ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ

ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

 

 

Στην πρωινή συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διεργασίες  που λαμβάνουν χώρα στην Κεντροαριστερά και εξέφρασε το παράπονο ότι δεν περιλαμβάνουν τον ίδιο και την αριστερά του. Βέβαια ο κ. Τσίπρας, όπως έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους, ο ίδιος δεν ανήκει στην Κεντροαριστερά και σήμερα μας είπε ότι η Κεντροαριστερά πρέπει να περιλαμβάνει την Αριστερά. Συμφωνούμε και με τα δύο.

Ποια αριστερά όμως κύριε Τσίπρα;

Αυτή που έχει αυτοσκοπό την εξουσία;

ή

Αυτή που με την περυσινή τραγελαφική διαπραγμάτευση μας οδήγησε την χώρα ξανά πίσω;

Ονομάζετε Αριστερά:

–           τις αδιαφανείς διαδικασίες και τις κατά παρέκκλιση αναθέσεις έργων σε ημετέρους;

– ή     μήπως  τις κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ προσλήψεις;

– τι είδους Αριστερά είναι αυτή που υιοθετεί ή έστω ανέχεται τις κυπατζίδικες μεθόδους με τις οποίες η Αριστερά ήταν  πάντα σε σύγκρουση

ή  μήπως

– αυτή που παρεμβαίνει ωμά στη Δικαιοσύνη;

– ή αυτή που παρεμβαίνει στις λίστες μοριοδότησης των διαγωνισμών

– ή     μήπως        αυτή που μπουκάρει στις συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων για να επιβάλει αυτό που θέλει να κάνουν.

– Είναι Αριστερά αυτή που κυβερνά χωρίς σχέδιο για τη χώρα; Και  κτυπά ότι παραγωγικό και δημιουργικό υπάρχει σε αυτό τον τόπο;

– Αυξάνετε ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες και αντί σύνταξης τους επιφυλάσσετε επίδομα.

– Υπερφορολογείτε  τον Αγροτικό Τομέα και γενικά την παραγωγή.

Είναι αριστερά η επιβάρυνση των χαμηλών στρωμάτων με την αύξηση των έμμεσων φόρων;

– 24%  πήγατε το ΦΠΑ.

Είναι Αριστερά η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που παράγεται στον τόπο μας, την ίδια ώρα που απαλλάσσετε τις μεγαλοεταιρείες από Ειδικό Φόρο κατανάλωσης αερίου.

Είναι Αριστερά το χάρισμα εκατομμυρίων ευρώ σε 270 μεγαλοεκατομμυριούχους  οφειλέτες, τα ονόματα των οποίων κρατάτε επτασφράγιστο μυστικό;

Είναι Αριστερά οι επί 5 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο   και οι επί πολλούς μήνες απλήρωτοι στις κοινωνικές δομές των δήμων.

Τι είδους Αριστερά είναι αυτή που κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση, η οποία άντεξε και στις πιο σκληρές συντηρητικές πολιτικές;

Τι Αριστερά είναι αυτή που επαίρεται για την κατάσταση στην Ειδομένη, τον Πειραιά και το Ελληνικό;

Είναι Αριστερά αυτή που αναφέρεται συνεχώς στο δυστύχημα του Φαρμακονησίου, αλλά αποσιωπά τους 400 νεκρούς του 2015, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά.

 

Κύριοι της Κυβέρνησης,

στους 15 μήνες  που είστε στην εξουσία αποδείξατε ότι αν δεν μπορείτε να ποδηγετήσετε μια διαδικασία, ένα θεσμό, τον καταργείτε, τον  καταστρέφετε.

Με αυτή την Αριστερά του Μαδούρο κύριε Τσίπρα, πράγματι δεν έχουμε και δε θέλουμε να έχουμε καμία σχέση.

Το 2011 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εισηγήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων μια πολιτική για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της Ελλάδας των Περιφερειών.

Ανάμεσα στα άλλα θεσμοθετήθηκε  το καλάθι των προϊόντων και ο νέος θεσμός της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα σε κάθε Περιφέρεια.

Είναι η παραγωγική και δημιουργική κοινότητα της κάθε Περιφέρειας στην οποία εκτός από την Περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση, συμμετέχουν  ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, επιμελητήρια και ιδιωτικές εταιρείες του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς.

Είναι η συνένωση δυνάμεων που έχει ανάγκη κάθε τόπος για να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.

Για να βγει η χώρα από τη μιζέρια της ανακύκλισης μέτρων και ύφεσης.

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη που δημιουργήθηκε στην Κρήτη είναι ένα παράδειγμα καλής πρακτικής.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πολλαπλασίασε τα μέλη της και σήμερα έχει στο ενεργητικό της 115 μέλη και 80 πιστοποιημένες επιχειρήσεις.

Οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

– την πιστοποίηση (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις) των τυποποιημένων ποιοτικών προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»,

– την πιστοποίηση των χώρων εστίασης ξενοδοχείων και εστιατορίων με το σήμα ποιότητας «ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ»,

– την πιστοποίηση των σημείων πώλησης κρητικών προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ»,

– την πιστοποίηση των επισκέψιμων οινοποιείων

– την προώθηση και προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κρήτης και

– τη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.

Σε συνάντηση των εκπροσώπων της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, της Αντιπεριφερειάρχη κυρίας Λιονή  και του Περιφερειακού Συμβούλου κυρίου Μανώλη Χνάρη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσιάστηκε το έργο της  Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Κρήτη.

Στην ίδια συνάντηση, τέθηκε το θέμα τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για τη δυνατότητα των αγροδιατροφικών συμπράξεων των Περιφερειών της χώρας να συμβάλλονται και με ΝΠΔΔ για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του Καταστατικού σκοπού τους.

Ο κύριος Μάρκος Μπόλαρης αφού συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για το εγχείρημα αυτό το οποίο είναι πρώτο σε επίπεδο Ελλάδας και αποτελεί μια νέα σύγχρονη θεώρηση της ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού τομέα.

Τόνισε ότι «η  προσέγγιση αυτή είναι ικανή να προσφέρει την αναγκαία δυναμική ώστε τα προϊόντα της Κρήτης να είναι στην πλειοψηφία τους πιστοποιημένα για την ποιότητά τους και να ταξιδεύουν με προστιθέμενη αξία και υπό το σήμα ποιότητας «ΚΡΗΤΗ» στα ακριβότερα ράφια των διεθνών αγορών» και υποσχέθηκε ότι:

Σε ότι αφορά το αίτημα αλλαγής θεσμικού πλαισίου, θα στηρίξει οποιαδήποτε θεσμική βελτίωση του νομικού καθεστώτος των αγροδιατροφικών συμπράξεων.

Το βλέπουμε κ. Μπόλαρη.

Μεγάλη η προσφορά σας.

Με το άρθρο 35 του συζητούμενου νομοσχεδίου, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου καταστρέφει τις Αγροδιατροφικές Συμπράξεις.