Παρέμβαση της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, για τις συνεχιζόμενες δηλώσεις του κ. Ερντογάν:

 

Οι συνεχιζόμενες δηλώσεις και τα διαρκή δηλητηριώδη υπονοούμενα του κ,.Ερντογάν για τη συνθήκη της Λοζάνης και  τα τουρκικά  σύνορα, προσλαμβάνουν πλέον για τη χώρα μας χαρακτήρα απαράδεκτης πρόκλησης και απερίφραστης απειλής που  εγκυμονεί και τον βαρύτατο  κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.

Όποιες και όσες και αν είναι οι επί μέρους σκοπιμότητες της Τουρκικής εσωτερικής πολιτικής , είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και απολύτως ανατρεπτικές των νομικά και πολιτικά εδραιωμένων ισορροπιών.

Η Τουρκία νοσταλγώντας το Οθωμανικό παρελθόν της, επιδιώκει να εκφοβίσει και να εκβιάσει,  στηριζόμενη στο εξωφρενικό κριτήριο «των συνόρων της Τουρκικής καρδιάς».

Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί  και δεν πρέπει να παρακολουθεί τις εκτοξευόμενες απειλές ζητώντας απλώς από τη γείτονα χώρα να επιδείξει σοβαρότητα και σεβασμό στους κανόνες ειρήνης και νομιμότητας που διέπουν τη συμπεριφορά των πολιτισμένων χωρών.

Επισημαίνουμε στην Κυβέρνηση ότι ήρθε η ώρα της αποφασιστικής στάσης που πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. Κινητοποίηση του Υπ. Εξωτερικών για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας επί του προβλήματος που δημιουργούν οι απαράδεκτες ανακοινώσεις
  2. Επίμονη απαίτηση προς τους εταίρους της Ε.Ε. να παράσχουν υποστήριξη στο απειλούμενο Κράτος μέλος και να μην παρακολουθούν το όλο ζήτημα με πνεύμα Ποντίου Πιλάτου.
  3. Έγερση του ζητήματος στο ΝΑΤΟ, το οποίο οφείλει να συγκρατήσει την επικίνδυνη Ερντογανική μεγαλομανία
  4. Και την υπεύθυνη ενημέρωση του Ελληνικού λαού για όσα συμβαίνουν μέσω του Κοινοβουλίου και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Ασφαλώς οι περιστάσεις απαιτούν  ψυχραιμία .

Αλλά η ψυχραιμία που δεν ακολουθείται από πρόγραμμα κατάλληλης δράσης μπορεί να δώσει την εντύπωση μιας αμήχανης αδυναμίας.

Και ο Ελληνικός λαός δεν αξίζει ούτε μπορεί να δεχθεί τέτοια στάση.