Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Το 2015 αποτέλεσε μια χρονιά ορόσημο για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

Στο προηγούμενο διάστημα η παράταξή μας βίωσε διάσπαση, ως απόρροια αυτής ταπεινωτική ήττα, πολιτική απομόνωση, ιδεολογικό αποπροσανατολισμό, αδυναμία εύρεσης ενός ξεκάθαρου & αυτόνομου στίγματος που θα καθιστούσε το χώρο και το κόμμα ξανά πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Όμως αντέξαμε και σήμερα τα πράγματα είναι αλλιώς.

Με την ορμή που μας έδωσε το 10ο συνέδριο του Κινήματος.

Την εισροή 100άδων νέων προσώπων προερχόμενων από τους χώρους των κινημάτων, των επιμελητηρίων, των επιστημονικών φορέων που έχουν ζήσει στο «πετσί» τους την εφαρμογή των μνημονίων και έχουν νιώσει τα αποτελέσματα της αναβλητικότητας των κυβερνόντων για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα την απορρύθμιση της επαγγελματικής, κοινωνικής και οικογενειακής τους ζωής,

Και με τη χημεία που μέρα με τη μέρα αναπτύσσεται με τα παλαιότερα, έμπειρα κυβερνητικά στελέχη του κινήματος,

Το ΠΑΣΟΚ «ανοίγει» τον πολιτικό του διασκελισμό με το βλέμμα στο αύριο.

Η Δημοκρατική Παράταξη δείχνει και πάλι έτοιμη να λειτουργήσει ως καταλύτης των εξελίξεων και όχι ως ένας απλός φοβικός διαχειριστής της εξουσίας.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όποιος αναζητά τη δικαίωση του δικού του παρελθόντος στην αποτυχία του παρόντος των άλλων πολιτικών δυνάμεων ούτε την πατρίδα υπηρετεί, ούτε το κοινωνικό σύνολο πείθει.

Γιατί πολύ απλά, η δικαίωση έρχεται μέσα από αναλύσεις των ιστορικών του μέλλοντος κι εμείς θέλουμε να ζήσουμε το παρόν και να δώσουμε προοπτική στο μέλλον.

Στην εποχή λοιπόν που ότι δηλώσεις είσαι.

Σε μια περίοδο που η εκφυλισμένη αριστερά του κ. Τσίπρα διεκδικεί την εξουσία με μόνο πραγματικό όπλο και θέλγητρο το μοίρασμα των κοινοβουλευτικών εδράνων και των κρατικών θέσεων εξουσίας.

Στη φάση όπου η δεξιά των κενταύρων και των ρέιντζερς έχει αναλάβει τα ηνία στο χώρο της συντήρησης και προσπαθεί να επανακάμψει ως δήθεν εκφραστής του μεσαίου χώρου.

 

ΤΩΡΑ

που η κοινωνία αρχίζει να διαπιστώνει ότι τα μαγικά ραβδάκια και οι εύκολες λύσεις είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας,

είναι η ώρα των δυνάμεων που εκπροσωπούν τη μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη να μπουν ξανά στο παιχνίδι, όχι μόνο λόγω της δικαίωσης του παρελθόντος, αλλά επειδή με τον πολιτικό – προγραμματικό τους λόγο θα δώσουν προοπτική στις πλατιές κοινωνικές μάζες που εκφράζονται ιδεολογικά και αξιακά μέσα απ’ αυτό το χώρο.

Τη μορφή της έκφρασης που θα έχει εκλογικά αυτός ο χώρος την καθορίζουν οι κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται μέσα απ’ αυτόν.

Γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι μια ιδεολογία με έντονη ανθρωποκεντρική διάσταση.

Ως εκ τούτου, η κοινωνία είναι αυτή που την επιβάλει, μέσω των προβολών της στο κοινωνικό γίγνεσθαι, οπότε αυτή είναι που θα θέσει τους όρους και τους κανόνες δημιουργίας του πολιτικού υποκειμένου που θα την εκπροσωπήσει.

Γιατί η κεντροαριστερά δεν μπορεί να γίνει κυβερνώσα ξανά όταν ο πολιτικός σχηματισμός που την εκπροσωπεί συντίθεται με όρους συναλλαγής και διανομής ρόλων και εξουσίας.

Ο χώρος μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά όταν η όσμωση για τη διαμόρφωση των θέσεων και των πολιτικών γίνεται σε επίπεδο βάσης και όχι κορυφής.

Όταν ο προγραμματικός λόγος είναι προϊόν παραγόμενο από τους κοινωνικούς φορείς, τις παραγωγικές δυνάμεις, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από κάθε ηλικιακή ομάδα, και όχι απόρροια διεργασιών αποστειρωμένων πολιτικών εργαστηρίων.

 

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Στην πολιτική ο χρόνος είναι έννοια σχετική.

Συζητούσαμε στο συνέδριο για τον οδικό χάρτη μετεξέλιξης της προοδευτικής παράταξης με χρονικό ορίζοντα έτους, όμως η πρόκληση πλέον είναι εδώ.

Γι’ αυτό και η πρόσκληση τίθεται εδώ και έχει αποδέχτες όλους αυτούς που θέλουν πραγματικά και με ανιδιοτέλεια να εισφέρουν στην προσπάθεια ενίσχυσης της εκλογικής απήχησης του χώρου, που θα λειτουργήσει καταλυτικά στην προγραμματική ηγεμόνευση της επόμενης ημέρας.

Γιατί κανένα δεν ενδιαφέρει αν η παράταξη κι ο χώρος αποτελέσουν παρακολούθημα μιας δεξιάς ή αριστερής διακυβέρνησης.

Κανένα δεν ενδιαφέρει το αναλογικό μοίρασμα των κρατικών θέσεων, βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Κι αν υπάρχουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι που ορέγονται απλά και μόνο θέσεις εξουσίας, μπορούν από σήμερα κιόλας να ακολουθήσουν τους πρώην συντρόφους μας που βρήκαν στέγη σε άλλα κόμματα αποκαλύπτοντας το πραγματικό, ανήθικο πολιτικά, τυχοδιωκτικό τους πρόσωπο.

Στο νέο ξεκίνημα της παράταξης θέση έχουν όλες εκείνες οι δυνάμεις, όλα εκείνα τα στελέχη που έχουν το αξιακό πρότυπο, τη γνώση και την ικανότητα να διαμορφώσουν και να υλοποιήσουν ρεαλιστικές, προοδευτικές και κοινωνικά δίκαιες πολιτικές στη μετά μνημόνιο εποχή.

Και βέβαια, στην εκκίνηση αυτής της νέας προσπάθειας θέση έχουν και όλοι όσοι για διαφόρους λόγους είχαν θέσει τους εαυτούς τους εκτός παράταξης.

Όμως η επιστροφή δεν μπορεί να γίνει με προαπαιτούμενα.

Όπως κι δική μας απόφαση αποδοχής δεν γίνεται με όρους «face control».

Σίγουρα, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα θέλαμε να μας είχε βρει έχοντας δώσει τα διαπιστευτήριά μας για το πώς επιθυμούμε:

 • Να λειτουργήσουμε το κόμμα.
 • Να ζωντανέψουμε τις οργανώσεις.
 • Να παράξουμε πολιτική.
 • Να ελέγξουμε την εξουσία.
 • Να αναδείξουμε νέα στελέχη.
 • Να βελτιώσουμε την επικοινωνιακή μας εικόνα.
 • Να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του συνεδρίου.

 

Δεν πειράζει, θα το κάνουμε με μεγαλύτερη όρεξη μετά τις εκλογές που θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Δίνοντας μόνο ένα στίγμα των προθέσεών μας, θα ήθελα να πω πως στόχος όλων είναι τα όργανα να λειτουργούν και να παράγουν.

Ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε τη θεσμική λειτουργία του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία και δική σας να είστε εμπράκτως συμμέτοχοι στη συλλογική προσπάθεια.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο η Πρόεδρός του, ο Γραμματέας του, το Πολιτικό Συμβούλιο ή κοινοβουλευτική του ομάδα.

Το ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι μαζί από την Πρόεδρο μέχρι το απλό μέλος στον μικρότερο Καλλικρατικό Δήμο της Χώρας.

Και σ’ αυτή τη μάχη δε μπορώ να διανοηθώ ότι θα παρατηρηθούν τα φαινόμενα ραθυμίας ή αδιαφορίας του πρόσφατου παρελθόντος.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει ένα μέλος κεντρικής πολιτικής επιτροπής, ένας σύνεδρος, ένα μέλος νομαρχιακής ή δημοτικής οργάνωσης που δε θα βάλει «πλάτη» στην προσπάθεια.

Δε θα γίνει αποδεκτό να υπάρχει έστω κι ένας Δήμος που το ΠΑΣΟΚ να μην έχει το δικό του εκλογικό κέντρο για να μπορεί ο πολίτης να γίνεται κοινωνός των πολιτικών μας θέσεων.

 

Η μάχη της 20ης Σεπτεμβρίου είναι μια μάχη πρωτίστως οργανωτική.

Γι’ αυτό και ζητήσαμε την άμεση συγκρότηση των νομαρχιακών και δημοτικών επιτροπών εκλογικού αγώνα.

Στόχος δεν είναι το μοίρασμα κομματικών οφίτσιων.

Είναι η διασφάλιση της καθημερινής παρουσίας του Κινήματος στις τοπικές κοινωνίες.

Η εγγύηση πως θα υπάρξει ο συντονισμός για τη διοργάνωση επιτυχημένων εκδηλώσεων σε κάθε Νομό της Χώρας, σε κάθε Δήμο και πως την ημέρα των εκλογών δε θα είμαστε «γυμνοί» από εκλογικούς αντιπροσώπους.

Οι επικείμενες εκλογές δεν είναι εκλογές των υποψηφίων.

Είναι εκλογές του Κόμματος και ως τέτοιες πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε.

Οι παραγοντισμοί δε χωράνε σ’ αυτή τη διαδικασία.

Δεν ψάχνουμε για πολιτικάντηδες παλαιάς κοπής.

Αναζητούμε στελέχη που προερχόμενα από φορείς όπως η αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί οι εμπορικοί & επιστημονικοί σύλλογοι, τα συνδικάτα θα στείλουν το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει.

 

ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ!!!

Η διάθεση συμμετοχής των πολιτών στα ψηφοδέλτια και στον εκλογικό αγώνα είναι ανέλπιστα μεγάλη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν κι αυτό μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, όχι μόνο για την 20η Σεπτεμβρίου, αλλά κυρίως για την ανασυγκρότηση & μετεξέλιξη του πολιτικού μας φορέα.

Προμετωπίδα του εκλογικού αγώνα θα αποτελέσουν τα ανανεωμένα και ενισχυμένα ψηφοδέλτια του Κινήματος.

Μέσα απ’ αυτά θα αποτυπωθεί:

 • Η συσπείρωση
 • Η ανανέωση
 • Η διεύρυνση

και

 • Η επανασύνδεση του χώρου με τις κοινωνικές δυνάμεις που αποτελούσαν τους παραδοσιακούς του πυλώνες.

Η συγκρότησή τους γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό και υπακούει στην ανάγκη επίδειξης του δέοντα σεβασμού:

 • Στους υποψηφίους μας το Γενάρη του 2015.
 • Στη βούληση των εκλογέων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη σειρά κατάταξης των υποψηφίων.
 • Στους εκλεγμένους βουλευτές μας που θα ηγηθούν του προεκλογικού αγώνα στις περιφέρειές τους.
 • Στις αποφάσεις του συνεδρίου για να καταστήσουμε την παράταξη ξανά πρωταγωνίστρια.

Μίλησα για εκλογές Κόμματος, οπότε αυτό συνεπάγεται και το βαρύνοντα ρόλο που έχουν οι αποκεντρωμένες δομές μας στη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν χωρίς αγκυλώσεις, δογματισμούς, τάσεις αποκλεισμού ή διάθεσης επιβολής προσωπικών φιλοδοξιών έναντι του παραταξιακού συμφέροντος.

ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ.

Και στόχος δεν είναι αν θα εκλεγεί ο τάδε ή ο δείνα υποψήφιος.

Στόχος είναι η αύξηση της κοινωνικής μας απήχησης, που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας.

Αυτές είναι οι αρχές που ζητάμε να εγκρίνετε, για να προχωρήσει η επιτροπή στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

 

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Στις επικείμενες εκλογές ανοίγονται για τον πολιτικό μας φορέα δύο δρόμοι.

Ο πρώτος είναι αυτός της αυτοσυντήρησης. Τον ακολουθούμε, κάνουμε τους 13 βουλευτές 15 ή 17, ξαναμπαίνουμε άνευ όρων σε σχήματα εξουσίας και μετά οδεύουμε στον πολιτικό μας ενταφιασμό.

Για ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν χρειάζεται πολύς κόπος από τα μέλη.

Επιτυγχάνεται με αυτόματο πιλότο.

Υπάρχει όμως κι εναλλακτική διαδρομή, η δύσκολη, η κοπιαστική.

Πρόκειται για τη διαδρομή που οδηγεί στη μετεκλογική μεγιστοποίηση της πολιτικής και προγραμματικής μας επιρροής σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ευρείας διακομματικής συνεργασίας, όπως την περιέγραψε προηγουμένως η Πρόεδρός μας στην ομιλία της.

Κι όλοι όσοι δώσαμε μάχες στα φοιτητικά έδρανα, στους χώρους δουλειάς, στην αυτοδιοίκηση, σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, δεν προτιθέμεθα να ακυρώσουμε τους αγώνες και την ιστορία μας συντηρώντας μια κατάσταση αποσάθρωσης.

Σήμερα μπορεί να ΠΑΣΟΚ να έχει ξεμείνει από λεφτά.

Μπορεί να έχει χάσει τη στήριξη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Όμως, μέρα με τη μέρα επανασυνδέεται όλο και περισσότερο με την κοινωνία.

Ξαναβρίσκει τη χαμένη του συλλογικότητα.

Δείχνει να μπορεί να αποτελέσει ξανά λύση προοπτικής.

Κι αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου.

Καλό μας αγώνα.