ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ Ν/Σ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΩΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 4251/2014 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2011/98/ΕΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι αυτό καθ’ αυτό το θέμα. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί αναδεικνύει τη μεγάλη αντίφαση της ετερόκλητης συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κυβερνάει σήμερα τη χώρα. Ένα αριστερό κόμμα, όπως λέει, με ένα κόμμα του οποίου ο Αρχηγός εμφορείται από τις πιο ακραίες δεξιές απόψεις, φοβικό και συνωμοσιολογικό. Αυτοί κυβερνούν σήμερα τη χώρα και την έχουν οδηγήσει εδώ που την έχουν οδηγήσει.

Όταν, λοιπόν, καταρρεύσει το ψεύτικο κατασκευασμένο δίλημμα «μνημόνιο και αντιμνημόνιο», με βάση το οποίο οι μεν έφτιαξαν κόμματα και οι άλλοι έγιναν εξουσία, τότε θα αναδειχτούν στο βάθος αυτές οι αντιφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να εγγυηθούν μια συνεκτική, προοδευτική πολιτική για τη χώρα και δεν μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά και θα την κρατούν στάσιμη, αλυσοδεμένη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε συζήτηση με τους Θεσμούς για την οριστική διαμόρφωση της συμφωνίας, με βάση την οποία ο λαός ελπίζει ότι θα γλιτώσουμε την πλήρη καταστροφή, με την οποία τον απειλούσε ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτή η συζήτηση γίνεται με βάση την πρόταση της Κυβέρνησης. Όποιος δεν την έχει διαβάσει καλά, να πάρει τη σημερινή «Αυγή» και να τη μελετήσει στο σύνολο, καταλεπτώς για να δει ο κ. Καμμένος -ο οποίος δήθεν εκβιάζει και απειλεί ότι δεν θα ψηφίσει τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά- ότι ουσιαστικά ο συνεταίρος του και Πρωθυπουργός της χώρας είναι αυτός που έχει προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Σας θυμίζω ότι αυτή τη μείωση την θεσπίσαμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ το 1987, εκμεταλλευόμενοι τη Συνθήκη ένταξης της χώρας που αναφέρεται στη νησιωτικότητα, την οποία βεβαίως την έχουν κι άλλες χώρες, προκειμένου οι νησιώτικοι σχηματισμοί να κρατήσουν τον ανταγωνισμό τους. Διότι χωρίς αυτόν δεν μπορούν να υπάρχουν. Και ακούμε διάφορα περίεργα περί ανταπόδοσης, τα οποία δεν υφίστανται. Είναι φύλλο συκής για να ψηφίσει ο κ. Καμμένος. Γι’ αυτό γίνεται αυτή η σκιαμαχία.

Η πραγματικότητα όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ εκβίασε τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κατασκευάζοντας ενόχους και κατηγορώντας αργυρώνητους Βουλευτές με το γνωστό «Χαϊκάλης gate» και όλα αυτά, είχε τη μοναδική δυνατότητα από τις 25 Γενάρη που έγινε κυβέρνηση -όπως τους είπε ο κ. Βενιζέλος ευχόμενος να πάνε καλά- μέχρι τις 20 Φλεβάρη να αξιοποιήσει τις δικές μας κόκκινες γραμμές για να κλείσει μια συμφωνία, της οποίας το κόστος θα ήταν λιγότερο από το 1/4 των μέτρων που θα μας φέρει εδώ η Κυβέρνηση.

Μπορούμε να συγκρίνουμε εύκολα το 1 δισεκατομμύριο, 1,2 δισεκατομμύρια με τα 8,1 δισεκατομμύρια.

​Αυτήν την ευκαιρία, η οποία για να γίνει πράξη έπρεπε να συγκροτηθεί εθνικό μέτωπο, εθνική διαπραγματευτική επιτροπή, την έχασε η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα προεκλογικά και στα μετεκλογικά ψέματα.

​Και ποιος θα τα πληρώσει τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άσχετα από τους παλικαρισμούς; Ο ελληνικός λαός θα τα πληρώσει. Λέτε το ιδεολόγημα ότι θα τα πληρώσουν οι πλούσιοι. Και οι φτωχοί θα τα πληρώσουν. Γιατί η αύξηση του ΦΠΑ των ειδών λαϊκής κατανάλωσης αφορούν τους φτωχούς. Λέτε το ιδεολόγημα ότι γλυτώσαμε μέτρα 15 δισεκατομμυρίων τη διετία ’16 και ’17 και θα πληρώσουμε μόνο 8,1. Την καλύβα του Χότζα θυμίζει αυτό το πολιτικό στόρι, για να συσπειρώσετε τους Βουλευτές σας. Διότι κάνατε το λάθος -σας το είπαμε στις 20 του Φλεβάρη- ότι επικυρώσατε μνημόνιο χωρίς λεφτά, ενώ είχατε ξεκινήσει διεκδικώντας λεφτά χωρίς μνημόνιο.

Και για να είμαστε συνεννοημένοι, επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καλές υπηρεσίες στο διαδίκτυο, να αναζητήσουν την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με βάση την οποία τέλη Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη βάλαμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές: όχι στη μείωση των μισθών, όχι στη μείωση των συντάξεων, όχι στην άρση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά κατά 30%. Κι εδώ δεν έχουν απλώς παραβιάσει τις δικές μας, έχουν παραβιάσει και τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

Και βεβαίως, είχαμε πάλι την ευκαιρία όταν η κ. Γεννηματά ως νεοκλεγμένη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφτηκε τον κ. Τσίπρα να του πούμε να πάρει τη μεγάλη απόφαση: Να πει ναι, στην Ευρώπη, να πει όχι στον λαϊκισμό, να σταματήσει τα παιχνίδια. Το έκανε. Εύχομαι να μην είναι πολύ αργά. Το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο έτσι κι αλλιώς.

Και ποιος θα κληθεί, αγαπητοί συνάδελφοι, να ψηφίσει αυτήν τη συμφωνία; Η Κυβέρνηση που έχει τη δεδηλωμένη. Ποια είναι η δεδηλωμένη; Οι εκατόν σαράντα εννέα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι δεκατρείς των ΑΝΕΛ. Έχει, λοιπόν, σημασία να κουβεντιάζουμε σήμερα για τη δεδηλωμένη; Βεβαίως έχει. Γιατί υπάρχουν και πρόθυμοι στη Βουλή να ψηφίσουν, ανεξάρτητα του περιεχομένου της συμφωνίας.

Εμείς έχουμε πει ότι θα την αξιολογήσουμε και ποσοτικά και ποιοτικά για τις επιπτώσεις των μέτρων και προφανώς μέτρα που δεν θα τα ψηφίζαμε όντας στην κυβέρνηση, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα ψηφίσουμε ούτε στην Αντιπολίτευση. Από θέση ευθύνης θα τοποθετηθούμε.

Αλλά θα περιμένουμε την ηγεσία της Κυβέρνησης, τους δύο εταίρους να πάρουν την ευθύνη να πουν στη Βουλή, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, να ψηφίσουν τη συμφωνία και να καταγραφεί η δεδηλωμένη των εκατόν πενήντα ενός Βουλευτών. Αλλιώς δεν υπάρχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Το έχετε καταλάβει αυτό;

Αυτά να τα ακούει ο κ. Βούτσης, που βιάστηκε προηγουμένως να απαντήσει στον κ. Γρηγοράκο. Γιατί το μείζον για μας δεν είναι η δεδηλωμένη σε αυτό το νομοσχέδιο, που έτσι κι αλλιώς υφίσταται. Το μείζον για μας είναι η δεδηλωμένη και η κυβερνητική σταθερότητα μιας κυβέρνησης που θεωρεί ότι είναι περιορισμένης ευθύνης. Κυβερνήσεις ΕΠΕ δεν υπάρχουν. Το ρόλο του εταίρου περιορισμένης ευθύνης τον παίζει αυτήν τη στιγμή ο κ. Καμμένος. Έχουμε δει κι άλλα έργα με Βουλευτές της Πλειοψηφίας να λένε ότι θα στείλει η Βουλή ένα μήνυμα, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση.

Αυτά τα πλήρωσαν στην Κύπρο πάρα πολύ ακριβά και να τα πείτε, κύριε Φίλη, σε όσους τα λένε εδώ στην Ελλάδα. Έχουν ευθύνη οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να την πάρουν εις ολόκληρον, αλλιώς η χώρα θα μπει σε περιπέτεια.

Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο έρχεται αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο τι είναι; Είναι σάρκα από τη σάρκα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο νόμος 3838/10, που τον ψηφίσαμε εδώ, αντιμετωπίζοντας όλο το ρατσιστικό μένος, μόνοι μας.

Προς τιμήν του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Φίλη, δεν ήσασταν στη Βουλή αλλά δεχτήκαμε απειλές. Και ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακύρωσε το άρθρο 1. Γιατί τι θέλαμε; Θέλαμε αυτό που γίνεται σε όλον τον προοδευμένο κόσμο. Δηλαδή, γεννιέται ένα παιδί σε μια χώρα, παίρνει την υπηκοότητα.

Δηλαδή, τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών που παίρνουν την ιθαγένεια στις άλλες χώρες, είναι παιδιά κατώτερου Θεού;

Έναντι αυτού, ακούμε θεωρίες φοβικές, θεωρίες που τα ανθρώπινα δικαιώματα τα θεωρούν α λα καρτ, σε δεύτερη μοίρα. Άκουσα τον εισηγητή των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μιλά για παιδιά χαμηλής οικονομικής και κοινωνικής βαθμίδας. Δηλαδή, όταν γεννιέται ένα παιδί είναι χαμηλής βαθμίδας και όχι παιδί του ίδιου Θεού. Άκουσα φοβικές απόψεις, που μιλούν για τις αλλαγές που έγιναν τη δεκαετία του ’80, όπως είπε ο κ. Χαϊκάλης, όπου αντί για υπηκοότητα μιλάμε για ιθαγένεια. Ναι, ξέρω μερικούς δεξιούς που θα τους κυνηγάει η δεκαετία του ΄80 και ο Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και κάποιους άλλους που κυνηγούν να τον φθάσουν. Θα τους κυνηγούν όλα αυτά.

​Ό,τι είναι ιδεολογικά και πολιτικά «παιδιά» του λαϊκού κινήματος ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν θα αφήσουμε να τα υιοθετήσει κανείς άλλος. Δεχόμαστε να το προστατέψει και θα το υποστηρίξουμε μέχρι το τέλος. Γι’ αυτό είπε ο εισηγητής μας ότι ψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Θύμισε και τη δήλωση της κ. Γεννηματά, που ήταν αρμόδια γι’ αυτά τα θέματα, όταν ανέβηκε το θέμα στη «Διαύγεια» και είπε: «Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης, είναι δικό μας έργο, το οποίο διαμορφώσαμε όντας στην Κυβέρνηση, αλλά δεν μπορέσαμε να το ψηφίσουμε. Γι’ αυτό και θα το ψηφίσουμε τώρα>

Θα είμαστε, λοιπόν, συνεπείς με αυτά που λέτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναδείξουμε εδώ, στη συζήτηση πως γι’ αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία. Διότι, γι’ αυτά τα ζητήματα υπάρχει ένα ετερόκλητο μέτωπο, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο δεν μπορεί να καθοδηγήσει τις τύχες της χώρας.

Άκουσα τον κ. Βούτση, που μίλησε νωρίτερα, στην τοποθέτησή του. Είχαν μεσολαβήσει οι κυβερνητικοί του εταίροι και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς και ο κ. Χαϊκάλης. Δεν βρήκε να πει μια λέξη. Μια λέξη! Μας είπε για το μεταναστευτικό, που είναι γενικότερο πρόβλημα στην περιοχή. Συμφωνούμε. Είμαστε στο σταυροδρόμι των μεταναστευτικών ρευμάτων, λόγω των πολέμων, της φτώχειας. Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι <μεταφέρουμε >τους μετανάστες στην Ομόνοια, για να «λιάζονται», όπως λέει η κυρία Υπουργός. Χρειάζεται μια συγκροτημένη πολιτική και εμείς είχαμε δώσει δείγματα γραφής γι’ αυτό. Ο κ. Βούτσης, όμως, για τον κυβερνητικό του εταίρο δεν βρήκε να πει μια λέξη, για όσα ακούσαμε σήμερα. Διότι ο κ. Βούτσης μάς είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί, αλλά πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά. Προφανώς και συμφωνούμε. Αλλά με ποιους;

Κυρία Υπουργέ και κύριοι της Κυβέρνησης, πρέπει να το καταλάβετε καλά. Εμείς θα είμαστε συνεπείς με τις ιδέες μας, με τις αρχές μας και με τις πολιτικές μας. Μπορεί, επειδή λέμε την αλήθεια να μείναμε ένα μικρό κόμμα, η αλήθεια όμως, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μετριέται με την ποσότητα. Η αλήθεια έρχεται κάποια στιγμή που δικαιώνεται. Μετά από πέντε χρόνια θα δικαιωθεί η άποψη μας όταν λέγαμε ότι ο διαχωρισμός μνημόνιο και αντιμνημόνιο είναι πλαστός και δεν θα δεχτούμε -να σας το πω κι αυτό- να κατασκευαστούν νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των Ελλήνων, όπως «όχι στη λιτότητα», «ναι στην Ευρώπη». Εμείς θέλουμε «ναι» στην Ευρώπη, χωρίς λιτότητα. Αυτή είναι η σωστή γραμμή, αυτήν θα υπερασπίσουμε και με βάση αυτήν θα κρίνουμε την πορεία της Κυβέρνησης, αν με το καλό έλθουν τα μέτρα μεθαύριο.

​Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.