Σημεία ομιλίας

Εύης Χριστοφιλοπούλου

Εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επί του Ν/Σ

«Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις,   ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις»

 

 

Το νομοσχέδιο συζητείται χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και σε χρόνους συντετμημένους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος να συζητηθούν επί της ουσίας τόσο οι θετικές όσο και οι προβληματικές διατάξεις που περιέχει.

Πρόκειται για προσπάθεια να υπάρξει στοιχειώδες φύλλο συκής στον κοινωνικό χαρακτήρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενόψει της ΔΕΘ. Μια προσπάθεια να αποκρυβεί η τραγική  κατάσταση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Μια προσπάθεια να φύγει η προσοχή από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα.

Είναι βέβαια και προπέτασμα καπνού εν όψει όσων έρχονται, όπως ο περαιτέρω περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος της απεργίας.  Από τα όσα ανέφερε ο κ. Βρούτσης φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σε αυτό συμπαραστάτη τη ΝΔ! «Χέρι – χέρι», ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα κατακρημνίσουν τα δικαιώματα του συνδικαλίζεσθαι στη χώρα!

Το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό, άτολμο και ανεπαρκές! Ενώ επιχειρεί να λύσει κάποια προβλήματα ταυτόχρονα περιέχει διατάξεις που μας πάνε πίσω.

 

Για το Ασφαλιστικό

Επιτέλους το Υπουργείο Εργασίας κατάλαβε ότι οφείλει να επιστρέψει τις αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Νομίζετε ότι οι μικροβελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις συγκινούν τους συνταξιούχους;

Εξάλλου θα ψηφίσετε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και σε αυτό το νομοσχέδιο.

 

Νομίζετε ότι θα συγκινηθούν από το νομοσχέδιό σας:

  • Οι 400.000 συνταξιούχοι (με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1180 ευρώ καθαρά) που υφίστανται περικοπές;
  • Οι 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ μέχρι 31.12.2016 και οι συνολικά 400.000 δικαιούχοι, θα χάσουν το ΕΚΑΣ ως το 2018;
  • Οι 245.000 συνταξιούχοι που βλέπουν τις επικουρικές τους συντάξεις να περικόπτονται (πολλές από αυτές έως και 40-50%);

 

Συνολικά η επιβάρυνση στο Ασφαλιστικό των μνημονίων 3 και 4 των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αγγίζει τα 5,3 δις ευρώ! Καμία θετική ρύθμιση δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την απόλυτη φτωχοποίηση!

 

Νομίζετε ότι οι επιστήμονες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες που στηρίζουν την ελληνική οικονομία θα ξεχάσουν ότι πληρώνουν εισφορές που φτάνουν το 35% του εισοδήματός τους;

Δυστυχώς όμως, το νομοσχέδιο δεν λύνει τα τρέχοντα θέματα, ούτε τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος συνεχώς «ράβεται» και «μπαλώνεται» με συνεχείς διορθώσεις επί διορθώσεων.

  • Τι κάνετε για την έκδοση συντάξεων επί διαδοχικής ασφάλισης; Μετά από 18 μήνες δεν έχει εκδοθεί καμία σύνταξη, δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος υπολογισμού και δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος. Αν δεν μπορείτε αλλάξτε τον νόμο.
  • Και ας δεχτούμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη διαδοχική ασφάλιση. Προσωρινές συντάξεις γιατί δεν δίνετε;
  • Τι κάνετε με τις συντάξεις χηρείας;

Γνωρίζετε ότι οι επιζώντες σύζυγοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα κυρίως από την διακοπή της συνταξιοδότησης, και αφ’ ετέρου (ακόμη και όταν την δικαιούνται) από τον επανυπολογισμό της σύνταξης που αποτελεί προϋπόθεση  προκειμένου να την πάρουν όταν το δικαιούνται. Οι άνθρωποι αυτοί φυτοζωούν!

  • Διατηρείτε το δυσμενές και αποτρεπτικό ασφαλιστικό καθεστώς των συνταξιούχων που απασχολούνται. Δεν είναι εξόφθαλμα άδικοόποιος απασχολείται σε ένα ΚΕΚ ή ΙΕΚ δυο ή τρείς φορές το μήνα, ή όποιος διαθέτει μια υποτυπώδη αγροτική εκμετάλλευση να υφίσταται περικοπή της σύνταξής του κατά 60%;
  • Διατυμπανίζετε την εφαρμογή ενιαίων κανόνων.Τι θα κάνετε για όσους είχαν την ατυχία να λάβουν σύνταξη επί των ημερών σας από 1.7.2015 έως 12.5.2016. Οι άνθρωπο αυτοί στην πράξη λαμβάνουν συντάξεις των 120 €.
  • Κατά την ψήφιση του ν. 4387 είχατε υποσχεθεί ότι θα φέρνατε ρύθμιση που επιτρέπει την δημιουργία επαγγελματικών ταμείων (2ου πυλώνα). Ούτε σε αυτό το νομοσχέδιο δίνετε την νομοθετική δυνατότητα και τα κατάλληλα κίνητρα ανάπτυξης του 2ου πυλώνα ασφάλισης. Πότε περιμένετε να το κάνετε;

 

Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα καταθέσουμε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ως τροπολογίες που θα λύνουν τα ζητήματα αυτά! Θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να τις εξετάσουν και να τις στηρίξουν.

 

Για τα εργασιακά

Συμφωνούμε με την προστασία της παρένθετης μητρότητας, με την διεύρυνση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», με τους ελέγχους για την αδήλωτη εργασία.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση αναγνωρίζει περίτρανα το αυτονόητο: ότι για να μπορέσει κανείς να ασκήσει ένα δικαίωμα που κατοχυρώνεται θεσμικά θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη προετοιμασία και τα αντίστοιχα εργαλεία. Με ποιους πόρους, με ποια εργαλεία και ποια προετοιμασία θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι διατάξεις αυτές; Διαφαίνεται ότι η Βουλή θα τις υπερψηφίσει και θα είναι κρίμα να μην εφαρμοστούν!

Εμείς θα στηρίξουμε τις θετικές διατάξεις, τηρώντας τις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω μας!

Πέραν όμως της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων έρχονται και άλλα δεινά για τους εργαζόμενους.

 

Για τον ΕΦΚΑ

Το οργανωτικό – λειτουργικό πρόβλημα του ΕΦΚΑ γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Η ταλαιπωρία συνταξιούχων, ασφαλισμένων και εργαζομένων είναι τεράστια. Χρειάζεται ευελιξία αλλά κυρίως χρειάζεται ένα στοιχειώδες επιχειρησιακό σχέδιο. Δίνετε υπερεξουσίες στον Υπουργό να παρακάμπτει τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά το δοκούν. Πώς θα διασφαλίζεται θεσμικά ότι ο εκάστοτε υπουργός δεν θα μπορεί να αλλάζει τα οργανωτικά του ΕΦΚΑ. Έχουμε μάλιστα  καταγγελίες ότι γίνονται παζάρια για το ποιος θα τοποθετηθεί στην τάδε θέση και δεν εισακούγονται συλλογικά και θεσμικά οι εργαζόμενοι. Έχουν επισκεφθεί όλα τα πολιτικά κόμματα και έχουν ζητήσει συστηματική συνεργασία μαζί σας ώστε να σας υποδείξουν εκείνοι τα προβλήματα.  Δεν μπορεί να φέρνετε μία ρύθμιση η οποία θα δίνει απλή ευελιξία στον Υπουργό να αλλάζει τα πράγματα στον ΕΦΚΑ.

Θα υπάρξει τελικά η απλοποίηση των διαδικασιών που λέγατε ή και αυτή θα παραμείνει στα λόγια μαζί με όσα άλλα έχετε πει σε αυτή την κυβέρνηση;

 

Για τα ζητήματα αναπηρίας

Το νομοσχέδιο περιέχει θετικές διατάξεις για τα ζητήματα αναπηρίας. Είναι θετικό ότι συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο που είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά το 2012 με την κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (ν. 4074/2012).

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι η αναπηρία είναι μια κατάσταση και όχι ένα πρόβλημα. Η Πολιτεία μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες  των ατόμων με αναπηρίες εάν τους  δώσει την αναγκαία στήριξη.