Έναν οδικό χάρτη οκτώ πολύ συγκεκριμένων σημείων άμεσης δράσης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για να δοθεί διέξοδος στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, παρουσίασε σήμερα η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην προσύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επιδιωκόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ζητώντας από τους Σοσιαλιστές συναδέλφους της να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα ώστε να μην παραδοθούν τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία και να μην αγνοηθούν θέματα αρχής, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των κρατών-μελών, της διεθνούς έννομης τάξης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και το προσφυγικό είναι δύο ξεχωριστά θέματα που δεν μπορούν να συνδεθούν, ούτε μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να μη ληφθούν υπόψη οι σταθερές θέσεις της Κύπρου», είπε η κ. Γεννηματά. «Οποιαδήποτε συσχέτιση των δύο αυτών θεμάτων απαιτεί την επαναβεβαίωση των συμπερασμάτων του Ελσίνκι για την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διαφορών και την παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε αυστηρή κριτική στην έλλειψη αλληλεγγύης που επιδεικνύεται από κάποια κράτη-μέλη που ακολουθούν πολιτική κλειστών συνόρων υπονομεύοντας το καθεστώς Σένγκεν και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα. «Αυτή η πρακτική πρέπει να τελειώσει αμέσως,» είπε η κ. Γεννηματά. «Καμία χώρα δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τα λάθη άλλων και η ΕΕ έχει συνολική ευθύνη για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, κάτι που δεν κάνει αποτελεσματικά», είπε.

Τα οκτώ σημεία τα οποία ζήτησε η κ. Γεννηματά να υιοθετήσουν οι σοσιαλιστές ηγέτες είναι τα εξής:

 

  • υλοποίηση της διαδικασίας επαναπροώθησης μεταναστών/προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.
  • μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα
  • αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και δημιουργία Μόνιμων Μηχανισμών Μετεγκατάστασης και Επανεγκατάστασης
  • οικονομική στήριξη, όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και της Ιορδανίας και Λιβάνου που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.
  • σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής ώστε να απεμπλακεί σταδιακά το ΝΑΤΟ από τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων
  • δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση των επιστροφών με την αναβάθμιση του ρόλου της Frontex
  • οικονομική στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τις προσφυγικές ροές
  • δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για ευπαθείς ομάδες αλλά και στήριξη τους στους τόπους διαμονής τους (επαναφορά της πρότασης της Επιχείρησης “Κιβωτός” που είχε προτείνει η κ. Γεννηματά στην προσύνοδο της Μάλτας τον περασμένο Νοέμβριο)

 

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του PES Sergei Stanishev, ο Πρόεδρος της Γαλλίας  François Hollande, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Werner Faymann, ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Lofven, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Bohuslav Sobotka, ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας Diederik Samsom, ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας Liviu Dragnea, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας Pedro Sanchez, ο  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, η Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini, ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Martin Schulz, o Πρόεδρος της Ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, ο Επίτροπος Μεταφορών Maros Sefcovic και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu.

Στη σημερινή Προσύνοδο συμμετείχε ως παρατηρητής και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.