Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Είμαστε σήμερα εδώ όλες και όλοι που στις δύσκολες στιγμές για τη χώρα και την παράταξη μπήκαμε μπροστά, ο καθένας από το δικό του χώρο κουβαλάει τη δική του διαδρομή και συνεισφορά σ’ αυτή την προσπάθεια. Πληρώσαμε ακριβά το τίμημα για τη σωτηρία της πατρίδας, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα το ξανακάναμε, γιατί τα κόμματα είναι για να υπηρετούν το λαό, τη δημοκρατία και το συμφέρον της πατρίδας. Όσοι παρανόησαν αυτή τη βασική παράμετρο και προέταξαν τη μωροφιλοδοξία και την ιδιοτέλεια τους, ακυρώνουν σήμερα τις ανύπαρκτες πολιτικές και κοινωνικές τους διαδρομές ζεσταίνοντας καρέκλες σε άλλα κόμματα. Η κάθαρση έχει το τίμημα της εξάντλησης, αλλά και την επιβράβευση του εξαγνισμού. Πρωτοστατήσαμε στις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας, όμως κάναμε και λάθη, γιατί επιτρέψαμε να υπάρξει ο πολιτικός αμοραλισμός διαχρονικά, ο κρατισμός,   ο τακτικισμός, ευτυχώς οι θιασώτες και οι φορείς του, δεν είναι ποια μαζί μας. Όσοι λοιπόν μείναμε, οφείλουμε να συνεννοηθούμε, να συνέλθουμε και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, έχουμε ένα χρέος, ένα καθήκον, να παραδώσουμε ζωντανή την παράταξη στις επόμενες γενεές, όχι ως αυτοσκοπό μιας μάταιης εμμονικής προσπάθειας, αλλά ως πυλώνα της δημοκρατίας και αναγκαιότητα της κοινωνίας.

Είναι οξύμωρο και γραφικό, την ώρα που οι συμπολίτες με αγωνία, έχουν στραμμένο το βλέμμα στο αβέβαιο μέλλον της χώρας, εμείς να ασχολούμαστε με το πως θα εξασφαλίσουμε ρόλους σε ένα Κίνημα που αιμορραγεί. Δεν ταιριάζει στην ιστορία μας και την προσφορά αυτού του χώρου, δεν το αξίζουν αυτοί που απέμειναν και μας κράτησαν όρθιους στην τελευταία εκλογική μάχη. Να πάμε παραπέρα, να προσπεράσουμε τη μιζέρια της ανυπαρξίας πολιτικών θέσεων σε άλλους χώρους, που μπορεί εκλογικά να έχουν μεγαλύτερη δύναμη, αλλά πολιτικά είναι ανύπαρκτοι και ουραγοί των εξελίξεων, μπορούμε. Με απόψεις, ιδέες, προτάσεις, θέσεις , σε κλίμα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού. Οι πολίτες θα έρθουν ξανά κοντά μας, όταν αυτό το μικρό ποσοστό που σήμερα εκφράζουμε, σταματήσει να κινείται στην κατεύθυνση της άθροισης προσώπων που η κοινωνία έχει προσπεράσει και στραφεί στην παραγωγή πολιτικής και προτάσεων με επίκεντρο τον άνθρωπο, την καθημερινότητα του, τις αγωνίες και τα προβλήματα του.

Φίλες και φίλοι, σήμερα από εδώ ξεκινούμε μια δύσκολη πορεία, σύνθεσης, δημιουργίας, και αναγέννησης. Είναι πολύ εύκολο να ακυρώνεις, να διαγράφεις και να καταστρέφεις, το δύσκολο είναι να οικοδομείς, να φτιάχνεις. Δεν ήρθαμε λοιπόν για να κάνουμε μνημόσυνο σε έναν πολιτικό χώρο, που κάποιοι έσπευσαν μάλιστα να δημοσιοποιήσουν και την ληξιαρχική πράξη θανάτου του, οι πολίτες δεν έδωσαν τέτοια εντολή. Οι συμπολίτες μας έστειλαν αυστηρό μήνυμα αναδημιουργίας. Μη σπεύσουμε λοιπόν να κάνουμε το χατίρι, εκείνων που προσευχήθηκαν για την καταστροφή της Ελιάς, εκείνων που γονατιστοί ικέτευαν για τον αφανισμό μας στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Έχουμε πίσω μας μια μεγάλη παρακαταθήκη, μια βαριά κληρονομιά, να τιμήσουμε το παρελθόν μας και να συνθέσουμε με όραμα τη μεγάλη ενωμένη σοσιαλδημοκρατία. Να πρωταγωνιστήσουμε σ’ αυτή την προσπάθεια, τώρα πλέον έχουμε μια πρώτη εμπειρία από το εγχείρημα της Ελιάς. Υπάρχει ανάγκη αυτός ο πολιτικός χώρος να μετεξελιχθεί και να εκφράσει όλους τους δημοκράτες σκεπτόμενους συνανθρώπους μας που πιστεύουν στο δημοκρατικό σοσιαλισμό. Όσοι σήμερα αντιλαμβάνονται το κόμμα μας, όπως ένα ταλαιπωρημένο δέντρο που πρέπει να κοπεί ή ακόμη και να ξεριζωθεί, κάνουν πως δεν βλέπουν το δάσος και διαλέγουν τον εύκολο δρόμο. Ο δύσκολος είναι εκείνος που με υπομονή, φροντίδα και προσπάθεια θα αποφέρει ξανά καρπούς από έναν αναγεννημένο κορμό. Δεν έχουμε ταμπού ούτε ιδεοληψίες με ονόματα και σύμβολα, όμως δεν μπορεί να εξαντλείται η ατζέντα της δημιουργίας της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης στην κατάργηση τους. Ούτε μπορούμε να συνεχίσουμε βέβαια επικαλούμενοι συνεχώς το ένδοξο παρελθόν. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε με επιχειρήματα και σχέδιο στη δημιουργία μιας νέας συλλογικότητας των ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χωρίς φόβο και αγκυλώσεις .

Αυτοκριτική η παράταξη έχει κάνει για τα λάθη της, ήρθε η ώρα ο κάθε ένας από εμάς να κάνει τη δική του προσωπική αυτοκριτική, προτού με περισσή ευκολία διατυπώσει προτάσεις για κατάργηση, ακύρωση και όλα αυτά που κατά καιρούς ακούγονται.

Το θέμα της μελλοντικής πορείας του Κινήματος και της σοσιαλδημοκρατιας ευρύτερα, το θέμα της ηγεσίας δεν μπορεί να αποτελέσουν ζήτημα διαμάχης γενεών, αλλά ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας γενεών και τάσεων. Πρέπει να εκπέμψουμε στην κοινωνία το μήνυμα ότι εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε, χωρίς αποκλεισμούς, άδολα και ισότιμα να διατυπώσουμε ξανά σύγχρονη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Να πούμε σε όλους εκείνους που προσδοκούν την πλήρη πολιτική εξαφάνιση μας, ότι ο αγώνας δεν τελείωσε και δικαιούμαστε το δικό μας καλό ημίχρονο. Με σύμμαχο την αλήθεια, γιατί μόνο εμείς την είπαμε στο λαό πληρώνοντας βαρύ τίμημα.

Μπορούμε

Πάμε δυνατά