Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να προεδρεύω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Θα ήθελα, ξεκινώντας να σας ευχαριστήσω όλους για τη θετική συμβολή σας στις διαδικασίες που προηγήθηκαν της εκλογής Προέδρου του  Κινήματος μας.

Τους τελευταίους 5 μήνες μετά τη γενναία πολιτική απόφαση του Προέδρου Βαγγέλη Βενιζέλου να αποχωρήσει πριν τη λήξη της θητείας του και αφού προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στη παράταξη αλλά και στη χώρα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, εξελίχθηκε μια σειρά διαδικασιών με κορύφωση τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μας και  την εκλογή από τη βάση του ΠΑΣΟΚ.

Σε ένα πολιτικό περιβάλλον ιδιαίτερα κρίσιμο για τη πατρίδα μας, με τα μάτια και τη ψυχή του κόσμου στραμμένα πρωτίστως αλλού.

Καταφέραμε ως ΠΑΣΟΚ να επιδείξουμε ήθος, αξιοπρέπεια, αίσθηση του πολιτικού μέτρου και ευθύνης σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Η συμβολή της Κ.Ο τόσο συλλογικά όσο και ατομικά του καθενός από εμάς – ανεξάρτητα των προσωπικών του επιλογών για το θέμα της νέας ηγεσίας –  ήταν κρίσιμη και καθοριστική.

Ιδιαίτερα θέλω να εξάρω τη στάση των συνυποψήφιων μου στη διεκδίκηση της ηγεσίας (Α. Λοβέρδου και Ο. Κωνσταντινόπουλου)  και να τους ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά.

Η επόμενη ημέρα μιας τόσο κρίσιμης πολιτικά αλλά και τόσο ευαίσθητης προσωπικά για τον καθένα από εμάς διαδικασίας, μας βρίσκει με αδιατάρακτη την πολιτική μας ενότητα με ενδυναμωμένες τις πολιτικές και διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Αυτό είναι μια μεγάλη κοινή μας κατάκτηση που πρέπει πάση θυσία να περιφρουρήσουμε.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Βουλή ως κορυφαίος θεσμός του δημοκρατικού μας πολιτεύματος αποτελεί το βασικό πεδίο στο οποίο αποτυπώνεται και εν τέλει κρίνεται η λειτουργία των πολιτικών δυνάμεων.

Εδώ στη Βουλή αποδεικνύεται καθημερινά η βούληση αλλά και η δυνατότητα των πολιτικών δυνάμεων να είναι χρήσιμες για το Έθνος, τη πατρίδα, τη κοινωνία, τον λαό που εκπροσωπούμε.

Για το ΠΑΣΟΚ ο σεβασμός της λειτουργίας του Κοινοβουλίου αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής του ιστορίας και διαδρομής.

Δεν υπήρξε ποτέ για τη παράταξη μας το Κοινοβούλιο χώρος άγονων και στείρων αντιπαραθέσεων, εντάσεων και συγκρούσεων για φτηνό εντυπωσιασμό με μιντιακούς όρους, μικροκομματικών τακτικισμών.

Αποτελεί αυτή η συνεπής στάση μια πολύτιμη παρακαταθήκη αυτούς τους δύσκολους καιρούς για  τη χώρα και τη δημοκρατία μας.

Έχουμε όλοι βιώσει, αγαπητοί συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια μετά την συρρίκνωση της πολιτικής, εκλογικής, άρα και κοινοβουλευτικής μας δύναμης, πως πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτούς για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στο κοινοβουλευτικό μας έργο.

Για εμάς, το ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί  μέτρο, ούτε του ειδικού πολιτικού μας βάρους, ούτε της πολιτικής μας ευθύνης, η συγκυριακά μικρή δύναμη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να αναζητήσουμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα συλλογικά τους τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις άσκησης των κοινοβουλευτικών μας καθηκόντων.

Έχω προσωπικά κάποιες σκέψεις και προτάσεις που αφορούν τόσο την λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο και την διασύνδεση και τη συμβολή της στην ανασυγκρότηση και μετεξέλιξη του  Κινήματος μας.

Δεν θέλω όμως για λόγους αρχής να προκαταλάβω και πολύ περισσότερο να προχωρήσω σε αποφάσεις και ανακοινώσεις πριν έχω και τη δική σας άποψη για όλα αυτά τα θέματα.

Ούτε θα ήθελα να σπεύσουμε να ανοίξουμε σήμερα μια πρόχειρη συζήτηση.

Αντίθετα θέλω να σας παρακαλέσω να έχω τις αμέσως επόμενες ημέρες εγγράφως σχετικές τυχόν δικές ιδέες και προτάσεις.

Προγραμματίζω να συναντηθώ με όλους σας προσωπικά και να κάνουμε μια διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν και τη λειτουργία αλλά και τη διασύνδεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το κόμμα. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης,  αναδιοργάνωσης αλλά και διεύρυνσης συνολικά του χώρου της κεντροαριστεράς.

Θα ολοκληρώσουμε αυτό τον κύκλο με μια ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για όλα αυτά τα θέματα.

 

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Όλα τα  θέματα που αφορούν το νέο ξεκίνημα μας στο ΠΑΣΟΚ, δεν εξελίσσονται δυστυχώς σε ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον σταθερότητας και ηρεμίας.

Αντίθετα η χώρα ζει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και όλοι ελπίζουμε αλλά και προσπαθούμε να συμβάλλουμε να μην γίνουν δραματικές τις επόμενες ημέρες και σφραγίσουν τραγικά τα επόμενα χρόνια της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Όπως ήδη ξέρετε συνάντησα χθες τον Πρωθυπουργό μετά από συνεννόηση που έγινε όταν μου τηλεφώνησε για  να με συγχαρεί για την εκλογή μου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Προσήλθα στη συνάντηση αυτή με αισθήματα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας και αποχώρησα από το Μέγαρο Μαξίμου με τα ίδια δυστυχώς αισθήματα.

Τα όσα του μετέφερα ως ανησυχία αλλά και πρόταση αποτυπώνονται απολύτως στη δημόσια δήλωση που έκανα αμέσως μετά.

Ο ίδιος μου διατύπωσε με σαφή τρόπο την εκπεφρασμένη ήδη άποψη του, ότι όρος και προϋπόθεση για την όποια συμφωνία είναι η απομείωση του χρέους στη βάση συγκεκριμένης κυβερνητικής πρότασης.

Στραγγίζουμε τις τελευταίες σταγόνες ρευστότητας για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της χώρας, επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέντε μήνες πελαγοδρομεί, χωρίς πυξίδα, χωρίς στόχους και κυρίως χωρίς αποτέλεσμα.

Δεν είχε και δεν έχει  ολοκληρωμένο  και  συνεκτικό σχέδιο διαπραγμάτευσης, με επιχειρήματα, με αξιόπιστες ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις, με διεθνή ερείσματα.

Έχει διαπράξει σοβαρά λάθη στρατηγικής και τακτικής, έχει βυθίσει την ελληνική οικονομία σε ασφυξία, ανασφάλεια και αισθητή πρόσθετη ύφεση.

Έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Έχει εκμηδενίσει πολλές δυνατότητες κόβοντας γέφυρες με φίλους και δυνητικά συμμάχους της Ελλάδας, εξαντλώντας την ανοχή και την υπομονή τους καθώς και κάθε διάθεση ευμενούς θετικής στάσης και ουσιαστικής βοήθειας.

Σήμερα, συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αμφίθυμη, αντιφατική και μετέωρη. Είναι θύμα της 5χρονης, άκριτης, ανέξοδης και λαϊκιστικής αντιμνημονιακής ρητορίας της.

Ένα σημαντικό ποσοστό που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα συνειδητοποιεί ότι παραπλανήθηκε.

Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε ξεπερασμένους δογματισμούς,  σε καταστροφικές ιδεολογικές εμμονές.

Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, είναι αμήχανος και παγιδευμένος μέσα στο κυβερνητικό-κομματικό κομφούζιο του ΣΥΡΙΖΑ,  από προκλητικά αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της Κυβέρνησης, των βουλευτών του και από τις καθημερινές κορώνες των διάφορων ομάδων του κόμματός του.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι ώρες δραματικές. Τώρα απαιτούνται αποφάσεις.  Τώρα είναι η στιγμή για τα μεγάλα  ΝΑΙ  και τα  μεγάλα  ΟΧΙ.

Ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, απαιτεί μια Συμφωνία, που θα συνιστά βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους, τη συνοχή και την αλληλεγγύη της κοινωνίας μας.  

Η ρήξη ισοδυναμεί με καταστροφή για την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες, για όλες τις γενιές, για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις.

Γιατί θα φτωχοποιήσει ακόμη περισσότερο όλους τους Έλληνες, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μεσαία τάξη, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην παραγωγή, στο εμπόριο, στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες.

Γιατί θα γονατίσει τις νέες γενιές και τις γυναίκες, γιατί θα στερήσει από τους άνεργους κάθε προσδοκία για τους ορίζοντες της ζωής τους και την προοπτική της απασχόλησής τους.

Η ρήξη και η επιστροφή στη δραχμή είναι οπισθοδρόμηση δεκαετιών, δεν είναι λύση για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, η ρήξη αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα μας, στις προκλήσεις και τις εντάσεις μιας ρευστής κατάστασης και μιας επικίνδυνης εποχής στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

Το ΠΑΣΟΚ με εθνική, δημοκρατική και κοινωνική ευθύνη θα κρίνει, θα αξιολογήσει αυτή τη συμφωνία, στα θεσμικά του συλλογικά όργανα με ευαισθησία και ευθυκρισία.

Η απόφασή μας θα ληφθεί μετά από ουσιαστικό διάλογο με επιχειρήματα και προτάσεις. Θα είναι μια απόφαση συλλογική και δεσμευτική.

Έχω τις δικές μου εκτιμήσεις, θέσεις και προτάσεις αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία, κατά συνέπεια είναι άκαιρο και άτοπο να εκφέρει ο καθένας μας γνώμη για μια συμφωνία φάντασμα.

Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική επιλογή και η πολιτική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι σε όλους γνωστή και αδιαμφισβήτητη.

Η Ελλάδα για γεωπολιτικούς και γεωοικονομικούς λόγους οφείλει πάντα να είναι παρούσα με ενεργό και ισότιμο ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στους θεσμούς της Ευρώπης και στη ζώνη του Ευρώ.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, σε αυτή τη δύσκολη μάχη αυτός ο προσδιορισμός συνδέεται άρρηκτα με έναν δημοκρατικό, προοδευτικό πατριωτισμό των Ελλήνων.

Αυτή η επιλογή και η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι λυδία λίθος για τις στρατηγικές μας επιλογές, τους στόχους και τις προτεραιότητες του πολιτικού μας σχεδιασμού.

Είναι μια επιλογή και απόφαση αδιαπραγμάτευτη και δεσμευτική για τους Βουλευτές, τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε αυτή η θέση και επιλογή συμπορεύεται και ταυτίζεται με το αίσθημα, την επιθυμία και τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

 

Σας ευχαριστώ.