Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από αυτή την περίοδο.

Αλήθεια ή ψέματα;

Προφανώς, και δεν πρόκειται για αλήθεια.

Οι επόμενοι προϋπολογισμοί και του 2019 και του 2020- όποιος και να τους καταθέσει – θα ενσωματώνουν μέτρα 4,9 δισ. που η Κυβέρνηση έχει ήδη προνομοθετήσει με το αποκαλούμενο 4ο μνημόνιο.

Πρόκειται για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς του Νόμου Κατρούγκαλου από τους παλαιούς συνταξιούχους και την μείωση του αφορολογήτου.

Παράλληλα η Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα στα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2021 και σε 2% μέχρι το 2060, ενώ έχει υποθηκεύσει στο Υπερταμείο τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια.

Πρόκειται για δεσμεύσεις ύψους 24,5 δισ. για την επόμενη της υποτιθέμενης εξόδου τριετία, κατά 1 δισ. τουλάχιστον παραπάνω από το προσδοκώμενο ΑΕΠ, με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο του μεσοπρόθεσμου 2018-2021, για  την αύξηση του ΑΕΠ την ίδια περίοδο.

Δηλαδή συνέχιση της φορολογικής αφαίμαξης και τα επόμενα χρόνια για να  επιτευχθούν  τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα «ματωμένα», όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας.

Δεν μιλάει λοιπόν  – για μια ακόμα φορά – τη γλώσσα της αλήθειας η Κυβέρνηση καθώς, όταν έρθει η ώρα, θα παραδώσει μια χώρα δεσμευμένη στη διαρκή λιτότητα με υπονομευμένη την προοπτική της ανάπτυξης και της πραγματικής εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση.

Ο 3ος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η συνέχεια των δύο προηγούμενων, στην ίδια ακριβώς λογική των μέτρων του αχρείαστου 3ου μνημονίου , με φόρους και περικοπές.

Ο 1ος προϋπολογισμός ενσωμάτωσε σωρευτικά μέτρα 7,2 δισ., 3 δισ. περικοπές  δαπανών και 4,2 δισ. στα έσοδα με νέους φόρους.

Ο 2ος προϋπολογισμός ενσωμάτωσε σωρευτικά μέτρα 4 δισ., 3 δισ. στα έσοδα και 1 δισ. στις δαπάνες.

Ο 3ος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση εσόδων κατά 1,8 δισ. και 1,2 δισ. μείωση δαπανών.

Συμπεριλαμβάνει ακόμα και νέα μέτρα, με νέους φόρους και νέες περικοπές που θα πλήξουν επίσης, τους πλέον αδύναμους και φτωχούς συμπολίτες μας.

 

Πίνακας 1 : 12 παρεμβάσεις νέοι φόροι και περικοπές του 2018

Η Κυβέρνηση επέλεξε και υποτάχθηκε με το τρίτο αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο  σε μια σκληρή, άδικη και αντιλαϊκή πολιτική φόρων και περικοπών χάρις στην οποία επιτεύχθηκαν την τριετία 2015-2018,  18 δισ. πλεονάσματα, 7,5 δισ. πάνω από τους στόχους.

 

Πίνακας 2 : Τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι υπερβάσεις 2015-2018

Αν συνεκτιμήσουμε το γεγονός αυτό με το ότι την ίδια περίοδο η χώρα έχει απώλεια προσδοκώμενου Α.Ε.Π. κατά 19,1 δισ., (Πίνακας 3) αποδεικνύεται ότι το Υπερπλεόνασμα είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής υπερφορολόγησης και περικοπών που έθιξαν τους πλέον συνεπείς φορολογούμενους και τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας.

Με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης την τριετία (2015-2018) και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων το Κυβερνητικό αφήγημα του τρίτου μνημονίου για δημοσιονομικό χώρο και ήπια προσαρμογή έχει καταρριφθεί, αφού τελικά η Κυβέρνηση έκανε αυτό για το οποίο κατηγορούσε εμάς.

Μας έλεγε δηλαδή, πως με χαμηλή ανάπτυξη δεν μπορούσαν να βγουν τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 και επέτυχαν με ανάπτυξη   – 0,2% το 2016, 6,560 δισ. ή 3,8% του ΑΕΠ. Το 2017, το έτος που τρέχει, με 1,6% ανάπτυξη, μπορεί να πάει και παρακάτω, πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ, δηλαδή  4,360 δισ. και στον Προϋπολογισμό που συζητάμε με 2,5% ανάπτυξη, αβέβαιη και αισιόδοξη, 3,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 7 δισ. πλεόνασμα.

Ποιό είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής; Είναι να βυθιστεί η ανάπτυξη. Διότι, αν πιστεύουμε τους διεθνείς Οργανισμούς – εσείς λέτε ότι τους πιστεύετε, τους πιστεύουμε και εμείς –  το 2015, θα είχαμε μια ανάπτυξη της τάξης του 2,9%, θα είχαμε 3,7% το 2016, 3,5% το 2017, 3,3% το 2018 και ούτω καθεξής.

Αυτή η απώλεια του προσδοκώμενου ΑΕΠ είναι περίπου ίση με τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα την ίδια περίοδο.

Η αντιστοιχία των μεγεθών μέτρα και περικοπές, ύψος πλεονασμάτων και απώλεια προσδοκώμενου ΑΕΠ αποδεικνύει την ισόποση αφαίμαξη των πολιτών και της πραγματικής οικονομίας.

Αν απέναντι σε αυτά τα δυσθεώρητα μεγέθη ύψους 18 δισ. παραθέσουμε το ποσό του Κοινωνικού Μερίσματος του 2016 και 2017 (617 εκατ. και 720 εκατ. αντίστοιχα) επιβεβαιώνεται ότι η Κυβέρνηση παίρνει τουλάχιστον 10 από τους φορολογούμενους πολίτες και επιστρέφει 1 ως αντίδωρο.

Αυτή, λοιπόν, τη φοροκεντρική πολιτική που πλήττει την ανάπτυξη εκφράζει και ο καινούργιος Προϋπολογισμός του 2018.

Όμως, η φορολογική αφαίμαξη οδηγεί στη φορολογική κόπωση  και αυτό αποτυπώνεται στη μείωση των εσόδων το 2017.

Πως εξελίχθηκαν, λοιπόν, τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2017;

Τα Συνολικά Έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 52,142 δισ. μειωμένα κατά 2,387 δισ. έναντι της πρόβλεψης του προϋπολογισμού, που οφείλεται εν μέρει στις αυξημένες επιστροφές φόρων, αλλά και στην κατά 996 εκατ. μειωμένη απόδοση του φόρου εισοδήματος και στη μετακύλιση της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2018, ενώ η μείωση των εσόδων περιορίζεται λόγω της αύξησης των Έμμεσων Φόρων κατά 474 εκατ..

Οι Συνολικές Δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 57,265 δισ. αυξημένες κατά 979 εκατ. έναντι της πρόβλεψης του προϋπολογισμού (συμπεριλαμβάνεται και το Κοινωνικό Μέρισμα).

Με βάση το Έσοδα – Έξοδα του 2017 το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά ESA από 1,356 δισ. ή (0,8% ΑΕΠ), που είναι μειωμένο κατά 1,07 εκατ. από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού  (2,431 δισ. ή 3,8% ΑΕΠ) θα διαμορφωθεί στα 4,683 δισ. κατά ESA (2,6% του ΑΕΠ) ή στα 4,360 (2,44% ΑΕΠ) σύμφωνα με τη ΣΧΔ μετά την προσθήκη του Ισοζυγίου των Νομικών Προσώπων, των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης. (Άσπρες τρύπες)

Επομένως, το πρωτογενές του 2017, στηρίζεται στα 3,2 δισ.  ή κατά 69% στην υπεραπόδοση των ταξινομημένων φορέων, που υπολογίζονται στη Γενική Κυβέρνηση, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση το έλλειμμα του Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που έγινε πλεόνασμα, κοντά 1 δισ. ευρώ., λόγω των μειωμένων συντάξεων, των περικοπών και των αυξημένων εισφορών.

Σημειώνουμε ότι για την ορθή εκτίμηση του αποτελέσματος για το 2017 πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είχε ενσωματώσει μέτρα 3,1 δισ. στα έσοδα, από τα οποία 2,5 δισ. νέοι φόροι και 1,834 δισ. περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

 

Ερχόμαστε τώρα, στις προβλέψεις για το 2018.

Η Εισηγητική Έκθεση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης είναι πολύ αισιόδοξες και τον θέτει υπό πολλές αιρέσεις.

Την ίδια εκτίμηση κάνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής παρατηρώντας ότι η επίτευξη στόχων με λιτότητα και αδικία δημιουργεί ένα πολύ αρνητικό μείγμα.

Και επειδή, μπορεί εσείς, κάθε φορά, να είστε έτοιμοι να κατακεραυνώσετε όσους αμφισβητούν τους στόχους σας, δεν έχετε παρά να δείτε την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, του δικού σας του 2016 και του 2017, σε σχέση με τους στόχους που είχατε προσδιορίσει για την ανάπτυξη.

Το 2016 προβλέπατε ανάπτυξη και είχαμε ύφεση.

Η ανάπτυξη για το 2017, για το χρόνο που συζητάμε, έχει πέσει έξω πάνω από 1,1% του Α.Ε.Π., με βάση τις δικές σας καινούργιες εκτιμήσεις.

Από 2,7% του ΑΕΠ την προσγειώσατε στο 1,6%, το οποίο αμφισβητείται μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ του Γ΄ τριμήνου κατά 1,3%, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει 1,4%.

Αυτό  σημαίνει απώλεια ΑΕΠ περίπου 2 δισ. €.
Ποια ήταν η πρόβλεψή σας για τον σχηματισμό του ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου; Ήταν υπερδιπλάσια περίπου από την επίτευξη του στόχου. Προβλέπατε 9,1% και η εκτίμηση είναι 5,1%.

Λοιπόν, έχετε πέσει έξω τις προηγούμενες χρονιές, και το 2016 και το 2017 και άρα πώς τώρα μπορείτε να τεκμηριώσετε ότι αυτά που προβλέπετε και στα οποία στηρίζεται η ανάπτυξη για το 2018 θα υλοποιηθούν; Με πιο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον τα προηγούμενα χρόνια, με πιο δυσμενές τα επόμενα.

Εμείς το αμφισβητούμε αυτό και μπορούμε να τεκμηριώσουμε ότι αυτές οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις, δεν θα επιτευχθούν.

Αναφέρθηκα στον ρυθμό αύξησης του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Ακόμη κι εάν επιτευχθεί ο ρυθμός, είναι πολύ μικρός ποσοτικά για να δώσει μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εσείς οι ίδιοι είχατε επισημάνει την αρνητική συμβολή του ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, στον ρυθμό ανάπτυξης.

Στην Εισηγητική Έκθεση παρατηρείτε και σωστά ότι το ισοζύγιο των αγαθών παρουσίασε αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι αυξημένο μόνο το ισοζύγιο των υπηρεσιών, πολύ χαμηλότερο, όμως, από τις προσδοκίες.

Αναφέρεστε στα 4,2 δισ. οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες που εξοφλήσατε,  όμως τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν ακόμα στα 4,5 δισ. και έτσι στερείτε πόρους από την οικονομία.

Προσβλέπετε στη συμβολή του ΕΣΠΑ. Όμως,  κανένα μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει. Από αυτά για τα οποία λέτε ότι θα υποβληθούν φάκελοι και τα οποία, βεβαίως, θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη, δεν έχει ξεκινήσει κανένα. Ότι έργο γίνεται είναι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Το πρόβλημα της ρευστότητας, των Capital Controls και κυρίως των Κόκκινων Δανείων είναι επίσης, ένα ακόμα αρνητικό δεδομένο, είναι η νάρκη πάνω στην οποία κάθεται το Τραπεζικό σύστημα.

Υποχώρησε η ανταγωνιστικότητα της χώρας  με βάση την Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου η Ελλάδα κατετάγη από την 81η θέση στην 87η  θέση.

Οι «επιτυχίες» σας για τη μείωση της ανεργίας, στηρίζονται στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, η οποία δεν δημιουργεί ούτε την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων που θέλουμε, ούτε τροφοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια έσοδα. Πάνω από 500.000 εργαζόμενοι αμείβονται με 300 € το μήνα.

Θα έλεγα ότι για να διαπιστώσουμε, πέραν αυτού που ανέφερα νωρίτερα για τη μείωση των εσόδων το 2017, τη φορολογική κόπωση, δεν έχουμε παρά να δούμε την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο, η οποία πάει με γεωμετρική πρόοδο και  θα φτάσουν 100 δισ. € στο τέλος του χρόνου, χωρίς να υπολογίσουμε τα περίπου 30 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Σεπτέμβριο ο αριθμός των ΑΦΜ ανήλθε στα 4.267.408, δηλαδή προστέθηκαν άλλοι 410.322 ΑΦΜ σ’ αυτούς που δεν εξυπηρετούν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και δεν μπορούν να έχουν φορολογική ενημερότητα.

Προφανώς, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μ’ ένα χαμηλό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν μπορούν να επιτευχθούν και θα είναι επίσης, μηδενική η εξέλιξη της δημόσιας κατανάλωσης, καθώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει και το 2018 να βγάλει υπερπλεόνασμα, αντί να ενισχύσει το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.

Δηλαδή, η λογική σας είναι φτωχαίνουμε τον κόσμο και στο τέλος του δίνουμε το αντίδωρο, ενώ πρέπει να λειτουργήσουμε αντίστροφα, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να αυξηθεί το Α.Ε.Π., να δώσει δουλειές, να δώσει εισοδήματα, να δώσει φορολογικά έσοδα.

Αυτή, λοιπόν, είναι, σε γενικές γραμμές, η κριτική που ασκούμε για το γιατί η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει τους στόχους και το 2018.

Συζητάμε λοιπόν, για τον προϋπολογισμό του 2018.

 

Αυτός ο προϋπολογισμός  έχει 1,8 δισ. παραπάνω έσοδα.

Τα  καθαρά έσοδα θα ανέλθουν σε 50,509 δισ. και το σύνολο των εσόδων σε 54,244 δισ.

Οι Άμεσοι φόροι ανέρχονται στα 20,766 δισ., είναι αυξημένοι κατά 478 εκατ., και διαμορφώνονται ως εξής:

Φόρος εισοδήματος Φυσικών προσώπων 8,725 δισ.  + 456 εκ.
Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων 3,322 δισ.  – 111 εκ.
Φόρος Περιουσίας 3,379 δισ.  + 179 εκ.
Π.Ο.Ε. 1,718 δισ.  –  103 εκ.
Λοιποί 3,362 δισ.  –     8 εκ.

 

Οι έμμεσοι φόροι ανέρχονται στα 27,390 δισ., αυξημένοι κατά 473 εκ. και διαμορφώνονται ως εξής:

Φ.Π.Α. 15,845 δισ. +   78 εκ.
Φόροι Κατανάλωσης   9,706 δισ. + 431 εκ.
Π.Ο.Ε.      851 εκ.  –   71 εκ.

 

Η επίτευξη των στόχων για τα έσοδα στηρίζεται, πέραν των σωρευτικών μέτρων του 3ου μνημονίου και στα νέα μέτρα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% για μισθωτούς και συνταξιούχους, λόγω της προκαταβολής του φόρου.
  • Την  κατάργηση της έκπτωσης του φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.
  • Την κατάργηση το μειωμένου ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου.
  • Τη νέα περικοπή του ΕΚΑΣ.
  • Τη μείωση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Την περικοπή των επιδομάτων των απροστάτευτων τέκνων.

 

Ο προϋπολογισμός, του 2018, έχει ταυτόχρονα και μείωση των δαπανών.

Η μείωση αυτή των δαπανών αφορά, κατά κύριο λόγο, κοινωνικές δαπάνες και πρώτα – πρώτα τις μεταβιβαστικές πληρωμές, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 2 δισ..

Συγκεκριμένα, το σύνολο των δαπανών ανέρχεται σε 55,188 δισ. μειωμένο κατά 2,077 δισ., ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες ανέρχονται σε 43,238 δισ. μειωμένες κατά 1,276 δισ.

Το ΠΔΕ παραμένει στα ίδια επίπεδα για μια ακόμα χρονιά, στα 6,750 δισ. από τα οποία 5,750 δισ. στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 1 δισ. στο εθνικό σκέλος.

Η δαπάνη για μισθούς και συντάξεις ανέρχεται στα 12,660 δισ. αυξημένη κατά 443 εκατ., κυρίως λόγω της αύξησης της εισφοράς του Δημοσίου στον Ε.Φ.Κ.Α..

Η δαπάνη για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία ανέρχεται στα 19,438 δισ. μειωμένη κατά 1,599 δισ..

Μειωμένες επίσης, είναι κατά 840 εκατ. οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες.

Από την ανάλυση των δαπανών ανά μείζονα κατηγορία προκύπτει ότι από το σύνολο των μεταβιβαστικών πληρωμών που είναι μειωμένο κατά 2 δισ. το μεγαλύτερο μέρος αφορά κατά κύριο λόγο δαπάνες για κοινωνική πολιτική, αφού μειωμένες εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι επιχορηγήσεις στον ΕΟΠΠΥ κατά 214 εκατ., στα Νοσοκομεία κατά 373 εκατ. στο Υπουργείο Υγείας κατά 532 εκατ.

Μειωμένες εμφανίζονται επίσης οι δαπάνες σε κρίσιμα για την ανάπτυξη Υπουργεία όπως Υποδομών με -129 εκατ. και το Αγροτικής Ανάπτυξης με -225 εκατ.

Αυτές οι περικοπές θα χτυπήσουν τους πλέον ευάλωτους και φτωχούς.

Θα κόψετε το ΕΚΑΣ από χιλιάδες συνταξιούχους και θα το καταντήσετε φιλοδώρημα των 35 € για τους υπόλοιπους, όσους από τους 237.000 θα αφήσετε στο σύστημα.

Θα κόψετε το επίδομα που είχε νομοθετηθεί για αυτούς τους φτωχούς, που πάνε τα παιδιά τους στα σχολεία;

Τα βάλλατε ακόμα και με τις χήρες και τα ορφανά.

Αυτά είναι καινούργια μέτρα συμπεριλαμβανόμενα στον προϋπολογισμό.

Άρα, καινούργιοι φόροι και καινούργιες περικοπές συν τα σωρευτικά μέτρα για να βγει το υπερβολικό πρωτογενές του 2018, το οποίο και αυτό – θέλω να το σημειώσω – στηρίζεται, κατά μεγάλο μέρος, στα πλεονάσματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού από 4,071 δισ. ή 2,2% του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε Πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA σε 7,716 δισ. (4,2% ΑΕΠ) ή 7,051 δισ. (3,82% ΑΕΠ) σύμφωνα με την Σ.Χ.Δ. μετά την προσθήκη 3,6 δισ. (47,2 % του συνόλου) από τα πλεονάσματα των Νομικών Προσώπων, των Δ.Ε.Κ.Ο., των Ο.Τ.Α. και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (δηλαδή από τις λεγόμενες «άσπρες τρύπες»).

Αυτό αποδεικνύει το πεπερασμένο της περικοπής δαπανών και της απόδοσης των φορολογικών εσόδων.

Η ανάλυση όμως των Εσόδων όπως διαμορφώθηκαν μετά το 2015 αναδεικνύει το διπλά άδικο χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς δεν έχουμε μόνο μια βίαιη φορολογική αφαίμαξη, αλλά αυτή κυρίως έπληξε τα πλατιά λαϊκά στρώματα μέσω της αύξησης του ΦΠΑ και των φόρων στην κατανάλωση επιδεινώνοντας τη σχέση εμμέσων προς άμεσους φόρους, που έβαινε βελτιούμενη μέχρι το 2014 και είχε διαμορφωθεί στο 1,15 και έφτασε το 2017 στο 1,33 όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα του ΓΠτΒ. (Πίνακας 4)

Αυτή η αύξηση των έμμεσων φόρων αφαίρεσε από τους φτωχούς συμπολίτες μας πολλαπλάσια ποσά από όσα ως αντίδωρο τους επέστρεψε η Κυβέρνηση με το Κοινωνικό Μέρισμα, καθώς όποιο μικρό εισόδημα διαθέτουν καταναλώνεται για τις ανάγκες επιβίωσης και υπερφορολογείται.

Σχετικός επίσης, με την σύνθεση των φορολογικών εσόδων συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι και ο παρακάτω πίνακας από την Έκθεση του ΓΠτΒ. (Πίνακας 5) όπως επίσης, και ο Πίνακας το ΟΟΣΑ (Πίνακας 6) για την υπερφορολόγηση και την κατανομή των φορολογικών εσόδων, που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων και άδικη στην κατανομή τους.

Όταν σας λέμε για την υπερφορολόγηση μας λέτε για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με την έκθεση της ΑΑΔΕ από τα 435 εκατ. που βεβαίωσαν τα τελωνεία από λαθρεμπόριο το 2016, εισπράξατε μόνο 10,5 εκατ. δηλαδή 2,5 %.

Από τις περίφημες λίστες και offshore, βεβαιώσατε το 2016 και Α’ εξάμηνο του 2017, 555 εκατ. και εισπράξατε 80 εκατ., δηλαδή μόνο 14,5%.

Για το μεγάλο θέμα του χρέους η Εισηγητική Έκθεση μνημονεύει το Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, καθώς η κυβέρνηση απεμπόλησε την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 που προέβλεπε μέτρα «ώστε η Ελλάδα θα μπορεί να φτάσει σε μια αναλογία χρέους προς ΑΕΠ του 175% εκείνη τη χρονιά, του 124% του ΑΕΠ κατά το έτος 2020, και κατά το έτος 2022 σε μια αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερη του 110%.»

Η καταγραφή των βραχυχρόνιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, όπως και της ανταλλαγής των ομολόγων δεν αναιρεί βέβαια τις ευθύνες σας για την επιδείνωση των όρων εξυπηρέτησής του, καθώς και για την μετάθεση της συζήτησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τουλάχιστον για ακόμη μια φορά αναγνωρίζεται ρητά η σημασία του πάλαι ποτέ «τρισκατάρατου» PSI, καθώς όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο σχετικό πίνακα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μειώθηκε από 12,133 δισ. το 2012 στα 6,021 δισ. το 2013, ενώ βελτιώθηκαν όλα τα παραμετρικά του δεδομένα.

Συμπερασματικά λοιπόν,

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού του 2018.

Το πρώτο είναι, το αυτοδιαψευδόμενο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια.

Το δεύτερο είναι, η σκληρή πραγματικότητα της διαρκούς λιτότητας με φόρους και περικοπές.

Επιβεβαιώνεται από την παράθεση και την εξέλιξη των μεγεθών, δημοσιονομικών και μακροοικονομικών και παρά τη σχετική βελτίωση ορισμένων,  ότι τα αδιέξοδα παραμένουν και επαναλαμβάνονται.

Η αντικατάσταση του Λιαργκόβα δεν αλλάζει τη σκληρή πραγματικότητα. Δεν μπορείτε να αλλάξετε την πραγματικότητα και αλλάζετε τον Λιαργκόβα.

Δεν  βγαίνουμε, λοιπόν, από τα μνημόνια και την κρίση.

Το αφήγημα της εξόδου δεν οδηγεί σε μια σταθερή και ασφαλή πορεία τη χώρα.

 Αρκεί μονάχα να σκεφτούμε ότι σε μια υπερφορολογημένη οικονομία το άθροισμα των πλεονασμάτων της επόμενης τριετίας, μετά δηλαδή τη δήθεν έξοδο θα είναι πολύ υψηλότερα από το  προσδοκώμενο ΑΕΠ.

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η χώρα, οι πολίτες και η οικονομία πληρώνει το κόστος μιας πολιτικής ψεμάτων και αυταπατών που εξανέμισε τους κόπους και τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός, προκειμένου να ανακόψει την ιλιγγιώδη αύξηση των ελλειμμάτων μέχρι 2010, τα 35 δισ. της περιόδου 2004 -2009 και να ισοσκελίσει έσοδα και δαπάνες μέχρι το 2014.

Το κόστος αυτό έχει καταγραφεί ως το άθροισμα της απώλειας του ΑΕΠ, της διαρροής των καταθέσεων, της απώλειας του χαρτοφυλακίου του Ελληνικού Δημοσίου στις Ελληνικές Τράπεζες, των φορολογικών μέτρων και περικοπών. Υπολογίζεται από 86 – 100 δισ.

Το κόστος όμως, στο κοινωνικό επίπεδο είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς επικρατεί απογοήτευση και απαισιοδοξία.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό γίνεται στο ζοφερό κλίμα των πλειστηριασμών και των αυταρχικών μεθοδεύσεων σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Πρώτης Φοράς Αριστεράς καταρρέει από τις συναλλαγές με μεσάζοντες, τις προνομιακές σχέσεις με οικονομικομιντιακούς παράγοντες, από σκανδαλώδεις χαριστικές ρυθμίσεις για φόρους και δασμούς από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Καμία μεγάλη επένδυση -εμβληματικού χαρακτήρα – δεν ξεκίνησε για να σηματοδοτήσει τον αναπτυξιακό κλυδωνισμό που έχει ανάγκη η χώρα.

Το αυτοδιαψευδόμενο αφήγημα της εξόδου υπονομεύει την ανάπτυξη λόγω των υπερβολικών πλεονασμάτων και  της επερχόμενης αύξησης του κόστους δανεισμού για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Όμως, στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που επιδιώκουν να δουλέψουν και να δημιουργήσουν δεν αξίζει μια πολιτική που παράγει φτώχεια και μοιράζει ψίχουλα από τους φτωχούς στους φτωχότερους.

Μια πολιτική που δήθεν έχει κοινωνικό πρόσημο, ενώ είναι βαθιά αντικοινωνική γιατί πλήττει και περιθωριοποιεί τη μεγάλη πλειοψηφία των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας.

Η χώρα δεν μπορεί να βαδίσει άλλο στον αδιέξοδο δρόμο που την δέσμευσαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Μπορεί ο ένας να κρατάει τον άλλον, την Ελλάδα καθηλωμένη δεν έχουν δικαίωμα να την κρατούν άλλο.

Ούτε βέβαια, μπορεί να εγκλωβιστεί από την αδιέξοδη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για τους φόρους και τις δαπάνες κάτω από την ίδια συντηρητική λογική των υπερπλεονασμάτων του 3,5%.

Η χώρα χρειάζεται σήμερα – όχι αύριο – ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια.

Ένα σχέδιο που θα στηρίζεται στην Εθνική συνεννόηση και την κοινωνική συναίνεση, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων και να επιδιωχθούν στόχοι για μικρότερα πλεονάσματα και ρύθμιση του χρέους τώρα.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις,   η σταθερότητα στο επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι βασικά στοιχεία του «Σχεδίου Ελλάδα» όπως το έχουμε παρουσιάσει.

Ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να ευοδωθεί παρά μόνο με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα ανατρέψουν το σημερινό δίπολο, από τη μια μεριά αποτυχημένη και ψευδεπίγραφη αριστερά που καλύπτει με το λαϊκισμό τις πιο  σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και από την άλλη η συντηρητική Ν.Δ. που θεωρεί τις κοινωνικές ανισότητες φυσικό φαινόμενο.

Χρειάζεται λοιπόν ένα μεγάλο Κίνημα Αλλαγής, που ενώνει όλες τις δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο, τη σοσιαλδημοκρατία, την ανανεωτική αριστερά και την οικολογία σε μια μεγάλη δύναμη ανατροπής.

Τολμήσαμε, το ξεκινήσαμε, το αγκάλιασαν 210.000 πολίτες και προχωράμε με τη Φώφη Γεννηματά και όλους εμάς, γιατί οι Έλληνες δικαιούνται να ελπίζουν ξανά.