ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΕΠΤΑ» ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΑ ΠΕΤΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1

 

Οι «πολιτικές συναλλαγές» είναι πέρα από τις αξίες μου και τις αρχές μου

Στο οδοιπορικό μας σε όλη την Ελλάδα βλέπουμε μαζικότητα και συμμετοχή νέων ανθρώπων στις διαδικασίες μας. Επανακάμπτουμε και αυτό το βλέπουμε και στα αποτελέσματα εκλογών σε μαζικούς χώρους. Με μια λέξη: #επιστρέφουμε

(Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη)

Πρόκειται για κατασκευασμένα δημοσιεύματα σε βάρος της Παράταξής μας, αν όχι για αστειότητες. Επιστρέφουμε με μια σταθερή γραμμή που λέει: Αυτόνομη Πορεία, Εθνική Γραμμή και Εθνική Συνεννόηση. Είναι ολοφάνερο ότι αυτή η σταθερή μας απόφαση ενοχλεί πολλούς. Δεχόμαστε επιθέσεις με δημοσιεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Πέρα από αυτά που αφορούν τον καθένα προσωπικά – ο κ. Λαλιώτης το διέψευσε άλλωστε – αυτό που με εξόργισε το προηγούμενο διάστημα ήταν η προσπάθεια να φανεί ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στηρίζεται σε μια «πολιτική συναλλαγή». Είναι πέρα από τις αρχές μου, πέρα από τις αξίες μου, πέρα από τον τρόπο που πολιτεύομαι εδώ και 16 χρόνια. Όσο κι αν μας πιέζουν, όσο κι αν μας χτυπούν θα μείνουμε σταθεροί σε αυτή τη συλλογική μας απόφαση.

Μαζί περπάτησαν στον δρόμο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» μαζί συνεχίζουν στην πόλωση και τον διχασμό

Μετά από τόσο χρόνια, τόσες περιπέτειες και τόσα βάρη που έχουν σηκώσει οι Έλληνες πολίτες, είναι αδύνατο να μην έχουμε αντιληφθεί ότι αυτό που χρειάζεται είναι εθνική συνεννόηση, ισχυρή κυβέρνηση με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.  Είναι φανερό πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης, του διχασμού και της πόλωσης  Αυτό εξυπηρετεί τα μικροκομματικά τους συμφέροντα. Δείχνουν πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα από όσα έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια. Πιστοί στην λογική του «φύγε εσύ – να έρθω εγώ»,  μια λογική που δεν έχει δώσει λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού και της νέας γενιάς. Όσο το δεύτερο κόμμα μένει απ’ έξω πετροβολώντας και δηλητηριάζοντας τις προσπάθειες – αυτό που πρώτη έκανε η ΝΔ το 2010 ανοίγοντας τον δρόμο μνημόνιο/ αντιμνημόνιο και μαζί περπάτησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο αυτό – η χώρα δεν σηκώνει κεφάλι.

Καλοδεχούμενος όποιος αποδέχεται το πλαίσιο που έχουμε θέσει, όποιος έχει άλλες βλέψεις ας ακολουθήσει τη διαδρομή του

(στην επιστολή του ο κ. Λαλιώτης μιλά για «εγώ» & φιλοδοξίες». Υπάρχει αυτή η κατάσταση στον χώρο σας;)

Διαβάζοντας προσεκτικά το κείμενο, αντιλαμβάνομαι ότι δεν μιλά για το εσωτερικό του κόμματός μας, μιλά για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.  Καθώς ο κ. Λαλιώτης εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις, θα σας πω πώς βλέπω, πώς τοποθετούμαι τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς  Πήρα μια πρωτοβουλία τον Ιανουάριο χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις και απευθύνθηκα σε κινήσεις και πρόσωπα που δηλώνουν πως ανήκουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Είπα: ελάτε να συμφωνήσουμε σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, να βρούμε τι μας ενώνει και αφού ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, πάμε στο επόμενο. Να εκλεγεί ο Επικεφαλής της Παράταξης από τη βάση και στη συνέχεια να πορευτούμε σε ένα συνέδριο που θα οργανώσει τον χώρο από την αρχή. Μόλις φτάσαμε στην προγραμματική συμφωνία, η ηγεσία του Ποταμιού έβαλε τέλος σε αυτή τη συζήτηση. Ακούω τώρα να γίνονται συζητήσεις για την Κεντροαριστερά μεταξύ όσων ψήφισαν ΝΔ ή δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΔ. Μα δεν τους αφορά αυτή η συζήτηση.

Η συζήτηση μέσω επιτροπών, διαβουλεύσεων forum έχει τελειώσει. Χρόνος για εσωστρέφεια και ομφαλοσκόπηση δεν υπάρχει όσο τα προβλήματα του ελληνικού λαού είναι τόσο μεγάλα. Είναι ώρα μάχης. Είπαμε προχωράμε με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όποιος το αποδέχεται είναι καλοδεχούμενος, όποιος έχει άλλες βλέψεις ας ακολουθήσει τη διαδρομή του.

Ο κ. Βενιζέλος είναι στο ΠΑΣΟΚ, έχει τιμηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις – στηρίζω άλλωστε την πολυφωνία μέσα στον χώρο και τη Δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων. Είμαστε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή που πρέπει πια όλοι να σεβόμαστε και να στηρίζουμε στον δημόσιο λόγο μας τις συλλογικές αποφάσεις. Τα κόμματα προχωρούν μέσα από αποφάσεις της πλειοψηφίας. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να φύγει κ. Πετούρη, γιατί πιστεύω ότι αποδέχεται την πορεία της αυτονομίας, της συνεννόησης και της εθνικής γραμμής.

Αν ο κ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ αποδέχονται το πλαίσιο το οποίο έχουμε θέσει, έχουν προσκληθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό να συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Καμία αντίδραση δεν υπάρχει, από πουθενά. Απορώ όμως γιατί φουντώνει αυτή η συζήτηση τώρα μετά από 11 μήνες, ακριβώς τη στιγμή που η Δημοκρατική Παράταξη κερδίζει έδαφος, όταν μας εμπιστεύεται ξανά ο δημοκρατικός, προοδευτικός κόσμος της Παράταξης.

Ζητώ το αυτονόητο. Αυτό που έκαναν όλες οι άλλες χώρες σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη

Για να μπορέσει να υπάρξει συνεννόηση, χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών, δηλαδή αλλαγή της δύναμης των πολιτικών κομμάτων. Αυτό διεκδικούμε εμείς. Σήμερα στην κοινωνία και αύριο στη Βουλή. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η δύναμη των κομμάτων – θα έλεγα ακόμη και η σειρά των κομμάτων. Πρέπει όλοι να αναλογιστούν κοιτώντας προς τα πίσω, ότι με τη ψήφο τους θα είναι καθοριστική η συμβολή τους στην επόμενη μέρα. Όλοι πια έχουμε πάρει τα μαθήματά μας. Συνδιαμορφώνουμε με την ελληνική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς το πρόγραμμα που χρειάζεται η χώρα την επομένη των εκλογών. Πριν από τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης το θέμα είναι τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση. Συνδιαμορφώνουμε την Εθνική Γραμμή, μια μεταρρυθμιστική προοδευτική συμφωνία και γύρω από αυτή τη συμφωνία θα επιδιώξουμε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη. Ζητώ το αυτονόητο. Αυτό που έκαναν όλες οι άλλες χώρες σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πολιτικές δυνάμεις συνεννοήθηκαν γύρω από ένα σχέδιο, το οποίο και εφαρμόστηκε. Είμαστε η μόνη χώρα που εξακολουθεί να μιλά για μνημόνια

Πολιτική «ίσων αποστάσεων» δεν υπάρχει

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττηθεί πολιτικά και στρατηγικά. Όχι μόνο είπε ψέματα για να έρθει στην εξουσία αλλά πλέον αποτελεί μια ανίκανη, αναποτελεσματική κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί υπέρ των εθνικών συμφερόντων. Τυχοδιωκτική κυβέρνηση που για να καλύψει τα αδιέξοδά της, χρησιμοποιεί και καθεστωτικές λογικές. Ιδεολογικά μας συνδέουν πολλά με τον κόσμο της Αριστεράς, με τους αγώνες του και τις αρχές του. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι απομακρυσμένη πια από τη βάση.

Από την άλλη μεριά, η ΝΔ είναι η γνωστή Δεξιά στον τόπο. Δεν έχει αλλάξει σε τίποτα, δεν έχει κάνει αυτοκριτική για τίποτα. Ούτε μια λέξη για τις ευθύνες της διακυβέρνησης  2004-2009 που οδήγησε τη χώρα στην κρίση και τα μνημόνια. Είναι ο ιστορικός και διαχρονικός αντίπαλος της Παράταξής μας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μια νέα συζήτηση για το χρέος βάζοντας «τελεία» σε ό,τι προσπάθεια είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια

Άλλη μια προσπάθεια εξαπάτησης από την Κυβέρνηση. Έρχονται και μας παρουσιάζουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα της συμφωνίας της άνοιξης του 2016 ως νέα συμφωνία, ως νέα ρύθμιση για το χρέος.  Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας γύρισε την πλάτη στην απόφαση του Eurogroup το 2012. Χάρισε στους ευρωπαίους τραπεζίτες περίπου 6 δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ξεκίνησε μια νέα συζήτηση βάζοντας «τελεία» σε ό,τι προσπάθεια είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια.  Η Κυβέρνηση συζητά για αλλαγή στα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018. Το θέμα είναι πόσο ισχυρή είναι αυτή η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί. Και εδώ έρχεται η σημασία της εθνικής συνεννόησης. Βρισκόμαστε σε ύφεση, η φτώχεια μαζικοποιείται, η μεσαία τάξη γονατίζει από τους φόρους  και το ιδιωτικό χρέος είναι θηλιά για κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Εμείς έχουμε στηρίξει εδώ και πολλά χρόνια τη χώρα μας και έχουμε πετύχει ελάφρυνση του χρέους.

Να σηκώσουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές το ανάστημά τους, να βάλουν τέλος στις πολιτικές λιτότητας, να φτιάξουν μια νέα ριζοσπαστική ατζέντα για την Ευρώπη

Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο απ’ όλα είναι πώς οι πολίτες θα εμπιστευτούν ξανά την πολιτική. Αυτό είναι το θέμα. Η εκλογή Τραμπ αυτό συμβολίζει. Ότι άνθρωποι που βιώνουν τα αποτελέσματα της λιτότητας, ζουν στη φτώχεια, το περιθώριο και τον αποκλεισμό και η νέα γενιά που δεν παίρνει απαντήσεις, θα στρέφονται προς τέτοιες επιλογές. Το στοίχημα είναι εγρήγορση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Δεν πιστεύω ότι η λύση στην Ευρώπη μπορεί να δοθεί μόνο από την ενδυνάμωση της κ. Μέρκελ. Να σηκώσουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές το ανάστημά τους, να βάλουν τέλος στις πολιτικές λιτότητας, να φτιάξουν μια νέα ριζοσπαστική ατζέντα για  την Ευρώπη, η οποία πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Δυστυχώς, όλο το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δείχνουν να ταυτίζονται με την Ευρωπαϊκή Δεξιά και προκειμένου να αλλάξουν αυτό το προφίλ αγκαλιάζουν περιστασιακά δογματισμούς και λαϊκιστές της Αριστεράς.

Επίσκεψη Ομπάμα: Το θέμα είναι να υπάρξουν ανοιχτά αυτιά στην Ευρώπη

Σημαντικό ότι ο κ. Ομπάμα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για το χρέος & το προσφυγικό. Το θέμα είναι βρούμε ευήκοα ώτα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Σημαντικό όμως είναι να μην περιμένουμε σωτήρες αλλά να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια εθνική γραμμή για να αξιοποιήσουμε και τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξελίσσεται σε κυβέρνηση ΑΝΕΛ/ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχει κανείς που να μην συμμερίζεται την άποψη ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να προστατέψει και τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία. Αλλά στέκομαι σε κάτι άλλο: είναι η πρώτη φορά μετά από το 1981 που ο Υπουργός Άμυνας δεν απηύθυνε τη σχετική ημερήσια διαταγή στις Ένοπλες Δυνάμεις για το Πολυτεχνείο. Ενδεικτικό του πως εξελίσσεται η κυβέρνηση από ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση ΑΝΕΛ/ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι είναι οι πραγματικοί δεσμοί που τους συνδέουν.

Να δίνεις μάχες, να αφήνεις στίγμα – χωρίς μεγάλο θόρυβο, να βλέπεις τους ανθρώπους να βιώνουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έκανες.  Αυτό έχει σημασία.

Χρειάστηκε να περάσουν 6 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά για να ενεργοποιηθώ στην πρώτη γραμμή, γιατί στην πολιτική είμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η απώλεια ήταν πολύ σκληρή, και δεν ήθελα κανείς σε καμία περίπτωση να πει ότι ήθελα να εξαργυρώσω το συναίσθημά του ελληνικού λαού για τον Γ. Γεννηματά.

Πέρα από την λατρεία που μπορεί να έχει κανείς για τον πατέρα του, σεβόμουν και σέβομαι τη στάση ζωής του. Αυτό ήταν που με έκανε να αλλάξω γνώμη. Αν βρισκόταν σήμερα μαζί μας, θα αγωνιζόταν να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Δεν εγκατέλειπε τη μάχη ακόμη και όταν ήταν αυτή δύσκολη. Αυτό κρατώ πάντα, δεν καταθέτω τα όπλα. Έχω μάθει να αγωνίζομαι και γι αυτό μπήκα τότε στη μάχη της Υπερνομαρχίας, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν 12 μονάδες πίσω. Και τη δεύτερη φορά πήραμε την Υπερνομαρχία από την πρώτη Κυριακή.

Να δίνεις μάχες, να αφήνεις στίγμα – χωρίς μεγάλο θόρυβο, να βλέπεις τους ανθρώπους να βιώνουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έκανες.  Αυτό έχει σημασία.