Αγαπητοί Συνάδελφοι καλημέρα,

 

Πρώτη φορά αριστερά – ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

 

Το πιο σκληρό Μνημόνιο.

Το πλαστό δίλημμα της 5ετίας «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» που πόλωσε, δίχασε, εξαπάτησε, ενταφιάζεται σήμερα από εκείνους που το δημιούργησαν.

Από εκείνους που το αξιοποίησαν προς ίδιον πολιτικό όφελος σε βάρος της χώρας και του λαού.

Για να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι, δεν είναι η πρώτη φορά.

Έχει προηγηθεί η ανάλογη, με την ίδια ακριβώς σκοπιμότητα και την ίδια κατάληξη, πολιτική συμπεριφορά της ΝΔ.

Σήμερα προστίθενται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Πέντε χρόνια με ψέματα- Έξι μήνες με μεγάλα λόγια

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τοποθετείται επάξια στο αρχείο της ιστορίας, στο ίδιο ράφι του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, μαζί με το Ζάππειο 1, 2 και 3 της Νέας Δημοκρατίας.

Πέντε χρόνια ως αντιπολίτευση βουτηγμένα μέσα στο μίσος και στο ψέμα.

Έξι μήνες ως κυβέρνηση ψέματα, πισωγυρίσματα, μεγάλα λόγια και ανικανότητα.

Το τρίτο αυτό Μνημόνιο, δεν προέκυψε ούτε ως έκτακτη, απρόβλεπτη θεομηνία, ούτε ήταν νομοτελειακή εξέλιξη όταν αναλάβατε την ευθύνη διακυβέρνησης. Κάθε άλλο.

Είναι αποτέλεσμα των αδέξιων και επικίνδυνων κυβερνητικών χειρισμών.

Το copyright ανήκει αποκλειστικά σε εσάς. Όλες οι αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα και τους πολίτες φέρουν την υπογραφή των κ.κ Τσίπρα- Καμμένου.

Η αντιμνημονιακή κυβέρνηση σας επί 5 μήνες σύρθηκε σε μια ανερμάτιστη διαπραγμάτευση, εξαντλώντας όλα τα αποθέματα της ελληνικής οικονομίας.

Τον Φεβρουάριο υπογράψατε μια συμφωνία που δε τηρήσατε γιατί φοβηθήκατε ότι θα αποκαλυφθεί τόσο γρήγορα η πολιτική απάτη και τα προεκλογικά σας ψέματα. Έχετε ένα φόβο στην αλήθεια.

Έξι μήνες στην Κυβέρνηση αφυδάτωσαν την πραγματική οικονομία

Επί μήνες ροκανίζατε το χρόνο.

Δεσμεύσατε όλα τα αποθεματικά του κοινωνικού κράτους – στην παιδεία την υγεία την ασφάλιση- εξαϋλώσατε το σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας.

Αφυδατώσατε την πραγματική οικονομία, σταματήσατε την εκτέλεση των έργων του ΕΣΠΑ, αποδυναμώνατε μέρα με την μέρα με συστηματικό τρόπο την ελληνική κοινωνία.

Τον Ιούνιο επιχειρήσατε να αποδράσετε πετώντας την ευθύνη στο λαό με ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα, ζητήσατε ένα δήθεν ηρωικό όχι, για να το μετατρέψετε έντρομοι σε ένα άνευ όρων τελικά ναι.

Με τη χώρα στον αέρα, χωρίς πρόγραμμα πια, τις τράπεζες κλειστές, εξαντλημένος από τα αδιέξοδα σας και με την ηθική του φρονήματος στο ναδίρ, συρθήκατε στην τελική διαπραγμάτευση ανακαλύπτοντας όψιμα την ηθική της ευθύνης.

κ. Τσίπρα αποτύχατε σε όλα!

Τις περίφημες προεκλογικές εναλλακτικές επιλογές που υποσχεθήκατε, σήμερα τις ψηλαφίζετε μία-μία αναφωνώντας έκπληκτος: Δεν υπήρχαν τελικά εναλλακτικές επιλογές.!!!!

Από τον Τσε Γκεβάρα της Ευρώπης, στην απόλυτη υποταγή στους δανειστές

Ο βασιλιάς είναι γυμνός και αρχίζει πλέον να αναζητεί, μέσα από νέα ψέματα, τα φύλλα συκής που θα κρύψουν τη γύμνια του. Σχεδιάζει δε τη νέα απόδραση του.

Σήμερα την επαναστατική φρασεολογία του Ευρωπαίου Τσε Γκεβάρα διαδέχεται η πλήρης υποταγή στους δανειστές, η «λευκή πετσέτα» που ο ίδιος πέταξε.

Από εδώ και στο εξής, κάθε ευρώ που χάνεται από την τσέπη του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του επιχειρηματία έχει την υπογραφή και τη φωτογραφία σας κύριε Τσίπρα.

Είναι ο ειδικός φόρος Τσίπρα!

Από εδώ και στο εξής, κάθε κάρτα ανεργίας θα έχει την δική σας υπογραφή γιατί εσείς καταστρέφετε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. 16.000 νέες απολύσεις ως συνέπεια των capital controls.

Από εδώ και στο εξής οι εργαζόμενοι θα ξέρουν ότι οι βίαιες και άδικες αλλαγές στο ασφαλιστικό έχουν την υπογραφή Τσίπρας.

Οι συνταξιούχοι κάθε μήνα προκαταβολικά θα πληρώνουν τρία 5ευρα κι ας μην πάνε στο νοσοκομείο, με δική σας απόφαση.

Τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν από την αύξηση στο φυσικό αέριο χάρη στη δική σας διαπραγμάτευση.

Κάθε μέρα που ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος θα αδυνατεί να πληρώνει τις αφόρητες επιβαρύνσεις στη φορολογία, στο πετρέλαιο, στο κόστος ασφάλισης θα ξέρει ότι ο κ.Τσίπρας πλήττει τη ζωή του.

Τη ζητούμενη παραγωγική αναδιάταξη και εξωστρέφεια του πρωτογενή τομέα. Θα θυμάται κ. Τσίπρα τι καταμαρτυρούσατε στο ΠΑΣΟΚ.

Το μόνο κόμμα που έχει σχέση ζωής με τον αγροτικό κόσμο, γνωρίζει τα προβλήματα τους και θα βρει μαζί τους δίκαιες εφαρμόσιμες λύσεις για την ελληνική ύπαιθρο και τους ανθρώπους της.

Η συμφωνία με τους δανειστές, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για ένα αναπτυξιακό και παραγωγικό σοκ

 κ.κ Βουλευτές

Η σημερινή συμφωνία προς ψήφιση ακόμα και αν εφαρμοσθεί δεν αρκεί από μόνη της.

Είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

Δεν είναι παρά η τελευταία ευκαιρία για να διαμορφώσουμε ένα Αναπτυξιακό πρόταγμα για τη χώρα, την αναδιάρθρωση του παραγωγικού της ιστού, την πορεία της προς μια Ευρωπαϊκή κανονικότητα.

ΕΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΟΚ, που δεν μπορεί να έχει αξία και περιεχόμενο αν δεν αναφέρεται στον άνθρωπο και τη βελτίωση της ζωής του με οποιαδήποτε ιδιότητα, του πολίτη, του παραγωγού, του επιχειρηματία, του εργαζόμενου, του φοιτητή, του ανέργου.

Μια συγκροτημένη στρατηγική, για μια νέα Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Συμφωνία που καθορίζεται από το τρίπτυχο

-Πολιτική Σταθερότητα

-Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση

-Κοινωνική Συνοχή και Πρόοδο

Η νέα αυτή Πολιτική συμφωνία δεν μπορεί παρά να είναι μια ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με άμεση συγκρότηση ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου υπό τον άμεσο έλεγχο και συντονισμό μιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, που θα αποτελεί προϊόν Θεσμικής και Κοινωνικής Δέσμευσης και με τα εξής χαρακτηριστικά:

Η διάρκεια του σχεδίου θα ξεπερνά τον κοινοβουλευτικό βίο μιας κυβέρνησης και θα αναφέρεται σε δεκαετή ορίζοντα ώστε να ενσωματώνει όχι μόνο τις αναγκαίες διαθρωτικές μεταβολές στο εσωτερικό άλλα και τις συνολικότερες τάσεις στη διεθνή οικονομία.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η κυβέρνηση να σταματήσει τη δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας και την αξιοποίησης του Εθνικού πλούτου.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται για το πακέτο Γιουνκέρ που αποτελείται από πόρους ήδη διασφαλισμένους, όπου το κριτήριο ένταξης έργων είναι η συμμετοχή Ιδιωτικών πόρων και κυρίως η ωριμότητα ένταξης έργων και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει καμία προετοιμασία.

Ποια είναι η κυβερνητική πρόταση, ποιο έστω το αρχικό σχέδιο; Υπάρχει;

Ούτε τα κόμματα ούτε η Βουλή, ούτε οι κοινωνικοί εταίροι γνωρίζουν κάτι σχετικό ούτε έχουν ζητηθεί σκέψεις, ιδέες και προτάσεις.

Ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό οδικό χάρτη βημάτων

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έχουμε στηρίξει την προσπάθεια να αποφύγει η πατρίδα μας το καταστροφικό ενδεχόμενο της άτακτης χρεοκοπίας και του GREXIT, που μετά από ένα εξάμηνο ερασιτεχνικών αστοχιών και επικίνδυνων τυχοδιωκτισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μας χτύπησαν δυνατά την πόρτα.

Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας, που έχει καταστεί δυστυχώς εθνική ανάγκη.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό οδικό χάρτη βημάτων για το επόμενο διάστημα.

Που θα διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις επιτυχούς εξειδίκευσης και εφαρμογής της συμφωνίας από μια ικανή κυβέρνηση, σε ένα περιβάλλον πολιτικής , οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Να απομακρύνει ο Πρωθυπουργός κάθε σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό:

1ον Να αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, απομακρύνοντας κάθε σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές πριν την πρώτη αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση του χρέους.

2ον Να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για θέματα που είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τις προοπτικές της ανάπτυξης και ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού.

3ον Να συναινέσει στις απαραίτητες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, ώστε να αποτραπούν διχαστικές και πολωτικές καταστάσεις.

Να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβερνήσεως συνεργασίας με ευρεία λαϊκή στήριξη και προτεραιότητα στον προγραμματικό λόγο και όχι στα συνθήματα με τα οποία κάνει καριέρα εδώ και 5 χρόνια ο πάλαι ποτέ αντιμνημονιακός χώρος που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

4ον Να αποφευχθεί κάθε νομοθετική και κυβερνητική πρωτοβουλία που κινείται στην λογική των στρεβλώσεων και των παθογενειών που αποτέλεσαν τα πραγματικά αίτια της κρίσης που βιώνουμε, που χαρακτηρίζονται από ιδεοληπτικές εμμονές και αντιμεταρρυθμιστικό πνεύμα.

Έχουμε θέσει τα ζητήματα αυτά με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο σε ανώτατο πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο αλλά και δημόσια.

Για να έχει νόημα, περιεχόμενο και αποτέλεσμα για τη χώρα και το λαό μας αυτή η πατριωτική στάση ευθύνης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρέπει να οδηγεί με ασφάλεια στην άρση του αδιεξόδου που ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του δημιούργησαν.

Είναι ώρα για ΔΡΑΣΗ και όχι για ΑΠΟΔΡΑΣΗ

κ. Τσίπρα, θα είχε ενδεχομένως νόημα να ζητηθούν οι εγγυήσεις και οι προσωπικές σας δεσμεύσεις για όλα τα παραπάνω ως όροι για την τελική μας στάση σήμερα.

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι σας αναγνωρίζουμε το τεκμήριο   της αξιοπιστίας.

Όμως αυτό, δυστυχώς, δεν συμβαίνει κ. Πρωθυπουργέ.

Τα θέσαμε και τα θέτουμε ως προϋποθέσεις και εγγυήσεις για την επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος για τη χώρα.

Θα ανταποκριθείτε σε αυτό το κάλεσμα ή θα μείνετε μοιραίος και άβουλος πάνω στα συντρίμμια του αντιμνημονιακού σας οικοδομήματος, συζητώντας για όλα με την κομματική σας Βαβέλ;

Είναι ώρα για ΔΡΑΣΗ και όχι για ΑΠΟΔΡΑΣΗ κ. Πρωθυπουργέ!

Αναλαμβάνετε πλήρως και αποκλειστικά την ευθύνη για αυτό.

Για το ΠΑΣΟΚ κλείνει ο κύκλος που ξεκίνησε με το κοινό ανακοινωθέν του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Σε ότι μας αφορά σήμερα, με την ψήφιση αυτής της επαχθέστατης συμφωνίας και την εξασφάλιση μιας απολύτως αναγκαίας χρηματοδοτικής ανάσας για τη χώρα, κλείνει ο κύκλος που ξεκίνησε με το κοινό ανακοινωθέν του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Στο εξής η κάθε επόμενη νομοθετική και κυβερνητική πρωτοβουλία θα κρίνεται, θα αξιολογείται και η στάση μας θα καθορίζεται κατά περίπτωση.

Είχαμε και έχουμε μεταρρυθμιστική αντίληψη στην πράξη και όχι στα λόγια

κκ. Βουλευτές,

Σήμερα, μέσα από το οριστικό κλείσιμο του κύκλου της αυταπάτης και της πολιτικής απάτης μια ευρεία πλειοψηφία θα δώσει στη χώρα άλλη μια ευκαιρία.

Στην πλειοψηφία αυτή θα συναντηθούμε πολλοί.

Δεν είμαστε όμως ίδιοι.

Το ΠΑΣΟΚ δεν το διακρίνει απλά η μοναδικότητα της υπεύθυνης στάσης όλα αυτά τα πέτρινα για τη πατρίδα χρόνια.

Το διακρίνει και η μοναδικότητα της προσπάθειας να βάλει μέσα στο πύρινο μέτωπο των Μνημονίων τις εθνικές μας πρωτοβουλίες που δεν επέβαλλε κανένα Μνημόνιο.

Τις μεταρρυθμίσεις της Διαύγειας, του Καλλικράτη, της Παιδείας, της προσαρμογής του ασφαλιστικού συστήματος.

Την μεγαλύτερη ιστορικά απομείωση του χρέους εν μέσω θύελλας που κράτησε την οικονομία όρθια ενώ άλλοι κλείνουν τράπεζες.

Αυτή η μεταρρυθμιστική αντίληψη στην πράξη και όχι στα λόγια είναι που μας διαχωρίζει από πρακτικές του παρελθόντος.

Δίνουμε θετική ψήφο στην Ελλάδα- Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση Τσίπρα

 Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αίσθημα ευθύνης έναντι του ελληνικού λαού δίνει θετική ψήφο.

Eίναι ψήφος διασφάλισης του κοινωνικού κεκτημένου της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη είναι για το ΠΑΣΟΚ ιστορικά και δικαιοπολιτικά αμετάκλητη.

Δεν επιδέχεται τροποποιήσεις ή αναθεωρήσεις. Ούτε δεύτερες σκέψεις , ούτε διπλά παιχνίδια.

Η θετική ψήφος μας, όμως, δεν είναι και δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως ψήφος ανοχής ή πολύ περισσότερο ως ψήφος εμπιστοσύνης προς τη σημερινή Κυβέρνηση.

Καθαρά και ξάστερα!

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου.

Δεν είναι όμως ούτε ΝΑΙ στη συμφωνία.

Ούτε επί της αρχής ούτε επί των επιμέρους άρθρων και μέτρων που περιλαμβάνει.

Σε κάθε ΝΑΙ που θα εκφωνήσει απόψε κάθε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, να ακούτε ένα ηχηρό ΝΑΙ στην απόφαση μας να στηρίξουμε για μια ακόμα φορά την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας.

Και ταυτόχρονα ένα εκκωφαντικό ΟΧΙ σε μια κυβέρνηση που ταύτισε δυστυχώς το νέο, το άφθαρτο, το ελπιδοφόρο με την ανεπάρκεια, την ανικανότητα , την αναξιοπιστία , την αναποτελεσματικότητα.

Το τελευταίο στερεότυπο που έχει γεννήσει η κρίση κ παραμένει όρθιο είναι το παλιό κ το καινούργιο όπως λέει ο κ Τσίπρας αυτάρεσκα.

Τον ρωτάω σήμερα ποιος Τσίπρας είναι το καινούργιο;

Ο Τσίπρας που σκίζει τα μνημόνια ή αυτός που τα υπογράφει;

Ο Τσίπρας της δραχμής η αυτός του ευρώ;

Ο Τσίπρας των άλλων λιμανιών η αυτός της Ευρώπης;

 Κάποιος πρέπει να νοιαστεί- Δεν χρειάζεται μαγκιά, χρειάζεται φροντίδα

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η σημερινή μας πράξη είναι η συμφωνία και η δέσμευση απέναντι στα παιδιά μας ότι δεν θα παραδώσουμε την Ελλάδα ένα χέρσο οικόπεδο απομονωμένο σε μια δυσανάγνωστη γωνιά του κόσμου.

Μπορούμε να την κάνουμε μια χώρα με παρόν και μέλλον στην καρδιά της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Μια χώρα που θα χαίρονται να ζουν, να μεγαλώνουν τα δικά τους παιδιά και να ονειρεύονται το μέλλον τους με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.

Αρκεί να νοιάζεσαι πραγματικά για τον άνθρωπο και τα προβλήματά του.

 Αυτό δε χρειάζεται μαγκιά αλλά φροντίδα.