• Ο Εισηγητής μας, αλλά και όλοι οι βουλευτές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, του Κινήματος Αλλαγής, με πλήθος στοιχείων, αριθμών και επιχειρημάτων κατέδειξαν τον πραγματικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού
  • Φορομπηχτικός, αντιαναπτυξιακός, αντικοινωνικός

Το κυριότερο απ’ όλα , δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία. Δεν καλλιεργεί καμία ελπίδα ότι η χώρα μπορεί το επόμενο χρόνο να βγει στο ξέφωτο. Ότι μπορεί να βελτιώσει έστω και κατ’ ελάχιστο τη ζωή των ανθρώπων της.

• Ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι μαζί με το μεσοπρόθεσμο που ακολουθεί την κάθε αξιολόγηση η τελευταία συνολική πράξη της Κυβέρνησης πριν το κλείσιμο του εκλογικού κύκλου

Τα όσα ζούμε αυτό τον καιρό με το μέρισμα και τους δικαιούχους, με τους αθρόους  διορισμούς σε θέσεις προσωρινής και μερικής απασχόλησης, με την fast – track  αξιολόγηση και την άνευ όρων παράδοση στις επιταγές των εταίρων μας, είναι εμφανώς στοιχεία ενός  εκλογικού σχεδιασμού

Το σενάριο είναι απλό:

Βγαίνουμε όπως –  όπως τυπικά από το μνημόνιο

Παίρνουμε άλλη μια λίγο πιο συγκεκριμένη διαβεβαίωση για το χρέος. Μοιράζουμε τσάτρα – πάτρα  ότι μπορούμε να διαθέσουμε από το πλεόνασμα κι ας μένει στάσιμη η ανάπτυξη, κι ας  υπάρχουν οι αβάσταχτοι φόροι. Βγαίνουμε στις αγορές

Και πάμε πλησίστιοι για εκλογές.

Έτσι σχεδιάσατε ένα σενάριο κομματικής σωτηρίας ασχέτως αν η χώρα δεν θα έχει λύσει κανένα από τα ουσιώδη προβλήματα που σημαδεύουν την πολύχρονη κρίση της. Μπορεί να είναι η ύστατη  και απέλπιδα προσπάθεια μιας πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά καταρρέουσας διακυβέρνησης που  έχει προ πολλού απολέσει την εμπιστοσύνη του λαού. Αλλα αυτό δεν είναι του παρόντος. Του παρόντος είναι ότι το συγκεκριμένο σενάριο κομματικής σωτηρίας καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με πραγματικό σενάριο εθνικής σωτηρίας

• Το «story» της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο και της ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας είναι ένας μύθος, Πατά κυριολεκτικά στον αέρα

Επαίρεστε καθημερινά γιατί οι ευρωπαίοι εταίροι μας μετά την πειθήνια στάση της κυβέρνησης, την τελευταία αξιολόγηση προεξοφλούν την έξοδο από το μνημόνιο.

• πρώτο, γιατί έχουν «δεμένο το γαϊδαρό τους» με τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, τη ψηφισμένη νέα συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, τη παράδοση του εθνικού πλούτου στη ξένη διαχείριση και την ατέρμονη υπερφορολόγηση που συνιστούν de facto μνημόνιο
  • δεύτερο, γιατί δεν θα χρειαστούν πιστοληπτική γραμμή με χαμηλά επιτόκια χρηματοδότησης που θα επέβαλε αναγκαστική προσφυγή στα εθνικά τους κοινοβούλια
  • τρίτο γιατί ενώ οδηγηθήκαμε συνειδητά στην πλήρη απαξίωση κάθε περιουσιακού στοιχείου δημόσιου και ιδιωτικού οι ίδιοι απεκδύονται κάθε περεταίρω ευθύνης για τους όρους της εξόδου μας στις αγορές.

Και «ο σκύλος χορτάτος και η πίτα γερή». Το σενάριο καθαρής εξόδου και ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας περιγράφεται με μια φράση : « Το τέλος της φθηνής χρηματοδότησης της χώρας»

• Εντωμεταξύ
  • Βιώνουμε δραματικά τη διάλυση του κοινωνικού κράτους με το μέρισμα ένα αντίδωρο:

στη διάλυση των νοσοκομείων

στην φορολογική εξόντωση

στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και των συντάξεων, κόβετε συντάξεις για να δίνετε παροχές – ψίχουλα

στην διαρκή συρρίκνωση των θέσεων πλήρους και μόνιμης απασχόλησης

• Ζούμε την πλήρη αποδιάρθρωση του παραγωγικού συστήματος με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων , με τη συρρίκνωση της παραγωγής και των εξαγωγών με την εκτεταμένη αποεπένδυση
  • Παρακολουθούμε ως θεατές τη δραματική ανατροπή της δημογραφικής ισορροπίας με την εξαγωγή του πιο δημιουργικού και παραγωγικού ανθρωπίνου δυναμικού

Δυστυχώς το συμπέρασμα είναι θλιβερό:

Η προϊουσα τριτοκοσμοποίηση   της χώρας και φτωχοποίηση του λαού συνεχίζει το δρόμο της με μεγαλύτερη ταχύτητα από πριν.

• Κι όμως..

Η χώρα έχασε μια ιστορική ευκαιρία και της έμειναν ως κληρονομιά της διακυβέρνησης σας:

Τρία χαμένα χρόνια

• Αν αντί της τυχοδιωκτικής και ατελέσφορης πολιτικής του πρώτου χρόνου
  • Αν αντί της αλλοπρόσαλλης στάσης με τα δημοψηφίσματα και τις εκλογές του δεύτερου χρόνου
  • Αν αντί της χωρίς όρους και όρια υποταγής στις επιταγές της τρόϊκας του τρίτου χρόνου

Από την αρχή οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις συμφωνούσαν στην εθνική γραμμή εξόδου από το μνημόνιο σήμερα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Θα προλαβαίναμε το τρένο της ιστορίας. Δείτε την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο.

Μας εγκαλείτε συνεχώς για την πολιτική της εθνικής  συνενόησης επιμένοντας σε διχαστικές και πολωτικές πρακτικές που ζημιώνουν ανεπανόρθωτα τη χώρα

Δυστυχώς είμαστε μια χώρα που εμείς  οι πολιτικοί της την  έχουμε εκπαιδεύσει να κοιτάζει συνεχώς προς τα πίσω. Να μη παίρνει κανείς την ευθύνη του μπροστά. Εμείς που το τολμήσαμε πληρώσαμε ακριβά το τίμημα και την αποκοτιά μας.

• Μας ρωτάτε συνεχώς και μονότονα με ποιους θα πάτε κατηγορώντας μας οι μεν ως συνοδοιπόρους  της Δεξιάς οι δε ότι κρυφοκοιτάζουμε προς τα Αριστερά

Κι όσο κι αν προσπαθούμε υλοποιώντας τη μόνη πραγματικά εθνική γραμμή και την αυτόνομη πορεία μας   εσείς εκεί:

«στου κουφού τη πόρτα»

Ελάτε εσείς μαζί μας στη δική μας πρόταση που αποδεικνύεται στη πράξη ότι είναι  η μόνη που μπορεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο για τη χώρα.

Όσο κι αν μας  πιέζετε όσο κι αν μας λοιδορείτε,  όσο κι αν περιφρονείτε από φόβο την επανάκαμψη   και τη συσπείρωση του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου που άρχισε να αποδίδει καρπούς, εμείς και μέχρι τις εκλογές όποτε και να γίνουν και κυρίως μετά από αυτές στην στρατηγική της εθνικής συνενόησης θα επιμείνουμε.

Είτε τη δεύτερη, είτε την τρίτη εντολή μας εμπιστευτεί ο λαός με την ετυμηγορία του, εμείς πιστά θα υπηρετήσουμε το μόνο υπαρκτό σενάριο εθνικής σωτηρίας.

Αυτό υπαγορεύει η συνείδηση μας. Αυτό επιτάσσει η ιστορική παράδοση και κληρονομιά της  προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.