Στην 1η Συνεδρίαση της «Εξεταστικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014» μίλησε η Εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση:

Πρέπει να αφήσουμε έξω από αυτή την αίθουσα τις κομματικές σκοπιμότητες και αυτό πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη από την αρχή.

Η πρότασή μας για τη σειρά εξέτασης των θεματικών είναι διαφορετική από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Όλα τα θέματα είναι σημαντικά, αλλά αυτό που κατά τη γνώμη μας είναι το μείζον είναι οι δαπάνες υγείας και ιδίως η φαρμακευτική δαπάνη. Ήδη από την Ολομέλεια και τις προτάσεις που κατατέθηκαν δόθηκε έμφαση στις δαπάνες του συστήματος υγείας, σε αυτό που άλλοι ονόμασαν «πιράνχας», άλλοι πάρτι και που αφορά την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης.

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μείζον και πρέπει να προταχθεί χρονικά! Να εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους υπήρξε ιλιγγιώδης αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2004 ως το 2009 και μείωση έως το 2014 αλλά και γιατί αυξήθηκε πάλι το 2015-2016!

Θα πρέπει η εξέταση των ζητημάτων να είναι θεματική και γι’ αυτό εάν κάποιος μάρτυρας πρέπει να καταθέσει για παραπάνω από ένα ζήτημα θα πρέπει να ξαναέρθει.

Προτείνω τα πολιτικά πρόσωπα (Υπουργοί κλπ) να καταθέτουν στο τέλος κάθε θεματικής ώστε αφού έχουν διερευνηθεί τα θέματα να μας δίνουν απαντήσεις από την πολιτική πλευρά του ζητήματος.

Ελπίζω να μπορέσουμε μέσω της Επιτροπής να προτείνουμε και λύσεις, λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου. Το ζήτημα της υγείας αγγίζει την ανθρώπινη ζωή και αποτελεί ύψιστο αγαθό και γι’ αυτό οφείλουμε να καταλήξουμε σε προτάσεις αποφυγής παρόμοιων φαινομένων για το μέλλον.

Ας ελπίσουμε ότι η Επιτροπή θα πάει σε βάθος, θα λάμψει όλη η αλήθεια και δεν θα επιβεβαιώσει όσους λέγαμε ότι συστάθηκε για λόγους αντιπερισπασμού της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση.