ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στην πολιτική, αν πορεύεσαι χωρίς σχέδιο, θα πας όπου σε πάει το κύμα. Και συνήθως το κύμα σε πάει ή σε ξέρα ή στα βράχια.

Ποιο ήταν το αφήγημα της Κυβέρνησης στην αρχή; Περήφανη διαπραγμάτευση και σκίσιμο των μνημονίων.

Που καταλήξαμε;

Το βραβείο της χειρότερης διαπραγμάτευσης από το Harvard, το τρίτο, αχρείαστο και πιο βαρύ μνημόνιο, κι έναν λογαριασμό που σύμφωνα με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος φτάνει τα 86 δις €, με τα πρώτα 12.5 δις να έχουν ήδη φτάσει με τη μορφή φόρων και περικοπών.

Το λογαριασμό αυτό καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Είναι ένας λογαριασμός βαρύς κι ασήκωτος.

Πέσατε, λοιπόν, σε ξέρα, συνάδελφοι της συμπολίτευσης, και τώρα προσπαθείτε να ξεκολλήσετε το καράβι.

Ας πούμε, όμως, ότι τα καταφέρνετε και βάζετε πλώρη για το νέο σας αφήγημα που έχει να κάνει με την περίφημη «εκτόξευση» της ελληνικής οικονομίας.

Με ποιο τρόπο θα το κάνετε;

Ιστορικά, κανείς δεν κατάφερε να φέρει ανάπτυξη με φόρους και περικοπές.

Εσείς τι κάνετε;

Φορολογείτε άγρια ότι κινείται. 1.8 δις € άμεσοι και έμμεσοι φόροι μόνο στο παρόν νομοσχέδιο.

24% ΦΠΑ, κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα, σπίτια και επαγγελματικά ακίνητα, μια αύξηση που θα την πληρώσει κυρίως η ελληνική περιφέρεια γιατί εκεί οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν πέσει.

Αύξηση του φόρου στα καύσιμα, αλλαγή στους φόρους ταξινόμησης των Ι.Χ., φόρος στη μπύρα μετά το κρασί, φόρος στον καφέ, τα τσιγάρα και τον καπνό, επιβολή φόρου στη σταθερή τηλεφωνία, επιβολή φόρου ακόμα και στο Ίντερνετ. Μια παγκόσμια πρωτοτυπία που δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο.

Φαίνεται ότι είστε ιδιαίτερα εφευρετικοί όταν πρόκειται για φόρους, αλλά δυστυχώς, δεν έχετε τίποτα να πείτε στην αγορά η οποία ρημάζεται, δεν έχετε τίποτα να πείτε στη νέα γενιά που είναι με το ένα πόδι έξω απ’ τη χώρα, δεν έχετε τίποτα να πείτε στην παραγωγική Ελλάδα, τους αγρότες, τους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες τους οποίους έχετε στοχοποιήσει προκλητικά.

Στη Βόρεια Ελλάδα η Ειδομένη είναι δύο μήνες κλειστή και εσείς παρακολουθείτε αμέτοχοι τις επιχειρήσεις να καταστρέφονται. Ήδη από τον περασμένο μήνα το κόστος της κλειστής σιδηροδρομικής γραμμής έχει φτάσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Αδυνατώ να φανταστώ που βρίσκεται σήμερα.

Με τις πολιτικές σας πράξεις και παραλείψεις δυσκολεύετε αντί να διευκολύνετε την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αντί για ένα συγκεκριμένο – έστω βραχυπρόθεσμο και κολοβό – πλάνο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, φέρνετε προς ψήφιση δύο ακόμα δικές σας πατέντες οι οποίες αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η αξιοπιστία της ελληνικής Κυβέρνησης είναι, δυστυχώς, είδος υπό εξαφάνιση.

Κανείς εντός και εκτός συνόρων δεν πιστεύει ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε, έστω και στα βασικά.

Γι’ αυτό παραχωρείτε αρμοδιότητες του πιο σκληρού κρατικού πυρήνα – την είσπραξη των δημοσίων εσόδων – σε μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία δεν θα υπόκειται σε κανένα έλεγχο.

Γι’ αυτό παραδίδετε τα πάντα στους δανειστές με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. – το νέο Υπερταμείο – με το οποίο θα σχεδιάσουν τα πάντα στα μέτρα τους. Ένα υπερταμείο στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και περιλαμβάνει κινητή και ακίνητη περιουσία του δημοσίου για 99 χρόνια.

Ένα ταμείο που δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο και λογοδοσία και αν δεν δίναμε μάχη ως Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον κ. Κουτσούκο στην επιτροπή θα ζητούσατε από τους Βουλευτές να ψηφίσουν χωρίς καν να έχετε φέρει τον κατάλογο των δημοσίων επιχειρήσεων και των συμμετοχών του δημόσιου που εκχωρούνται.

Έρχομαι τώρα στον περίφημο κόφτη, το μόνιμο μνημόνιο.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μελλοντικές περικοπές μπορεί να συναντήσουν την αντίσταση της κοινοβουλευτικής σας ομάδας, θεσπίζετε τον αυτόματο κόφτη μισθών και συντάξεων, με τον οποίο παρακάμπτετε την ελληνική Βουλή και την μετατρέπετε σε συμβουλευτικό και διακοσμητικό όργανο. Μάλλον «ξεχάσατε» ότι υπάρχουν όργανα που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε, όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο συντάσσει τρίμηνες εκθέσεις για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας.

Οριζόντιες περικοπές, λοιπόν, σε όλους κάθε φορά που δεν τα καταφέρνετε.

Άραγε, θυμάται κανείς έστω μία φορά που να τα έχετε καταφέρει;

Ακόμα και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις την ξεψηφίσατε για το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών δικαιούχων. Με τροπολογία παγώνετε τα ειδικά μισθολόγια. Στο μητρώο επιτελικών στελεχών που πριν ένα μήνα ψήφισε η Βουλή, δίνετε σήμερα τη δυνατότητα ένταξης και σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Όταν σας τα λέγαμε στη συζήτηση, λέγατε όχι.

Κλείνω με τα δάνεια. Τα παραχωρείτε όλα. Και τα κόκκινα και τα πράσινα και τα επιχειρηματικά. Όλα. Από το περίφημο «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» το μόνο που απέμεινε είναι η προστασία για ένα χρόνο στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 140.000€.

Κλείνοντας θα’ θελα να πω ότι ο μόνος πια δρόμος που μας έχει μείνει ως χώρα είναι ο δρόμος της συνεννόησης, είναι ο δρόμος της εθνικής ευθύνης έχουμε απαραίτητα ανάγκη μια νέα κοινωνική συμφωνία και κύριοι της Κυβέρνησης ακολουθήστε τον πριν είναι πολύ αργά.

Σας ευχαριστώ