Ο Τομέας Πολιτικής Νησιωτικών Χώρων του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου εξέδωσε την παρακάτω  ανακοίνωση:

Το Νοσοκομείο της Ζακύνθου, το οποίο εγκαινιάστηκε προ τετραετίας περίπου υποβαθμίζεται συνεχώς, με αποτέλεσμα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις υγειονομικές ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού της Ζακύνθου, συμπεριλαμβανομένων και των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών, κατά τους θερινούς μήνες.

Στο Νοσοκομείο, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο:

α) Υπολειτουργεί η Παιδιατρική Κλινική που είναι η μοναδική για παιδιατρικούς ασθενείς, ενώ καλύπτει δε και τις ανάγκες των 350 περίπου νεογνών της Μαιευτικής που γεννιούνται κάθε χρόνο στο νησί.

β) Διαπιστώνεται οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Ιδρύματος, η οποία έχει ως συνέπεια και τη λήξη των πιστώσεων του προγράμματος προμηθειών υγείας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου, του οποίου οι πιστώσεις για φάρμακα, πετρέλαιο και τρόφιμα δεν επαρκούν παρά για μικρό χρονικό διάστημα. Οι απλήρωτοι προμηθευτές κόβουν τις παροχές και η ανύπαρκτη πλέον σύμβαση τεχνικής κάλυψης μπορεί ανά πάσα στιγμή να το καταστήσει ανοχύρωτο.

γ) Αν και το Υπουργείο Υγείας υποσχέθηκε την τοποθέτηση επτά ιατρών, ωστόσο στην πορεία οι επτά έγιναν τέσσερις, με αποτέλεσμα να έρθουν δυο, και συγκεκριμένα ένας καρδιολόγος και ένας μικροβιολόγος.

δ) Η ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου, έχει μείνει, εδώ και μέρες, χωρίς υλικά, ανάλογη δε έλλειψη παρατηρείται και στις υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου.

ε) Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (με πρόβλεψη για 5 κλίνες) δεν είναι στελεχωμένη επαρκώς σε ιατρούς, ενώ -την ίδια στιγμή- δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. Όλα αυτά σε μια Μονάδα πλήρως εξοπλισμένη με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

στ) Παραμένουν απλήρωτες οι υπερωρίες των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, διακομίζεται συχνά, σε βαριά κατάσταση, μεγάλος αριθμός ασθενών προς νοσοκομεία της Πάτρας, όταν υπάρχει πλοίο της γραμμής και όταν ο καιρός το επιτρέπει ή και σε νοσοκομεία της Αθήνας, αεροπορικώς. Η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος της μεταφοράς του ασθενούς και το άγχος και τα έξοδα των συγγενών μπορούν να εκλείψουν μόνον όταν το νοσοκομείο της Ζακύνθου λειτουργήσει σαν ένα πραγματικό νοσοκομείο, όπως σχεδιάστηκε άλλωστε και παραδόθηκε προς χρήση.