Ομιλία

 Γιάννη Κουτσούκου

εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής

για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των Μ.Μ.Ε.

 

 

Η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της Κυβερνητικής πολιτικής.

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει διαρκώς -μέρα με τη μέρα- και η ΕΛΠΙΔΑ που θα φέρνατε μετατρέπεται σε βρόγχο που πνίγει τη χώρα, με κίνδυνο οι επαναλαμβανόμενοι τυχοδιωκτισμοί να οδηγήσουν σε τραγικές εξελίξεις.

Ο κ Τσίπρας αναζήτησε πολλές φορές υποστυλώματα της καταρρέουσας πολιτικής του και της αποδιαρθρωμένης κοινωνικής του επιρροής, με την δήθεν μάχη κατά της διαπλοκής και των συμφερόντων.

Δύο φορές με συζήτηση επιπέδου πολιτικών Αρχηγών στη Βουλή, για τη Δικαιοσύνη και τη Διαφθορά και πολλές άλλες, σε όλες σχεδόν τις δημόσιες παρουσίες του.

Ο κ. Τσίπρας ξιφουλκούσε κάθε φορά κατά της διαπλοκής, κατήγγειλε συγκεκριμένα κατά τη γνώμη του σκάνδαλα, με χαρακτηριστική περίπτωση τις 13 ρύθμισες της προηγούμενης Κυβέρνησης, τις οποίες όμως, όχι δεν κατάργησε- όπως τον κάλεσε η κα Γεννηματά από αυτό το βήμα- με ένα Νόμο και ένα άρθρο, όπως δηλαδή θα καταργούσε τα μνημόνια, αλλά είναι νόμοι του κράτους που υλοποιεί η Κυβέρνησή του.

Την  ίδια ώρα που η Κυβέρνηση δήθεν πολεμούσε τη διαπλοκή – των προηγούμενων εννοείται- ένα ολόκληρο σχέδιο αναδασμού των συμφερόντων βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον ακροδεξιό εταίρο του βυθιζόταν στις κάθε λογής διαμεσολαβήσεις, στις κατ’ εξαίρεση αναθέσεις, στις προσπάθειες ελέγχου των Μ.Μ.Ε. στην προσπάθεια δηλαδή να μετατρέψει την ρητορεία της καταγγελίας σε έλεγχο από τα μέσα, να βρει νέα στηρίγματα για την παράταση της  παραμονής της στην εξουσία.

Ο σχεδιασμός για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Δάνεια Κομμάτων και Μ.Μ.Ε. το πόρισμα της οποίας συζητούμε σήμερα πέρα από τον αντιπερισπασμό, υποστύλωσης της καταρρέουσας πολιτικής εξυπηρετούσε ταυτόχρονα και άλλους δύο στόχους.

Να δικαιώσει αναδρομικά μια μειοψηφική πολιτική δύναμη, που έγινε ρεύμα πλειοψηφίας από το συνδυασμό των επιπτώσεων της κρίσης και των ψεμάτων, αναδεικνύοντας το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής Τράπεζες- Μ.Μ.Ε.- Κόμματα, ως τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης των πολιτικών συσχετισμών της μεταπολίτευσης και ταυτόχρονα να σπιλώσει τους πολιτικούς αντιπάλους και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, στην απέλπιδα προσπάθεια αναχαίτισης της διαπιστούμενης αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών.

Η ιστορία όμως δεν μπορεί να ξαναγραφτεί από μια ευκαιριακή πλειοψηφία, η οποία μάλιστα έχει ως εσωτερική συνιστώσα αυτούς που ευθύνονται για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2004-2009.

Σε ότι αφορά τους πολιτικούς τακτικισμούς, τους τυχοδιωκτισμούς και τις σκοπιμότητες πολιτικής επιβίωσης και παραμονής στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει, μέχρι σημείου να διακυβεύει κάθε φορά την τύχη της χώρας. Σε ότι όμως αφορά τους συσχετισμούς της μεταπολίτευσης και κυρίως το μεγάλο ρεύμα της αλλαγής, η θεώρησή του  αυτή δεν είναι ούτε Αριστερή, ούτε Προοδευτική καθώς αγνοεί τα κοινωνικά δεδομένα και τα ιδεολογικά ρεύματα που καθόρισαν τις εξελίξεις.

Η προαναγγελία του Κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η μάχη κατά της διαπλοκής «τώρα αρχίζει» αποδεικνύει εξάλλου ότι στο ακροατήριο που απευθυνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν έχει πεισθεί ότι χτυπήθηκε η διαπλοκή, το αντίθετο μάλιστα, άρα έπρεπε  να γίνει μια νέα αρχή.

Όμως το πόρισμα της πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν είναι η  νέα αρχή, αλλά η ταφόπλακα του λάκκου που συστηματικά έσκαβε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσει τελικά ο ίδιος μέσα.

 

Εξηγώ αναλυτικά το γιατί σε 4 βασικούς άξονες.

 1. Το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν έχει το τεκμήριο της αμεροληψίας.

Προσπάθησε ο κ. Λοβέρδος με επανειλημμένες του παρεμβάσεις και προτάσεις τόσο κατά την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τον τρόπο δουλειάς, να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο,  για τον χαρακτήρα των ερωτήσεων προς τους μάρτυρες, τα διαδικαστικά θέματα και κυρίως στο κλείσιμο των εργασιών με συγκεκριμένες προτάσεις για κοινό πόρισμα, αν όχι στις εκτιμήσεις αλλά στα νομικά δεδομένα, τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία και τις προτάσεις.

Τα αρνηθήκατε όλα, καθώς είχατε προαποφασίσει σε άλλα γραφεία  και πριν τελειώσει το έργο της Επιτροπής – για το χαρακτήρα του πορίσματος- μόνο που τα κέντρα των αποφάσεων ήταν πολλά με αποτέλεσμα να γελοιοποιηθείτε.

Επιδοθήκατε κατά την συρραφή του πορίσματος σε μια περίεργη –όχι ανεξήγητη- κοπτοραπτική όπου άλλος έμπαινε και άλλος έβγαινε, έμπαινε ο Αναστασιάδης – έβγαινε ο Στουρνάρας.

Αρνηθήκατε την εξέταση μαρτύρων για να προστατεύσετε Κυβερνητικά στελέχη, όπως τον κ. Δαβαράκη που είχε δηλώσει ότι πληρωνόταν από τον κ. Παππά, τον Υπουργό προπαγάνδας, καθώς και άλλων χρήσιμων μαρτύρων όπως τον κ. Γιαννίκο του ALTER και τον κ. Οικονομόπουλο της Ελευθεροτυπίας για να προστατεύσετε αλήθεια ποιόν;

Γιατί αλήθεια ο κ. Παππάς, δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Παπαθεοδώρου από 11-1-2017 από ποιο ταμείο πλήρωσε τον κ. Δαβαράκη;

Επιλέξατε τελικά την πεπατημένη των εξεταστικών επιτροπών μετά το 1989, που υποβαθμίζει συνεχώς το κύρος των εξεταστικών και δεν οδηγεί πουθενά, ενώ είχατε μια πρώτης τάξεων ευκαιρία, χάρις στις δικές μας προτάσεις και στην διάθεση μας, ώστε να αλλάξει κάτι από το παρελθόν, αλλά δυστυχώς επιλέξατε τον ίδιο κατηφορικό δρόμο.

Το non paper του Μαξίμου που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα το βράδυ (23-1-2017) πριν καλά καλά η εξεταστική επιτροπή ολοκληρώσει τις εργασίες της –πότε αλήθεια πρόλαβαν και το διάβασαν – για να κερδηθούν οι εντυπώσεις της πρώτης στιγμής με αόριστες αναφορές για «Κακουργηματικές πράξεις», οι οποίες δεν υφίστανται, γι’ αυτό άλλωστε δεν προτείνετε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για ευθύνες πολιτικών προσώπων, με επιλεκτικές αναφορές και διαστρεβλώσεις, αποδεικνύει ότι κέντρο της μεθόδευσης ήταν το Μέγαρο Μαξίμου και βιτρίνα η εξεταστική.

 1. Το πόρισμα της πλειοψηφίας επαναλαμβάνει τα γνωστά στοιχεία και διαπιστώσεις- άνθρακας ο θησαυρός των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Από τα στοιχεία που ήταν γνωστά μέχρι τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως αυτά είχαν προκύψει όπως Ελέγχους της ΤτΕ, Εισαγγελικές Έρευνες και Πορίσματα (Καλούδης, Δραγάτσης) αλλά και την Κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν γνωστό το ύψος των δανείων κομμάτων και Μ.Μ.Ε. και οι καθυστερήσεις επ΄ αυτών.

Κατέθεσα τα σχετικά στοιχεία κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια στις 15-04-2016 υπενθυμίζοντας και την δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου ότι έχουν ασκηθεί και ποινικές διώξεις.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων επιβεβαίωσαν τα δεδομένα αυτά σε γενικές γραμμές, ανέδειξαν όμως, και μια άλλη πλευρά της διαδικασίας των δανειοδοτήσεων που απέκρυψε η Κυβερνητική πλειοψηφία, ότι δηλαδή όλες οι αποφάσεις είναι σύμφωνα με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο και έχουν ληφθεί από τα αρμόδια όργανα.

Κατέρρευσε έτσι ένα από τα βασικά σας επιχειρήματα, αυτό των πολιτικών παρεμβάσεων στο λεγόμενο «Τρίγωνο της διαπλοκής» και έτσι απέτυχε η επίτευξη του αρχικού σας στόχου για απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα.

Το μόνο που αποδείχθηκε και αυτό καθιστά υπόλογη την  πλειοψηφία, είναι η πολιτική παρέμβαση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑμε τη γνωστή επιστολή το 2010, για τα δικά τους δάνεια.

Κατέρρευσε επίσης, το χιλιοειπωμένο από την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, των φασιστοειδών και λαϊκιστικών κάθε μορφής, ότι τα δάνεια των κομμάτων και των Μ.Μ.Ε. οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας και σώρευσαν πρόσθετα βάρη στους πολίτες καθώς καταγράφηκε και αποδεικνύεται από τα στοιχεία ότι αυτά τα δάνεια αντιστοιχούν μόλις στο 0,4% των δανείων, δηλαδή 418 εκ. των κομμάτων συν 1,3δισ. των Μ.Μ.Ε. σε σύνολο 209,5 δισ. δανείων, από τα οποία 106,9 δισ. (50%) μη εξυπηρετούμενα (ΤτΕ Ιούνιος 2016).

Πουθενά δεν αναδεικνύεται στο πόρισμα, ότι στην περίοδο της «αμεριμνησίας»  και των «παχιών αγελάδων» πολλαπλασιαστικός ο  δανεισμός των νοικοκυριών  και των οικονομικών μονάδων και ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο έδρασαν οι επιχειρήσεις των  Μ.Μ.Ε., αλλά και τα κόμματα (Το 2008 συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια 14,5 δισ. ή 5,5 του συνόλου των επιχορηγήσεων, Ιούνιος 2016 106,9 δισ. ή 50,5% του συνόλου).

Αμέτοχος αυτής της διαδικασίας δεν είναι κανένας, ούτε σε αυτή την αίθουσα ούτε στην κοινωνία ώστε να μπορεί με ευκολία να κουνά το δάχτυλο στους άλλους.

Και με την ευκαιρία πότε θα πάρετε την πρωτοβουλία που έχει ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας για τα υπερχρεωμένα Μ.Μ.Ε., με στόχο την πολυφωνία, τις θέσεις εργασίας, το δημόσιο συμφέρον. Η κα Γεννηματά διατύπωσε σήμερα συγκεκριμένη πρόταση μέσα από τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής.

 1. Μεροληπτεί κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης κυρίως με τη στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι γνωρίζουν ότι η κρίση έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή των πολιτών, στις επιχειρήσεις, στην οικονομία γενικότερα.

Από τον κανόνα αυτό δεν μπορεί να εξαιρεθούν ούτε τα κόμματα, πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, που πήρε μόνο του τις αποφάσεις –με  όλους απέναντι- για να μην χρεοκοπήσει η χώρα το 2010 και πλήρωσε το πολιτικό κόστος της αντιμνημονιακής ρητορείας των ψεμάτων και των κίβδηλων υποσχέσεων, με δραματική μείωση των ποσοστών του.

Αν δεν είχε συμβεί η ανατροπή των δεδομένων που έφερε η κρίση το ΠΑΣΟΚ με κρατική επιχορήγηση 20-25 εκατ. το χρόνο δεν θα είχε πρόβλημα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Αφιερώσατε τον περισσότερο χώρο (51 σελίδες ΠΑΣΟΚ, 24 ΝΔ, 6 ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να μας κατηγορήσετε για υπερβολικές δαπάνες που οδήγησαν σε υπερβολικό δανεισμό.

Με τα μέτρα της σημερινής εποχής ναι.

Αλλά ας θυμηθούμε πως γίνονταν οι εκλογές πριν το 2010 και ας κάνουμε ορισμένες συγκρίσεις.

Μιλάτε για υπερβολικές δαπάνες. Για να δούμε, αυτό αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, ή ήταν αντίληψη και πρακτική όλου του συστήματος σε μια εποχή απλόχερης διαχείρισης.

Ας μιλήσουμε με την αδυσώπητη ευγλωττία των αριθμών κα με πράξεις απλής αριθμητικής.

Για τις λειτουργικές δαπάνες

Το 2010 ήταν  χρονιά καμπής

Να δούμε την βάση των δαπανών κάθε κόμματος.

Τα λειτουργικά έξοδα

(χωρίς δαπάνες για τους τόκους και την εξυπηρέτηση των δανείων), με βάση τα στοιχεία των δημοσιευμένων ισολογισμών.

 • ΠΑΣΟΚ: ποσοστό 45% — έξοδα 25 εκ.
 • ΣΥΡΙΖΑ: ποσοστό 4,5 % — έξοδα 4,2 εκ.

Που αντιστοιχούν:

Για το ΠΑΣΟΚ: 500 χλδ / μονάδα ποσοστού του

Για το ΣΥΡΙΖΑ: 1 εκ./ μονάδα ποσοστού του

 

Συμπέρασμα:  Κάναμε εμείς υπερβολικές δαπάνες.

Κάνατε εσείς 2 φορές. (!)

 

Εκλογικές  δαπάνες

Ας δούμε όμως και τις εκλογικές δαπάνες.

Ας πάρουμε της εκλογές του 2009.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

 • ΠΑΣΟΚ: ποσοστό 45% — 24 εκ.
 • ΣΥΡΙΖΑ: ποσοστό 4,5% —- 2,5 εκ.

Που αντιστοιχούν:

 • Για το ΠΑΣΟΚ: 500 χλδ /μονάδα ποσοστού
 • Για το ΣΥΡΙΖΑ: 500 χλδ / μονάδα ποσοστού

Γιατί εμείς κάνουμε υπερβολικές δαπάνες και σεις όχι;

Το ίδιο ισχύει και για τις Ευρωεκλογές του 2014

 • ΕΛΙΑ: 330 χλδ €
 • ΣΥΡΙΖΑ: 1.300 χιλ €

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

Το ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές ξόδεψε από 450-500  χλδ €.

Μπορείτε να μας πείτε πόσα ξόδεψε το ΣΥΡΙΖΑ;

Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν;

Υπερβολικός  Δανεισμός

Το  2010

 • ΠΑΣΟΚ: 45% —110 εκ
 • ΣΥΡΙΖΑ: 4,5% — 8,5 εκ.

Που σημαίνει:

 • ΠΑΣΟΚ δανεισμός —2,4 φορές το ποσοστό του
 • ΣΥΡΙΖΑ δανεισμός—-1,8 φορές το ποσοστό του

Αν δεν κάνατε  συνεχείς υπερβάσεις των εσόδων σας, γιατί χρειάστηκε να δανειστείτε 8,5 εκ. και μάλιστα με επιστολή του κ. Τσίπρα για κατ’ εξαίρεση δανειοδότηση.

Τα ξεχάσατε όλα αυτά στο πόρισμά σας

Ξεχνάτε σύναμμα ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ  πήρε πρωτοβουλίες να περιορίσει τις εκλογικές δαπάνες (Ν. 3023/2002)  και άρα το δανεισμό, ότι εμείς ψηφίσαμε την μείωση της κρατικής επιχορήγησης (Ν. 4304/2014) που εσείς καταψηφίσατε, καθώς και την απαγόρευση της εκχώρησης της κρατικής επιχορήγησης πέραν του 1 έτους, που εσείς όμως καταστρατηγήσατε με την εκχώρηση που κάνατε λίγο πριν την ισχύ του Νόμου.

Ξεχνάτε ότι είμαστε το μόνο κόμμα που έκανε εσωτερικό έλεγχο (από το 2012) με έξι από τις πλέον γνωστές  Ελεγκτικές Εταιρίες και το πόρισμα πήγε στη δικαιοσύνη, πριν έρθει στην Εξεταστική  Επιτροπή. Εσείς πότε θα το κάνετε;

Ξεχνάτε ότι για να επιβιώσουμε οικονομικά μειώσαμε κατά 95%  τα έξοδά μας;

Ξεχνάτε ότι ψηφίσαμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής γιατί σας είπαμε ότι δε φοβόμαστε τίποτα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε φοβόμαστε τις μηνύσεις του κ. Καμμένου και των δικομανών συνεργατών σας. Εσείς είστε αρνηθήκατε την μία και μόνη εξεταστική που έχουμε προτείνει από την είσοδό στην Ο.Ν.Ε μέχρι σήμερα.

Αυτά  και άλλα πολλά ξεχνάτε, αλλά προκειμένου να μας στοχοποιήσετε, εξάγετε ψεύτικα συμπεράσματα, όχι ως δικές σας εκτιμήσεις, αλλά αλλοιώνοντας την κατάθεση του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε στην Εξεταστική Επιτροπή με απόλυτη ειλικρίνεια και είπε αλήθειες που δεν λέτε, ούτε εσείς, ούτε άλλα Κόμματα.

Για τη σκόπιμη αυτή αλλοίωση της κατάθεσής του ο Ν. Σαλαγιάννης απέστειλε τη Δευτέρα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, αναφερόμενος με βάση τις συγκεκριμένες σελίδες των πρακτικών της Εξεταστικής Επιτροπής σε 3 συν 1 κρίσιμα σημεία:

Αλλοιώσατε την κατάθεση του στις 4 από τις 6 παραγράφους του κεφαλαίου 4.2.2.8 που αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα:

 

Α) Στην  τρίτη παράγραφο,  αναφέρεται ως παραδοχή του μεταξύ άλλων ότι:

«Η τελευταία φορά που κατέβαλε δόση για τις οφειλές του το ΠΑΣΟΚ, ήταν το 2011.  Από τότε δεν έχει καταβάλει τίποτα…. Αναλυτικά προέκυψε ότι από το 2009-2010 και μέσα σε 18 μήνες το ΠΑΣΟΚ πήρε συνολικά από κρατική επιχορήγηση και δάνεια σύνολο 118 εκ. Ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποπληρώσει  τίποτα….»

Όχι. Αυτό δεν είναι αληθές.  Όχι. Δεν  υπάρχει τέτοια παραδοχή. Η αλλοίωση είναι πλήρης, λέει ο κ. Σαλαγιάννης.

Το αληθές είναι αυτό που καταγράφεται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της Επιτροπής, σε πάρα πολλά σημεία, αλλά αναφέρω ενδεικτικά, τις έξης παραληφθείσες περικοπές:

 • Σελ.139 και 140: «Το 2011, δώσαμε 12 εκ. Ευρώ, το 2012 όχι, γιατί ήτανε η ιστορία (με τη νομοθετική ρύθμιση) της μη εκχώρησης των δόσεων των κομμάτων. Το 2013 δώσαμε 2.300.000, το 2014,  820.000, το 2015, 900.000….»
 • Σελ. 140: «Εμείς δεν αδιαφορήσαμε. Μη σας πω ότι από το αίμα του ΠΑΣΟΚ δίνουμε λεφτά, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και δεν πρέπει, γιατί  έχουμε ευθύνες απέναντι στις Τράπεζες»

 

 • Σελ. 102:«Όχι, δεν αρνούμαστε (τις υποχρεώσεις μας) και πιστεύουμε είναι θέμα τιμής για τα κόμματα να σέβονται τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες»

 

 • Σελ. 112:  «Η απάντηση μου είναι η εξής…εμείς όσο ζούμε θα πληρώνουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό στις τράπεζες.  Όταν αλλάξουν τα πράγματα, όταν ηρεμήσει η χώρα και η οικονομία  και αλλάξουν τα δεδομένα, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό…»

 

 • Σελ. 30:  Στη δήλωση που κατέθεσα στα πρακτικά της Επιτροπής στην έναρξη της συνεδρίασης της και στην οποία δήλωση εμπεριέχεται η ουσία της κατάθεσής μου: «Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τις οφειλές του και την ηθική του υποχρέωση απέναντι στις δανείστριες τράπεζες, καταβάλλει όσα περισσότερα μπορεί και είναι σε διαρκή συνεννόηση μαζί τους, για να βρεθεί η πιο πρόσφορη λύση.  Όλα αυτά μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικά συνθήκες για μας.».

Η κορυφαία, ωστόσο, αλλοίωση εδώ είναι η καταγραφή ότι το 2009 και 2010 το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε 118 εκ. Ευρώ χωρίς να αποπληρώσει  τίποτα.

 

Διατυπώνεται ένας τέτοιος ισχυρισμός τη στιγμή που, στους  επίσημους ισολογισμούς που προσκόμισε στην Επιτροπή,   αναφέρεται  ρητά ότι  το 2009 το ΠΑΣΟΚ δαπάνησε για αποπληρωμή δανείων 28.176.000 € και το 2010 33.310.000€, συνολικά δηλαδή για τα δυο αυτά έτη δαπάνησε  61.486.000 €.

Άρα τα δάνεια εξυπηρετούνται, πληρώναμε και θα πληρώνουμε περισσότερα τώρα, που θα έχουμε και μεγαλύτερα ποσοστά.

 

Β) Στην  τέταρτη παράγραφο,  στο τελευταίο εδάφιο, αναφέρεται:

«Στην επισήμανση ότι έχει ασκηθεί δίωξη στον πρώην Γενικό διευθυντή του κόμματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, γιατί το 2010 και το 2011, εκχώρησε ταυτόχρονα την ίδια κρατική χρηματοδότηση σε 4 τράπεζες, για συνολικά δάνεια ύψους 32 εκ. Ευρώ, αντέτεινε ότι τα συνολικά δάνεια  που πήρε το ΠΑΣΟΚ τότε, ήταν ύψους 25 εκ. Ευρώ, σημειώνοντας ότι ήταν προεγγυημένα  με μια κρατική Χρηματοδότηση που ήταν ύψους 20 εκ. Ευρώ».

Όχι. Δεν είναι αυτή η αλήθεια.  Γιατί δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια.

Ολόκληρη η αλήθεια της κατάθεσης  καταγράφεται, ενδεικτικά, στις σελίδες 59, 60, 79 και 323 του απομαγνητοφωνημένου κειμένου των πρακτικών, όπου ρητά αναφέρεται:

 • « (το 2010  που έγιναν οι εκχωρήσεις) η κρατική επιχορήγηση  ήταν 20 εκ. Ευρώ, με όλα τα προηγούμενα χρόνια να είναι μεταξύ 20 και 25»

 

Γ) Στην πέμπτη παράγραφο:
Εμφανίζεται ως δεδομένη η φυσική παρουσία 15εκ. στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ και τίθενται ερωτήματα από πού ήρθαν και πού  πήγαν, ενώ στην κατάθεση του ο κ. Σαλαγιάννης αναφέρεται σε λογιστικό υπόλοιπο (από το τέλος του 2007), όπως και οι Ορκωτοί Ελεγκτές διαπιστώνουν και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν βρέθηκαν χρήματα στα ταμεία. Προσκόμισε όλους τους ισολογισμούς, και ήταν στην διάθεση της Επιτροπής. (σελ 107,108, 109, 110,180, 181 και 215 των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών)

 

Δ) Στο Πόρισμα της Επιτροπής:

Αποδίδεται ιδιαίτερο βάρος στην εισήγηση του Ν. Σαλαγιάννη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2012, – και που κατέθεσε με πρωτοβουλία του στα πρακτικά της Επιτροπής κατά την κατάθεσή του – όπου δημόσια και ενώπιον τεσσάρων (4000)  χιλιάδων συνέδρων μιλήσαμε ανοικτά και καθαρά για τα οικονομικά μας και αποφασίσαμε να χαράξουμε μια νέα πορεία. (Ποιο άλλο κόμμα το έχει κάνει;)

Όμως στο  Πόρισμα, ενώ καταχωρείται αυτούσιο το μεγαλύτερο μέρος της εισήγησης, παραλείπεται μια καίριας σημασίας δήλωση, που φωτίζει την πραγματική  διάσταση των στοιχείων  που παρατίθενται και την πραγματική σημασία των κρίσεων που προκύπτουν απ´ αυτά.

 

Παραλείπεται η παρακάτω δήλωση στο Συνέδριο:

«Και θέλω να σας το ξεκαθαρίσω, με τον πιο απόλυτο τρόπο:  δε θέλω με κανένα τρόπο να αφήσω υπονοούμενα, δεν εντοπίζω κανένα διαχειριστικό ζήτημα σ’ αυτή μου την εισήγηση, δεν θέλω να ενοχοποιήσω κανέναν.  Απλά θεωρώ ότι στη δραματική καμπή που βρίσκεται το κόμμα μας, έχουμε χρέος να μιλήσουμε απλά και με αίσθημα ευθύνης γι’ αυτό το ακανθώδες ζήτημα, που ήταν πάντα ζήτημα ‘’ταμπού’’ – και ήταν αυτό μεγάλο λάθος μας».

Συμπέρασμα:  Παραλείφθηκαν καίριας σημασίας δηλώσεις,  που δίνουν την αληθινή  διάσταση τους στα γεγονότα.

Αλλά οι μισές αλήθειες μπορεί να γεννήσουν μεγάλα ψέματα.

 1. Αποκρύπτει την αλήθεια για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και την εμπλοκή της Κυβέρνησης στο Τρίγωνο Μ.Μ.Ε. – Τράπεζες – Εργολάβοι.

Με βάση όσα ανέφερα προηγούμενα για τις δαπάνες ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν σε δανεισμό, αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα μας καταγγέλλει, μετήρχετο ακριβώς  στις ίδιες μεθόδους, είναι δε το μόνο κόμμα του οποίου ο αρχηγός ζήτησε προνομιακή μεταχείριση (επιστολή Τσίπρα στην Εθνική) και έκανε επίσης προνομιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις δανείου με κούρεμα.

Για να δείτε πόσο κοντόφθαλμα σκέφτεστε και πόσο ασυλλόγιστα πράττετε, θα σας αποδείξω, με απλή αριθμητική, που φωτίζει και δεν συσκοτίζει, τι θα μπορούσε να συμβεί και τι σίγουρα θα συμβεί.

α)  Ας δούμε το ΣΥΡΙΖΑ του 2010  με τα 8,5 εκ. δανεικά.

Αν ο συντονισμός δυο τυφώνων, του τυφώνα της οικονομικής κρίσεις και του τυφώνα της ασύστολης δημαγωγίας, δεν έφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ από τον πάτο στον αφρό, αλλά του έδινε μια άνοδο,  θέλετε 8%, θέλετε 10%;

Αν υποθέσουμε ότι ανέβαινε 10%,  που το 2010 ούτε στα όνειρα σας δεν μπορούσατε να το φανταστείτε.

Τότε θα είχαμε τα εξής δεδομένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, από  το 2012 και μετά, θα έπαιρνε από την κρατική επιχορήγηση πάνω-κάτω:

13.000.000 χ 10% = 1.300.000 €

Να βάλουμε και από Βουλευτές και εισφορές άλλες 200.000;

Σύνολο εσόδων:  1.500.000 €

Ξέρετε πόσα είναι τα λειτουργικά έξοδα του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τουλάχιστον 7-8 χρόνια;

Λοιπόν, λειτουργικά έξοδα, χωρίς τους τόκους και τις δαπάνες εξυπηρέτησης των δανείων;   4-5 εκ. €

Ρωτώ: με συνολικά έσοδα 1.5 εκ και με λειτουργικές δαπάνες 4-5 εκ € πως θα ξεπλήρωνε τα δάνεια του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Και σε πόσα χρόνια;

Θα θέτατε τώρα σε μας τέτοια μικρόψυχα ερωτήματα;

β) Αν δεν σας  αρέσουν οι  υποθέσεις που αφορούν στο παρελθόν, ας μιλήσουμε για το μέλλον, το άμεσο μέλλον.

Στις εκλογές που έρχονται πόσο ελπίζει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Έχει πάτο η πτώση;

Για την υπόθεσή μου, όμως, για να σας δείξω πόσο ασυλλόγιστα μιλάτε, θα υποθέσω ότι θα συμβεί ένα θαύμα: ότι θα κρατήσετε 20%  (Αν πάτε στο 10%, που είναι πιο πιθανό,  θα συμβεί αυτό που σας περιέγραψα νωρίτερα).

 • Λοιπόν: 300.000 χ 20% = 2.600.000
 • Αυτά και άλλες 400 χλδ απ’ τα υπόλοιπα;
 • Σύνολο : 3.000.000
 • Με λειτουργικά έξοδα 4-5 εκ. Ευρώ. (!)

 

Τι θα γίνει με τα δάνεια κύριοι;

Πως θα είστε ενήμεροι;

Πως θα τα ξεπληρώσετε;

Να κάνω την ερώτηση που μας κάνετε:

Σε τετρακόσια χρόνια; σε χίλια χρόνια;

 

Βλέπετε πόσο  ασυλλόγιστα τραβάτε μια αλήθεια από τα μαλλιά, για τα θαλασσοδάνεια των άλλων και  τελικά αυτή γυρνάει μπούμερανγκ.

Επιχειρείτε να κατασυκοφαντήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους και αυτοπαγιδεύεστε.

Μας σκάβετε τον λάκκο, αλλά πέφτετε οι ίδιοι μέσα.

 

Ευχόμαστε και αγωνιούμε όλοι να μη χρεοκοπήσετε τη χώρα με τους τυχοδιωκτισμούς σας, είναι βέβαιο όμως ότι θα χρεοκοπήσετε και οικονομικά το κόμμα σας, γιατί πολιτικά και ιδεολογικά το έχετε ήδη χρεοκοπήσει.

Εκείνο όμως που φαίνεται ότι σκόπιμα αγνοεί το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι το σημερινό γίγνεσθαι στο διερευνούμενο χώρο των Μ.Μ.Ε.- Τραπεζών και συμφερόντων.

Σαν να συντάχθηκε το πόρισμα  σε αποστειρωμένο χώρο, σε συνθήκες εργαστηρίου.

Τις θεσμικές εκτροπές της Κυβέρνησης και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές για να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο και τα Μ.Μ.Ε. με εγκέφαλο και διοργανωτή τον  Υπουργό Προπαγάνδας κ. Παπά δεν τις πήρε χαμπάρι η πλειοψηφία;

Το σχέδιο ακύρωσης της δημοπρασίας του δρόμου Πάτρα – Πύργος τον κόβουμε κομμάτια, τα παίρνει ο κ. Καλογρίτσας, πάει στην AtticaBank, παίρνει δάνεια και εγγυητικές για να πάρει κανάλι με διοργανωτή τον κ. Σπίρτζη, ούτε αυτό το πήρατε χαμπάρι;

Τις μεθοδεύσεις άλωσης και ελέγχου μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων με επενδυτές, κομισάριους, εργολαβίες κ.λ.π. ούτε αυτά αντιληφθήκατε;

Το γεγονός ότι σας υποστηρίζουν αυτοί που χρωστάνε περισσότερα, ούτε αυτό σας προβληματίζει;

Ότι η κομματική σας εφημερίδα η Αυγή έχει μέτοχο offshore και παρότι προκληθήκατε δεν αποκαλύπτετε τον ιδιοκτήτη, επίσης δεν σας απασχολεί;

Και άλλα πολλά που θα μπορούσα να παραθέσω για να αποδείξω ότι χαλάσατε νωρίς, ότι η μάχη κατά της διαπλοκής ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει ποτέ όταν εντάσσεται σε κομματικές στρατηγικές.

Τα έχουμε ξανακούσει, τα έχουμε βιώσει, όλα αυτά από το βρώμικο 89, από του Μπαϊρακτάρη τα σουβλάκια, από τις θεωρίες συνωμοσίας των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μας στις 14-4-2016 όταν καταγγείλαμε ως αντιπερισπασμό και άσκηση κομματικής συσπείρωσης τη σύσταση εξεταστικής.

Αναμασήσατε χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις, παραθέσατε γνωστά στοιχεία, βγάλατε αυθαίρετα συμπεράσματα και κυρίως – παρά τις προσπάθειες σας – δεν μπορέσατε αν στοιχειοθετήσετε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αυτό που έκανε ο Εισηγητής σας ο κ. Μπαλωμενάκης, να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτει από κανένα σημείο του πορίσματος, αποτελεί μια συκοφαντία. Αν ήθελε ο κ. Μπαλωμενάκης ως Πρόεδρος της Εξεταστικής, που σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής έχει ανακριτικά καθήκοντα, θα τους καλούσε και θα απέδιδε τις ποινικές ευθύνες για τις οποίες αναφέρθηκε. Δεν το έκανε ως Εξεταστική, το κάνει σήμερα από το βήμα της Βουλής εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Αν πράγματι θέλετε να χτυπήσετε τη διαπλοκή και τη διαφθορά στην οποία βυθίζετε τη χώρα, με βάση και τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, καθώς υποχωρήσαμε κατά 11θέσεις το 2016, αφήστε κατά μέρος τις μεθοδεύσεις που αναπαράγουν τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, όπου ο ένας κυνηγάει τη διαπλοκή τον άλλον και τελικά οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εχθροί της Δημοκρατίας και αν δεν μπορείτε να το κάνετε δώστε διέξοδο, ώστε ο λαός μέσα από την αλλαγή συσχετισμών να επιβάλλει την πολιτική των αλλαγών κα των μεταρρυθμίσεων που θα ανατρέψουν οριστικά αυτές τις παθογένειες που αναπαράγουν την  κρίση.

Γιατί αν μέσα στο Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, όπως έχουμε προτείνει, δεν εντάξουμε τις Θεσμικές Αλλαγές που θα οδηγήσουν στη μεγάλη ανατροπή αντιλήψεων και πρακτικών ότι  και να κάνουμε θα ξαναγυρίζουμε στο ίδιο σημείο.

Αυτό είναι το καθαρό μήνυμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη και δέσμια των δικών σας αποφάσεων και της δικής σας πολιτικής και γι’ αυτό διεκδικούμε και θα το πετύχουμε, όπως όλα δείχνουν, την ισχυρή καθοριστική μας παρουσία στις επόμενες εκλογές.