Σημεία Ομιλίας της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά προς τα στελέχη των εργατικών και επαγγελματικών χώρων στη Θεσσαλονίκη

 

Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη: Να γίνουμε και πάλι πλειοψηφικό ρεύμα

Δημιουργούμε τη νέα μεγάλη σύγχρονη Κεντροαριστερά. Με βαθιά πίστη στις αξίες της Αλλαγής. Με σεβασμό στην διαχρονική προσφορά μας στον τόπο και στον λαό μας.

Το εγχείρημά μας συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Γιατί στόχος μας είναι η Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας.

Το Κίνημά μας όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα.

Αυτός είναι ο στόχος μας:

Να γίνουμε και πάλι πλειοψηφικό ρεύμα.

 

Καλούμε σε συστράτευση όλους τους προοδευτικούς πολίτες

Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους άνεργους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους  της παραγωγής και της εργασίας.

Ζητούμε  να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας.

Καθαρές κουβέντες, ζητάμε την συμβολή σας για να γίνει πράξη το “Σχέδιο Ελλάδα“.   Το προοδευτικό σχέδιο που εγγυάται την ανασυγκρότηση του τόπου, τις επενδύσεις, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη.

 

Χρειαζόμαστε  επενδύσεις, ελληνικές και ξένες και τη διαμόρφωση ενός  κλίματος  εμπιστοσύνης

Έχουμε εδώ στην Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ανάπτυξη και το επενδυτικό κλίμα.

Η χώρα δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο και άλλες ευκαιρίες.

Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, για το κράτος και για την κοινωνική προστασία.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι παραγωγή νέου πλούτου και δίκαιη διανομή του.

Αυτοί  είναι οι δύο πυλώνες της πολιτικής μας, που μας χαρακτηρίζουν.

Τι χρειάζεται για να πείσουμε τους εταίρους; Αξιόπιστη Κυβέρνηση, εμπιστοσύνη.

Αυτό έλειψε και λείπει από την Κυβέρνηση Τσίπρα και φτάσαμε στο επαχθές 3 και 4  μνημόνιο.

Με ενισχυμένη αξιοπιστία μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους για να μειώσουμε τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, τουλάχιστον στο 2%.

Ζητάμε τη δύναμη για να επιβάλλουμε τη συνεννόηση γύρω από ένα εθνικό σχέδιο, την Εθνική Γραμμή, το οφείλουμε στους πολίτες.

 

 

Τρεις βασικές διαφορές μας, από τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία

Η πρώτη: Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μιλούν για «ανάπτυξη» αλλά δεν το εννοούν. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι «οι ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο»

Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κηρύσσουν τον πόλεμο στις επενδύσεις, στην υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Από το Ελληνικό μέχρι το Taxi Beat. Από την Χαλκιδική ως την Κασσιόπη της Κέρκυρας. Ονειρεύονται ως φαίνεται την Ελλάδα του “αραμπά”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στόχο την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. Είναι στρατηγική τους επιλογή η φτωχοποίηση της, για να μπορέσουν να επιβληθούν με τα συσσίτια και τα επιδόματα.

Στόχος μας, που  πρέπει να γίνει, εθνικός στόχος: να δημιουργήσουμε δουλειές, συνθήκες, προϋποθέσεις, διαδρομές για να μείνουν τα παιδιά στον τόπο τους και να γυρίσουν όλα αυτά που ξενιτεύτηκαν και αναζήτησαν την προκοπή εκτός Ελλάδας.

Ακούσαμε από την άλλη τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι περίπου «οι ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο».

Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό κ. Μητσοτάκη.

Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με τη Δεξιά, ότι εμείς παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες οι οποίες μέσα στην κρίση έχουν μεγαλώσει.

Και πως θα παραχθεί ο πλούτος; Γιατί κι εδώ έχουμε διαφορά. Τι λέει η Δεξιά; Η Δεξιά λέει να τα αφήσουμε όλα στην αγορά.

Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει  την  ανάπτυξη, ως οικονομική δραστηριότητα των λίγων, των  ισχυρών.

Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να φέρουμε μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά χρειάζεται να στηρίξουμε και τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που άντεξαν μέσα στην κρίση και που αν τους δώσουμε κίνητρα μπορούν να επενδύσουν στην καινοτομία  και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Για μας η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ. Όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Και πρώτα εκείνους, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Που βιώνουν την φτώχεια και τον κίνδυνο του περιθωρίου.

 

Η δεύτερη: Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θεωρούν τον Δημόσιο Τομέα ως λάφυρο. Η ΝΔ μιλά για δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών

Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θεωρούν τον Δημόσιο Τομέα περίπου ως λάφυρό τους, ως χώρο δημιουργίας πελατειακών σχέσεων και κομματικών στρατών.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, μιλούν για δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών, αδιαφορώντας αν αυτό οδηγήσει σε υπολειτουργία του κράτους και ανεπαρκή παρουσία του σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και η Παιδεία.

Όχι και στις 2 αυτές εξίσου καταστροφικές λογικές.

Θέλουμε Κράτος ευέλικτο, με επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο.

Χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις για την αναβάθμιση  των δημόσιων κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών  που φθάνουν στα όρια της κατάρρευσης.

Είναι επιβεβλημένη η στήριξη των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (με νέα συστήματα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σπατάλης), αλλά και η δημιουργία ενός σύγχρονου, ποιοτικού και εξωστρεφούς Δημόσιου Συστήματος Παιδείας, που δεν επιτρέπει την οικονομική εξόντωση της ελληνικής οικογένειας, που δίνει περισσότερες δυνατότητες στην νέα γενιά.

Χρειάζονται ισχυροί δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ρυθμιστικές αρχές, ώστε να λειτουργεί η αγορά με κανόνες και σεβασμό  των νόμων.

Ένα Δημόσιο με αξιοκρατία, διαφάνεια, μακριά από κομματικές παρεμβάσεις και πελατειακές λογικές.

 

Η τρίτη: Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παραχώρησαν ως ενέχυρο στους δανειστές τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια. Η ΝΔ συμφωνεί δογματικά με  την προνομιακή για τους αγοραστές εκποίηση του συνόλου του εθνικού πλούτου

Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παραχώρησαν ως ενέχυρο στους δανειστές τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια. Δεν διστάζουν μάλιστα να συζητούν για την εκποίηση ακόμη και των βασικών δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό.

Η ΝΔ είναι γνωστό ότι συμφωνεί δογματικά με  την γενικευμένη και προνομιακή για τους αγοραστές εκποίηση του συνόλου του εθνικού πλούτου.

Είναι ώρα για δραστικές αλλαγές.

Το λεγόμενο “Υπερταμείο“, πρέπει να μετατραπεί σε Ταμείο Αξιοποίησης και όχι εκποίησης του Εθνικού πλούτου.

Να προωθήσει συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, με δίκαιο τίμημα, και κατεύθυνση των πόρων που θα προκύψουν,  από το Δημόσιο προς την Ανάπτυξη και στην στήριξη του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Προτείνουμε παράλληλα και “ρήτρες” στις συμβάσεις εκμετάλλευσης:

 • ρήτρα Απασχόλησης,
 • ρήτρα Περιβάλλοντος,
 • ρήτρα  ενίσχυσης της Τοπικής Οικονομίας και Κοινωνίας.

 

Οι προτάσεις μας για τους  άνεργους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα

Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξαπάτησαν και τους εργαζόμενους. Το 61% των νέων προσλήψεων μέσα στον μήνα είναι με μερική απασχόληση η εκ περιτροπής εργασία.

Μοιράζεται μια σταθερή θέση εργασίας στα δυο και ο κ Τσίπρας πανηγυρίζει.

Εμείς αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις

 

1.Για τους άνεργους

Προτείνουμε συγκεκριμένα κίνητρα ειδικά για νέους ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά ή για να αρχίσουν την δική τους επαγγελματική δραστηριότητα.

 • Επιδοτούμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως “έξοδο”-που εκπίπτει της φορολογίας- με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.

 • Απαλλαγή για 3 χρόνια από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επαγγελματική δραστηριότητα.
 • Δωρεάν γη σε νέους επιστήμονες στον πρωτογενή τομέα.

Για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει μόνο ο ένας εκ των 2, για τα επόμενα 5 χρόνια.

 • Για κάθε νέο άνεργο δημιουργούμε μέσα σε 6 μήνες, με ευθύνη των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης, μια ευκαιρία για επιδοτούμενη θέση εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης ή εργασιακής εμπειρίας.

 

2. Για τους εργαζόμενους στο Ιδιωτικό Τομέα.

Όσα είπαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τις συλλογικές συμβάσεις, για τον κατώτατο μισθό, για τις εργασιακές σχέσεις έμειναν γράμμα κενό.

Ένα σοσιαλιστικό δημοκρατικό κόμμα έχει πάντα ως στρατηγική επιλογή την ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου.  

Στόχος μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Γι’ αυτό και:

Στηρίζουμε απόλυτα την Εθνική Γενική Σύμβαση, αλλά και τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, που δημιουργούν υγιείς όρους ανταγωνισμού στους κλάδους της Οικονομίας.

 • Θέλουμε ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, μέσα από τον διάλογο των Κοινωνικών Εταίρων, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή αύξησή του.
 • Στόχος να επαναφέρουμε την υποχρεωτικότητα, την καθολική εφαρμογή της Εθνικής και των Κλαδικών Συμβάσεων, σε όλες τις επιχειρήσεις είτε συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις είτε όχι.
 • Ενισχύουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, για την πλήρη εφαρμογή των Νόμων και των Συμβάσεων στους εργασιακούς χώρους.

Αντιμετωπίζουμε την αυθαιρεσία που υποχρεώνει εργαζόμενους με σύμβαση μερικής απασχόλησης να δουλεύουν 8ωρο, χωρίς υπερωριακή αμοιβή!

 • Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη ρύθμιση που ετοιμάζει η Κυβέρνηση με την τρόικα, που ουσιαστικά ακυρώνει  το δικαίωμα της απεργίας.
 • Και τέλος καθιστούμε σαφές ότι για μας τα συνδικάτα δεν είναι εχθρός, δεν είναι αντίπαλος, αλλά αντίθετα τα αντιλαμβανόμαστε πάντα ως θεσμό- βάθρο της Δημοκρατίας και κρίσιμο κοινωνικό εταίρο στην προσπάθειά για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση της Οικονομίας.

 

3. Για τους Εργαζόμενους στο Δημόσιο

Θέλουμε τον Δημόσιο Λειτουργό απερίσπαστο να κάνει συνειδητά και σωστά την δουλειά του, χωρίς την ανάγκη να δίνει εξετάσεις στα πολιτικά κόμματα για να προαχθεί, χωρίς να νοιώθει ανασφάλεια ή κίνδυνο για τη δουλειά του και την αξιοπρέπεια του.

Γι’ αυτό και εμμένουμε στην αξιοκρατία και στην διαφάνεια παντού.

 • Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ.
 • Ναι στην αξιολόγηση, με στόχο όμως την βελτίωση των υπηρεσιών και την παροχή κινήτρων σε αυτούς που προσπαθούν περισσότερο.

Δεν μπορεί να δημιουργείται κάθε λίγο καθεστώς ανασφάλειας για το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων.

Προτάσεις από την τρόικα για υποχρεωτικούς στόχους απολύσεων, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

 • Αναβάθμιση του θεσμού του Γενικού Διευθυντή με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία επιλογής και θητεία.

Διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα εξέλιξης, για τους ΔΥ μακριά από κάθε λογική ευνοιοκρατίας και κομματικής παρέμβασης.

 

4. Για τους Επιστήμονες-Ελεύθερους Επαγγελματίες.

Αναφερθήκαμε ήδη στα κίνητρα προς τους νέους, για να δημιουργήσουν την δική τους επαγγελματική προσπάθεια.

Δεσμευτήκαμε πρόσφατα από το βήμα της ΔΕΘ για:

 • Να μειώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%
 • Να στηρίξουμε όλα τα νέα ζευγάρια με κάλυψη όλων των παιδιών δωρεάν σε Βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
 • Γενίκευση του ολοήμερου σχολείου με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Θέλω όμως ακόμα να επισημάνω ότι πρέπει να δοθεί άμεσα τέλος στον παραλογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Που θα αυξηθούν κατά 53 εκ. ευρώ από 1/01/2018 σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.

Πρέπει επιτέλους να αποσυνδεθούν οι εισφορές από το δηλωθέν εισόδημα και να έχουν ανώτατο πλαφόν για κάθε μήνα.

Ο Νόμος Κατρούγκαλου είναι εμφανές πια ότι οδηγεί σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Πρέπει  να καταργηθεί και μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο να καταλήξουμε σε ένα νέο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα, που να στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό και στην ανταποδοτικότητα των εισφορών.

Με νέους πόρους, ιδιαίτερα για την νέα γενιά, από τις συμβάσεις αξιοποίησης του Εθνικού Πλούτου, όπως προτείναμε ήδη για τους υδρογονάνθρακες και τον ορυκτό πλούτο.

Και βέβαια δεν μπορεί να μην αναφερθώ στο μεγαλύτερο ζήτημα που δημιούργησε η κρίση.

 • Οι νέοι μας που είναι στο εξωτερικό, να έχουν την ευκαιρία επιστροφής.

Ασφαλώς  η αντιστροφή  του φαινομένου απαιτεί χρόνο, αλλά δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Προτείνω άμεσα:

– Πρώτον τον διπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και καινοτομία και πολλαπλασιασμό της συνέργειας των ελληνικών πανεπιστημίων με ξένα.

-Δεύτερον η υπόθεση των ξενόγλωσσων τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ να γίνει πρωταρχικός στόχος.

 

Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί

Με τις αξίες της Αλλαγής ανοίγουμε νέους δρόμους για το μέλλον. Επαναλαμβάνω, τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας! Με αυτές τις αρχές προχωράμε. Αντλούμε δύναμη από τις ρίζες μας.

Είμαστε περήφανοι για την ιστορική μας διαδρομή, το αποτύπωμα είναι θετικό και πρέπει επιτέλους να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, τους ανθρώπους μας, τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που μόνο η Παράταξή μας τόλμησε και υλοποίησε.

Ο κύβος ερρίφθη και πλέον η σκυτάλη είναι στα χέρια σας, είναι στα χέρια των προοδευτικών πολιτών.

Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί. Μπορώ να εγγυηθώ ότι ενωμένοι θα φτάσουμε στη νίκη, την πραγματική ελπίδα.  Όσο μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη δυναμική.