφέρομαι σε δύο παραδείγματα. Πρώτον, η συγκυβέρνηση υποσχέθηκε την κατάθεση αναπτυξιακού νόμου έως και τις 31 Μαρτίου. Έχουμε 20 Απριλίου και ακόμα περιμένουμε τον αναπτυξιακό νόμο. Δεύτερον, πριν από ένα μήνα ο κ. Μουζάλας υποσχέθηκε ότι η Ειδομένη θα αδειάσει. Χθες αναγκάστηκε να πει τις αλήθειες, για τις οποίες έχουμε μιλήσει από την πρώτη στιγμή σχετικά με τη λειτουργία των ΜΚΟ. Πέρα από τα προβλήματα της οικονομίας δημιουργούνται ανθρωπιστικά προβλήματα. Επομένως χρειαζόμαστε απαντήσεις και λύσεις. Θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τους νέους διχασμούς και τα διλλήματα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σε απολύτως κανένα επίπεδο κάποια σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Πήρε ένα κομμάτι στελεχών, το οποίο έφυγε για λόγους «δήθεν αντιμνημονιακής πολιτικής» και σήμερα εφαρμόζει το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο. Για να γίνει ένας έντιμος διάλογος χρειάζεται η αποδοχή της αλήθειας. Η αλήθεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ειπωθεί ούτε προς τον ελληνικό λαό ούτε καν προς τους ψηφοφόρους του. Ακόμη και σήμερα ισχυρίζονται ότι διαπραγματεύονται για το καλό της χώρας και συνεχίζουν τα ίδια. Αυτοί, οι οποίοι οφείλουν να απολογηθούν είναι αυτοί που αποφάσισαν τρεις φορές να είναι συνοδοιπόροι του κ. Καμμένου, είναι αυτοί οι οποίοι αποφάσισαν τρεις φορές να προχωρήσουν σε πολιτικές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδεοληψίες, εμμονές και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τις παραδοσιακές αρχές, αξίες και ιδέες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, όσο και αν ο κ. Τσίπρας θέλει να το βγάλει προς τα έξω. Τι σχέση έχει η πολιτική λογική του κ. Τσακαλώτου, του κ. Φίλη και του κ. Σκουρλέτη με την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία;

Απολύτως καμία σχέση.

 

Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η αγωνία της ελληνικής οικογένειας. Για αυτό το ζήτημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δε λέει τίποτα γιατί δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θυμηθεί τι έλεγε πριν από 15 μήνες, καθώς από «αντιμνημονιακός» έγινε «μνημονιακότερος». Συζητά 3,5% πλεονάσματα, συζητά όλα όσα του ζητούν οι Ευρωπαίοι. Τρέχει στον κ. Ολάντ και κάνει πολιτική διαπραγμάτευση, παρακαλά τον κ. Ομπάμα, και στέλνει επιστολές στην κ. Λαγκάρτ για να έρθει το ΔΝΤ. Οι ΑΝΕΛ έφθασαν στο σημείο να υπερασπίζονται το ΝΑΤΟ και την παρουσία του. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την ελληνική οικονομία, το οποίο να περιλαμβάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, κυρίαρχες αλλαγές και με πρόσημο, το οποίο να εξυπηρετεί τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Χρειάζονται προτάσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα. Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, στη Συνδιάσκεψη που θα κάνουμε στα μέσα Μαΐου θα εκφράσουμε αυτό το σχέδιο, το οποίο θα ακουστεί και από τον ελληνικό λαό.