Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, Ειδικού Αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην 1η κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την  επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Να ξεκινήσω κι εγώ, λοιπόν, τη σημερινή μου τοποθέτηση με μια διαπίστωση: «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», όμως «έχουν γνώση οι φύλακες». Τι να κάνουμε;
Παρακολουθώ δύο χρόνια τώρα με προσοχή, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής σας, όλη σας τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Περίμενα και περιμένω με αγωνία να δω πότε θα καταθέσετε ένα νομοσχέδιο, που θα είναι πραγματικά νομοσχέδιο που θα το έχουν δει όλοι οι φορείς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα έχει μπει οπωσδήποτε στην κρίση των πολιτών, ένα νομοσχέδιο, που θα είναι ολοκληρωμένο.
Να είναι κάτι που θα πεις «ναι, ήλθε ένα νομοσχέδιο, που αξίζει τον κόπο κανείς να το διαβάσει, να το δει και πραγματικά μπράβο σε αυτή την Κυβέρνηση».
Θέλω να δω κάτι καινούργιο, το περίμενα, κάτι που να είναι ανατρεπτικό, που να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, στους πολίτες, στη Δημόσια Διοίκηση.
Γι’ αυτό κυβερνάτε.
Δεν κυβερνάτε τώρα κάνοντας τα ρουσφετάκια σας από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Αυτό μου θυμίζει μια άλλη εποχή, μου θυμίζει τους παραιτημένους.
Κυβερνάτε, λοιπόν, πραγματικά, χωρίς να αναλάβετε μια πρωτοβουλία για τη χώρα.
Σας λένε το μνημόνιο, ακολουθείται το μνημόνιο, βάζετε κάτι κόκκινες γραμμές, τις οποίες την επόμενη μέρα τις έχετε ξεπεράσει και δεν υπάρχει καμία φρεσκάδα, κανένας δυναμισμός, καμία καινοτομία και προπαντός, δεν υπάρχει κάποια απεξάρτηση από το παρελθόν.
Μας κατηγορούσατε, ότι δήθεν εμείς είμαστε οι τάδε, οι τάδε και οι τάδε.
Κάντε όμως την αυτοκριτική σας και δείτε λίγο τι κάνετε εσείς.
Εδώ  φέρατε τέσσερις Υπουργούς και μάλιστα λείπουν και δύο.
Είχατε δει ποτέ προηγουμένως πέντε και δέκα Υπουργούς εδώ;
Έχετε μάθει να αερολογείτε, να μην δουλεύετε και να λέτε «άστο, θα δούμε».
Βέβαια, υπάρχουν και οι πολίτες, οι οποίοι λένε «δεgmν τους βρίσκουμε στα Υπουργεία, είναι πολυάσχολοι».
Γνωρίζετε το επικοινωνιακό παιχνίδι πολύ καλά, είστε οι βασιλιάδες του «θα», αλλά από αύριο. Μόνο που δεν έχετε αποφασίσει πότε θα είναι το τέλος, να δούμε ένα τέλος βρε αδελφέ.
Από τον Νοέμβριο, μετά τον ανασχηματισμό, ο αρμόδιος Υπουργός δήλωνε ότι «μελετάμε και χτενίζουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο ήταν σχεδόν ολοκληρωμένο» και ξαφνικά έχουμε στα χέρια μας αυτό το σχέδιο νόμου και δεν ξέρουμε τι μεσολάβησε μεταξύ του Νοεμβρίου και σήμερα.
Γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μόνο ολοκληρωμένο δεν μπορεί να το πει κανείς. Γιατί πρέπει κάτι να χάσατε στο δρόμο, κάτι δεν βγήκε.
Αυτό που μας παραδώσατε και συζητάμε σήμερα εδώ απέχει παρασάγγας από όσα υποσχεθήκατε, ότι θα υλοποιήσετε στους αιρετούς των Ο.Τ.Α..
Αυτό δεν είναι ένα νομοσχέδιο, που θα έλυνε ως διά μαγείας κάθε πρόβλημα της πολύπαθης Αυτοδιοίκησης.
Εσείς δεν είσαστε αυτοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης, που το είχατε έτοιμο και απλά θα το χτενίζατε και θα φέρνατε ένα νομοσχέδιο – σκούπα, με το οποίο θα καταφέρνατε να λύσετε όλα όσα οι προηγούμενοι ανίκανοι δεν είχαν καταφέρει;
Οι ερωτήσεις μου, όπως καταλαβαίνετε, είναι ρητορικές και δεν περιμένω καμία απάντηση, γιατί και η απάντηση που θα πάρω θα είναι ψεύτικη.
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, από τα 48 άρθρα του νομοσχεδίου, που συζητάμε σήμερα μόνο τα 10 αφορούν αμέσως ή εμμέσως ζητήματα αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Αυτές είναι κυρίως κάποιες ρυθμίσεις τεχνικές και διαδικαστικά θέματα που καλείστε να διορθώσετε μετά από τα προβλήματα που εσείς οι ίδιοι έχετε φέρει. Πού είναι τα 144 άρθρα που είχατε «κρεμάσει» στην διαβούλευση; Χάθηκαν και αυτά σε έναν λαβύρινθο ψεύτικο υποσχέσεων και μιας αυταπάτης.
Τη μια στιγμή λοιπόν έχετε υποσχεθεί τόσα πράγματα που όλα τα μεταθέτετε στο μέλλον. Δεν ξεχνάτε όμως, να φέρετε κάποια πραγματάκια που βολεύουν λίγο τα «ψηφαλάκια» και τη σχέση μας με την πελατεία, όπως, για παράδειγμα, την παράταση για ένα ακόμη χρόνο της παρέκκλισης των συμβάσεων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό από την ισχύουσα νομοθεσία. Πιστεύω ότι ο κ. Μουζάλας – που είναι εδώ – να πιστεύει στις δημοσκοπήσεις και στη γνώμη των πολιτών. Εγώ, πάντα πιστεύω και πάντα πίστευα. Ποτέ δεν είπα για τις δημοσκοπήσεις ότι δεν μου κάνουν. Άλλοι το έλεγαν αυτό.
Εξάλλου, ένα δωράκι στον κ. Καμμένο – τον συνεταίρο – δεν βλάπτει. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η παράταση των κατά παρέκκλιση σχετικών προσλήψεων στο άρθρο 40. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις κατ’ εξαίρεση από τον νόμο του ΑΣΕΠ προσλήψεις αορίστου χρόνου στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Βγάλαμε μια ανακοίνωση για τα φυτοφάρμακα, για τα ληγμένα, όπου κάποιοι θέλουν να πληρώσουμε τα ληγμένα.
Το ότι απουσιάζει από την πολιτική σας οποιαδήποτε στρατηγική για το κράτος και τη διοίκηση, το γνωρίζουμε. Το ότι αναλώνεστε κάθε μέρα σε φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια και μοιράζετε στα όνειρα σας τον 13ο μισθό, γιατί, κατάλαβα ότι κάποιοι από εσάς το λένε 13ο μισθό, κάποιοι το λένε επίδομα, αποφασίστε τελικά τι γίνεται.
Να δούμε το ΕΚΑΣ, να δούμε τους μικροσυνταξιούχους, να δούμε τι γινόταν σήμερα απέξω από τη Βουλή, με τους φίλους σας τους αγρότες. Στην πραγματικότητα λοιπόν, ο κεντρικός στόχος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών είναι η παλινόρθωση όλων εκείνων των ξεπερασμένων και αποστεωμένων δομών στη διοίκηση. Εξάλλου, αφήσατε το «βρωμερό ΠΑ.ΣΟ.Κ.» σε εμάς και πήρατε το «καθαρό».
Στην οικονομία επί πολλές δεκαετίες κρατούσαν τη χώρα σε παραγωγική και αναπτυξιακή υστέρηση και με αυτές τις δυνάμεις τώρα έχετε συνταχθεί. Δεν θέλετε. Όμως, υπάρχουν και χειρότερα. Προσπαθείτε να εκφράσετε τον προοδευτικό πόλο και την ίδια στιγμή υιοθετείτε πελατειακές και αντιθεσμικές αντιλήψεις, ταυτίζοντας την Αριστερά με την αναξιοκρατία και το κομματικό κράτος. Έχετε πρόβλημα. Η εικόνα που δίνετε είναι ότι προσπαθείτε να βολέψετε άρον άρον όσους δεν προλάβατε τα δύο χρόνια. Κάτι μου θυμίζει αυτό. Βελτιώνετε όσο μπορείτε την κατάσταση ήδη τακτοποιημένων δίνοντας τους τη δυνατότητα να μεταταχθούν στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού. Κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση θα πρέπει να υπάρχει, έλα όμως που δεν υπάρχει και θα την πατήσουν όσοι πάνε.
Σε όλους τους υπόλοιπους πολίτες που είναι άνεργοι, τι λέτε; Φυσικά, οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με κάποια ιδεολογία, πίσω από την οποία, εσείς, κρύβεστε. Είναι πρακτικές αναχρονιστικές και βαθιά αντιδημοκρατικές με κυρίαρχο στόχο το γάντζωμα στην εξουσία. Αυτό ακριβώς που κάνετε και που δεν θα σας αρέσει να σας κάνουν κριτική. Αυτό κάνετε από την πρώτη μέρα της εκλογής σας. Πόσο άδικο είναι; Επομένως, οι αποκαλούμενοι «αριστεροί» να φορτώνουν στην Αριστερά αμαρτίες, από τις οποίες και η ίδια η Αριστερά υπέφερε στο παρελθόν. Αυτό δεν είναι σωστό.
Ασέβεια προς τους θεσμούς, κομματικοποίηση της διοίκησης, αναξιοκρατία και εν τέλει, διόγκωση του κράτους ως αναπόδραστο επακόλουθο των παραπάνω είναι τα βασικά συστατικά, που δίνει τον τόνο της πολιτικής μας.
Στο Πανεπιστήμιο μάθαμε, ότι «αριστερό» είναι ό,τι προστατεύει τον αδύναμο, στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων και συμβάλλει στην παροχή ίσων ευκαιριών. Κάτι, μάλλον, το χάσατε στο δρόμο προς την εξουσία.
Σε μια χώρα, λοιπόν, που η ανεργία κινείται στο 25% με 30% και η Κυβέρνηση επιλέγει, απλά και μόνο, να διογκώσει το δημόσιο, να διώξει επενδύσεις, που θα έδιναν δουλειά στους πλέον ευάλωτους της κοινωνίας, δηλαδή, τους ανέργους, αντί να περικόψει επαρκώς δαπάνες και προνόμια συντεχνιών, που ακριβώς ψαλιδίζονται οι ανισότητες.
Πείτε μου, με αυτό το νομοσχέδιο, με ποιο τρόπο προστατεύονται οι αδύναμοι σήμερα;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κατανοώ ότι βρισκόσαστε σε μεγάλη σύγχυση, είναι εμφανές ότι το άγχος σας μετά από τις δημοσκοπήσεις κατάρρευσης, που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο οποίο εκφράζεται η οργή του ελληνικού λαού για τα ψέματα σας, σας οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις από την έλλειψη στρατηγικής και το «ξήλωμα του πουλόβερ» αυτής της πολύπαθης δεύτερης αξιολόγησης, που έπρεπε να είχε κλείσει.
Καταθέτετε στην Ελληνική Βουλή ένα νομοσχέδιο «κουρελού». Η κουρελού απ’ ό,τι θυμάμαι δεν αποτελείται από καλό υλικό. Ένα πασάλειμμα για να πείτε, ότι κάτι κάνατε.
Το μόνο που βλέπω είναι ότι σας έχει γίνει συνήθεια η προχειρότητα, επιμένετε στη λογική του «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω», χωρίς καμία σοβαρότητα, χωρίς σχέδιο στρατηγικής και προοπτικής.
Δεν είμαστε απ’ αυτούς, που στόχος μας είναι η στείρα Αντιπολίτευση. Την ζήσαμε εμείς. Δεν θέλουμε.
Μακάρι, και το εύχομαι για το καλό της χώρας, να κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να τελειώνουμε με αυτό τον βραχνά και την επόμενη φορά που θα κληθούμε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο, να περιέχει σημαντικές, σοβαρές και καινοτόμες προτάσεις για τη δημόσια διοίκηση, τον τόπο και τους Έλληνες πολίτες.
Δεν είμαστε απ’ αυτούς που θα κατακρίνουμε, μόνο και μόνο, επειδή οι διατάξεις θα προέρχονται από εσάς, γιατί αυτό συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Μακριά από μας αυτή η λογική.
Εάν τα σχέδια νόμου που προωθείτε κομίζουν κάτι το καινούργιο και δίνουν λύσεις σε χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος της χώρας, εμείς θα τα στηρίξουμε.
Μην ζητάτε από εμάς να είμαστε συμπαραστάτες σας, όταν το μόνο που κάνετε είναι να μας φέρνετε αντιμέτωπους με χαοτικά νομοσχέδια, ατελείς κοστολογήσεις και συνεχιζόμενα μεγάλα λάθη, που προσπαθείτε να διορθώσετε διαπράττοντας κι άλλα λάθη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι βασικός κανόνας πολιτικής, είναι το κράτος να έχει συνέχεια.
Μην κόβετε τις γέφυρες, με όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά, υπήρξαν λάθη και αστοχίες.
Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, εξάλλου, ο λαός μας μας τοποθέτησε εκεί που μας τοποθέτησε.
Εγώ θέλω, λοιπόν, να πω ότι μην αντιμετωπίζετε πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων συλλήβδην ως κακά φαντάσματα του παρελθόντος, γιατί ο κόσμος δεν ζει με το παρελθόν, ο κόσμος, το κράτος, τα παιδιά μας και όλοι εμείς, πρέπει να ζήσουμε με το μέλλον.
Αδικείτε όλο το πολιτικό προσωπικό του χώρας, όταν τα προηγούμενα το κατασυκοφαντήσατε και το αδικήσατε.
Αδικείτε όλους εσάς, τους εαυτούς σας, που ήρθατε με κόπο στη Βουλή και το αναγνωρίζω.
Εγώ, όμως, αυτό το νομοσχέδιο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να το ψηφίσει επί της αρχής. Θα μιλήσουν επί των άρθρων οι συνάδελφοί μου, ο καθένας τους που έχει την ειδικότητά του.

Σας ευχαριστώ πολύ.