Βασικός Σχολιασμός 5 Απριλίου 2017

 

Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην κεντρική πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Θεσσαλονίκη

Παρακολουθούμε τα πεπραγμένα της πλέον ακατάλληλης Κυβέρνησης μετά την μεταπολίτευση. Αναρωτιόμαστε, υπάρχουν όρια στην ανικανότητά τους; Προφανώς όχι. Έχουν γαντζωθεί από την εξουσία και δεν βλέπουν τίποτα μπροστά τους πέρα από τις ιδεοληπτικές τους εμμονές. Ο λαός μας βιώνει με το χειρότερο τρόπο σήμερα τα αδιέξοδα της τυχοδιωκτικής και επικίνδυνης για τον τόπο διακυβέρνησής τους. Φόροι, περικοπές συντάξεων, ανεργία, λιτότητα στην αγορά, διάλυση της Υγείας και της Παιδείας, έλλειψη κάθε αναπτυξιακής προοπτικής.

Η κυβέρνηση είναι μετέωρη κοινωνικά και απομονωμένη πολιτικά.

Το μόνο στο οποίο είναι ικανή είναι να δημιουργεί αδιέξοδα. Ειδικά όταν υποδύονται τους διαπραγματευτές. Με τους παλικαρισμούς τους φορτώνουν τον λαό με αχρείαστα μέτρα και νέες επιβαρύνσεις. Φορούν το κοστούμι του αγωνιστή, ροκανίζουν τον χρόνο που δεν είναι ουδέτερος και στο τέλος τα δίνουν όλα.. Τα έδωσαν όλα και αυτή τη φορά, άλλη μία επαχθής συνθηκολόγηση. Και τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις και τις αλλαγές στιςεργασιακές σχέσεις, ακόμη και σε κεφάλαια μέχρι πρότινος κλειστά, όπως η ανταπεργία και οι ομαδικές απολύσεις. Η ΔΕΗ πωλείται αντί πινακίου φακής πολλαπλά υποβαθμισμένη. Κι όμως: Κανείς δεν διαφωνεί. Κανείς δεν παραιτείται. Όλοι κλαίνε και μετά υπογράφουν. Μας κοροϊδεύουν.

 Διέλυσαν τη μεσαία τάξη, στερούν κάθε προοπτική από τους φτωχούς

Το βάρος συνεχίζει να πέφτει στους χαμηλόμισθους και τη μεσαία τάξη που βλέπει αυτή τη στιγμή να αμφισβητείται το παρόν και το μέλλον της και δίνει πλέον αγώνα επιβίωσης. Όμως ταυτόχρονα δεν εξυπηρετούν και τα φτωχότερα στρώματα όπως ισχυρίζονται. Από αυτό τον κόσμο  έκοψαν το ΕΚΑΣ, αυτούς πλήττουν με τους έμμεσους φόρους, με την αποδυνάμωση των προνοιακών δομών, με την διάλυση των Νοσοκομείων, με την δραστική περικοπή του Επιδόματος θέρμανσης. Και το χειρότερο. Τους στερούν κάθε προοπτική εξεύρεσης εργασίας και βελτίωσης της θέσης τους. Τους καταδικάζουν στην παραμονή στην φτώχεια με αντάλλαγμα κάποια μικρά επιδόματα. Τα περιβόητα «αντί-μετρα», που μας τα παρουσίασαν ως μεγάλη στρατηγική τους επιτυχία, δεν συνδέονται απλώς με το στόχο του 3,5% αλλά με την υπέρβαση του. Αντί για αντί-μετρα έρχονται τα νέα μέτρα, με φαρδιά πλατιά την υπογραφή «Αλέξης Τσίπρας», με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης των αποτυχιών. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει νέες περικοπές, νέες αιματηρές θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Όπως και αν βαφτίσουν τα μέτρα που θα φέρουν, στην ουσία θα πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο. Ένα 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Το Μνημόνιο του κ.Τσίπρα και της παρέας του. Και φυσικά ούτε λόγος για το χρέος, τη χρυσή «καραμέλα» του κ. Τσίπρα για να απαλύνει τον πόνο των βουλευτών του που τα ψηφίζουν όλα, έστω και με δάκρυα στα μάτια.

Το μόνο σχέδιο που έχουν είναι αυτό της παραμονής τους στην εξουσία.

Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του τόπου. Το μόνο σχέδιο που έχουν είναι αυτό της παραμονής τους στην εξουσία. Γι αυτό προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την πολιτική agenda. Έτσι πότε ευτελίζει την διαδικασία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, πότε ζητά δάνεια με δυσβάσταχτα επιτόκια από την Παγκόσμια Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει ρουσφέτια και συχνά-πυκνά πλέον συγκροτεί Εξεταστικές Επιτροπές.

Με δύο εξαιρέσεις όμως για τις οποίες αμύνεται μέχρι κεραίας. Η πρώτη αφορά τις δικές του  ευθύνες για την βύθιση της οικονομίας με κόστος 86 δις, το 3ο Μνημόνιο, τα capital controls και την απώλεια 20 δις από τις μετοχές του Δημοσίου στις Τράπεζες. Η δεύτερη αφορά τις ευθύνες της δεξιάς για την καταστροφική για την οικονομία περίοδο 2004-2009. Εμείς θα συμφωνήσουμε με όλες τις Εξεταστικές για λόγους αρχής. Διαφάνεια για τους πάντες και παντού. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και τίποτε να φοβηθούμε. Φυσικά μην νομίζει  κανείς ότι θα επιτρέψουμε παιχνίδια σε βάρος της παράταξής μας και ότι θα παρασυρθούμε στην διαλυτική agenda του κ. Τσίπρα, και σε μια ανούσια αντιπαράθεση. Το μέτωπό μας είναι κύρια στραμμένο στα μεγάλα προβλήματα του Ελληνικού λαού. Γι’ αυτό τους λέμε: «Δεν μπορείτε. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να υποθηκεύσετε το μέλλον της χώρας. Να μας εγκλωβίσετε στο δίλημμα GREXIT ή σκληρή λιτότητα. . Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζει το αύριο της Χώρας με το δικό της

Όμως η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς, ούτε έχει αποτέλεσμα «μέτωπο»  με την Νέα Δημοκρατία. Δεν έχουμε αυταπάτες. Η σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές από τη ΝΔ. Την συντηρητική Ν.Δ. που υπερασπίζεται  σκληρά την καταστροφική για την χώρα πολιτική της περιόδου 2004-2009 του κ. Καραμανλή. Αλήθεια, πότε έκανε η ΝΔ τη δική της αυτοκριτική; Πότε ανέλαβε τις ευθύνες της για τη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων; Ποτέ. Πότε στάθηκε απέναντι στον καθρέφτη να αναμετρηθεί με το μοντέλο το συγκεντρωτισμούκαι  του παλαιοκομματισμού που η ίδια εξέθρεψε; Ποτέ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζει ισοπεδωτικά το αύριο της Χώρας με το δικό της, σα να μη μας δίδαξε τίποτα η κρίση και οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν. Ας μην γελιόμαστε. Οι οικονομικές παθογένειες της αγοράς δεν θα αντιμετωπιστούν μέσα από τις νεοφιλελεύθερες «δεξαμενές σκέψεις». Μέσα από  «προκρούστειες λύσεις» για τη συρρίκνωση του Κοινωνικού Κράτους. Σ’ εμάς δεν θα βρουν πρόθυμους, ούτε για δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ , η Αυγή είναι βαθειά νυχτωμένη, ούτε για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με το ΣΥΡΙΖΑ. Πότε μας πάνε από δω, πότε μας πάνε από κει. Εμείς σταθερά αυτόνομη πορεία.

 


 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δύναμη ευθύνης που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα ως προϋπόθεση ανάσχεσης της ύφεσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Σημεία ομιλίας της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά στην Εκδήλωση για τα «Κόκκινα» Επιχειρηματικά και Επαγγελματικά Δάνεια

Φίλες και Φίλοι,

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες πληρώνουν τις συνέπειες της πολύχρονης ύφεσης. Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν περίπου το 60% των κόκκινων δανείων στην χώρα μας. Αλλά ειδικά για τις μικρομεσαίες αυτά ανέρχονται στο  70% του συνόλου των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης και της Κοινωνικής συνοχής. Συνεπώς οι προτεινόμενες λύσεις, πρέπει να εξασφαλίσουν την προστασία όσων έχουν πληγεί από την κρίση, με ειδικές ρήτρες αποκλεισμού των κακόπιστων δανειοληπτών που αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνόλου.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φέρει ευθύνη γιατί με την πολιτική της εδώ και 2 χρόνια:

 • ενέτεινε τα προβλήματα για την οικονομία,
 • οδήγησε και πάλι σε ύφεση,
 • σε μια Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος (που προκάλεσε απώλεια 20 δις ευρώ για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία),
 • και είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιαίτερα το έτος 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017.

Έχει όμως συμφωνήσει με τους εταίρους και πιστωτές μας για ένα «μείγμα» πωλήσεων – ρυθμίσεων κόκκινων δανείων, έτσι ώστε μέχρι το 2019 να έχουν «τακτοποιηθεί» από τους ισολογισμούς των Τραπεζών, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 40,2 δις ευρώ, εκ των οποίων 23,1 δις αφορούν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά  δάνεια. Τι έκανε για να υλοποιήσει την δέσμευση αυτή; Δεν παρουσίασε έγκαιρα  ένα σοβαρό σχέδιο για την διαχείρισή τους, εντός του ισολογισμού των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, αλλά ένα χρόνο μετά, προχωρεί σε ένα ελλειμματικό σχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Πρώτον: Η πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών σε Εταιρείες Απόκτησης Απαιτήσεων ( που είναι distress funds), αν εφαρμοστεί μαζικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό. Ιδιαίτερα μάλιστα αν οδηγήσει σε «βίαιη τακτοποίηση» μέσω πώλησης ή ρευστοποίησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με  ανεπανόρθωτη ζημιά γι’ αυτές και μεγάλα προβλήματα για την απασχόληση. Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές έχουν βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές επιδιώξεις που λειτουργούν αντιαναπτυξιακά. Με δεδομένο μάλιστα ότι μεγάλο μέρος των δανείων  διασφαλίζεται με ακίνητη περιουσία, μια μαζική πώληση των ακινήτων αυτών , θα δημιουργήσει απότομα, απρόβλεπτα δυσμενή αποτελέσματα στην ήδη υποβαθμισμένη αγορά ακινήτων.

Δεύτερον: Το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», είναι προβληματικό, γεμάτο αναποτελεσματικές διατάξεις και αδικαιολόγητους περιορισμούς που απειλεί και ναρκοθετεί εξ αρχής όλη την προοπτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποκλείονται με τις διατάξεις του από τις ρυθμίσεις αυτές η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων με δεδομένα και τα μεγάλα προβλήματα των τελευταίων ετών.

Η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα παρουσιάσει αναλυτικά στην Βουλή τις συγκεκριμένες προτάσεις της για την βελτίωση αυτού του Νομοσχεδίου. Για την Δημοκρατική Συμπαράταξη η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια νέα ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτή θα την παρουσιάσουμε αναλυτικά με το «Πρόγραμμα Ελλάδα» στο Συνέδριό μας τον ερχόμενο Ιούνιο. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη επίσης με την αποκατάσταση της ικανότητας του Τραπεζικού Συστήματος να χρηματοδοτεί με ευνοϊκούς όρους την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, να αποκαθιστά την ρευστότητα στην αγορά, να ευνοεί την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να προστατεύει απόλυτα τους καταθέτες.

Γι’ αυτό και καταθέτουμε σήμερα 3 Προτάσεις μας που αφορούν: 

 • Λύσεις για τα κόκκινα δάνεια σε συνεργασία με το Πιστωτικό Σύστημα
 • Με ενίσχυση των διατάξεων για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό ώστε να καλύπτει με σαφή-τυποποιημένα κριτήρια βιωσιμότητας, και δείκτες, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αποκλείοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Κριτήρια και δείκτες όμως που να περιλαμβάνουν και ποιοτικά-αναπτυξιακά κριτήρια, ώστε να μην επιλέγονται  ισοπεδωτικές «λύσεις».
 • Με καθιέρωση ειδικής διαδικασίας διαμεσολάβησης με δεσμευτικό για τα μέρη αποτέλεσμα, στην οποία θα προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τον καθορισμό της δυνατότητας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κρίσιμο ζήτημα βέβαια είναι η αλλαγή της πολιτικής επιτοκίων των Τραπεζών, ώστε να υπάρξουν ίσοι όροι ανταγωνισμού των Ελληνικών επιχειρήσεων με τις άλλες Ευρωπαϊκές.
 • Με πρόβλεψη για εναλλακτικούς τρόπους ρυθμίσεων όπως μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις και δυνατότητα υιοθέτησης μιας περιόδου που το δάνειο είτε θα παγώνει, είτε θα εξυπηρετείται με μικρή δόση. Στο πέρας αυτής της περιόδου θα αναζητείται η οριστική διευθέτηση ανάλογα με τις εξελίξεις.
 • Με θεσμοθέτηση ειδικής διαδικασίας για την στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων, που θα συνδέεται όμως από ρήτρα απασχόλησης, στα πλάνα αναδιάρθρωσής τους για την διατήρηση ή την δημιουργία θέσεων εργασίας.
 • Πρόσθετες παρεμβάσεις από την Πολιτεία για κίνητρα προς τις Τράπεζες υιοθέτησης γενναίων πολιτικών αναδιάρθρωσης των χρεών.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

 • Την κατάργηση μιας σειράς επιβαρύνσεων των Τραπεζικών συναλλαγών.
 • Αναλογικές προσαρμογές του νομοθετικού πλαισίου του Πτωχευτικού Δικαίου.
 • Αναδιάρθρωση του Τειρεσία, ώστε να υπάρχει ευμενής αντιμετώπιση των επιχειρήσεων που ρυθμίζουν τις οφειλές τους.
 • Περιορισμός- με βάση όρια και προϋποθέσεις- της ευθύνης των εγγυητών δανείων, εφόσον δεν συμμετέχουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης που εγγυήθηκαν, με στόχο την προστασία της Α’ κατοικίας τους.
 • Σύνδεση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων με το Περιουσιολόγιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (με κανόνες-προϋποθέσεις), ώστε να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να αποκλείονται των ευνοϊκών ρυθμίσεων. Πέρα των ανωτέρω η Πολιτεία θα πρέπει να διασφαλίσει την Πρόνοια για όσους αναγκαστούν να διακόψουν την επιχειρηματική και επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά την διάρκεια της κρίσης (ένταξη σε προγράμματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ).
 • Την Ίδρυση Ταμείου Ανασυγκρότησης επιχειρήσεων ως καταλύτη για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών χρεών και την επιτάχυνση της Οικονομίας.  

Ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι μνημονιακές επιταγές, η Ελλάδα θα έπρεπε να πετύχει σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, την δραστική απομείωση των κόκκινων δανείων.  Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ωφέλιμο εργαλείο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους πανευρωπαϊκά, επιταχύνοντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων κυρίως για χώρες που παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα «κόκκινων» δανείων όπως η Ελλάδα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζει την ωρίμανση μιας τέτοιας πρότασης στο διάλογο που ξεκίνησε δημόσια τον Ιανουάριο του 2017 μετά από σχετική πρόταση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Ωστόσο με δεδομένη τη γνωστή βραδύτητα του μηχανισμού αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να απαιτηθούν δραστικές λύσεις σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ως ένα ακόμη εργαλείο στο μίγμα της πολιτικής διαχείρισης του κόκκινου επιχειρηματικού χρέους.

Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ιδιωτικός οργανισμός διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών παραδειγμάτων. Το προτεινόμενο Ταμείο θα αναλάβει τμηματικά τη διαχείριση μέρους των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών, ώστε να απελευθερωθούν οι ισολογισμοί τους από το έτος 2018 και μετά. Το Ταμείο θα αποτελεί το θεσμικό και λειτουργικό εργαλείο, εμπέδωσης της νέας αναπτυξιακής συμφωνίας, για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας. Το Ταμείο θα μπορεί να προβαίνει σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, με πολύ χαμηλά επιτόκια, διαγραφές οφειλών, προσέλκυση επενδύσεων, και μόνο εάν δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες σε πωλήσεις δανείων και ρευστοποίησης. Θα μπορεί επίσης να δανειοδοτεί project επιχειρήσεων που παρουσιάζουν καινοτομική και εξωστρεφή δραστηριότητα σε συγκεκριμένους κλάδους την ελληνική οικονομίας. Με αυτή την πρόταση δημιουργούνται μακροχρόνιοι ορίζοντες για την αντιμετώπιση του προβλήματος –συνδεδεμένοι με την ανάπτυξη της οικονομίας- ενώ απελευθερώνονται οι Τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την πρωτογενή οικονομία με νέα κεφάλαια, και αποφεύγεται  κάθε φόβος ή ανασφάλεια για τους καταθέτες.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η δύναμη ευθύνης που εγγυάται την  πολιτική σταθερότητα ως προϋπόθεση ανάσχεσης της ύφεσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.