«Είναι σημαντική η επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την προετοιμασία μετάβασης σε μία εποχή αυξημένης ανθρώπινης κινητικότητας, εύχομαι όμως να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις», τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφυγών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης φυτοζωεί, αφού μόλις 3.677 από 66.400 πρόσφυγες, έχουν πάει από την Ελλάδα σε άλλες χώρες».«Τρία Κράτη – Μέλη δεν έχουν πάρει ούτε έναν πρόσφυγα και δύο δεν έχουν δηλώσει καν διαθεσιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αλληλεγγύης, θα ζήσουμε την επέλαση της μισαλλοδοξίας, με επέκταση της ισχύος αυτών καθ’ αυτών των εκπροσώπων της όπως η κ. Λεπέν», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η συζήτηση έγινε ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των μαζικών μετακινήσεων προσφύγων και μεταναστών.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Στρασβούργο:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 65 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες και 244 εκατομμύρια μετανάστες. Το ασταθές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η δημογραφική έκρηξη σε χώρες της Αφρικής μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία αυτά θα αυξηθούν περαιτέρω. Για αυτό είναι σημαντική η επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την προετοιμασία μετάβασης σε μία εποχή αυξημένης ανθρώπινης κινητικότητας. Εύχομαι όμως να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης το οποίο φυτοζωεί. Μόλις 3.677 από 66.400 πρόσφυγες, έχουν πάει από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Τρία Κράτη -Μέλη δεν έχουν πάρει ούτε έναν και δύο δεν έχουν δηλώσει καν διαθεσιμότητα.

Εάν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αλληλεγγύης, σεβόμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την κοινωνική συνοχή και ασφάλεια των πολιτών, θα ζήσουμε την επέλαση της μισαλλοδοξίας, είτε με επέκταση της ισχύος αυτών καθ’ αυτών των εκπροσώπων της, όπως η κ. Λεπέν, είτε με την υιοθέτηση των ιδεών τους, μέσω της συντηρητικής στροφής των σημερινών κυβερνήσεων.