Περίληψη ομιλίας Δημήτρη Κρεμαστινού στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, στην εισήγησή του, απαρίθμησε το τι προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα και είπε ότι σήμερα το Κόμμα πρέπει να αναγνωρίσει και να διορθώσει τα λάθη του καθώς δεν υπερασπίστηκε όπως έπρεπε τις ρίζες και τις αρχές του, διέλυσε τις οργανώσεις της βάσης του που ήταν η κύρια δύναμή του και δεν οριοθετήθηκε ιδεολογικά απέναντι στα άλλα κόμματα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι επείγει η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και κατέληξε:

 

«Τι πρέπει να γίνει σήμερα: Αμέσως μετά τις εκλογές, είχα υποστηρίξει ότι ο Πρόεδρος πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία του και πρώτιστα να διασφαλίσει τη ενότητα του Κόμματος. Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός καταστατικού ανάλογου με τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (όπως το SPD) η βάση του οποίου όχι μόνο θα συμμετέχει και θα ερωτάται αλλά και θα εκφράζεται με απόφασή της πάνω στα μεγάλα θέματα. Εάν λειτουργούσε έτσι το ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο ότι θα είχε αποφευχθεί η περιπέτεια του Καστελόριζου και σήμερα θα εξακολουθούσε να είναι το πρώτο ή το δεύτερο μεγάλο κόμμα της χώρας. Εφόσον όμως ο Πρόεδρος εμμένει στην απόφασή του περί παραιτήσεως θα πρέπει να εφαρμοστεί το καταστατικό του Κόμματος γιατί διαβλέπω ότι εάν δεν εφαρμοστεί είναι πιθανόν να διαταραχθεί η ενότητα του Κόμματος. Εάν δεν υπάρξει πραγματική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, ως κόμματος που βάση του θα έχει το 45% και όχι το 4,5%, τότε το οποιοδήποτε συνέδριο δεν μπορεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις.

Τέλος, θα επιμείνω ότι για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται οπωσδήποτε η βοήθεια του Προέδρου και του Γραμματέα του Κόμματος ο οποίος για να δουλέψει σωστά πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.»