Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη

Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ 

στη Σοφία Λιάκου και την κυριακάτικη «KΟΝΤNEWS»

 

 1.Γιατί εσείς διαφωνείτε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία;

Αν δεν ήξερα το δημοσιογραφικό σας ενδιαφέρον και τις γνώσεις σας, θα έλεγα ότι και εσείς είστε θύμα fakenews. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο πολιτικό κόμμα που εισήγαγε την τεχνολογική πρόοδο στην πολιτική ζωή του τόπου. Ήταν το πρώτο κόμμα, που άνοιξε τις διαδικασίες του, προς όλους τους Έλληνες πολίτες και ειδικά αυτούς του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προχώρησε στις θεσμικές επαναστάσεις του opengov, της διαύγειας και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Κατά συνέπεια, έχουμε μακρά γνώση και σημαντική εμπειρία. Πολύ καθαρά: όχι μόνο δε διαφωνούμε στο θέμα της εξ αποστάσεως ψήφου, αλλά είμαστε και οι μόνοι που έχουμε προτείνει τομοναδικό πλήρες πλαίσιο εγγύησης της διαδικασίας, με το μοντέλο της Εσθονίας, που διασφαλίζει τη μεγάλη συμμετοχή και το αδιάβλητο. Είμαστε σίγουροι, ότι η επιτροπή Αλιβιζάτου θα πάρει την καλύτερη απόφαση.

 

2. Σας ακούμε να λέτε ότι είστε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, γιατί αρνείστε την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δυο χρόνια μετά το δημόσιο σφιχταγκάλιασμα Τσίπρα-Καμμένου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όλοι βλέπουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι ένας ενιαίος μηχανισμός εξουσίας, μια ενιαία ομάδα συμφερόντων, ένα ενιαίο κόμμα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν την ευκαιρία τους, κρίθηκαν και απέτυχαν.

Η νέα, μεγάλη, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, με αυτοδύναμη στρατηγική. Είναι εδώ για να πρωταγωνιστήσει, ενώνοντας τους Έλληνες, σε ένα σχέδιο οριστικής εξόδου από την Κρίση και άμβλυνσης των ανισοτήτων. Σε αυτό το σχέδιο, οι αξίες και οι ιδέες της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς είναι η κόκκινη γραμμή μας από λαϊκιστές και συντηρητικούς.

 

3. Μετά τις κάλπες θα απλώσετε χείρα βοηθείας  στη ΝΔ, όπως άλλωστε λένε οι πολιτικοί σας αντίπαλοι;

Κυρία Λιάκου, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι διαψεύστηκαν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να τους διαψεύδουμε, γιατί προχωράμε με όρους πολιτικούς, ιδεολογικούς και αξιακούς.

Η περίοδος του πολιτικού ετεροπροσδιορισμού τελείωσε οριστικά. Η ΝΔ και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι οι δυο όψεις ενός κάλπικου δικομματισμού, ενώ στην πολιτική πρακτική τους έχουν περισσότερα κοινά, από ότι διαφορές.

Η μεγάλη Κεντροαριστερά δεν θα είναι συμπλήρωμα , αλλά πρωταγωνιστής.

 

4. Πώς αιτιολογείτε μία νέα δημοσκόπηση που τοποθετεί ψηλά το νέο φορέα στη κεντροαριστερά;

Το σχέδιο, η επιμονή, οι ανοιχτές διαδικασίες, οι καθαρές κουβέντες, το ύφος και το ήθος της Φώφης Γεννηματά αλλάζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς ισχύος στην κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή, ένωσε, ανανέωσε, διεύρυνε την Παράταξη, δίνοντας νέα ισχυρή αυτοπεποίθηση σε κάθε φίλο, μέλος και στέλεχος. Σε αυτό το δρόμο πορευόμαστε δυναμικά για το μεγάλο άλμα της Παράταξης.

Οι θέσεις μας για το κράτος δικαίου, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων, τις οριζόντιες πολιτικές για τη νέα γενιά, το κοινωνικό κράτος που αμβλύνει τις ανισότητες και δημιουργεί ευκαιρίες σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αποτελούν συστατικό της πολιτικής μας πρότασης, της οποίας κάθε μέρα περισσότεροι πολίτες γίνονται κοινωνοί.

Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνουμε, θα δώσει νέα δυναμική στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

 

5. Τι έπρεπε να γίνει στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας;

Η οικολογική καταστροφή και η ρύπανση στο Σαρωνικό αποτελεί μια μαύρη, ανεξίτηλη, κηλίδα για τον κ Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ατυχήματα έχουν συμβεί και σε άλλες περιόδους, αλλά τέτοια ολιγωρία και προκλητική αδιαφορία δεν ξανάδε η Ελλάδα. Η δε, τηλεοπτική ιλαροτραγωδία ενός Υπουργού, ο οποίος εκθέτει την χώρα με τις δηλώσεις του και αδιαφορεί για τους πολίτες, που κάνουν μπάνια σε μια θάλασσα γεμάτη μαζούτ, είναι πια πρόβλημα του κ. Τσίπρα. Η αδυναμία του, να ζητήσει την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή, είναι η απόδειξη ότι είναι αδύναμος να ελέγξει τους εσωτερικούς συσχετισμούς της κυβέρνησης του. Δυστυχώς, την ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα την πληρώσουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες για τα επόμενα χρόνια.