Ομιλία Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου για το «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας»

 

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι

Το Νομοσχέδιο έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Σε ένα κόσμο ταραγμένο, σε μια Ευρώπη φοβική, σε μια χώρα που συνεχώς ολισθαίνει στην ύφεση, η κυβέρνηση «περί άλλων τιρβάζει».

Όλες αυτές τις μέρες ζούμε ένα αξιοθρήνητο καιροσκοπισμό, ένα αλισβερίσι, στο όνομα μιας νέας αριστεράς.

Στο βωμό της πολιτικής επιβίωσης και στο όνομα δήθεν αρχών και αξιών, παρελαύνουν από μπροστά μας τραγικές φιγούρες του πολιτικού συστήματος .

Θέλουν να αλλάξουν την Ελλάδα αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση !

Επιχειρείτε κύριοι της Κυβέρνησης να αλλάξετε την ατζέντα !

 • Με τις τηλεοπτικές άδειες ,
 • την παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τις εξωθεσμικές δηλώσεις των παραγόντων της,
 • το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος
 • την τροπολογία για το μαύρο στα κανάλια που τελικά αποσύρθηκε.

Εθελοτυφλείτε.

Γύρω μας συντελούνται γεωπολιτικές αλλαγές , αμφισβητούνται διεθνείς συνθήκες, εγείρονται σκέψεις από τους γείτονες που επιβάλλουν στη χώρα μας εθνική ενότητα και ομοψυχία για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Έχουμε μέρες τώρα που παρακολουθούμε το σχέδιο της δραχμής και μένουμε άναυδοι.

Πολλά τα σενάρια που διακινούνται στο παρασκήνιο των περήφανων διαπραγματεύσεων. Όλα αυτά δυστυχώς οδήγησαν τη χώρα μας στoν έλεγχο κεφαλαίων και στο τρίτο μνημόνιο .

Και εσείς επιμένετε με στήριγμα το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κάποιες μεταγραφές από τον πάγκο του πολιτικού καιροσκοπισμού που ανθεί στις μέρες μας, να κυβερνήσετε τη χώρα.

Όταν είναι αποδεκτό από όλους ότι χρειάζεται ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Πλανάσθε κύριοι της Κυβέρνησης, πλανάσθε πλάνην οικτράν.

Και δυστυχώς με την πολιτική σας επιτείνετε τα αδιέξοδα στην οικονομία , στην ανάπτυξη, στην ανεργία , στην αδιοριστία , στον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης, στην εξόντωση της νέας γενιάς .

 

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι

Με το προς συζήτηση σχέδιο Νόμου δημιουργείται το ‘’Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ’’ (Ελ.Ιδ.Ε.Κ.) .

Σκοπός του Ιδρύματος είναι κατά κύριο λόγο η χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και η χορήγηση υποτροφιών.

Δικαιούχοι είναι τα ΑΕΙ και οι δημόσιοι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς της χώρας.

Το Νομοσχέδιο αποτελείται από 15 άρθρα στα οποία αναλυτικά ορίζεται η ίδρυση, η νομική φύση, η λειτουργία, τα όργανα του Ιδρύματος, για τα οποία θα μιλήσουμε και αύριο.

Επίσης, γίνεται λεπτομερής περιγραφή της χρηματοδότησης του Ιδρύματος, αλλά και της διαδικασίας προκήρυξης, αξιολόγησης και χρηματοδότησης προτάσεων.

 

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι προς σκέψη , γιατί ενώ πριν από λίγο καιρό είχαμε μια μακρά συζήτηση για το Νομοσχέδιο της Έρευνας, δεν τέθηκε και το θέμα σύστασης του εν λόγω Ιδρύματος .

Δείχνει για μια ακόμη φορά το έλλειμμα ουσιαστικού πολιτικού σχεδιασμού για την παιδεία από την κυβέρνηση. Την προχειρότητα της ηγεσίας του Υπουργείου να νομοθετήσει χωρίς όραμα και διαβούλευση.

 

Ο περιβόητος διάλογος δεν είναι πλέον προσχηματικός είναι οχυρωματικός .

Πίσω του κρύβονται εμμονές και προαποφασισμένες παρεμβάσεις του Υπουργείου στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.

 

Το Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ιδρύεται όχι με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά με δανεισμό.

Οπότε, υπάρχει επιβάρυνση του δημοσίου χρέους κατά 180 εκατ ευρώ (συν τους τόκους βάσει της δανειακής σύμβασης), καθώς και επιβάρυνση του Δημοσίου με 60 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ.

Το ζητούμενο είναι αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο. Το πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας μας.

Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και ικανότατους τεχνοκράτες .

Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να θεσμοθετήσουμε ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό πρότυπο οργάνωσης ανάμεσα στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Ερευνητικό Τομέα.

Αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην έρευνα, θα επιταχύνει το σχεδιασμό της Εθνικής Ερευνητικής Στρατηγικής και θα αξιοποιήσει το σύνολο του ερευνητικού δυναμικού της χώρας μας.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές.

Αναζητούμε μια αποτελεσματική αλληλεπίδραση ανάμεσα στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Ερευνητικό Τομέα.

Επιδιώκουμε την ενίσχυση της διαφάνειας, της ορθολογικής κατανομής των πόρων και την αποτίμηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων.

Το ζητούμενο είναι ένα ! Πρέπει να σταματήσει το brain-drain, η διαρροή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Το Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να στηριχθεί η λειτουργία της Γ.Γ.Ε.Τ.

Η προσφορά της είναι πολύτιμη και επιβάλλεται να συνεχίσει, το έργο της απρόσκοπτα.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό το οποίο το έχει ανάγκη.

Και φυσικά τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων να είναι απόλυτα διασφαλισμένα.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν πάμε να δημιουργήσουμε έναν Δούρειο Ίππο, που θα υπονομεύσει τη λειτουργία της Γ.Γ.Ε.Τ.

Στις συνεδριάσεις των δύο Επιτροπών της Βουλής, έθεσα συγκεκριμένα ζητήματα που ενισχύουν το τρίπτυχο: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ .

 • Με τη συμμετοχή των ΤΕΙ στη Γενική Συνέλευση και το Επιστημονικό Συμβούλιο.
 • Τη βιωσιμότητα του ιδρύματος πέραν της τριετίας
 • Την αξιολόγηση των οργάνων Διοίκησης
 • Τη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ
 • Τα ασυμβίβαστα
 • Τις αυξημένες πλειοψηφίες για τις αλλαγές μελών στη Γενική Συνέλευση
 • Τη διαφάνεια με ανοικτή πρόσκληση στις αποσπάσεις

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις, που κάνατε ενσωματώνουν και τις δικές μας προτάσεις και συγκεκριμένα:

Προστέθηκαν τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, στους πιθανούς δικαιούχους του ΕΛΙΔΕΚ.

Ορίσθηκε ότι οι προκηρύξεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν οδηγίες για το πώς θα γίνονται οι ενστάσεις και η διαδικασία των ενστάσεων των υποψηφίων.

Ορίσθηκε, ότι ως μέλη της Γενικής Συνέλευσης επιλέγονται καταξιωμένοι επιστήμονες με εκτεταμένο ερευνητικό έργο, με εκτεταμένη ερευνητική εμπειρία.

Δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση, όλων των Τ.Ε.Ι. που πληρούν κριτήρια σημαντικής ερευνητικής επίδοσης.

Καταργήθηκε η δυνατότητα του υπουργού να υποβάλει ένσταση κατά ορισμού μέλους της Γενικής Συνέλευσης και του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Καταργείται η αποζημίωση των μελών της Γενικής Συνέλευσης.

Προβλέπεται ότι η κλήρωση για τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιείται από τη Γενική Συνέλευση.

Η επιλογή των δύο αναπληρωτών Διευθυντών, θα πραγματοποιείται ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπου εκεί, ο Διευθυντής θα έχει ένα κύριο λόγο για τους συνεργάτες του.

Καθορίσθηκε ειδική πλειοψηφία στο Επιστημονικό Συμβούλιο, 6 στους 9, για την παύση του Διευθυντή και ορίσθηκε ότι οι αποσπάσεις θα γίνονται με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Τίθεται χρονικό όριο τριών μηνών στην άσκηση μεταβατικά των αρμοδιοτήτων από τον υπουργό και ορίζεται ότι ασκούνται αυτές που είναι απολύτως αναγκαίες για την έναρξη λειτουργίας του ΕΛΙΔΕΚ.

Θεωρούμε ότι με τις προτάσεις των φορέων και τις παρατηρήσεις των ειδικών αγορητών που ενσωματώσατε κ. Υπουργέ το Νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ήδη πληροφορούμαι ό,τι την 1η Νοεμβρίου θα έχουμε την προκήρυξη για τη στήριξη των Υποψηφίων Διδακτόρων από το ΕΛΙΔΕΚ και αυτό είναι πολύ θετικό.

Εμείς, για όλα τα παραπάνω θα ψηφίσουμε ΝΑΙ επί της αρχής στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο.

 

Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κλείνοντας επιτρέψτε μου μια αναφορά στην πολιτική επικαιρότητα.

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα συνέδριο στο οποίο αποθεώθηκε το δημοψήφισμα του ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ.

Το δημοψήφισμα που έγινε η αιτία να επιβληθούν τα capital controls.

Η Κυβέρνηση “έχτισε το νέο Γοργοπόταμο”.

Αναρωτιόμαστε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αισθάνεσθε άσχημα να χρησιμοποιείται ο Γοργοπόταμος ως σύμβολο για την υποταγή της κυβέρνησης στα κελεύσματα του Σόιμπλε; Για το 3ο Μνημόνιο και την καταιγίδα φόρων, περικοπών και πλειστηριασμών; Για την εκχώρηση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια;

Κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης,

Γιατί τότε, την περίοδο 2009-2011 που το ΠΑΣΟΚ χάραζε την εθνική στρατηγική, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε οχυρωθεί στο εύκολο αντιμνημονιακό μέτωπο και υποσχόταν ότι θα καταργήσει μ’ ένα νόμο και ένα άρθρο το σκληρό Μνημόνιο και θα διέγραφε το χρέος!

Η δική σας αδιαλλαξία, κύριοι της Κυβέρνησης, για εθνική συνεργασία έχει παρατείνει τον εγκλωβισμό της χώρας στην κρίση.

Σήμερα βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση προσχωρεί στον ρεαλισμό και ξεχνά κάθε δημαγωγική κορώνα.

Όπως προσχώρησε και η κυβέρνηση Παπαδήμου και η κυβέρνηση Σαμαρά που ξέχασε τα 3 Ζάππεια και τα 18 ισοδύναμα.

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ όταν έπεσε ο κλήρος για να συμβάλλουμε στη διάσωση της χώρας, το κάναμε με ευθύνη και κόστος πολιτικό και κοινοβουλευτικό.

Λοιδορηθήκαμε, όμως προτάξαμε το συμφέρον της πατρίδας.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έχει προκαλέσει την απόγνωση της κοινωνίας, σας είχαμε προτείνει, δώστε τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν τα δάνειά τους στην τιμή που πωλούνται στα ξένα funds! Πάρτε μια απόφαση. Δώστε μια ανάσα στην ελληνική κοινωνία, δε χωρούν άλλες καθυστερήσεις!

Η χώρα έχει μπροστά της μια δύσκολη αξιολόγηση και το ζήτημα του χρέους! Και εδώ πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση και ειδικά για το χρέος να γίνει χρήση του κεκτημένου του ΠΑΣΟΚ της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012.

Αμέσως μετά πρέπει να σκύψουμε πάνω από τα εργασιακά. Χρειάζεται η κυβέρνηση να βάλει κόκκινες γραμμές και να μην υποχωρήσει. Να διασφαλίσει βασικά κεκτημένα.

Η πρόταση, λοιπόν, της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η μόνη διέξοδος. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ευρωπαϊκή πορεία από την παρούσα Βουλή για να αντιμετωπίσουμε τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία μας οδηγείτε.