ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

 

Αντιπαρατεθήκαμε με την πλειοψηφία την Πέμπτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές, κύριε Πρόεδρε, και πιστεύω ότι δικαιωνόμαστε.

Διότι, μπορεί να μεσολάβησε ένα τραγικό γεγονός που είχε κόστος είκοσι ανθρώπινες ζωές και να άλλαξε την ημερήσια διάταξη, αλλά τα επιχειρήματα που ανέπτυξα, γιατί το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορούσε να είναι κατεπείγον, ισχύουν και επιβεβαιώνονται.

Δεν είναι μόνο οι εκλογές στην Κεντροαριστερά τις οποίες προσπάθησε να λοιδορήσει απαντώντας μου ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στον κ. Ψωμιάδη και στον κ. Μάνο. Διότι έχει γυαλιά μυωπίας. Δεν μπορεί να δει διακόσιες δέκα χιλιάδες πολίτες και τους μικραίνει σε δύο. Το ίδιο και ο φίλος μου ο Μάκης Μπαλαούρας, που δεν μπορεί να δει τους διακόσιους πενήντα που ψήφισαν στα Λεχαινά και που ήταν ψηφοφόροι του και τους ευχαριστούσε και τώρα έχουν αλλάξει στρατόπεδο, γιατί απογοητεύτηκαν οι άνθρωποι από τα ψέματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορεί ένα τραγικό γεγονός να μετέθεσε τη συζήτηση κατά τρεις μέρες, όπως έδειξαν οι εξελίξεις δικαιωνόμαστε, διότι πιστεύω να γίνατε κι εσείς δέκτες πολλών ερωτημάτων στις περιφέρειές σας, που προκύπτουν από την ασάφεια της νομοθετικής ρύθμισης και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Με το τεκμαρτό εισόδημα θα πάμε; Οι φιλοξενούμενοι θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα; Και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που τίθενται.

Και εν πάση περιπτώσει, η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, κύριοι Υπουργοί, δεν σας έχει προβληματίσει, που λέει ότι δεν μπορείτε να πάρετε γενική εξουσιοδότηση, δεν μπορεί να νομοθετήσει η Βουλή για να μοιράζει ένας Υπουργός όπως θέλει τα λεφτά; Δεν τα έχετε διαβάσει αυτά;

Πιστεύω, μια και κάθε φορά μας κάνετε μαθήματα εδώ από τα περίφημα πανεπιστήμια που διδάσκετε, ότι τουλάχιστον αυτό το μάθημα θα πρέπει να το μάθετε καλά, ότι πρέπει να σέβεστε αυτά που λένε οι επιστήμονες της Βουλής. Μια τέτοια εξουσιοδότηση δεν μπορείτε να την πάρετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όμως, πιστεύω ότι το βλέμμα μας αυτήν την ημέρα πρέπει να το έχουμε στις οικογένειες των θυμάτων και στους πληγέντες. Και κύριε Πρόεδρε, όταν κατατεθεί η τροπολογία, θα επιμείνω να πάρω τον λόγο επί της τροπολογίας, διότι πρέπει να βρούμε με ποιους πρακτικούς τρόπους θα ενισχύσουμε τους πληγέντες.

Ο κ. Μπαλαούρας, που κάθεται εδώ μπροστά μου, ο αγαπητός φίλος Μάκης, ξέρει πολύ καλά ότι στις πλημμύρες στη Βάρδα εδώ και δύο χρόνια, το 2015, που επλήγησαν πάνω από εκατό επιχειρήσεις, δεν έχει καταβληθεί ακόμα το πεντοχίλιαρο, αυτό που θα νομοθετήσουμε εδώ. Και ξέρει πολύ καλά ως Βουλευτής Ηλίας ότι έχουμε εκκρεμότητες από τις πυρκαγιές του 2007 και τους σεισμούς του 2008. Άρα, πρέπει να δούμε πώς θα νομοθετήσουμε με έναν τρόπο πρακτικό, πώς θα συντονιστεί αυτή η βοήθεια, ώστε να έχει αποτέλεσμα. Δεν λύνονται αυτά με βιαστικές τροπολογίες και την τελευταία στιγμή. Γι’ αυτό θέλουμε να μιλήσουμε.

Αγαπητοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ κι εσύ αγαπητέ Μάκη, μην έχετε αυτήν την βιασύνη να προστατεύσετε την κυρία Δούρου. Η κυρία Δούρου είναι περιφερειάρχης τρία χρόνια κι εσείς Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μην έχει ευθύνη. Δεν μπορεί να φταίω εγώ από την Αμαλιάδα και η κυρία Δούρου να μην έχει καμμία ευθύνη. Θέλεις να σου θυμίσω, αγαπητέ Μάκη, γιατί δικάστηκε ο Νομάρχης της Ηλείας;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Γι’ αυτό, λοιπόν, σας παρακαλώ να είσαστε πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρεστε σε ευθύνες. Αυτήν τη στιγμή τα μάτια μας είναι στα θύματα και στην αποκατάσταση των ζημιών. Τις ευθύνες θα τις βρούμε κι εμείς πολιτικά κι αυτοί που πρέπει.

Έρχομαι τώρα, κυρίες και κύριοι, στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης. Εμείς δείξαμε μια συνέπεια. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Συμβάλαμε, ως μέρος της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, στο να καταβληθεί το μέρισμα του 2014, αυτό που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «ματωμένο», αποκαλούσε «τη ζωή εν τάφω», τα ψυχιατρεία, τα νοσοκομεία, τα μαγκάλια, κλπ.

Κι όταν εσείς φέρατε το μέρισμα πέρυσι, εμείς με την ίδια συνέπεια το υποστηρίξαμε. Παρότι ήταν από την υπερφορολόγηση, είπαμε ότι ακόμη κι 1 ευρώ να είναι, να πάει σε έναν φτωχό και σε έναν αναξιοπαθούντα.

Σας καταθέσαμε πρόταση πέρυσι που έλεγε ότι το μέρισμα πρέπει να είναι 1,9 δισεκατομμύρια, όχι 670 που μοιράσατε και είπαμε ότι αυτό πρέπει να πάει στην προστασία της οικογένειας, να πάνε όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να πάει στην ενίσχυση της απασχόλησης, ιδίως των νέων επιστημόνων, με μείωση των εισφορών, να πάει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην παραγωγή, στην εστίαση, με μείωση των φόρων, εκεί που είναι η αιχμή της ανάπτυξης, για να πολλαπλασιάσουμε το προϊόν και να δημιουργήσουμε εισοδήματα να μην τα μειώνουμε με φόρους και εισφορές. Δεν μας ακούσατε.

Και ερχόσαστε τώρα πάλι με την ίδια συνταγή. Ερχόσαστε με μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία είναι γενικού χαρακτήρα, η οποία λέει ότι θα πάρουν μέρισμα  3,4 εκατομμύρια πολίτες και ότι θα μοιράσετε 720 εκατ. Και διαβάζω χθες, βέβαια, ότι υπάρχει κι ένα σενάριο να αυξήσετε το πλεόνασμα από 2,21% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και να το πάτε στο 3,1%, δηλαδή άλλα περίπου 700 εκατομμύρια.

Ελάτε, λοιπόν, να συζητήσουμε πώς θα συνδυάσουμε τη βοήθεια στους φτωχούς και στους αδύναμους με τη βοήθεια στην πραγματική οικονομία και σε αυτούς που μπορούν να πολλαπλασιάσουν το αποτέλεσμα. Γιατί ο στόχος μας δεν είναι να φτωχαίνουμε τους πολίτες και μετά να λέμε ότι τους βοηθάμε. Στόχος μας είναι να παράγουμε πλούτο. Και αυτή η διαδικασία της υπερφορολόγησης προφανώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καθηλώνει την οικονομία.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά -γιατί τα έχετε ψηφίσει- ότι τα τρία χρόνια της κυβέρνησής σας 2015 – 2018, τα πλεονάσματα είναι 18 δισεκατομμύρια. Αυτά τα 18 δισεκατομμύρια πλεονάσματα βγήκαν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου που ήταν σωρευτικά 12,5 δισεκατομμύρια και από τα μέτρα του τετάρτου μνημονίου που είναι 4,9 δισεκατομμύρια. Είναι δεκαεπτά φόροι και είκοσι επτά περικοπές. Αυτό είναι το κατόρθωμά σας.

Κι επειδή μπορεί κάποιος από εσάς να τα αμφισβητήσει, αυτές είναι οι εισηγητικές εκθέσεις των προϋπολογισμών του 2016 και του 2017 με τα μέτρα τα αθροιστικά του τρίτου μνημονίου. Και αυτές οι περικοπές στις δαπάνες, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ΕΚΑΣ, τις χήρες και τα ορφανά. Μην μου λέτε ότι κάνετε ταξική πολιτική, διότι βγήκαν τα στοιχεία χθες και δεν πληρώνει η πλειοψηφία, γιατί πλέον έχετε κάνει ένα σύστημα διπλής φορολογίας με τις εισφορές, το οποίο οδήγησε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώσουν συνειδητά μειωμένα έσοδα το 2016. Αυτό δεν σας προβληματίζει.

Πώς συμβιβάζετε, αγαπητοί συνάδελφοι, το να λέτε ότι έχουμε ανάπτυξη, ότι ήρθε η ανάπτυξη, το ότι βγήκατε να την προϋπαντήσετε, πανηγυρίζετε κιόλας, ενώ πέφτουν τα δηλούμενα εισοδήματα; Μπορείτε να μου το πείτε αυτό;

Άρα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει ένα πρόβλημα που συνδέεται με την υπερφορολόγηση, υπάρχει ένα πρόβλημα που συνδέεται με το γεγονός ότι είχαμε απώλεια προσδοκώμενου ΑΕΠ 19 δισεκατομμυρίων τα τρία χρόνια, αφού έπεσαν έξω όλες οι προβλέψεις, μια και το 2015 ήταν ένα έτος καταστροφικό με ευθύνες δικές σας και του κ. Βαρουφάκη και του παρακαθήμενού του, κ. Τσακαλώτου, ο οποίος προχθές μας έκανε και μάθημα. Μας είπε «Αν θέλατε να κάνετε έξοδο το 2014, θα βγάζατε Πρόεδρο Δημοκρατίας τον κ. Κουβέλη, δεν θα πηγαίνατε σε εκλογές». Έλεος!

Ότι βάζατε τα παπαγαλάκια να κατηγορούν τον κ. Κουβέλη ως νέο Τσιριμώκο, το ξεχάσατε; Ξεχάσατε ότι λέγατε ότι «Ακόμα και τον κ. Τσίπρα να προτείνετε, εμείς θα σας πάμε σε εκλογές», ότι οδηγήσατε σε ανακοπή την πορεία της χώρας, που την είχε πληρώσει ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του, για να ισοσκελίσουμε τα ελλείμματα και να δρομολογήσουμε μια διαδικασία ανάπτυξης που αχνοφαινόταν στο τέλος του 2014 και την πήγατε σε ύφεση το 2015 και το 2016; Και μας κατηγορείτε κιόλας; Μας κουνάτε και το δάχτυλο για τα μαθήματα; Το πρώτο μάθημα είναι η αλήθεια! Θα συμβιβαστείτε με την αλήθεια και μετά θα έρθετε να κουβεντιάσετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Γιατί δεν κλείσατε την πέμπτη αξιολόγηση; Δεν μας απαντήσατε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε Τσακαλώτο, δεν κλείσαμε την πέμπτη αξιολόγηση, διότι πήγε ο κ. Τσίπρας και είπε «μην τους λογαριάζετε αυτούς, εμείς θα είμαστε Κυβέρνηση».

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ναι, ναι, έτσι ακριβώς έγινε!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ναι, ναι. Είναι γνωστά αυτά. Κι όταν εμείς προτείναμε να κλείσουμε την πέμπτη αξιολόγηση με το περίφημο mailΧαρδούβελη, του ενός δισεκατομμυρίου, εσείς λέγατε ότι θα πάρουμε μέτρα τριών δισεκατομμυρίων. Και ήρθατε μετά και πήρατε 12,5 προς δόξαν της περίφημης διαπραγμάτευσης που κατέληξε σε μια ηττοπαθή, με όρους ηττημένου, συνθηκολόγηση.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Γιατί δεν την κλείσατε; Άσχετα με το τι λέγαμε εμείς, εσείς γιατί δεν την κλείσατε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα σας συνοδεύει, κύριε Τσακαλώτο.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ)

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Μία κουβέντα πείτε μας. Γιατί δεν την κλείσατε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, μην με αναγκάσετε να σας κάνω παρατήρηση. Όταν μιλήσετε, θα τα πείτε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι με βάση όλα αυτά τα οικονομικά στοιχεία που κατέθεσα στην Επιτροπή και που καταθέτω και σήμερα, να σας πω ότι τα 613 εκατ. και τα 720 εκατ. αθροιστικά είναι το 1/10 απ’ αυτό που πήρατε με το μακρύ χέρι της εφορίας και τις περικοπές, ακόμα κι από τις χήρες και τα ορφανά, από το ΕΚΑΣ, από τη μείωση των συντάξεων, από τους Έλληνες πολίτες.

Και υπάρχει στο νομοσχέδιό σας φυσικά η διάταξη για να επιστρέψετε αυτό που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, με βάση τις δικαστικές αποφάσεις. Και ξεχνάτε –το αναφέρει  βέβαια η εισηγητική έκθεση και οι τροποποιούμενες διατάξεις, ότι το 2016 αυξήσατε την εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ 6% στις κύριες συντάξεις και 4% στις επικουρικές και παίρνετε 700 εκατομμύρια τον χρόνο. Και τώρα θα δώσετε 320 για όλη την περίοδο.

Κι έχετε και μια επιχειρηματολογία να δώσουμε κι άλλα 340 στη ΔΕΗ για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για να μην τις πληρώσουν οι καταναλωτές.

Με συγχωρείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχετε ξεχάσει που έχετε φτάσει τη ΔΕΗ με τη διαχείρισή σας; Ότι η ΔΕΗ είχε 1,4 ανείσπρακτα το 2014 και τώρα αυτά έχουν υπερβεί τα 3 δισεκατομμύρια;

Ότι είχε μετοχική αξία 2,5 δισεκατομμύρια και τώρα έχει κάτι λίγα εκατομμύρια; Ότι πουλάτε το 50%, ακόμα και τη λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης, που κρατάει την ισορροπία στο νότιο δίκτυο;

Εμείς θα ψηφίσουμε και για τη ΔΕΗ, αλλά η ευχή μας είναι να μην το πληρώσουν δύο φορές οι Έλληνες πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να κλείσω, εμείς θα επιμείνουμε ότι η νομοθετική σας ρύθμιση, με τον τρόπο που γίνεται, είναι ατελέσφορη και προβληματική και χρειάζεται αυτά που είπε ο κύριος Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, και τα έχω εδώ, να τα καταθέσετε με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης, που να είναι δεσμευτική για τον Υπουργό. Γιατί, όπως λέει και το Επιστημονικό Συμβούλιο, κανένας Υπουργός δεν μπορεί να μοιράζει χωρίς να έχει περιγράψει ο νομοθέτης, δηλαδή εμείς, τις ουσιώδεις ρυθμίσεις και τους σκοπούς της ρύθμισης.

Εφόσον βλέπω ότι δεν είστε διατεθειμένοι, γιατί θέλατε όλα να τα περάσετε χωρίς συζήτηση με το κατεπείγον, τουλάχιστον θα διεκδικήσουμε να τοποθετηθούμε όταν θα καταθέσετε τη ρύθμιση για την ενίσχυση των πληγέντων, διότι θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα.

Με πρόλαβε ο κ. Κακλαμάνης. Είχα και εγώ τα στοιχεία εδώ για τη φοροδιαφυγή. Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι για λύπηση ότι από τη λίστα Λαγκάρντ έχετε εισπράξει μόνο 43 εκατομμύρια, από τη λίστα Μπόργιανς μόνο 137 εκατομμύρια και από τα εμβάσματα εξωτερικού μόνο 44 εκατομμύρια.

Αυτά, λοιπόν, δεν είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, από την οποία λέτε ότι δίνετε το πλεόνασμα. Αυτά είναι γιατί σας έμειναν οι λίστες στα χέρια, μετά και την απόφαση τους Συμβουλίου της Επικρατείας. Ξεζουμίζετε τον κόσμο, λέγοντας ότι τους δίνετε στη συνέχεια βοηθήματα. Τους κάνετε φτωχούς και μετά «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι».

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.