Παρέμβαση Ανδρέα Λοβέρδου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη μη συμπλήρωση του ΕΣΡ

Η επικαιρότητα του θέματος που εγώ έχω θίξει –και δεν αφορά μόνο την Αίθουσα αυτή αλλά και την κοινωνία- σχετίζεται με την προθεσμία των δύο μηνών που έχει δώσει ο νόμος με πρωτοβουλία του κ. Παππά για τη συμπλήρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Έγινε παρέμβαση στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, τις οποίες δεν εκτιμά πολύ η Κυβέρνηση. Δείγμα είναι και η μισθολογική υποβάθμιση του επιστημονικού της προσωπικού, όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής για το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε προχθές.

Η Κυβέρνηση έκανε νομοθετική παρέμβαση και έδιωξε από τις Ανεξάρτητες Αρχές μέλη των διοικήσεών τους που είχαν παραπάνω θητεία βάσει νόμου. Για το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αυτό ήταν καταστροφή. Μπορεί να έφυγε η –ανεπιθύμητη για την Κυβέρνηση- κυρία Αλεξίου, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ένα μέλος αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούν να δουλέψουν οι άνθρωποι.

Η δίμηνη προθεσμία έγινε, ώστε γρήγορα να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες και γρήγορα να περάσουμε στο νέο καθεστώς αδειοδότησης. Πέρασαν οι δύο μήνες. Όσον αφορά την Αντιπολίτευση, όποια και αν είναι –για την Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μου πέφτει λόγος, αλλά μιλώ από τη δική μας πλευρά- είμαστε πολύ προσεκτικοί σ’ αυτά που θα κάνουμε στη Διάσκεψη των Προέδρων. Οι θεσμικές εγγυήσεις για τα μέλη της Διοίκησης των συνταγματικώς προβλεπομένων Ανεξάρτητων Αρχών, των πέντε δηλαδή, είναι πολύ ισχυρές με τα 4/5. Εμείς δεν θα έρθουμε εκεί να διαλύσουμε τα πράγματα. Όμως, δεν πρέπει η Κυβέρνηση να φέρει τις προτάσεις της;

Ερωτούσα τον κ. Παππά τι θα γίνει και αν θα προχωρήσουμε σ’ αυτό. Έχουμε σε εκκρεμότητα ένα χώρο ολόκληρο, αλλά όσο διατηρείται η εκκρεμότητα, παίζονται και παιχνίδια.

Παίζονται παιχνίδια στον χώρο. Πρέπει αυτή η εκκρεμότητα να πάψει να είναι εκκρεμότητα. Εμείς θα συμβάλουμε, αλλά πρωτίστως πρέπει να συμβάλει η Πλειοψηφία, γιατί αυτή κάνει προτάσεις. Δεν κάνει προτάσεις η Μειοψηφία. Επιτέλους, να σοβαρευτούμε. Ο λαός απέρριψε προγράμματα στις 20 Σεπτεμβρίου και δέχθηκε προγράμματα. Τα προγράμματα της Πλειοψηφίας τα δέχθηκε. Αυτοί θα κυβερνούν και εμείς θα αντιπολιτευόμαστε. Τη θεσμική εγγύηση των 4/5 θα τη σεβαστούμε και δεν θα κάνουμε πλιάτσικο. Επιτέλους, όμως, η Κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της. Όσο περνά ο καιρός, υποψιαζόμαστε ότι τη συμφέρουν οι εκκρεμότητες και τα παιχνίδια.