ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ- ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ,

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»

 

 

Θέλω να καταδικάσω την πρόσφατη επιχείρηση φίμωσης του Τύπου και ενίσχυσης ελέγχου του διαδικτύου από την τουρκική κυβέρνηση. Οι πρακτικές αυτές πλήττουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας του λόγου μα πάνω από όλα την ίδια τη δημοκρατία. Έχοντας σταθερά υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εκφράζω την ανησυχία μου για αυτή την εξέλιξη η οποία αποτελεί δείγμα οπισθοδρόμησης, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, και το κράτος δικαίου.

Αγαπητοί συνάδελφοι πέρυσι είχαμε την βίαιη καταστολή διαδηλώσεων στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, πιο πρόσφατα συναντήσαμε την αμφίσημη στάση της τουρκικής κυβέρνησης όσο αναφορά τον αγώνα του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στους τζιχαντιστές του ISIS, μόλις τον προηγούμενο μήνα καταδικάσαμε την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, ενός κράτους μέλους μας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ξανά σήμερα, σε ακόμη μία ολομέλεια, συζητάμε για ένα νέο πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Δυστυχώς, όλα αυτά συνιστούν ενδείξεις ότι ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία μακριά από τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.