Κυρίες – Κύριοι,

H κυβέρνηση χρησιμοποιεί τρία ψέματα για να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα.

Κι έχω πει πως για τις κυβερνήσεις (και τους υπουργούς) η πραγματικότητα μετράει. Κι αν δεν είναι ικανή η κυβέρνηση, τότε έχει την πραγματικότητα αντίπαλο. Κι ο νόμος της πραγματικότητας είναι σκληρός, είναι οδυνηρός.

1ο ψέμα : Οι ευθύνες ανήκουν στους προηγούμενους για ό, τι κακό μέτρο παίρνει η κυβέρνηση. « Πάλι καλά που ήλθαμε εμείς », λένε!!!

Οι πολίτες όμως στην πραγματική οικονομία λένε άλλα : « μας πήρανε την ανάσα πάνω που άρχιζε να γυρίζει, αν δεν ήταν αυτοί θα ήμασταν καλύτερα », λένε οι μεν,

«Μας κοροϊδέψανε» λένε οι δε, όσοι πίστεψαν ό,τι λέγατε για ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, ισοδύναμα, παράλληλο πρόγραμμα κ. ο. κ. Και για να κάνω και μία αναφορά στα περί ισοδυνάμων, στη θέση του 23% της εκπαίδευσης βάλατε αφενός ΦΠΑ στο κρασί, στο ελληνικό κρασί, και αλλάξατε τους φορολογικούς όρους ιδιωτικοποίησης, με κίνδυνο να χάσετε τη σχετική δίκη κι επιβεβαιώνοντας την κακή φήμη της χώρας σε σχέση με τη συμπεριφορά της στους επενδυτές.

2ο ψέμα : «Θέλουνε να μας ρίξουν». Οι Βουλευτές όμως σας εγκαταλείπουν και βγήκατε σεργιάνι για « συναίνεση », δηλαδή για χρήσιμους ανόητους. Κι όταν δεν βρήκατε, αρχίσατε να φωνάζετε πως «σας ρίχνουν ». Απατάσθε αν νομίζετε πως είναι βολική η συμμετοχή στην κυβέρνηση. Είναι βάρος αβάσταχτο και τώρα το καταλαβαίνετε!!! Εσείς θα κυβερνήσετε!!! Μόνοι σας!!! Δεν θα καταργήσετε την Αντιπολίτευση με τεχνάσματα. Η Δημοκρατία προϋποθέτει Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση. Εσείς ζητήσατε έγκριση λαού και την πήρατε όπως ακριβώς τη ζητήσατε, με ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πήρατε τη 2η ευκαιρία κι οι πολίτες τώρα βλέπουν πως τελικά την εξουσία θέλατε και τίποτε άλλο.

3ο ψέμα : Τα ψέματα της κοινωνικής αναδιανομής. Εμείς δώσαμε περισσότερα, χωρίς να μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση. Σας έδωσα δυο φορές τους σχετικούς πίνακες. Και λέτε σήμερα, πως δίνετε περισσότερα για το 2016 με τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό. Στην εισηγητική έκθεση, σελ. 108 λέτε πως δίνετε 823 εκατ. Ευρώ περισσότερα στον Κοινωνικό Προϋπολογισμό.

Πρώτον : Από αυτά, τα 200 προβλέπονται από μεταβιβάσεις από φορείς κοινωνικής ασφάλισης προς τα νοσοκομεία, δίχως εξειδίκευση, πόσα και από ποιον φορέα. Πρόκειται για πρόθεση κι όχι δεσμευτική ρύθμιση, διότι στην επόμενη σελίδα η κατ’ ολίγον αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, υπολογίζεται σε αντίστοιχη αύξηση εσόδων από εισφορές και ρύθμιση οφειλών από κρατικές επιχορηγήσεις. Τώρα, πως σε συνθήκες ύφεσης και αυστηροποίησης των όρων ρύθμισης οφειλών θα εισπράξετε μεγαλύτερα ποσά για να τα δώσετε στα νοσοκομεία μόνο εσείς το ξέρετε. Τον Μάρτιο όμως θα ξέρουν όλοι πως λέτε ψέματα.

Δεύτερον : Για τα νοσοκομεία προβλέπονται αυξημένα έσοδα, τα προαναφερθέντα 200και άλλα 285 για φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Πως θα προκύψουν αυτά ; Από πουθενά!!! Εδώ ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης, όπως μας είπε, δεν γνωρίζει από πού θα πάρει για τις πολιτικές που έχει η χώρα υποσχεθεί!!!

Τρίτον : 353 εκατ. ευρώ περισσότερα στον ΕΟΠΠΥΥ! Δεν λέτε πού στον ΕΟΠΠΥΥ. Αοριστία. Κι από πού θα τα βρείτε αυτά ;;; Αν έχετε μειωμένα έσοδα, ως συνήθως, αφού επαναφέρατε την ύφεση και τον ελλειμματικό προϋπολογισμό, που θα βρείτε τους πόρους ;;;;

Τέταρτο : Μόνο η αύξηση για τα προγράμματα απασχόλησης στέκει, διότι φέτος ο ΟΑΕΔ έχει πλεονάσματα, αφού σταμάτησε όλα σχεδόν τα προγράμματα!!!!

Ψέματα λοιπόν και αοριστίες!!!

Ο Προϋπολογισμός σας είναι γνήσιο τέκνο της απόπειρας παντρέματος των εγχώριων δήθεν αριστερών ιδεοληψιών και εισαγόμενων νεοφιλελεύθερων εμμονών.

Ωραίοι κουμπάροι είστε!!!

Από την Αριστερά σας λένε πως δεν είστε Αριστεροί.

Και από την πλευρά των αναγκών διαχείρισης της κρίσης, σας λένε πως είστε άσχετοι κι αδέξιοι!!!

Και μιλάτε και για επαρχιωτισμό κι από πάνω!!! Η εισήγηση του κ. υπουργού Οικονομικών το αναφέρει και το επαναλαμβάνουν με τρόπο κωμικά γλαφυρό κι ορισμένοι Βουλευτές. Διότι σωστά λέει ο υπουργός πως στην Ευρωζώνη ασκούνται λάθος πολιτικές. Συμφωνούμε, το έχουμε πει χίλιες φορές και το έχουμε υποστεί. Άλλο, όμως, είναι σήμερα το πρόβλημα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ νο2 είναι το δεύτερο μέρος του Δράματος ΣΥΡΙΖΑ αφού η χώρα υπέστη το νο1 μέρος του ίδιου δράματος.

« Στρίβειν δια της Ε.Ε.» κυρίες – κύριοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ανακαλύψατε μάλιστα και τον Λάρι Σάμερς. Σε λίγο θα επικαλείστε και τον Κλίντον και το Γκρίνσπαν. Δηλώνετε οψίμως πως δεν είστε Κεϋνσιανοί!!! Σωστά. Υπάρχει κρίση, μεσολαβούν πολλοί παράγοντες στην οικονομία: ελλείματα, αδυναμία δανεισμού, εξωτερικά γεγονότα, ψυχολογία στην αγορά κλπ., που στην πράξη ανατρέπουν τις θεωρίες του Κέινς.

Σας θυμάμαι όμως να καταγγέλλετε τις περιοριστικές πολιτικές και να αμύνεσθε των επεκτατικών με τρόπο πρωτόγονο το 2012 , και να σας απαντάμε πως πρέπει να εξηγήσετε, πως είναι δυνατόν με 35δις έλλειμμα το 2009 να έχουμε την γιγαντιαία εκείνη ύφεση!!!

 

Κυρίες και κύριοι,

Ας αφήσουμε κατά μέρος τον βερμπαλισμό της αμηχανίας και του ψεύδους, κι ας δούμε την αλήθεια: Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό ύφεσης, αύξησης των άμεσων φόρων και πρωτίστως των έμμεσων φόρων ( ιδού η δήθεν Αριστερά) , περικοπές των κοινωνικών δαπανών, δείτε τις περικοπές 1,2δις στο ασφαλιστικό, περαιτέρω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος σε ευρύ φάσμα νοικοκυριών και, συνεπώς, αρνητικού πρόσημου στην ιδιωτική κατανάλωση.

Κι επειδή κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τόλμησαν να μιλήσουν για επενδύσεις, η εικόνα σας είναι τραγική. Το 2015 εκτιμάται πως θα κλείςει με πτώση κατά -8,4% και το 2016 προβλέπεται περαιτέρω πτώση -3,7. Σημειώνεται, ότι το 4ο 3μηνο του 2014 οι επενδύσεις αυξήθηκαν 5,4% έναντι του 3ου τριμήνου και, δυστυχώς, από το 1ο 3μηνο 2015 ξεκίνησε η πτωτική του πορεία κατά -2,3%

Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα και πρωτίστως ιστορικά ως ΠΑΣΟΚ:

  • Παραλάβαμε το 2009 έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στο 15,2 του ΑΕΠ ή περίπου € 35 δις. Υπενθυμίζεται ότι μόνο το πρωτογενές έλλειμμα ανερχόταν στα € 24 δις. Πλήρης αδυναμία υποστήριξης των βασικών κρατικών λειτουργιών
  • Αναλάβαμε την πολιτική, εθνική και ιστορική εντέλει ευθύνη της διάσωσης της χώρας, αρνούμενοι τις εύκολες λύσεις και τη διαφυγή, μπροστά στη διατήρηση της εθνικής οικονομικής, κοινωνικής και γεωπολιτικής συνέχειας. Εάν το Μάιο του 2010 δεν είχε υπογραφεί το 1ο Πρόγραμμα χρηματοδότησης η Ελληνική Δημοκρατία θα είχε βρεθεί σε καθεστώς άτακτης χρεωκοπίας, λόγω έλλειψης δομημένων μηχανισμών στήριξης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Ακολουθήσαμε το μοναχικό δρόμο της εθνικής ευθύνης, βαλλόμενοι και αντιπολιτευόμενοι από τη δεξιά πλευρά των ουτοπικών Ζαππείων και από την αριστερή πλευρά των αγανακτισμένων ‘ακτιβιστών’ και των πάσης φύσεων κινημάτων του δεν πληρώνω. Η δημοσιονομική εξισορρόπηση επιτελέσθηκε κατά 90% τη περίοδο 2010 -2012.
  • Αναμφίβολα έγιναν και λάθη και υπερβολικές προσαρμογές την πρώτη δύσκολη περίοδο. Το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές.
  • Ξέραμε όμως ότι το αφήγημα της πολιτικής μας, παρά του ότι ήταν κοινωνικά επίπονο και πολιτικά για τη παράταξη επιζήμιο, θα οδηγούσε στην αναγέννηση της χώρας.
  • Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο, διότι αυτός ήταν   συγκροτημένος, ασφαλής και τελικά οδήγησε σε ουσιαστική δημοσιονομική σταθεροποίηση, έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές, ενώ υπήρχε η σαφής προοπτική για να ξεκινήσει ήδη από το 2015 ισχυρή αναπτυξιακή διαδικασία, αύξηση των επενδύσεων και επιτέλους σαφής μείωση της ανεργίας.
  • Ακολούθως ξέραμε ότι από θέση ισχύος έναντι των δανειστών μας θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε βελτιωτικές παρεμβάσεις στη δομή αποπληρωμής και στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους όπως είχε συμφωνηθεί το 2012
  • Ξέραμε ότι στο τέλος του δρόμου θα μπορούσαμε να επανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και να σταματήσουμε να απλώνουμε το χέρι ως επαίτες για οικονομική βοήθεια στους θεσμικούς μας εταίρους και δανειστές.
  • Ξέραμε ότι η αληθινά προοδευτική πολιτική για την Ευρωπαϊκή κεντροαριστερά του 21ου αιώνα είναι αυτή που δημιουργεί ατομικό και εθνικό πλούτο μέσω των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, που ο πλούτος ανακατανέμεται με δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία στους πλέον αδύναμους. , που δημιουργεί θέσεις εργασίας για τη νεολαία, που διασφαλίζει αξιοπρεπές σύστημα υγείας και παιδείας, που υποστηρίζει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που διαμορφώνει αποτελεσματική και ευέλικτη Δημόσια Διοίκηση και σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Κι αυτό το τελευταίο δυστυχώς δεν το πετύχαμε και το χρωστάμε στους πολίτες.

Με αυτό το παρελθόν και με αυτές τις αρχές για το μέλλον, σας αντιπολιτευόμαστε και θα σας αντιπολιτευθούμε.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό!