Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να εξηγήσουμε για ποιο λόγο σήμερα επέλεξε η Κυβέρνηση δια των κορυφαίων Υπουργών της, του κ. Βούτση και του κ. Λαφαζάνη, να αναζητήσει με τρόπο προσβλητικό για το Σώμα και τους Βουλευτές εσωτερικούς εχθρούς πέραν των εξωτερικών με τους οποίους ξιφουλκεί κάθε τρεις και λίγο χωρίς, βέβαια, αποτέλεσμα, όπως θα πω στη συνέχεια.

Και δεν αναφέρομαι στα γηπεδικά, που είπε ο κ. Βούτσης. Αναφέρομαι τόσο στην ουσία των επιχειρημάτων του όσο κι αυτών που ανέπτυξε νωρίτερα ο κ. Λαφαζάνης.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη μέθοδο της όξυνσης και της πόλωσης, για να αποφύγει να πει στον ελληνικό λαό και ιδίως στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την αλήθεια και την πραγματικότητα, δηλαδή πού βρίσκεται η χώρα, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τι αποφάσεις θα κληθεί να πάρει, εάν η Κυβέρνηση -έστω και την τελευταία στιγμή- ανταποκριθεί σε αυτό που είναι η μεγάλη επιθυμία του ελληνικού λαού, να κρατήσει την Ελλάδα όρθια και εντός του ευρώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τρεις μήνες μετά τις εκλογές είναι φανερά τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Κανένας πολίτης σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η χώρα είναι καλύτερα από εκεί που την παρέλαβε η Κυβέρνηση. Η ταμειακή χρεοκοπία είναι ομολογημένη. Την ομολόγησε ο κ. Μάρδας και προφανώς έρχεται και συνολικότερη χρεοκοπία, εάν μέσα στο επόμενο διάστημα δεν λάβουμε σοβαρές αποφάσεις.

Εμείς φταίμε; Η Αντιπολίτευση φταίει; Ο λαός φταίει; Ή μήπως φταίει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχασε ένα μήνα στη μετάφραση μέχρι την απόφαση της 20ης Φλεβάρη με τον κ. Βαρουφάκη να δίνει συνεντεύξεις όπου υπήρχε ραδιόφωνο και τηλεόραση και ο οποίος τελικά δεσμεύτηκε στις 20 του Φλεβάρη.

Και σήμερα ποιους κατηγορεί; Κατηγορεί τους εταίρους μας, αυτούς δηλαδή με τους οποίους συμφώνησε στις 20 του Φλεβάρη και με τους οποίους ξανασυμφώνησε στις 20 του Μάρτη περί του περιεχομένου της συμφωνίας, επειδή απαιτούν από την Κυβέρνηση να φανεί συνεπής με τις δεσμεύσεις της. Πέραν του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση αυτή την συμφωνία δεν την έφερε στη Βουλή να την συζητήσουμε, πέραν του γεγονότος ότι υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης χωρίς καμία εξουσιοδότηση την παράταση της κύριας χρηματοδοτικής σύμβασης, δηλαδή του μνημονίου, και το αποκρύβει από τους Βουλευτές της πλειοψηφίας, πέραν του γεγονότος ότι επέστρεψε τα 11 δισεκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Είμαστε λοιπόν στο κενό όλο αυτό το διάστημα. Τα e-mails του κ. Βαρουφάκη με τις μεταρρυθμίσεις που η Κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να παρουσιάζει στους εταίρους μας και δανειστές μας –θεσμούς τους λένε τώρα- πάνε κι έρχονται.

Και βεβαίως, κοντεύουν να μας πάρουν στο ψιλό. Εγώ ντρέπομαι πράγματι, εάν αληθεύουν οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν σήμερα για τον κ. Βαρουφάκη. Γιατί, ξέρετε κάτι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ξέρω τις κοινωνικές σας καταγωγές και τις ευαισθησίες σας. Μόλις τελειώσει αυτό το έργο, ο κ. Βαρουφάκης θα παίρνει κατοστάρες, για να δίνει διαλέξεις και εσείς και εμείς θα είμαστε εδώ και θα βράζουμε στο ζουμί μας!

Δεν ντρέπομαι για τον κ. Βαρουφάκη. Ντρέπομαι για την Κυβέρνηση της χώρας μας, εάν είναι αλήθεια. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι μας εκπροσωπεί νόμιμα και δημοκρατικά η Κυβέρνηση της χώρας.

Λέω, λοιπόν, ότι σε αυτό το αδιέξοδο που οδήγησε η Κυβέρνηση τα πράγματα -και όπως φαίνεται, θα δυσκολευτεί το επόμενο διάστημα, γιατί οφείλει να παρουσιάσει το πλήρες πακέτο των μεταρρυθμίσεων- προσπαθεί να αναζητήσει ως εχθρούς εκείνους με τους οποίους συμφώνησε και εκείνους που στο εσωτερικό της λένε την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Γιατί τι άλλο λέμε εμείς; Λέμε ότι σας δώσαμε στήριξη στις 25 του Γενάρη. Σας είπαμε «Κάντε την Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης». Στείλαμε επιστολή – την έστειλε ο κ. Βενιζέλος- στους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, σε αυτούς που εμάς δεν μας στηρίξανε και που, όταν σας λέγαμε «Πάρτε θέση απέναντι στον εκβιασμό των εταίρων μας και υποστηρίξτε τις κόκκινες γραμμές που θέτουμε», λέγατε «εκλογές», για να αναλάβετε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Την αναλάβατε και έρχεστε σήμερα και μας ζητάτε και τα ρέστα. Και σας ξαναλέμε «Φέρτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στη Βουλή να το συζητήσουμε και να σας δώσουμε στήριξη, αντί να ξιφουλκείτε εναντίον ημών και των εταίρων μας, χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

Τώρα, ο άλλος εχθρός που ανακάλυψε η Κυβέρνηση είναι τα κινήματα. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και οι προγραμματικές του θέσεις λένε ότι είναι ένα Κόμμα κινημάτων. Και τα βάζει με την αυτοδιοίκηση. Τα βάζει δηλαδή με τους ανθρώπους που στήριζε. Πήγαινε στα δημοτικά συμβούλια και δήλωνε συμπαράσταση στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που δεν δέχονταν τις πράξεις των μετατάξεων, των απολύσεων και ούτω καθεξής.

Ο κ. Λαφαζάνης και οι ομοϊδεάτες του ήταν κάθε μέρα στους δρόμους με όλους αυτούς, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ κτλ. Αυτούς σήμερα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεκίνησαν αντάρτικο. Έχουμε οβιδιακές μεταμορφώσεις προφανώς λόγω της εξουσίας.

Κύριε Λαφαζάνη και αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο 102 του Συντάγματος που λέει για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης το έχετε διαβάσει; Τι νομίζετε; Νομίζετε ότι θα μας ξαναγυρίσετε στην εποχή που η αυτοδιοίκηση ήταν ένας δήμαρχος ληξίαρχος, μακρύ χέρι του κράτους; Αυτή είναι η πολιτική με την οποία ως κόμμα απευθυνόσαστε στα κινήματα, στο λαό, στις κινήσεις των πολιτών;

Το άρθρο 16 του Συντάγματος που αναφέρεται στην αυτοτέλεια των ΑΕΙ δεν το γνωρίζετε; Δεν ακούσατε τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου της Κρήτης; Εγκάθετος είναι και αυτός; Θυμήθηκε τώρα να ξεκινήσει αντάρτικο; Μαζί τους δεν ήσασταν όλο το προηγούμενο διάστημα που αντιστεκόσασταν στην κινητικότητα του προσωπικού στα ΑΕΙ και στη μείωση του προσωπικού τους; Πώς από τη μία μέρα στην άλλη, ενώ ήσασταν μαζί τους, τώρα είστε απέναντι και σας κάνουν αντιπολίτευση και έχουν ξεκινήσει αντάρτικο;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς επιβάλαμε τη συζήτηση με τους φορείς. Η Κυβέρνηση ήθελε να περάσει την ΠΝΠ διαδικασία του κατεπείγοντος. Και ήταν χρήσιμη η συζήτηση αυτή. Εμείς συμφωνήσαμε να γίνει η συζήτηση σήμερα γιατί η Κυβέρνηση μας είπε ότι εξυπηρετεί εθνικό στόχο και το δεχθήκαμε. Δεν δεχόμαστε, όμως, να μας εγκαλείτε ότι είμαστε φερέφωνα και πέμπτη φάλαγγα. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Αν το εννοείτε αυτό, το επιστρέφουμε.

Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ποιοι πανηγύρισαν με ανακοίνωση επειδή η Κυβέρνηση εξέδωσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Οι Βρυξέλλες, γιατί ήταν επιταγή των Βρυξελλών. Νομίζετε ότι κάνετε αντίσταση σήμερα; Ένα αίτημα των δανειστών, το οποίο εμείς δεν το είχαμε υιοθετήσει, αυτό φέρατε και ψηφίζουμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το επιχείρημα ότι εμείς φέρναμε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να νομιμοποιείστε κι εσείς δεν είναι σωστό. Διότι εσάς ο λαός σας εξέλεξε για να κάνετε άλλα από εκείνα που καταγγείλατε.

Κλείνοντας, κυρία Πρόεδρε -για να μην καταχρώμαι το χρόνο- σας λέω ότι στις προβοκάτσιες δεν θα τσιμπήσουμε. Θα είμαστε εδώ στη συζήτηση στη Βουλή, όσο υπάρχει αυτή η Βουλή. Διότι δεν πιστεύουμε ότι δεν έχετε λαϊκή εντολή να διαχειριστείτε τα προβλήματα. Δεν δεχόμαστε τις απειλές για τις έκτακτες εκλογές. Αυτές είναι απειλές αυτού που ανεβαίνει στο μπαλκόνι και απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει. Θα σας λέμε την αλήθεια απέναντι στα ψεύδη που λέγατε και προεκλογικά και μετεκλογικά. Κι θα αναγκαστείτε, κύριοι, να πείτε την αλήθεια και στους Βουλευτές σας και να το πιείτε το ποτήρι μέχρι τον πάτο. Διότι η χώρα έχει ανάγκη από αποφάσεις. Και θα πρέπει να τις πάρετε τις αποφάσεις αυτές για να μην πάει η χώρα στα βράχια.

Ευχαριστώ πολύ.