Ομιλία Γιώργου Αρβανιτίδη Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ν/σ «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση) (L 180/29-6-2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».

 

Σήμερα και χτες αλλάζει για ακόμη μια φορά η σημασία των λέξεων.

Μετά τη διακυβέρνηση σας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η χώρα.

Μπορεί όμως να προβλέψει ότι θα αλλάξει η έννοια της λέξης «όχι» σε «ναι» αν έχει σχέση με δημοψήφισμα.

Η λέξη «μνημόνιο» θα αντικατασταθεί από τη λέξη «πρόγραμμα».

Με την συνεισφορά σας ο πρόσφυγας που εισέρχεται στην Ευρώπη μετά την 20η Μαρτίου θα ονομάζεται μετανάστης.

Αλλά και η λέξη «επείγον» θα αποκτήσει άλλο νόημα.

Φτιάξατε κάτι σαν Υπουργείο πριν από περίπου 15 μήνες για να ρυθμίσετε τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Θεωρείτε σήμερα επείγον αυτό που ξεχάσατε να κάνετε εδώ και ένα χρόνο που οι ροές έχουν αυξηθεί.

Επιλέξατε μια διαδικασία 2 ημερών για να κερδίσετε τι; Αν είχαμε μια εβδομάδα τι δεν θα γινόταν;

Λέτε ότι ο νόμος δεν έχει σχέση με τη συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας. Μπορεί να απαλύνετε τον πόνο των συντρόφων σας που δεν αντέχουν τη δεξιά σας στροφή αλλά δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε το σώμα.

Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός για να καταλάβεις τη διγλωσσία σας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δελεαστική την πρόταση Νταβούτογλου όταν κατατέθηκε.

Συμφώνησε με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ με την πρόταση της τελευταίας συνόδου κορυφής.

Η συμφωνία λέει ότι επιστρέφονται όλοι αδιακρίτως στην Τουρκία. Ο ανθρωπισμός σας είχε ημερομηνία λήξης την τελευταία σύνοδο κορυφής.

Αυτό κρύβει η διαδικασία που ακολουθείτε. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προσπαθείτε να κρύψετε την λαθροχειρία σας.

Όμως το ερώτημα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ.

Συμφωνήσατε με όλες τις προτάσεις των Ευρωπαίων εταίρων είτε ήταν φιλικές στους πρόσφυγες είτε όχι.

Αναλάβατε υποχρεώσεις χωρίς να εκπληρώσετε καμία.