ΟΜΙΛΙΑ

ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  1. Η προσφυγική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο στην πηγή της.

Η Ευρώπη όμως και η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του.

 

Εκεί που υπάρχει πόλεμος, βία, καταπάτηση ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων.

 

Έχουμε  ευθύνη να συμβάλλουμε στον τερματισμό του πολέμου, να ξεριζώσουμε το δίκτυο των τρομοκρατών του ISIS, να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη βιώσιμων δημοκρατικών θεσμών.

 

Δεν ανταποκριθήκαμε σ’ αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει ακόμα να έχει ενιαία φωνή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται, ιδιαίτερα από την κ.Μογκερίνι.

 

 

  1. Μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και τη συμφωνία με την Τουρκία, ζούμε μια νέα φάση της προσφυγικής κρίσης που ήταν και παραμένει και ανθρωπιστική.

 

Το πρώτο πρόβλημα είναι , όπως όλοι γνωρίζουμε, πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας .

 

Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα , η οργανωμένη μετεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη μέλη, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

 

Τρίτο δεν ζητήσαμε ως Ε.Ε. ούτε καν από τον ΟΗΕ την διεύρυνση με ασφαλή κράτη του αραβικού κόσμου, των υποψήφιων χωρών για επανεγκατάσταση και περιοριστήκαμε στη συζήτηση με την Τουρκία.

 

Τέταρτο δεν προχώρησε η αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου, σε μια κατεύθυνση αλληλεγγύης στα κράτη μέλη και τους πρόσφυγες.

 

Κάναμε πολλά βήματα πίσω. Και ελπίζω αυτή η υποχώρηση να μην έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

 

Εμείς οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες πρέπει να είμαστε ενεργά αντίθετοι στους φράκτες που ύψωσαν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στην ρατσιστική ρητορική τους και την απόφαση να μην αναλάβουν μερίδιο στη διαχείριση της κρίσης.

Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό.

 

Όπως επίσης δεν είναι δυνατό να δίνουμε τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε μια χώρα σαν την Τουρκία, που διώκει πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους, που αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της και δεν σέβεται τις δημοκρατικές ελευθερίες.

 

 

  1. Η Ευρώπη πρέπει γρήγορα να ξαναβρεί τον εαυτό της.

 

Και εμείς οι Σοσιαλιστές να συμβάλλουμε αποφασιστικά σ’ αυτό.

 

Το θέμα δεν είναι μόνο το κλείσιμο ενός δρόμου. Η ανάγκη και οι διακινητές θα ανοίξουν άλλους δρόμους. Το κόστος θα είναι πάλι ανθρώπινες ζωές και στη θέση της Ελλάδας θα βρεθούν άλλα κράτη μέλη. Κοιτάξτε μόνο το χάρτη της Ευρώπης και σκεφτείτε τις συνέπειες μιας αποσπασματικής πολιτικής διαχείρισης των ροών.

Έχουμε χάσει, με ευθύνες πολλών, πολύτιμο χρόνο. Δεν πρέπει να χάσουμε κι άλλο δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες ή κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα.

Εμείς, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει περιθώριο  για μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν ΤΩΡΑ.

Κάθε απόφαση μας πλέον πρέπει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα κράτη μέλη, σαφές χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμους στόχους.

 

Στη νέα σελίδα του προσφυγικού πρέπει να δούμε τους πρόσφυγες αλλά και τις κοινωνίες μας.

Να προλάβουμε την εκμετάλλευση, από κάθε ακροδεξιό στοιχείο, της συγκυρίας και να πατάξουμε με αποφασιστικότητα κάθε ρατσιστική φωνή και πρακτική.

 

Να ορθώσουμε τείχος στην τρομοκρατία, να καταπολεμήσουμε τον θρησκευτικό ή οποιοδήποτε άλλο εξτρεμισμό και να εγγυηθούμε ότι οι κοινωνίες μας θα συνεχίσουν να είναι κοινωνίες ασφαλείας, ισότητας και δικαιωμάτων για Ευρωπαίους πολίτες και πρόσφυγες.

 

Στην εποχή της λιτότητας που έχει επιβληθεί από τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης το εγχείρημα είναι δύσκολο. Εμείς όμως οι σοσιαλιστές και δημοκράτες είμαστε για τα δύσκολα.

 

Η Ευρώπη χρειάζεται πέρα από κοινό σύστημα  Ασύλου και κοινό πλαίσιο για το κοινωνικό κράτος. Αυτό δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες. Είναι αναποτελεσματική κάθε προσπάθεια που δεν βλέπει ολιστικά το κοινωνικό κράτος.

 

Δημιουργεί εντάσεις είτε με τον ντόπιο πληθυσμό  στο σύνολο του, είτε με τους πιο φτωχούς ή αποκλεισμένους αλλά ακόμη και μεταξύ διαφορετικών ομάδων προσφύγων ή μεταναστών.

 

 

  1. Στην Ελλάδα τα πράγματα με την προσφυγική κρίση χειροτερεύουν.

 

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες, είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα.

 

Πολλοί από αυτούς ζουν σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες με αποτέλεσμα να ξεσπούν όλο και πιο πολλά κρούσματα βίας. Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, λειτουργεί ήδη ως μια νέα Ειδομένη.

 

Η συμφωνία με την Τουρκία προχωρά με πολύ αργά βήματα. Η Τουρκία δεν φαίνεται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με την προστασία των προσφύγων.

 

Βάρος πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των ελληνικών υπηρεσιών ασύλου οι οποίες έχουν την ευθύνη για την υποδοχή και επεξεργασία των σχετικών αιτημάτων από τους πρόσφυγες. Και αμέσως μετά όσοι δικαιούνται ταξιδιωτικά έγγραφα να κατανέμονται σταδιακά απευθείας  από την Ελλάδα σε διαθέσιμες να τους δεχθούν ευρωπαϊκές χώρες

 

Η μετεγκατάσταση προσφύγων, μέχρι και σήμερα,  είναι περισσότερο επικοινωνιακή και όχι πραγματική διαχείριση προσφύγων.

 

 

Τώρα, έστω και αργά, πρέπει να βοηθήσουν όλοι για πιο γρήγορα αποτελέσματα προς όφελος των προσφύγων, των αξιών μας και της κοινωνικής συνοχής.

 

 

Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω την ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων για τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Είχα προτείνει το Πρόγραμμα Κιβωτός για την απευθείας μετεγκατάσταση στις χώρες της Ε.Ε. προσφύγων αυτών των κατηγοριών.

 

Τώρα αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα στο εσωτερικό της χώρας μας για την προστασία των ευπαθών ομάδων, των παιδιών, των μονογονεικών οικογενειών, των ανάπηρων και των ανθρώπων με βαριές ασθένειες, σε επιλεγμένα και προστατευόμενα κέντρα φιλοξενίας.

 

Οι αποφάσεις και η υλοποίηση τους δεν μπορεί να περιμένουν.

 

Πιστεύω πάντα ότι χρειάζεται να δοθεί επίσημη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Θέλω όμως και να σας προτείνω να έρθετε στην χώρα μας για να δείτε την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Να διοργανώσουμε μέσω της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο τον «Διάπλου του Αιγαίου».

 

Να δώσουμε την ευκαιρία στους ευρωβουλευτές της ομάδας να επισκεφθούν τα Νησιά μας, αλλά και τα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.

 

Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα για να φτάσουμε στην Ιθάκη, στον προορισμό μας.