Κύριε Πρωθυπουργέ, χαίρομαι που είστε εδώ. Επιδίωξα την παρουσία σας σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, γιατί θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσετε καθαρές και σαφείς απαντήσεις, σχετικά με το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με πρωταγωνιστή τον πρώην Υπουργό Οικονομικών.

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, λειτούργησε με εντολή σας. Στην πραγματικότητα σχεδίασε και υλοποίησε ένα σχέδιο παράκαμψης κρατικών υπηρεσιών και πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ενδέχεται, βεβαίως, να υπάρχουν και αδικήματα κατά του νομίσματος και της εθνικής οικονομίας.

Θεωρώ ότι είναι σήμερα υποχρέωσή σας να φωτίσετε αυτούς τους σκοτεινούς διαδρόμους του παρακρατικού λαβύρινθου που ομολόγησε ο κ. Βαρουφάκης. Η ομολογία του αποκαλύπτει μεθοδεύσεις επικίνδυνες και ισχυρίζεται ότι όλα αυτά τελούσαν εν γνώσει σας.

Παράλληλα, θεωρώ ότι όλα αυτά εξηγούν την παρελκυστική τακτική της Κυβέρνησης για όλο το προηγούμενο εξάμηνο, τη δημιουργική ασάφεια, το ροκάνισμα του χρόνου και βεβαίως το δημοψήφισμα και το καταστροφικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσής σας που έφτασε τη χώρα στα όρια του grexit. Και η σιωπή σας, κύριε Πρωθυπουργέ, όλο αυτό το διάστημα, από την ώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο αυτό, είναι τουλάχιστον ανησυχητική.

Σας ρωτάμε ευθέως ποιες ήταν οι εντολές σας. Ποια είναι η ανάμιξή σας; Ποιες ήταν οι ενημερώσεις που παίρνατε καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια; Τι τελούσε εν γνώσει σας τελικά; Συνυπήρχατε απλώς στο κόμμα και την Κυβέρνηση με το κόμμα της δραχμής ή σχεδιάζατε και υλοποιούσατε από κοινού το βασικό πρόγραμμά της;

Τα ερωτήματα, κύριε Πρωθυπουργέ, παραμένουν αμείλικτα και πρέπει να μας πείτε ποια ήταν αυτή η ομάδα που λειτουργούσε εν κρυπτώ, μυστικά, όπως λέει ο κ. Βαρουφάκης; Ποιο ήταν το περιεχόμενο του plan b; Γιατί με όλη αυτή την αλλοπρόσαλλη τακτική σας θέσατε σε σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο την οικονομία, αλλά και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της χώρας και απομονώσατε τη χώρα από σταθερούς και σοβαρούς συμμάχους της. Φέρατε το grexit στην αυλή μας, κύριε Πρωθυπουργέ.

Το plan b και το ακατανόητο, όπως είπα πριν, δημοψήφισμα που εισηγηθήκατε στον ελληνικό λαό προκειμένου να δραπετεύσετε από την διαπραγμάτευση, ήταν κομμάτια του ίδιου παζλ, συστατικά μέρη του ίδιου σχεδίου, που, όπως εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης, δεν ξεκίνησαν καν τον Φεβρουάριο, όταν επιλέξατε μία συμφωνία χωρίς χρήματα, αλλά το Δεκέμβριο, πριν ακόμη γίνετε Κυβέρνηση, αναζητούσατε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αγνοώντας τους συσχετισμούς και τις διεθνείς ισορροπίες. Διακινδυνεύσατε εσείς αυτό που διεκδικούσαμε να σέβονται οι συνομιλητές μας, δηλαδή ότι τα προβλήματα της Ελλάδας θα πρέπει να λυθούν μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη. Το θέσατε εσείς ο ίδιος σε αμφισβήτηση.

Μειώσατε και αποδυναμώσατε τη διεθνή θέση της χώρας μέσα από την τακτική του Υπουργού σας που παρουσιάσατε ως ένα φοβερό asset. Εσείς τα λέγατε αυτά, ο οποίος, απ’ ό,τι φαίνεται, εξώθησε το κλείσιμο των τραπεζών. Ή δεν ήταν τελικά μόνο αυτός ο στόχος, αλλά ήταν και κάτι περισσότερο;

Μήπως τελικά εσείς αλλάξατε γνώμη την τελευταία στιγμή; Μήπως τελικά όλο αυτό το διάστημα πατούσατε σε δύο βάρκες και πόσο κόστισε όλη αυτή η υπόθεση στον ελληνικό λαό; Δεκατέσσερα δισεκατομμύρια, που είναι το πακέτο που φορτώνεται, το τρίτο μνημόνιο, το σκληρότερο, που έχει τη δική σας ανεξίτηλη υπογραφή ή σαράντα πέντε δισεκατομμύρια μαζί με το κόστος και τις ζημιές που έχουν υποστεί οι τράπεζες; Σήμερα οφείλετε να τοποθετηθείτε με σαφήνεια και ξεκάθαρα.

Πρέπει επίσης, να καταθέσετε τα έγγραφα που σας έχουμε ζητήσει σχετικά με τη λειτουργία αυτής της υποεπιτροπής.

Σας παρακαλώ, κύριε Πρωθυπουργέ, στην απάντησή σας μην μας πείτε για αμυντική τακτική και μελέτη επιπτώσεων, όπως διαρρέουν οι κύκλοι του Μαξίμου. Θα ήταν –νομίζω- πολύ εντιμότερο απέναντι στον ελληνικό λαό, μετά από ό,τι έχει υποστεί, να μας πείτε εάν είναι σταθερή σας στρατηγική η παραμονή της Ελλάδας ως ισότιμο μέλος στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη και εάν θέλετε και μπορείτε να υπηρετήσετε αυτόν τον στόχο.

Δευτερολογία

Όπως παρακολούθησα την τοποθέτηση του κυρίου Πρωθυπουργού, έχω την εντύπωση ότι αισθάνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η χθεσινή Κεντρική Επιτροπή. Η σημερινή συνεδρίαση είναι του Ελληνικού Κοινοβουλίου και απευθύνεται μέσω ημών στον ελληνικό λαό. Επειδή είπε ότι θα πει τις αλήθειες του, σ’ αυτό πρέπει να πω ότι είναι ειλικρινής. Τον άκουσα να λέει προχθές ότι δεν είπε ποτέ ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Εάν διατρέξετε το διαδίκτυο, θα δείτε ότι είναι άπειρες οι τοποθετήσεις.

Εγώ θα σας θυμίσω μία στο «Έθνος» τον Μάιο του 2014, όταν λέγατε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι θα σκίσετε το μνημόνιο και θα είναι μέρα μεσημέρι και θα είναι την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά της η Κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτές είναι οι «αλήθειες» σας, κύριε Πρωθυπουργέ.

Λέγατε, επίσης, ότι θα διαγράψετε το χρέος μονομερώς, ότι θα φύγει το ΔΝΤ από -τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει- ότι θα φύγει η τρόικα, η οποία επέστρεψε μετά βαΐων και κλάδων.

Μιλάτε για διαπραγμάτευση όταν, πριν αναλάβετε την κυβέρνηση, το περίφημο e-mail Χαρδούβελη μιλούσε για 1 δισεκατομμύριο μέτρα, για πρωτογενή πλεονάσματα κι εσείς έχετε φέρει ένα σκληρότατο μνημόνιο με 14 δισεκατομμύρια μέτρα, άδικο, απολύτως φοροεισπρακτικό, χωρίς μάλιστα να δίνεται κανένα βάρος στην περαιτέρω μείωση των δαπανών. Κι έρχεστε και μιλάτε σε μας για σκάνδαλα!

Ακούστε, κύριε Πρωθυπουργέ: Το ΠΑΣΟΚ την κάθαρση την έχει κάνει. Παρέδωσε στη δικαιοσύνη όλους όσους έπρεπε. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Τα στελέχη και οι συνεργάτες όλων αυτών που εμείς δώσαμε στη δικαιοσύνη είναι στο δικό σας κόμμα σήμερα, στη δική σας «αυλή».

Με ρωτήσατε αν γνώριζα τι γινόταν στην υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με το grexit. Βεβαίως, γνωρίζαμε τι γινόταν στην Ευρώπη. Βεβαίως, προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τα σχέδια των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων της Ευρώπης που δεν ήθελαν την Ελλάδα στο ευρώ από την αρχή. Εσείς, όμως, συμπορευθήκατε μαζί τους, με τους ανθρώπους που έχετε μέσα στο κόμμα σας και υπηρετούν το κόμμα της δραχμής. Η δική σας θέση ποια είναι, κύριε Πρωθυπουργέ; Εσείς πού τοποθετείστε;

Εγώ σηκώθηκα και πήγα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, γιατί έπρεπε η χώρα να έχει συμμάχους. Αυτόν τον αγώνα έκανα. Δεν κάθισα στο κόμμα μου. Δεν κάθισα να κάνω στείρα αντιπολίτευση. Σηκώθηκα και «έβαλα πλάτη» κι εγώ και όλοι μας οι Βουλευτές, την ίδια ώρα που εσείς και ο συνεταίρος σας, ο κ. Καμμένος, μάς υβρίζετε.

Ο πατριωτισμός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αδυναμία για να έρχεστε σήμερα εδώ και να μας κουνάτε το δάχτυλο.

Θα έπρεπε να προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα εθνικό μέτωπο. Να αξιοποιήσετε αυτή τη συναίνεση που ποτέ δεν υπήρχε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Διακόσιοι πενήντα ένας Βουλευτές σάς έδωσαν την εντολή, διακόσιοι τριάντα στη συνέχεια. Με αυτή σας τη στάση πόσους θα αφήσετε;

Και έρχεστε και μιλάτε για εκλογές και αφήνετε τα στελέχη σας να μιλούν για εκλογολογία, χωρίς να έχει καν σταθεροποιηθεί η χώρα; Είναι αστειότητες αυτά, κύριε Πρωθυπουργέ.

Εσείς θα έπρεπε να τα κλείσετε. Εσείς θα έπρεπε να αξιοποιήσετε πριν από όλους αυτήν τη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στο Κοινοβούλιο, η οποία σηκώνει τα βάρη τα δικά σας, την αποτυχημένη δική σας διαπραγμάτευση. Αυτή είναι η αλήθεια.

Και αντί γι’ αυτό, ασχολείστε με τα μέτωπα του εσωτερικού σας. Για άλλη μια φορά είστε όμηρος των συνιστωσών σας. Αλλά δεν μπορεί να είναι όμηρος του κόμματός σας και η Ελλάδα, κύριε Πρωθυπουργέ, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που υποφέρουν.

Γιατί τι έχετε να τους απαντήσετε που είναι πάλι αντιμέτωποι με την ύφεση, με τα ελλείμματα, με την ανεργία, με τα νέα λουκέτα, για άλλη μια φορά;

Χρειάστηκε, κύριε Πρωθυπουργέ, για να καθίσει η χώρα ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να υπάρξει η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Και γιατί χρειάστηκε να έχετε αυτήν τη μεγάλη εξουσιοδότηση; Γιατί η αξιοπιστία της Κυβέρνησής σας ήταν στο ναδίρ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί επί έξι μήνες δεν διαπραγματευτήκατε.

Εάν πράγματι η εντολή σας ήταν να υπάρχει ένα αμυντικό σχέδιο και ήταν μια πράξης ευθύνης, τότε γιατί έγινε εν κρυπτώ; Γιατί προσπάθησε ο κ. Βαρουφάκης να πλήξει την αξιοπιστία των ανθρώπων που διοικούν, την Τράπεζα της Ελλάδας και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων;

Εάν, λοιπόν, ήταν η εντολή σας αυτή, γιατί με εθνική περηφάνια ο κ. Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε στην τηλεδιάσκεψη, δεν ανέφερε ότι με την εντολή σας κάνει αυτό το σχέδιο και δεν έχει κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιηθεί, αλλά απάντησε ότι, εάν αυτά δουν το φως της δημοσιότητας, θα τα διαψεύσει; Είναι προφανές ότι υπήρχε εξαρχής ένα «plan b».

Το ερώτημα είναι εσείς πού στέκεστε. Εξακολουθείτε να στέκεστε σε δύο βάρκες;

Και θα πρέπει να πείτε σήμερα στον ελληνικό λαό: Θεωρείτε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη ως ισότιμο μέλος, γιατί αυτό εξυπηρετεί το δημόσιο, το εθνικό συμφέρον ή γιατί εκβιαστήκατε ή γιατί είστε θύμα ενός πραξικοπήματος ή γιατί αναζητήσατε άλλες πηγές χρηματοδότησης, άλλα ασφαλή λιμάνια και δεν τα βρήκατε;

Επιτέλους, κύριε Πρωθυπουργέ, απαντήστε –όχι σε εμάς. Δεν θα δικαιωθούμε εμείς, επειδή εσείς έχετε αποτύχει. Αυτό το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.

Η χώρα χρειάζεται –πέρα από μνημόνια, πέρα από προαπαιτούμενα- ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Και το νέο ΠΑΣΟΚ, κύριε Πρωθυπουργέ, ασχολείται ακριβώς με αυτές τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, που εσείς δεν τις λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ούτε σε αυτά τα μέτρα που θέλετε να φέρετε για ψήφιση.

Καταστρέφετε τους αγρότες και ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας από τον οποίο ελπίζουμε η χώρα να προχωρήσει στην οικονομική ανασυγκρότηση.

Απαντήστε, λοιπόν, στους Έλληνες πολίτες: Πού πατάτε τελικά; Πού βρίσκεστε; Ποιοι είστε; Ποιον θέλετε να εκφράσετε; Ποιος είναι ο προσανατολισμός σας; Μπορείτε και θέλετε να υπηρετήσετε αυτήν τη μοναδική εθνική γραμμή που το ΠΑΣΟΚ έχει χαράξει από το 2010;

Παρέμβαση

Εγώ δεν ψάχνω να βρω σε ποια ευρωπαϊκή οικογένεια ανήκω. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Συναντήθηκα κατ’ επανάληψη και κάθισα στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Ολάντ, τον κ. Ρέντζι, τον Γκάμπριελ και όλους τους αρχηγούς των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης και μαζί δώσαμε τη μάχη για να μείνει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να βοηθήσουμε την Ελλάδα, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες γιατί η Κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορούσε να εξασφαλίσει αυτήν την ασφαλή προοπτική για τη χώρα.

Ναι, βεβαίως, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, για να τελειώνουν οι αυταπάτες, γιατί οι σύντροφοι του κυρίου Πρωθυπουργού ψήφισαν εναντίον της βοήθειας της Ελλάδας και κάποια στιγμή οι αλήθειες πρέπει να λέγονται.

Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε αυτό το παιχνίδι της λάσπης στον ανεμιστήρα. Θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσουμε έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό αυτήν την ώρα που οι Έλληνες μας παρακολουθούν με πολλή μεγάλη αγωνία για το εάν θα υπάρχει αύριο σε αυτή τη χώρα και αν θα μπορέσουν να κρατήσουν και την επόμενη μέρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανοικτές γιατί τα λουκέτα είναι προ των πυλών.

Θέλω, όμως, να πω και να είναι ξεκάθαρο ότι είναι ανέντιμο, όταν η Βουλή αποφαίνεται και ειδικά για το ζήτημα του κ. Βενιζέλου, να το ανοίγει με τέτοιον τρόπο ο Πρωθυπουργός σε μια τέτοια συζήτηση που δεν υπάρχει περιθώριο ανταπάντησης. Για τον κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Βεβαίως ο κ. Βαρουφάκης, όπως έχει ζητήσει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο εκπρόσωπός μας στην Εξεταστική, θα έρθει στην Εξεταστική, που συζητάμε για τα μνημόνια, για να εξετάσουμε εκεί τις ευθύνες του και να δούμε γιατί καλύπτετε σήμερα με αυτόν τον τρόπο, κύριε Πρωθυπουργέ, τον κ. Βαρουφάκη. Γιατί θα έπρεπε να τον έχετε διαψεύσει κατηγορηματικά ή από τη στιγμή που δίνετε κάλυψη και δεν τον διαγράφετε από την κοινοβουλευτική σας ομάδα, θα έπρεπε να απευθυνθείτε εσείς στον ελληνικό λαό με απαντήσεις.