Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές μας βρίσκει ενισχυμένους, αλλά όχι εφησυχασμένους, μπροστά σε πολλά και κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον. Ερωτήματα που σχετίζονται με την διεθνή, ευρωπαϊκή, εθνική και παραταξιακή συγκυρία και προοπτική.

Η εκλογική μάχη του Σεπτεμβρίου έγινε μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, με αυξημένη πόλωση και αφετηρία στο όριο του 3%. Δεν θα ξεχάσω ότι η πρώτη ερώτηση που δέχτηκα το βράδυ που ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε, προκαλώντας εκλογές ήταν αν το ΠΑΣΟΚ θα μπει στη Βουλή.

Σήμερα, λίγους μήνες, μετά το συνέδριό μας η Παράταξή μας μπορεί να περηφανεύεται ότι η πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, υλοποίησε το συλλογικό αίτημα για Ανανέωση-Διεύρυνση-Ενότητα οδηγώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο 6,3%. Ένα ποσοστό που αποτελεί την αφετηρία που χρειαζόμαστε για να ατενίσουμε το μέλλον με σχέδιο, αισιοδοξία και ευθύνη.

Ένα σχέδιο που διδάσκεται από το παρελθόν, στηρίζεται στην αλήθεια και διαμορφώνει την επόμενη μέρα της χώρας μας μέσα στην Ευρώπη και τις διεθνείς εξελίξεις.

Μπροστά μας έχουμε πολλές και μεγάλες προκλήσεις.

Την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας, η επικοινωνία μετατρέπει τον κύριο Τσίπρα σε απόλυτο υπερασπιστή των Μνημονιών και στην Αθήνα δεν ανοίγει ρουθούνι, γύρω μας οι εξελίξεις τρέχουν και η Ελλάδα χάνει το τρένο, αυτό αποκλείεται από τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ, στις οποίες η FYROM αποκαλείται Μακεδονία και ο υπουργός Εξωτερικών στέλνει επιστολές στην Χρυσή Αυγή.

Στη γειτονιά μας, την ώρα που οι νέοι φίλοι των κκ Τσίπρα κ Καμμένου ζητούν ευθέως την συνδιαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, οδηγώντας σε συγκεκριμένα δεδομένα Ο ΠΘ δεν αναφέρει καθόλου το θέμα της ΑΟΖ και δεν ζητά την υποστήριξη από κανέναν στα ταξίδια του για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και την Αίγυπτο.

Η επιχειρησιακή και διπλωματική εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο κατά του ISIS απομονώνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία, η οποία εγκλωβισμένη στα εσωτερικά της θέματα, χρησιμοποιεί το προσφυγικό πρόβλημα για να απαιτήσει από την ΕΕ χρήματα και προνόμια.

Η κατάσταση στη γειτονιά μας περιπλέκεται και εμείς αναζητούμε την απάντηση στο θέατρο του παραλόγου που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Το αντιμνημιακό μπλοκ, αφού δίχασε για πέντε χρόνια την χώρα μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε απόλυτο εκφραστή της εθνικής στρατηγικής που χαράξαμε το 2010 με το Μνημόνιο 1.

Τα ζήσαμε νωρίτερα και με τη Νέα Δημοκρατία.

Όμως,

Είναι προφανές σύντροφοι, ότι όσες λέξεις και να ψάξουμε να βρούμε, μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποτιμήσει το πραγματικό πολιτικό και οικονομικό κόστος που προκάλεσε το αντιμνημόνιο στην πατρίδα μας. Και θα είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί το κόστος του νέου εθνικού διχασμού που δημιούργησαν Τσίπρας, Σαμαράς και Καμμένος το 2010.

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Για την νέα γενιά της πατρίδας μας η Κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κυρίως αξιακή, είναι ΚΡΊΣΗ που περιθωριοποιεί τις πιο παραγωγικές ηλικίες, τις οδηγεί στον αποκλεισμό από την εργασία και κατά συνέπεια από την κοινωνική δραστηριότητα.

Για αυτή την γενιά που είναι μεταξύ κατάθλιψης και εξωτερικού, για την γενιά που έρχεται και θέλει να διαμορφώσει το μέλλον της Ελλάδας, εμείς οι Έλληνες σοσιαλιστές και δημοκράτες πρέπει να δώσουμε απαντήσεις.

Όχι γενικόλογες, όχι διαχειριστικές, όχι εύκολες.

Είναι υποχρέωση των προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας να διαμορφώσουν ένα ασφαλές σχέδιο εξόδου από την Κρίση και τα Μνημόνια, κυρίως, όμως να οραματιστούν την Μεταμνημονιακή Ελλάδα και να την περιγράψουν στους Έλληνες πολίτες.

Αν το ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε το πρώτο κόμμα που δέχτηκε τις απόλυτες συνέπειες οργανωτικής συρρίκνωσης εξαιτίας της επιλογής του το 2010, πρέπει να είναι ΞΑΝΑ το πρώτο κόμμα που μαθαίνοντας από τα λάθη του, θα μπει στη συζήτηση για την Ελλάδα του 2030.

Είναι προφανές ότι η συζήτηση αυτή δεν θα είναι εύκολη. Και αυτό ανάμεσα στα άλλα οφείλεται και στο γεγονός ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σοσιαλδημοκρατία έχει χάσει την μάχη των ιδεών.

1)οι κομματικές δομές των κομμάτων μας ξεπεράστηκαν

2)η παρουσία μας ως μικρότερου εταίρου οδήγησε παντού σε συρρίκνωση,

3)αποτύχαμε να αντιδράσουμε σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καταθέτοντας πειστικές απαντήσεις για το νέο προοδευτικό μοντέλο κοινωνικού κράτους πρόνοιας.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την 4) ημιτελή στρατηγική ομοσπονδιοποίησης και την εμπλοκή άλλων γεωστρατηγικών συμφερόντων και προβλημάτων έχει εμποδίσει την ουσιαστική πολιτική ένωση που ονειρεύτηκαν πριν δεκαετίες οι πρωτεργάτες της.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πάνω σε αυτούς τους άξονες πρέπεί να ανοίξει και η εθνική συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης:

Καταθέτοντας καθαρές, αξιολογημένες και κοστολογημένες προτάσεις.

Ποιες είναι οι απαντήσεις μας σε κρίσιμα ερωτήματα που αποτελούν τη βάση της εθνικής στρατηγικής του 2030;

Στην Παιδεία: πως καλύπτονται τα κενά στα σχολεία και πως μαθαίνουν γράμματα οι νέοι μας,

Πως μπαίνουν στην τριτοβάθμια οι φοιτητές και σπουδαστες;

Πως συνδέεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα  με την εργασία ή καλύτερα την ανεργία;

Τι σημαίνει η αναγνώριση των πτυχίων του εξωτερικού και πως προχωράμε στη συζήτηση και αξιολόγηση για τα ιδιωτικά κολλέγια;

Στην ανεργία των νέων: τι σημαίνει διαγενεακή δικαιοσύνη και πως θα την καταστήσουμε κτήμα της επόμενης μέρας; Τι ασφαλιστικό και τι σύνταξη θα έχουν οι νέοι της πατρίδας μας, αν θα έχουν ποτέ;

Στην λειτουργία της Δημοκρατίας και των θεσμών της: τι προτείνουμε για την απόδοση δικαιοσύνης; Για την αυτοδιοίκηση; Για το συνδικαλισμό και τα συνδικάτα;

Η ανασυγκρότηση της παράταξης μπορεί και πρέπει να γίνει πάνω από πρόσωπα και με βάση αρχές, ιδέες και αξίες.

Στο ΠΑΣΟΚ, σύντροφοι, γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά μεταξύ μας. Στην προσπάθεια της νέας αρχής η Πρόεδρος έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να διαμορφώσουμε μια νέα, φρέσκια, πιο αισιόδοξη επόμενη μέρα. Μακριά από εμμονές, κρατισμό και νεοπαραγοντισμούς.

Η νέα απαραίτητη συλλογική συνείδηση θα διαμορφωθεί με βάση την ατομική προσήλωση καθενός σε ένα ενιαίο σχέδιο.

Με πολλή δουλειά και λιγότερα λόγια.