Ομιλία Θ. Παπαθεοδώρου υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με Γ. Βαρουφάκη.

 

Ένα ενιαίο σχέδιο σε πολλές πράξεις

Οι αποκαλύψεις του πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη και του συμβούλου του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, σχετικά με την ύπαρξη “Σχεδίου Χ” αποδεικνύουν ένα αντικειμενικό γεγονός: ότι υπήρχε, ήδη από την αποτυχημένη Συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2015 ένα ενιαίο Σχέδιο σε πολλές πράξεις, το οποίο κατέληξε, μέσα από τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα του  αυτοκτονικού Chicken Game, στην τραπεζική αργία και στην συζήτηση για την ενεργοποίηση η μη του Plan X.

Ο Πρωθυπουργός έχει άλλωστε ομολογήσει κατά τη σχετική συζήτηση σε ερώτηση στη Βουλή της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κας Φ. Γεννηματά, ότι πράγματι ο ίδιος είχε δώσει εντολή για την εκπόνηση ενός σχεδίου σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και  εξόδου της χώρας από το Ευρώ, ενώ πρόσφατα δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι όταν έλαβε γνώση των πιθανών επιπτώσεων που θα είχε η υλοποίηση του Σχεδίου αυτού πείσθηκε για την ανάγκη παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Άρα Σχέδιο υπήρξε  και περιελάμβανε σε περίπτωση τελικής εμπλοκής, ουσιαστικά, την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κλείσιμο των τραπεζών, κινητοποίηση του στρατού, έκδοση παράλληλου νομίσματος, λειτουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Τα βασικά ερώτημα επομένως δεν είναι αν υπήρξε ένα τέτοιο Σχέδιο, αλλά γιατί υπήρξε, ποιος έφερε την ευθύνη για την εκπόνησή του, σε ποια πολιτική  διαπραγμάτευσης εντασσόταν και τέλος ποια ήταν η πραγματική ουσία του; Ήταν μια προπαρασκευαστική πράξη υπονόμευσης των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας και του εθνικού νομίσματος ή μία αμυντική πράξη απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο;;

 

Αυτά θα πρέπει να κληθεί η Δικαιοσύνη να διερευνήσει, όπως έχει προτείνει από την πρώτη στιγμή η Πρόεδρος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.  Είναι επίσης δεδομένη η θέση μας υπέρ της σύστασης μιας Εξεταστικής Επιτροπής για όλη την περίοδο από την είσοδό μας στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα, ώστε να καταδειχθούν όλες οι αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια και φυσικά και στο Τρίτο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά αυτή την επιλογή, ενώ η Ν.Δ. την αποδέχεται κατ’ αποκοπήν  για να μην αποδοθούν οι ευθύνες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της περιόδου 2004-2009.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα αντικειμενικά ζητήματα που θα μπορούσαν να απασχολήσουν την εξεταστική επιτροπή.

  1. Όλα φαίνεται ότι ξεκινούν, κατά τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη αλλά και το βιβλίο του κ. Γκάλμπρεϊθ από τη σύσταση στα μέσα Μαρτίου ενός «Πολεμικού Συμβουλίου» (σελ. 228 επ), το οποίο «εργαζόταν με πλήρη μυστικότητα, χρησιμοποιώντας ασφαλείς επικοινωνίες και συχνά δρώντας εκτός υπουργείου ή και εκτός χώρας!!! Αυτό για την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών μίας Ευρωπαϊκής χώρας δεν φαίνεται και πολύ ορθόδοξο. Χειρότερα, η μυστικότητα και η συνωμοτικότητα στην σύνταξη αυτού του υπομνήματος, αποδίδεται από τον κ. Γκάλμπρεϊθ στο ότι «μπορούσε να εκθέσει τον Γιάνη Βαρουφάκη σε ακόμη δριμύτερες δημόσιες επιθέσεις, που μπορεί να του στοίχιζαν τη θέση του στην κυβέρνηση, αλλά και να μας αφήσει όλους έκθετους στην κατηγορία ότι προκαλέσαμε την κατάρρευση του ευρώ», πράγμα που αποδεικνύει την πλήρη συνείδηση των πραττομένων τους, για την κατάρρευση του ευρώ από τις δικές του ενέργειες.

Άρα εδώ έχουμε ένα παράλληλο σύστημα στο ΥΠΟΙΚ, με παρακρατικά χαρακτηριστικά, από συνειδητοποιημένους συνεργούς (πολεμικό συμβούλιο), οι οποίοι ακολουθούν συνωμοτικές  πρακτικές και  δρουν με πλήρη κάλυψη του πολιτικού υπευθύνου τους.

 

  1. Τα ζητήματα που προετοίμασε η ομάδα αυτή ήταν «έλεγχος κεφαλαίων, οι υποσχετικές (scrip) ή το παράλληλο νόμισμα και η πλήρης έξοδος από την Ευρωζώνη», ενώ είχε μελετήσει το θέμα «της εκτύπωσης νέων χαρτονομισμάτων, τη διάρκεια των αποθεμάτων  καυσίμων, την ασφάλεια των καταστημάτων και σούπερ μάρκετ και κατά πόσο έπρεπε να πληρωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, το παράλληλο σύστημα πληρωμών, έως την κατάσταση έκτατης ανάγκης». Αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουμε : Τον σχεδιασμό κατάστασης έκτατης ανάγκης εν μέσω λειτουργίας του δημοκρατικού – κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, δηλαδή της αλλοίωσης του πολιτεύματος και των θεσμών του.
  2. Το Υπόμνημα με το Σχέδιο παραδόθηκε από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη , κατά δήλωση του ιδίου, τον Μάιο του 2015 στον Πρωθυπουργό (πράγμα που και ο ίδιος επιβεβαίωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του). Παράλληλα, ο κ. Γκάλμπρεϊθ παραδέχεται στο βιβλίο του ότι «τα προβλήματα ήταν τόσα πολλά, που η διαδικασία φαινόταν απειλητική για την κοινωνική ευημερία και την επιβίωση του κράτους». Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι γνώριζαν είχαν πλήρη συνείδηση για το πού θα μπορούσε να καταλήξει αυτό το τριτοκοσμικό εγχείρημά τους.
  3. Το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης απαιτούσε την συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για την προστασία των Τραπεζών, του Νομισματοκοπείου, την κατοχύρωση της ασφάλειας έναντι ενδεχόμενων ταραχών. Αυτό ήταν σε γνώση του κ. Καμένου και του κ. Πανούση ή ήταν μόνο ευφάνταστα σενάρια του κ. Βαρουφάκη;;

 

Πάντως, στις 2 Ιουλίου 2015, τρεις ημέρες πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015,   δηλώνοντας το πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά:  «Κύριε Πρωθυπουργέ σας υποδέχομαι σήμερα ως επικεφαλής των Ένοπλων Δυνάμεων εδώ στο Πεντάγωνο. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να διασφαλίσουν σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας».

Η άμεση αντίδρασή της Προέδρου Φ. Γεννημάτα σε αυτές τις δηλώσεις ήταν να επικρίνει τον κ. Τσίπρα για το παραλήρημα του Υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου και να του θυμίσει ότι «αυτή η φράση Είναι μια ανοιχτή απειλή για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Αυτό ήταν το ενιαίο Σχέδιο που εξελίχθηκε σε πολλές πράξεις, με τραγικές συνέπειες για τη χώρα!

Το ερώτημα επομένως που πρέπει να διερευνήσει η εξεταστική επιτροπή και σε κάθε περίπτωση η ανεξάρτητη δικαιοσύνη αν όλα τα παραπάνω συνιστούν προπαρασκευαστικές πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αλλοίωση ή κατάλυση θεμελιωδών αρχών και θεσμών του πολιτεύματος.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι βαριά, γιατί όπως αποδεικνύεται έπαιξε τυχοδιωκτικά με τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Την οδήγησε στο χείλος του γκρεμού με συνειδητές πράξεις και παραλείψεις.

Αυτή η ευθύνη θα την βαραίνει στο διηνεκές, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα ληφθεί σήμερα.