«Από αναβολή σε αναβολή το Αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα»

Κύριε Υπουργέ

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Θα ήθελα να σας μιλήσω για τον δικό μου τόπο, για τη Δράμα και  για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης .

Τα τεράστια προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Το ΑΕΠ την κατατάσσει τελευταία Περιφέρεια στη Χώρα.

Συνειδητοποίησα ότι το πρόβλημα όμως είναι τόσο μεγάλο και τόσο καθολικό που θα ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια. Θα έμοιαζε σα να κάνω μια προσπάθεια να σας μιλήσω για τρόπους βελτίωσης  λαχανόκηπων στην Σαχάρα.

Γι’ αυτό αποφάσισα να σας πω τρία ζωντανά παραδείγματα.

Παράδειγμα πρώτο:

Στην Δράμα, λειτουργεί η σημαντικότερη ανώνυμη εταιρία καινοτόμων δραστηριοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής με τεράστιο κύκλο εργασιών για τα ελληνικά δεδομένα. Ένα πραγματικό διαμάντι όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και για την χώρα, που δεν υπάρχει Έλληνας ή ξένος επίσημος να έχει επισκεφτεί τη Δράμα και να μην έχει πάει από την εταιρεία αυτή. Από τον περασμένο Ιούλιο συρρικνώθηκε η παραγωγική της δραστηριότητα γιατί στην Ελλάδα των capital controls δεν μπορούσε να λειτουργήσει με τα ποιοτικά στάνταρντ που η ίδια είχε θέσει για τον εαυτό της. Πελάτες της, μεγάλοι οίκοι και μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού. Και για όσους δεν την γνωρίζετε μπείτε στον κόπο να την ανακαλύψετε, για να δείτε τι πρέπει να σημαίνει για όλους μας καινοτόμα παραγωγική Ελλάδα. Η εταιρεία είναι η Raycap. Είναι μια πολύ μεγάλη εταιρία υψηλής τεχνολογίας που θωρακίζει τα αμερικάνικα αεροδρόμια. Το προϊόν που είναι και αποκλειστική της πατέντα είναι η αντι-κεραυνική προστασία. Δυστυχώς όχι τα ελληνικά όμως !

Παράδειγμα δεύτερο:

Εξαγωγική Ο.Ε. τριών εταίρων που είναι και οι τρεις εργαζόμενοι και δεν έχουν υπαλλήλους. Οι άνθρωποι αυτοί δημιουργούν υψηλής ακρίβειας λογισμικό, το οποίο δίνεται για ιατρικές εφαρμογές στην Ευρώπη και στην Αμερική αποκλειστικά.

• Με ετήσιο Τζίρο = 75100,
  • Με έξοδα=14300
  • Με εισφορές ΤΕΒΕ 13. 000
  • Σύνολο  Εξόδων και Εισφορών 27300 άρα Φορολογητέα κέρδη = 47800
  • Σε αυτά Φόρος 26% = 12450  (και από φέτος θα πάει 29%)
  • Μείον προκαταβολή φόρου προηγούμενης έτους 5450 = 7.000
  • Συν προκαταβολή φόρου για φέτος (75%) 9350 = 16350
  • Συν τέλος επιτηδεύματος 1000 = 17.350
  • Καθαρά κέρδη που μένουν προς διανομή = 29.650
  • Άρα Κέρδη ετήσια ανά εταίρο = 9900 ή 850 ευρώ το μήνα

Από αυτά θέλω πραγματικά να αναρωτηθούμε όλοι μας: πως ένας επιστήμονας, ένας επαγγελματίας, ένας οικογενειάρχης, που κάνει εξαγωγές και φέρνει καθαρό χρήμα στη χώρα, (75.000 Ευρώ ετησίως) πρέπει επιπλέον να πληρώσει και ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης μπορεί να ζήσει αυτός και η οικογένειά του.

Βρείτε μου εσείς εάν είναι εφικτό με νόμιμο τρόπο να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Παράδειγμα τρίτο:

Ανώνυμη εταιρία δραστηριοποιούμενη στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δραστηριότητα αιχμής για τη χώρα:

• Τζίρος  προ φόρων 100.000 Ευρώ
  • Φορολογία 29%
  • +Φόρος μερισμάτων 15%
  • +Εισφορά  Αλληλεγγύης
  • +Ασφαλιστικές εισφορές επί του Τζίρου
  • +ΕΜΦΙΑ στα ακίνητα της εταιρείας

Στο τέλος μένουν 9.000 Ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου του επομένου έτους. Μπορεί κάποιος λοιπόν με αυτά τα δεδομένα να επενδύσει κάποιος στη χώρα;

Αυτά  τα παραδείγματα που αναφέρω, είναι πραγματικές ιστορίες καθημερινής ελληνικής τρέλας. Μην μη βιαστείτε Κύριοι της Κυβέρνησης να πείτε ότι για αυτά δεν φταίτε εσείς. Τα capital controls και το ασφυκτικό και αβέβαιο περιβάλλον 18 μηνών ατέρμονης διαπραγμάτευσης έχει το δικό σας brand name. Κανείς δεν λέει ότι φταίτε για όλα τα δεινά της χώρας και για τις εγγενείς παθογένειες από γενέσεως του ελληνικού κράτους.

• Ευθύνεστε όμως! Και ευθύνεστε γιατί ενώ ξέρατε πολύ καλά αυτή την κατάσταση, ενώ ξέρατε πως δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε αποτελεσματικά, πουλήσατε εν γνώση σας φύκια για μεταξωτές κορδέλες και αφού φτάσατε τη Χώρα στο μη παρέκει εξουθενώνοντάς την, σήμερα κάνετε – ή παριστάνετε πως κάνετε, στροφή 180ο (την κανονική όχι την άλλη του κ. Τσίπρα, αυτή των 360ο ) για να κυβερνήσετε εμπορευόμενοι τις αυταπάτες σας. Σε απλά ελληνικά αυτό, σημαίνει εξαπάτηση.
  • Ευθύνεστε για το γεγονός ότι έχουν προκηρυχτεί λιγοστά μόνο έργα στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
  • Ευθύνεστε γιατί από τη μέρα που αναλάβατε, διαπραγματεύεστε και εσχάτως -από προχθές- κυβερνάτε. Αυτά είναι τα λόγια του Προέδρου της Βουλής, του κου Βούτση που είπε: «Τώρα-μετά από 17 Μήνες Κυβέρνησης!!! -μπαίνουμε σε ένα κύκλο διακυβέρνησης. Κλείνει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης. Τώρα δοκιμάζεται η Αριστερά στην Ελλάδα». Και εσείς κυβερνάτε μια χώρα που είναι στα “επείγοντα” με ρυθμούς χελώνας.
  • Ευθύνεστε για τη «δραματική» κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εμπορικός, ο επιστημονικός, ο επιχειρηματικός, ο αγροτικός κόσμος της χώρας.

Ως Ελληνίδα, πιστέψτε με, θα ήθελα η διαπραγμάτευση να έχει κλείσει με  μια καλή συμφωνία. Αυτό όμως που έχουμε είναι μια κακή συμφωνία, συμφωνία – θηλιά και δεν έχει γίνει καμία μα καμία συζήτηση για επενδύσεις. Σας θυμίζω μόνο ότι στο πρώτο μνημόνιο οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι είχαν αποδεχτεί τη λογική ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικά μέτρα, αλλά και χρειάζεται και επενδύσεις.  Τώρα όλα αυτά έχουν πάει περίπατο!

Και σας ερωτώ.

Ποια ανάπτυξη;

Ποιά clusters και υπερ- clusters; Αυτά λείπουν από την Ελλάδα;

Τι έχετε να πείτε σε όλο αυτό τον κόσμο που βάζει κάθε μέρα λουκέτο στις επιχειρήσεις του. Θα μιλήσετε για τις συστάδες επιχειρήσεων;

Τι έχετε να πείτε για τους επιστήμονες και για τους επαγγελματίες που παίρνουν των ομμάτιών τους και πάνε στο εξωτερικό; Θα τους μιλήσετε για το ευοίωνο επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα των φόρων; Των 2500 παράνομα διορισμένων, των μετακλητών και αμετάκλητων υπαλλήλων; ‘H θα τους μιλήσετε για τους Οργανισμούς φάντασμα που συντηρούνται ακόμη σε  μια άφραγκη Ελλάδα;

Το ερώτημα είναι : Μπορεί η Χώρα να βγει από το τέλμα της αποεπένδυσης; Η απάντηση είναι ναι! Και ο τρόπος νομίζω, είναι οι προτάσεις που μόλις τώρα κατέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα Γεννηματά.

Αν η Κυβέρνηση περιμένει κολλημένη στις ιδεοληψίες της, αν περιμένει ότι τα προβλήματα θα λυθούν από τον Αναπτυξιακό νόμο που δεκαπέντε μήνες τώρα, τον περιμένουμε στη Βουλή, από το νέο ΕΣΠΑ των βαριών γραφειοκρατικών μηχανισμών.. Αν περιμένετε να λυθεί από το πακέτο Γιουνκέρ, που κατά κοινή ομολογία θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια για να υπάρξει η όποια χρηματοδότηση, τότε ας χαιρετήσουμε όλοι μαζί την Ανάπτυξη, που πέρασε αλλά δεν στάθμευσε στη χώρα του παράλληλου σύμπαντος ΣΥΡΙΖΑ.

Προσγειώνεται σε άλλες χώρες, σε χώρες γειτονικές, σε χώρες της Βαλκανικής και στην Κύπρο που την καλοδέχονται, εισάγοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δυστυχώς εσείς διώχνετε.