Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν συνωμότησε το σύμπαν, όπως περιγράφει στο σχετικό έργο ο γνωστός συγγραφέας, ώστε να απολογείται χθες -και πιστεύω ότι θα κάνει και στη συνέχεια- η κυρία Βαλαβάνη για τις κατηγορίες που τις έχουμε απευθύνει γι’ αυτή τη σκανδαλώδη ρύθμιση. Δεν συνωμότησε το σύμπαν! Η ίδια και η Κυβέρνηση με τρεις συγκεκριμένες ενέργειες μάς δίνει τη δυνατότητα να την κατηγορούμε ευθέως. Και με έκπληξη ακούω Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πέσει στον πρώιμο κυβερνητισμό, να λένε ότι αυτά ήταν και στο πρόγραμμά τους.

Πρώτη πράξη: Καταργεί το πλαφόν του ενός εκατομμυρίου. Ρωτάγαμε εδώ, παρότι ψηφίσαμε το νομοσχέδιο, να βάλουμε ορισμένα κριτήρια και ορισμένες προϋποθέσεις, γιατί το κάνετε έτσι;

Δεύτερον: Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μας φέρνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 27 Μαρτίου κι έρχεται στη Βουλή ενάμιση μήνα μετά. Γιατί έρχεται ενάμιση μήνα μετά; Αναρωτηθήκατε; Για να δημιουργήσει τα έννομα αποτελέσματα για να προλάβουν κάποιοι –μπορεί κάποιοι να πάνε και αργότερα- να πάνε να κάνουν τις ρυθμίσεις, ώστε στο ενδεχόμενο που κάποιοι Βουλευτές από εμάς, από την πλειοψηφία, θα έθεταν ορισμένους περιορισμούς και προϋποθέσεις, αυτοί να έχουν τακτοποιήσει τις δουλειές τους.

Και το τρίτον είναι ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σ’ αυτή τη διάταξη για πρώτη φορά, το λέω, διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις για πράξεις φοροδιαφυγής που είναι ιδιάζουσες και παραπέμπουν και στον Ποινικό Κώδικα.

Τι λέει η κυρία Υπουργός; Λέει: «Κοιτάξτε, δεν διαγράφουμε με βάση διατάξεις του Τελωνιακού Κώδικα, ούτε πρόστιμα του ΣΔΟΕ». Αλήθεια είναι, αλλά όταν, όμως, οι ελεγκτικές αρχές, είτε είναι τα τελωνεία είτε είναι το ΣΔΟΕ, συλλαμβάνουν διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη, η φορολογούσα αρχή επιβάλλει το φόρο που έχει διαφύγει, βάζει τις προσαυξήσεις που λέει ο νόμος και μετά βάζει και τα πρόστιμα.

Ο ν. 2523/1997 είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και λέει ότι στην περίπτωση που η δήλωση είναι ανακριβής, έχουμε 3% προσαύξηση για κάθε μήνα, από τότε δηλαδή που έπρεπε να υποβάλει τη δήλωση μέχρι σήμερα που έγινε ο έλεγχος, μέχρι 120% και για τους παρακρατούμενους φόρους που δεν αποδόθηκαν 4,5% το μήνα. Περίπου τα ίδια επαναλαμβάνει και ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, ο ν. 4174 για πρόστιμα από 10% έως 100%. Αυτά είναι που διαγράφονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ένα παράδειγμα: Ας πούμε ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες βρήκαν φοροδιαφυγή ύψους 3.000.000 ευρώ. Θα επιβάλουν κύριο φόρο με 35%, 1.050.000, -παίρνω ένα τυχαίο παράδειγμα- προσαύξηση 1.260.000, ΦΠΑ 540.000, προσαύξηση στο ΦΠΑ 648.000, πρόστιμα του Κώδικα 6.000.000 και το αυτοτελές πρόστιμο 1.620.000. Δηλαδή, πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι για να μην γίνεται καμμία παραπλάνηση της Βουλής μέσα από μία παράθεση νόμων και παραγράφων που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος.

Από τα 3.498.000 διαγράφεται τα 1.590.000 Αυτό είναι το πρωτοφανές και το πρωτόγνωρο.

Όλες οι ρυθμίσεις μέχρι τώρα διέγραφαν τις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Δηλαδή, επιβάλαμε σε κάποιον τα πρόστιμα, επιβάλαμε φόρο, δεν πήγαινε να πληρώσει και έτρεχαν οι προσαυξήσεις. Ερχόταν μια ευνοϊκή ρύθμιση και διαγράφαμε τις προσαυξήσεις, επειδή δεν πλήρωσε.

Ρωτώ λοιπόν, το εξής, που το έθιξε και ο κ. Λαπαβίτσας: Αφορά τους ανθρώπους της κρίσης αυτή η ρύθμιση; Ναι, αφορά και αυτούς. Μας είπε χθες η κυρία Βαλαβάνη ότι είναι τριακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες, αλλά –προσέξτε- είναι ογδόντα έξι μόνο με οφειλές πάνω από ένα εκατομμύριο και μόνο τετρακόσιοι εξήντα μέχρι το ένα εκατομμύριο.

Αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης σε μια περίπτωση –έχω εδώ το σχετικό δημοσίευμα. Εκεί που συμβολίζεται η φοροδιαφυγή, η χλιδή και η σπατάλη, εκεί αξιοποιούν αυτή τη ρύθμιση. Με επιβολές φόρων και προστίμων 7,5 δισεκατομμυρίων, πληρώνουμε το 1/3 ή το 1/4 και τελειώσαμε.

Αυτούς θέλετε, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να εξυπηρετήσετε; Εμείς σας είπαμε ότι θα ζητήσουμε ονόματα και θα βγουν αυτά. Και εάν έχετε καλή πρόθεση, σας είπαμε να βάλετε ένα πλαφόν και προϋποθέσεις. Δεν μπορεί ο άλλος να κορόιδευε την κοινωνία, να έχει τεράστια περιουσία, καταθέσεις και μαύρο χρήμα και εμείς να τα σβήνουμε όλα, να του τα χαρίζουμε! Και προσέξτε: Από πού θα τα πάρουμε αυτά; Από το φτωχό, στον οποίο θα αυξήσουμε το ΦΠΑ.

Αυτή είναι η πολιτική της Αριστεράς; Εγώ δεν την είχα ακούσει μέχρι τώρα έτσι, αλλιώς την άκουγα.

Παίρνω τις ανακοινώσεις του ΣΔΟΕ του μηνός Απριλίου 2015, με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Περιέχει πράξεις φοροδιαφυγής συγκεκριμένες: ποσό 5.800.000 στη μία περίπτωση, ποσό 4.400.000 σε άλλη και 1.500.000.000 στην άλλη.

Ας πει, λοιπόν, η κυρία Υπουργός στο επιτελείο της – μια και η ίδια με ειλικρίνεια μάς είπε ότι δεν τα γνωρίζει καλά τα φορολογικά- να μου απαντήσουν στο εξής παράδειγμα: Πόσοι από τους φόρους που θα επιβληθούν, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις διαγράφονται με τη ρύθμισή της;

Θέλετε να πάμε σε παλαιότερες ανακοινώσεις του ΣΔΟΕ; Θα αναφερθώ σε μια ανακοίνωση του 2010, για παράδειγμα, για εκτιμώμενο ύψος προστίμων 1.050.000.000 ευρώ. Να μας φέρει, λοιπόν, η κυρία Υπουργός ένα παράδειγμα, με τη ρύθμισή της, τι θα πάει να πληρώσει ο άλλος για να αποδοθεί «λευκός» στην κοινωνία και τι του χαρίζουμε. Αναφέρομαι σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής όλων αυτών των απατεώνων και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την κοινωνία. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε;

Μας είπε χθες ο κ. Λαπαβίτσας στην κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα διάλεξή του, για τη σχέση κράτους με τα ληξιπρόθεσμα.  Έχει δίκιο σε πολλά σημεία. Αλλά, το μήνυμα θα είναι υπέρ εκείνου που περίμενε την ευνοϊκή ρύθμιση και έχει αμύθητα πλούτη, για να του τα χαρίσουμε ή εμείς θα κοιτάμε να ρυθμίσουμε τα χρέη του φτωχού, ώστε να φέρει κάτι, για να ζήσει το κράτος και η επιχείρησή του; Αυτό είναι το μήνυμα;

Άρα, για να μην μας λέτε για υποκρισίες -γιατί άκουσα και τέτοια- μιλάμε για πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Και σε αυτά θέλουμε να τοποθετηθείτε και σας καλούμε να βάλετε φραγμό. Πολύ γρήγορα κατρακυλάτε. Εάν τα είχαμε κάνει εμείς αυτά, δεν θα στεκόμασταν πουθενά.

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα: Άκουσα την επίσης ενδιαφέρουσα διάλεξη του κ. Λαπαβίτσα – ήταν πολύ πιο σεμνός ο κ. Αποστόλου- να μας εξηγεί, γιατί η παραγωγική ανασυγκρότηση γίνεται με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Εάν ήταν τόσο εύκολο, θα το είχαμε κάνει και εμείς!

Θέλετε να συζητήσουμε για το πώς θα ενισχύσουμε τη Βιομηχανία Ζάχαρης για να μην κλείσει; Είμαστε ανοιχτοί, όπως είπα και στην Επιτροπή. Θέλουμε να επιβιώσει και η τευτλοπαραγωγή και η Βιομηχανία Ζάχαρης.

Και οι δύο ενέργειες που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν για να ενισχύσουν την τευτλοπαραγωγή, έχουν τη δική μας σφραγίδα. Είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση που έτυχε να την βγάλω εγώ και να την ολοκληρώσει ο κ. Δριβελέγκας από τα συρτάρια της Ειδικής Υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων –και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι άνθρωποι- και είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί, είχε τη λογική, όπου έχουμε αγροτικές βιομηχανίες να ενισχύσουμε την παραγωγή της πρώτης ύλης, για παράδειγμα τη βιομηχανική τομάτα, την τευτλοκαλλιέργεια κοκ.

Έκτοτε, εκατό μέρες τώρα δεν υπάρχει καμιά πράξη ενίσχυσης της τευτλοπαραγωγής, οι εκκλήσεις μόνο του κ. Αποστόλου. Δεκτές. Βάλτε τεύτλα. Καλλιεργείστε.

Και λέω, αγαπητοί συνάδελφοι, ας πούμε ότι αυτό ερχόταν χωριστά και δεν ήταν σε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα το ψηφίζαμε; Ενδεχόμενα μέσα από τη συζήτηση, ότι εάν δηλαδή η Κυβέρνηση μάς έπειθε ότι έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που δεν το έχει παρουσιάσει, να το ψηφίζαμε. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Το αντίθετο. Αλλά ολοκληρωμένο σχέδιο δεν υπάρχει. Και είναι φανερό ότι τα 30 εκατομμύρια ευρώ δεν θα πάνε σε τευτλοπαραγωγούς. Σε υποχρεώσεις της επιχείρησης θα πάνε, σε πιστωτές. Κατά συνέπεια, είναι και ατελέσφορη αυτή η διαδικασία. Δηλαδή, είναι σαν να ρίχνουμε κάποια χρήματα στον πίθο των Δαναΐδων.

Αν θέλει λοιπόν η Κυβέρνηση, ας κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση, όπως την κάναμε στην Επιτροπή, μη ολοκληρωμένη όμως, μετά την παρέμβασή μας που εκλήθησαν οι φορείς, για να δούμε ποιο είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο. Και να μην επιτίθεται η Κυβέρνηση στις τράπεζες, των οποίων κατέχει την πλειοψηφία, γιατί δεν έδιναν δάνειο και αναγκάστηκε να κάνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αυτοί έχουν την πλειοψηφία. Ο κ. Λαφαζάνης εδώ σαν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος μάς έλεγε ότι θα αλλάξει τις διοικήσεις. Είναι υπό κρατικό έλεγχο. Ε, ας τα κάνουν. Ας εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Έρχομαι στις τροπολογίες. Η μια τροπολογία είναι της κ. Βαλαβάνη, του Υπουργείου Οικονομικών, και επειδή ζητήσαμε να γίνει συζήτηση και αύριο, ώστε να ολοκληρωθεί, γιατί έχουμε την πίεση του χρόνου και δεν πρέπει να συζητάμε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με αυτήν την πίεση, μας είπε ότι θέλει να ψηφιστεί σήμερα, γιατί πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία παραλαβής των δηλώσεων. Καλά, το νομοσχέδιο αυτό που κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι δύο εβδομάδες στη Βουλή. Δεν μπορούσε να έρθει αυτή η απλή τροπολογία που λέει ότι οι επιδοτήσεις μέχρι 12.000 ευρώ δεν φορολογούνται; Μπορούσε να έρθει.

Αλλά το ζήτημα το δικό μας δεν είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, διαδικαστικό. Είναι επί της ουσίας. Διότι θα έρθει η Βουλή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά, να ανατρέψει –«πρώτη φορά Αριστερά»- αυτό που τόσα χρόνια υπήρχε εδώ κατοχυρωμένο, ότι οι επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με βάση και τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είναι αφορολόγητες.

Διάβασα και την τροπολογία που έχουν καταθέσει οι συνάδελφοι των ΑΝΕΛ. Το ίδιο πράγμα λένε. Δείτε τις δικές μας τροπολογίες στην προηγούμενη φάση, όταν λέγαμε γιατί αυτά τα χρήματα είναι ακατάσχετα, όταν ήθελε η διοίκηση του ΟΓΑ να πάρει τις εισφορές. Υπάρχει τεκμηρίωση γι’ αυτό και το καταργεί η Κυβέρνηση. Δεν έχει σημασία που βάζει πλαφόν τα 12.000 ευρώ. Ο επόμενος Υπουργός μπορεί να τα κάνει 10.000 ευρώ, 8.000 ευρώ, 7.000 ευρώ ή 15.000 ευρώ. Σημασία είναι ότι δέχεται τη φιλοσοφία της φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων. Ανοίγει δηλαδή την κερκόπορτα. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε.

Και όσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία για τις λαϊκές, εντάξει, κάθε φορά έρχονταν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου οι σύλλογοι των παραγωγών, των επαγγελματιών  πωλητών, λύναμε τις διαφορές τους. Υπάρχουν διαμάχες εκεί, πώς μοιράζουν τις θέσεις οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι κ.λπ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπα στον κ. Σταθάκη χθες το βράδυ: Γιατί καταστρατηγεί κάθε έννοια μιας στοιχειώδους διαβούλευσης εντός της Βουλής; Δεν το καταλαβαίνουμε.

Για να τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, εμείς όχι απλά θα καταψηφίσουμε αλλά θα επιμείνουμε να καταγγέλλουμε αυτήν την τριγωνική σχέση, δηλαδή, το 1 εκατομμύριο, το πλαφόν, την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και τη διαγραφή των προστίμων και να λέμε ότι είναι μια σκανδαλώδης ρύθμιση που ευνοεί πολύ συγκεκριμένους, θα ζητήσουμε ονόματα. Δεν θα αρκεστούμε στη δημοσιογραφική έρευνα, το μπαρ στη Μύκονο και τα ρέστα. Είναι κι άλλοι επώνυμοι, οι οποίοι κοροϊδεύουν την κοινωνία. Πίνουν στην υγειά του κορόιδου.

Ε, λοιπόν, δεν θέλουμε να νομοθετούμε γι’ αυτούς και παρακαλώ πολύ κι εσείς να τα μετρήσετε πάρα πολύ σοβαρά, για να μην ανοίξουμε επικίνδυνους δρόμους.

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.