Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου, Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά τη συζήτηση της Πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

 

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Πιστεύω να έχουμε όλοι, κυρίως εσείς της πλειοψηφίας την αίσθηση της πραγματικότητας και όχι την δικιά σας εικονική πραγματικότητα.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  με τους τυχοδιωκτισμούς και τους τακτισμούς  της έχει εμπλέξει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια ,έχει εγκλωβίσει την Ελλάδα σε μεγάλα αδιέξοδα.

Οι επιπτώσεις των αδιεξόδων αυτών είναι φανερές σε όλα τα επίπεδα.

Δημοσιονομικά, με τα μέτρα 7,2 δις του 2015 και 2016 και με πρόσθετα ύψους 5,4 δις ή 2% του ΑΕΠ, που η ίδια πρότεινε και δήθεν διαπραγματεύτηκε σύμφωνα με τους Θεσμούς.

Αναπτυξιακά με την επιστροφή στην ύφεση, το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και οικονομικής αστάθειας και κυρίως την αδυναμία διαμόρφωσης ενός αναπτυξιακού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Σε κοινωνικό επίπεδο τα αδιέξοδα  αποτυπώνονται, δυστυχώς, στο κλίμα κατήφειας,  απαισιοδοξίας και αβεβαιότητας, που επικρατεί σε κάθε κοινωνική ομάδα. Το διαπιστώνουμε καθημερινά όσοι έχουμε σχέση με την πραγματικότητα, αποτυπώνεται όμως και σε όλες  στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Αν σ’ αυτά προσθέσουμε το αδιέξοδο του εγκλωβισμού μεταξύ των Βορείων συνόρων και της Τουρκίας 53.000 ψυχών, προσφύγων και μεταναστών, που αδυνατούμε να διαχειριστούμε, τότε έχουμε σχεδόν όλη την εικόνα του εγκλωβισμού και των αδιεξόδων  της χώρας που πάει από το κακό στο χειρότερο.

Η Κυβέρνηση στην αγωνιώδη προσπάθεια της να κρατήσει κάποια από τα κοινωνικά ερείσματά της – τώρα που τα προεκλογικά και μετεκλογικά ψέματα είναι αυταπόδεικτα- και με δεδομένο ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί  την ανώμαλη προσγείωση της στην σκληρή πραγματικότητα, επιχειρεί διαφόρων ειδών  αντιπερισπασμούς και ασκήσεις κομματικής συσπείρωσης, με αιχμή τη «δήθεν» μάχη κατά της διαφθορέας και της διαπλοκής.

Τα  έχουμε ξανακούσει.
Ο Πρωθυπουργός, αμυνόμενος  απέναντι στις καταγγελίες για ωμές απροσχημάτιστες και πρωτοφανείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ζήτησε προ Ημερήσιας Διάταξης  συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή απειλώντας με αποκαλύψεις, διευθύνσεις και ονόματα.

Άνθρακας ο θησαυρός!

Ο κ. Τσίπρας αφού ξιφούλκησε για μία ακόμα φορά κατά της διαπλοκής με τη γνωστή του ρητορεία, παρουσίασε τις «13» αμαρτίες του συστήματος της διαπλοκής, όπως τις έχει παρουσιάσει η «Μαύρη Βίβλος» της κυρίας Κωνσταντοπούλου και η Αυγή επανειλημμένα στα τέλη του 2014 και προεκλογικά.

Ο κ. Τσίπρας «ξέχασε»  όμως ότι είναι Πρωθυπουργός κοντά 1,5 χρόνο  τώρα, και πως αν ήθελε με την πλειοψηφία που διαθέτει με τον συνέταιρο του, τον  άλλο «πολέμιο» της διαπλοκής και των offshore, τον κ. Καμμένο , θα είχε καταργήσει αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τον προκάλεσε μάλιστα η κ. Γεννηματά από αυτό εδώ το βήμα, να το κάνει με ένα Νόμο και ένα Άρθρο, όπως δηλαδή θα καταργούσε τα μνημόνια, όπως έλεγε.

Τι απέμεινε  όμως από αυτή τη συζήτηση;

Απέμεινε μόνο η δέσμευση του Πρωθυπουργού για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα αφορά τα δάνεια των κομμάτων και των Μ.Μ.Ε.

Κατά συνέπεια η πρόταση που συζητούμε σήμερα, αφορά το μέρος ενός πολιτικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των Κυβερνητικών αδιεξόδων και τη συσπείρωση της πλειοψηφίας, ενόψει δύσκολων ψηφοφοριών που θα αφορούν νέους φόρους και περικοπές συντάξεων.

Ασκήσεις πυκνής τάξης δηλαδή.

Να συζητήσουμε τώρα για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, τώρα που θα παραδώσουμε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα ξένα κερδοσκοπικά funds, τα κοράκια που έλεγε ο κ. Τσίπρας.

Δηλώσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι θα ψηφίσουμε αυτή την πρόταση καθώς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε φοβόμαστε τίποτα.

Την υποκρισία σας όμως θα την αποκαλύψουμε και τη σκοπιμότητα σας  θα την πολεμήσουμε.

Λέτε στην πρότασή σας: Να μάθει ο λαός την αλήθεια.

Όμως από το πλήθος των ερωτήσεων και των απαντήσεων, κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τα σχετικά δημοσιεύματα, είναι γνωστό το ύψος των δανείων τόσο των κομμάτων, όσο και των Μ.Μ.Ε..

Αν νομίζεται ότι δεν είναι ακριβή πείτε στους Υπουργούς σας, να απαντούν συγκεκριμένα και με ακρίβεια.

Ορίστε ένα μέρος των ερωτήσεων  και των απαντήσεων που περιλαμβάνουν αυτά τα στοιχεία. Είναι επίσημα από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που έχει  ασκήσει πλήθος Βουλευτών της πλειοψηφίας.

Έξαλλου αυτά τα στοιχεία χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας, κατά την προ Ημερήσιας διάταξης συζήτηση .

Λέτε επίσης στην πρότασή σας: Να αποδοθούν ευθύνες.

Απάντησε όμως ο κ. Παπαγγελόπουλος, εδώ στη Βουλή,  σε Ερώτηση Βουλευτή της πλειοψηφίας, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη  δικαστική έρευνα. Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη ή δεν πιστεύετε τον κ. Παπαγγελόπουλο; Εμείς έχουμε  κάθε  λόγο να μην τον εμπιστευόμαστε λόγω των παρεμβάσεων του στη δικαιοσύνη. Εσείς ποιο λόγο έχετε;

Σε ότι αφορά τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, θα το επαναλάβω για μία ακόμα φορά.

Εμείς καλέσαμε και αναθέσαμε σε έξι(6) μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών που λειτουργούν στη χώρα μας (Grant Thornton, KPMG, Ernest & Young, Deloitte, PWC, SOL A.E.) τη διερεύνηση των οικονομικών μας και το πόρισμα αυτό βρίσκεται στη δικαιοσύνη από τον Μάιο του 2014.

Είμαστε το μόνο κόμμα που το κάναμε.

Γιατί  το αποκρύβετε στις τοποθετήσεις και στην πρότασή σας; Δε λέτε την αλήθεια και συνδέεται τον υπερδανεισμό των κομμάτων με τα μνημόνια, ενώ γνωρίζεται ότι αυτός  προέκυψε την περίοδο της «αμεριμνησίας» και των «παχέων αγελάδων»,  όπου  εκτός  από τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, αυξήθηκε και το ιδιωτικό, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι κοντά στα 100 δις τα «Κόκκινα Δάνεια» επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όπως εκτιμά το Δ.Ν.Τ..

Δεν υποτιμούμε καθόλου τα χρέη των Μ.Μ.Ε. και των κομμάτων, και για συμβολικούς λόγους. Όμως είναι υποκριτική η συζήτηση, λαμβάνοντας υποψιν την τάξη μεγέθους στο σύνολο του ιδιωτικού χρέους, μέσα στο οποίο βρίσκονται και τα χρέη φιλόδοξων μιντιαρχών που βάρεσαν κανόνι.

Γιατί αποκρύπτετε ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, αποτόλμησε με θεσμική παρέμβαση (Ν. 3023/ 2002) να περιορίσει το ύψος των δαπανών και του ανταγωνισμού από τη σπατάλη που οδηγούσε στο υπερδανεισμό;

Γιατί δεν παρουσιάζετε την πραγματικότητα της δραστικής μείωσης της Κρατικής επιχορήγησης στα πολιτικά κόμματα την περίοδο της κρίσης, αφήνοντας την εντύπωση μιας αλόγιστης και σπάταλης διαχείρισης δημοσίου χρήματος;

Γιατί  πρέπει να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός, που συνέβαλε με κόπο και θυσίες  να μείνει όρθια η Ελλάδα  η χρηματοδότηση των κομμάτων από 55 εκατ. € . το 2011, μειώθηκε σταδιακά σε 21 εκατ. € , 13 εκατ. € και 5 εκατ. €  για το 2016-,δηλαδή κατά 91%.

 

Η κρατική χρηματοδότηση είναι πλέον 0,5 ‰, δηλαδή 50 λεπτά στα 1000 € Δημόσιας Δαπάνης. Τόσο κοστίζει η Δημοκρατία μας, γιατί τα κόμματα είναι θεσμοί της Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  που δεν ψήφισε την δραστική μείωση της Κρατικής Χρηματοδότησης στο 0,5% ,με το Ν. 4304/2014,  θα κάνει έστω μια  αυτοκριτική; Θα πει κάτι η κυρία Γεροβασίλη, Εισηγήτρια τότε του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει στον Ελληνικό λαό ότι και αυτός είχε διπλάσιο  του ποσοστού του, σε εκατομμύρια,  ποσό δανείων, όσο και εμείς,. Δηλαδή με 4% , είχε δάνεια 8 εκατ. €; Και με τι εμπράγματες  διασφαλίσεις;

Θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ που μας κατηγορεί για φθηνό δανεισμό ότι τα επιτόκια έχουν προσαρμοστεί από το 2010 κοντά στο 9% ;

Θα πει ο κ. Τσίπρας, που μας κατηγορούσε στην προ Ημερησίας συζήτηση ότι δανειζόμασταν την ώρα που κανένας μικρός επιχειρηματίας δεν είχε πρόσβαση στο Τραπεζικό Σύστημα, ότι το Κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ δανείστηκε το 2014  1,5 εκατ. € ; Ποιος άλλος μπορούσε να το κάνει; Εμπράγματες εξασφαλίσεις έδωσε;

Θέλουμε να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός:

Εμείς  ως ΠΑΣΟΚ  βγάζουμε το συμπέρασμα μας, πήραμε τις αποφάσεις μας, κάναμε την αυτοκριτική μας.  Γι’ αυτό μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα μιας λιτής, νοικοκυρεμένης και διάφανης οικονομικά λειτουργίας και διαχείρισης. Αναρωτιέμαι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα λειτουργεί , αφού μείωσε το προσωπικό του κατά 90% και τις δαπάνες του κατά 95% και εξυπηρετεί τα δάνειά του με την παρακράτηση της Κρατικής Επιχορήγησης κατά 60%.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του καλύπτεται από την παρακράτηση του 15% της Βουλευτικής αποζημίωσης.

Το  ΠΑΣΟΚ μείωσε δραστικά, στο χαμηλότερο δυνατό, επίπεδο τις προεκλογικές δαπάνες. Στις Ευρωεκλογές του 2014 ξόδεψε 215.000 €. , όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξόδεψε 1.300.000€ .

Στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2015, ξόδεψε  περίπου 500.000 € κάθε φορά, όσο περίπου η κρατική επιχορήγηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας πει πόσα ξόδεψε και που τα βρήκε;

Είπα  στην αρχή, πως δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ή να φοβηθούμε, πολύ περισσότερο δε αφού  ότι υφίσταται σήμερα σε επίπεδο θεσμών ή ελεγκτικών μηχανισμών για να ελέγχονται οι πάντες και τα πάντα είναι δικό μας έργο.

Εσείς δεν ψηφίσατε τίποτα, ούτε καν τους οικονομικούς εισαγγελείς, ούτε το άνοιγμα των λογαριασμών και στο προκείμενο, ούτε την διερεύνηση με δικαστικούς της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών.

Οφείλετε όμως να απαντήσετε στο βασικό πολιτικό ερώτημα.

Το σχέδιο σας για την αντιμετώπιση των παθογενειών του πολιτικού συστήματος, της απαξίωσής του και της  απόχης των πολιτών, στο οποίο και εσείς συμβάλετε, με τις συκοφαντίες και τα ψέματα σας, εξαντλείται στις αντιπαραθέσεις  και την πόλωση, στα πλαίσια του νέου μικρού δικομματισμού και στις εξεταστικές επιτροπές  χωρίς να αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς ειλικρινή πολιτικό διάλογο και συνεννόηση δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε  ούτε την κρίση, ούτε να κάνουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές και  μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Από τη βιομηχανία των Εξεταστικών Επιτροπών  που στήθηκε μετά το 1989 με τη συμβολή τη δική σας και της ΝΔ  δε βγάλατε κανένα συμπέρασμα;

Ότι δηλαδή  κάθε φορά οδηγούν ένα σκαλοπάτι πιο κάτω την ανυποληψία  του πολιτικού συστήματος και ότι κάποτε με θεσμικό τρόπο θα πρέπει να μπει ένα τέλος σ’ αυτή την περίοδο.

Να θυμίσουμε για την ιστορία, αν πράγματι θέλουμε να κάνουμε ένα απολογισμό, ότι οι μόνες Εξεταστικές που οδήγησαν στα δικαστήρια κατηγορούμενους ήταν αυτές που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ  μετά το 2010 για το Βατοπαίδι και την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Και μάλλον ούτε η ΝΔ έβγαζε συμπεράσματα καθώς δικαίως μεν αναδεικνύει το ζήτημα του  οικονομικού εκτροχιασμού του 2015, που οδήγησε στο 3ο Μνημόνιο, και της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών  όπου ξένοι επενδυτές με μόλις 8,1 δις απέκτησαν το 77% των Τραπεζών (Απρίλιος 2014 8,3 δις, 27% ).

Όμως ούτε η ΝΔ, ούτε και εσείς δεν αποδέχεστε την μόνη πρόταση που θα μπορούσε να θέσει τέλος στην αδιέξοδη αντιπαράθεση και μετάθεση ευθυνών,  με όρους πραγματικής και διαχρονικής αλήθειας.

Αυτή είναι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για μία και μόνο Εξεταστική Επιτροπή  από το 2001 μέχρι σήμερα που συμπεριλαμβάνει όλες τις περιόδους, προ κρίσης και μετά την κρίση, όλες τις πολιτικές  και τους φορείς της.

Για να αποτυπωθούν αντικειμενικά και με αριθμούς, με τη συνδρομή και εμπειρογνωμόνων αν θέλετε, όλη η εξέλιξη των οικονομιών μεγεθών.

Αν πράγματι σας ενδιαφέρει όλη η αλήθεια κύριοι της πλειοψηφίας και όχι η δική σας  μικρή μίζερη και  κομματική οπτική, αυτή την πρόταση έπρεπε να συνυπογράψετε.

Τόσο  εσείς οι προερχόμενοι από το 4%, που η κρίση και ο αέρας της ψευδολογίας σας έφερε στην κορυφή, χωρίς να αντιλαμβάνεστε που κατρακυλάτε διαρκώς – εσείς που με μεγάλη ευκολία μας κατηγορείτε πως δεν προβλέψαμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και των αντικειμενικών δεδομένων  που ανέτρεψαν τις προβλέψεις εξυπηρέτησης των δανείων –  όσο και οι προσχωρήσαντες στο στρατόπεδο σας, από τις τάξεις του «γενιτσαρισμού» που στην κυριολεξία με την υπογραφή τους φτύνουν εκεί που έγλειφαν. Μας κατηγορούν δηλαδή για τον άλλο τους εαυτό.

Στην ακροδεξιά Συνιστώσα σας  δεν αναφέρομαι, καθώς όπως αντιλαμβάνομαι μελετούν τις εξηγήσεις του Προέδρου τους για τις οικονομικές δραστηριότητες της οικογενείας του στους φορολογικούς παραδείσους.

Κύριοι της πλειοψηφίας,

Έχετε διαλέξει επικίνδυνο δρόμο.

Αντιληφθείτε  επιτέλους την κρισιμότητα των στιγμών, πάψτε να παίζετε με το μέλλον της χώρας, σταματήστε την υποβάθμιση των αντιπροσωπευτικών Θεσμών, μην παραβιάζετε άλλο τους Κανόνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Η μία και μόνη εξεταστική επιτροπή από την ένταξη στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα, με όρους και προϋποθέσεις μπορεί να κλείσει μια σελίδα για αν ανοίξει μια νέα

Σας προκαλούμε λοιπόν, ενώπιον της Βουλής και του Ελληνικού λαού να πάρουμε μαζί τολμηρές αποφάσεις που θα υπερβαίνουν κομματικές σκοπιμότητες, μικροπολιτικούς τακτικισμούς και ύστερες σκέψεις.

Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού ενταγμένα στο παιχνίδι της εξουσίας.

Σε αυτό το παιχνίδι, ούτε θα συμμετέχουμε, ούτε άλλοθι θα σας δώσουμε,  γιατί εμάς μας ενδιαφέρει ένα άλλο σχέδιο, προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για αν βγει η χώρα από την κρίση, που μόνο οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς μπορούν  να εγγυηθούν.