Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου στην Επιτροπή Οικονομικών και Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου στην Επιτροπή Οικονομικών και Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργασία και εξέταση του Σ/Ν του Υπουργείου  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις  φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται συζήτηση αυτού του μείζονος θέματος, που αφορά το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, σε μια περίοδο που σε όλους τους τομείς και ιδίως στα οικονομικά αποτυπώνεται η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης, να διαχειριστεί μια κρίσιμη κατάσταση, έτσι και αλλιώς, και πολύ περισσότερο αποτυπώνεται με εμφανή τρόπο η άτακτη υποχώρησή της σε όλα τα μέτωπα, καθώς κατάφερε η Κυβέρνηση μια τρέχουσα αξιολόγηση να τη μετατρέψει σε μια συζήτηση για ένα καινούργιο πρόγραμμα και γι’ αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι κανένας από τους συναδέλφους της Κυβέρνησης υπερήφανος.

Η Κυβέρνηση αυτή την ανάγκη, της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, λόγω αυτής της αποτυχίας, την βαπτίζει ως μεταρρύθμιση.

Θα ήταν ευπρόσδεκτη μια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, γιατί πάντα το ασφαλιστικό σύστημα έχει ανάγκη παρακολούθησης και μεταρρύθμισης, όμως, μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, που έχει στόχο να εξοικονόμηση 2,3 δις., τα μέτρα, δηλαδή, που ψηφίσαμε το 2015 και τα μέτρα που θα ψηφίσουμε τώρα, δεν μπορεί να βαπτιστεί με κανέναν τρόπο ως μεταρρύθμιση.

Το έγκλημα της Κυβέρνησης είναι διπλό, από τη μια μεριά γιατί περικόπτει παροχές και βάζει εισφορές και από την άλλη γιατί καταστραφεί ένα σύστημα, στο όνομα, δηλαδή, μιας δημοσιονομικής προσαρμογής καταστρέφει ένα σύστημα, το οποίο οικοδομήθηκε με πάρα πολλούς κόπους και προσπάθειες.

Λυπάμαι να βλέπω σε αυτή εδώ την αίθουσα, παλιούς αγωνιστές της Αριστεράς, που έχουν παλέψει για την τριμερή χρηματοδότηση, για τα ποσοστά αναπλήρωσης, για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος, κόντρα στην ιδιωτική ασφάλιση, να πανηγυρίζουν και να το υπερψηφίζουν.

Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα καταρρέει στο όνομα μιας ψευδομεταρρύθμισης, τότε, πραγματικά, ευνοείτε η ιδιωτική ασφάλιση.

Ποια είναι η ανταποδοτικότητα του συστήματος, που οικοδομείται, κύριε Υπουργέ;

Είναι στο 35%.

Ποιο είναι το κίνητρο της ασφάλισης ενός ανθρώπου, που θέλει να δουλέψει μετά από 25 χρόνια και να προσφέρει εισφορές στο σύστημα με την προσδοκία, ότι θα πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη;

Κανένα κίνητρο.

Ποια είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συνολική επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγελματία, του αγρότη και του μισθωτού από αυτό το καινούργιο σύστημα;

Είναι πολύ περισσότερη έναντι μιας χαμηλότερης σύνταξης.

Προφανώς, όλα αυτά δεν μπορεί κανένας να τα πει κανείς αριστερή πολιτική.

Επίσης, επαναλαμβάνω, ότι η αν δεν είχαμε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2015, δεν θα είχαμε ανάγκη αυτών των 2,3 δις μέτρων, δηλαδή, δεκαπλάσια απ’ ό,τι ζητούσε η Τρόικα από το 2014 και βεβαίως, υπάρχουν οι αναλογιστικές μελέτες – αναφέρθηκε νωρίτερα – εγκεκριμένες από τους διεθνείς οργανισμούς, που έδειχναν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, με τα προηγούμενα όμως μακροοικονομικά δεδομένα, όχι με αυτά όπως ανατράπηκαν, δηλαδή, τα ελλείμματα, την ύφεση και την ανεργία.

Επομένως, για να είμαστε απολύτως συνεννοημένοι, ασφαλιστικό σύστημα με ανεργία και ύφεση, δεν μπορεί να έχει βιωσιμότητα με καμία μεταρρύθμιση, όπως και να την βαπτίσουμε, όποιο όνομα και να δώσουμε στον μεταρρυθμιστή.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, είναι τα συνεχόμενα ψέματα της Κυβέρνησης.

Ακούμε διαρκώς, τον κ. Κατρούγκαλο, από τότε που είπε «εμείς δεν είμαστε σαν και εσάς, να κάνουμε οριζόντιες περικοπές, εμείς θα κάνουμε οικονομίες από την εσωτερική αναδιάρθρωση του συστήματος» και μέχρι σήμερα να επαναλαμβάνει ακριβώς το ίδιο ψέμα.

Ναι, βεβαίως, δεν κάνει ορίζοντες περικοπές, αλλά βάζει βαθιά το νυστέρι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, σε όλες τις κατηγορίες του ασφαλιστικού συστήματος για να εξοικονομήσει πόρους.

Δεν αυξάνει τις εισφορές για όλους;

Δεν μειώνει τις συντάξεις για όλους;

Έχουν ακουστεί δύο κλασικά παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν.

Το ένα είναι, του εργαζομένου στο Ι.Κ.Α. με σαράντα χρόνια.

Για παράδειγμα, έφτασε να έχει μετά από σαράντα χρόνια δουλειάς 1.500 ευρώ μισθό. Με το ισχύον σύστημα θα έπαιρνε 1.102 ευρώ σύνταξη, με το καινούργιο θα πάρει 956 ευρώ, δηλαδή, μείον 13,24%.

Δεν είναι μείωση αυτή;

Το άλλο παράδειγμα είναι του δημοσίου υπαλλήλου, που έχει 35 χρόνια στο δημόσιο, ΠΕ κατηγορίας και θα έπαιρνε 1220 ευρώ με το ισχύον σύστημα  και τώρα θα πάρει 886 ευρώ. Δεν είναι μια μείωση αυτή της τάξης του 27,34%;

Επίσης και ένας που θα πάρει μειωμένη σύνταξη με 15 έτη, θα έχει και αυτός σημαντική περικοπή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Γιατί βγάζετε άλλα νούμερα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να μας δώσετε τι θα πάρει ένας συνάδελφός μου με 35 χρόνια υπηρεσίας, που θα βγει με το καινούργιο σύστημα. Μπορείτε να μας το δώσετε, να βγάλετε τα δικά σας νούμερα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αν μου επιτρέπετε, το άκουσα και από την κυρία Χριστοφιλοπούλου, αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι τα ίδια, γιατί βγάζετε στο δημόσιο τα 1500 ευρώ, με τα ίδια χρόνια, 886 ευρώ και στον άλλο 956 ευρώ; Εδώ, ένα και ένα, λέτε ότι κάνουν τρία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Εγώ, λοιπόν, σας προκαλώ να μας δώσετε πόσα θα πάρει ένας εργαζόμενος στο δημόσιο με 35 χρόνια, ΠΕ κατηγορίας; Σας έχουμε προκαλέσει για τις αναλογικές μελέτες, σας προκαλούμε για την ποσοτικοποίηση του ασφαλιστικού και σας λέω, μια και παρεμβήκατε και εγώ δέχομαι την παρέμβασή σας, δώστε μας εσείς παραδείγματα και να πάμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να τα συγκρίνουμε και εγώ θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη από αυτό το βήμα, από τον κόσμο, ότι τον παρασύρω.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι θα πάμε σε μειώσεις συντάξεων, μεγάλες σε όλους τους καινούριους ασφαλισμένους. Τους παλιούς τους κοροϊδεύουμε ότι μεταθέτουμε την περικοπή στο 2018, που δεν είμαι σίγουρος για το πότε θα γίνει η περικοπή, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, για πόσους είναι; Προφανώς όχι για πολλές χιλιάδες ασφαλισμένων, που δεν έχουν συμπληρώσει τα 20 χρόνια και θα πάρουν σύνταξη με 15 χρόνια.

Εκείνο, που ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα, απέναντι σε κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι κομμουνιστής, είναι η ρητορεία που χρησιμοποιούν και απευθύνομαι και στους συναδέλφους της Πλειοψηφίας.

Ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας. Ό,τι έγινε σε αυτό τον τόπο, στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα έγινε τη Μεταπολίτευση.

Ξεχνάτε ότι πριν το 1981 η μισή Ελλάδα ήταν ανασφάλιστη, δεν υπήρχε Ι.Κ.Α. πουθενά; Ξεχνάτε ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ήταν άτοκα; Ξεχνάτε ότι πολεμήσατε όλες τις μεταρρυθμίσεις; Το 1997 που κάναμε τον ΟΓΑ ταμείο κύριας ασφάλισης, που ενοποιήσαμε τα επικουρικά των δημοσίων υπαλλήλων, που ενοποιήσαμε το ΤΕΒΕ με το ΤΣΑ και το Ταμείο Εμπόρων, πως πολεμήσατε τη μεταρρύθμιση του Ν. 3863/10, η οποία σας έχω πει και άλλη φορά στη Βουλή ότι, σε σχέση με τα παραμετρικά, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι Ευαγγέλιο.

Απευθύνομαι τώρα και στην άλλη Αριστερά. Έμεινε κάτι, κύριε συνάδελφε, που κατεδαφίζετε τώρα και αυτό που έμεινε είναι αποτέλεσμα των αγώνων, συμφωνώ, αλλά και των πολιτικών συνθηκών, που οικοδόμησαν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δεν πρέπει να έχουμε μια ρητορεία, εμείς που υποτίθεται είμαστε Δημοκράτες, να δίνουμε άλλοθι στους Χρυσαυγίτες και στους οπαδούς του Μεταξά, να μας μιλούν για την κοινωνική ασφάλιση του Μεταξά, καθώς ο ν. 5733/32 φέρνει την υπογραφή του Ελευθέριου Βενιζέλου, για την ίδρυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Κύριε Υπουργέ, αυτή η επιδρομή συμπληρώνεται με το φορολογικό. Δεν μας είπε ο κ. Αλεξιάδης, η αλλαγή της κλίμακας και η μείωση του αφορολόγητου, πόσο θα θίξει τους 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους μέχρι τις 27.000, οι οποίοι θα πληρώσουν από 150 έως 200 ευρώ, εάν παραμείνει εδώ το αφορολόγητο. Διότι, εάν δεν παραμείνει εδώ, θα πληρώσουν παραπάνω.

Θυμίζω στο Σώμα ότι το 56% των εισοδημάτων, που δηλώνεται, είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι και αυτοί είναι κάτω από τις 27.000 €. Άρα, αυτοί που πολεμούν τα συμφέροντα, τη διαπλοκή και ξιφουλκούν, κάθε τρεις και λίγο, από αυτό το βήμα, ουσιαστικά πάνε να επιβαρύνουν τους πιο φτωχούς, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Τελειώνοντας, λέω ότι πρόκειται για ένα θανατηφόρο συνδυασμό φορολογικού και ασφαλιστικού. Το πιο επικίνδυνο σημείο δεν είναι ότι θα πληρώσουν όλοι, γιατί θα πληρώσουν όλοι, το πιο επικίνδυνο σημείο είναι ότι δεν θα επιβιώσει, γιατί κανείς δεν μπορεί να πληρώνει το 60% του εισοδήματός του για εισφορές και για φορολογία. Θα καταρρεύσει η οικονομία, οι επιχειρήσεις, η μεσαία τάξη και άρα, το ίδιο το σύστημα και σε λίγο θα πάμε στην ανάγκη καινούργιων μέτρων. Αυτός ο φαύλος κύκλος, φοβάμαι ότι δεν θα κλείσει ποτέ.