Ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ

Γι’ άλλη μια φορά ο  ελληνικός λαός, αντιμετωπίζει πλέον την δημαγωγία του ΥΠΕΘΑ κ. Καμμένου. Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, προβληματίζει τους πάντες διότι πλέον γίνεται επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος προχωρεί μέσα στην κρίση σε ανακοινώσεις για αγορά ή αμερικανική βοήθεια μαχητικών αεροσκαφών ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του χρηματοδότησε την «αναβίωση» των  αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (P-3 Orion) τα οποία δεν είχαν πλέον σοβαρές στρατιωτικές δυνατότητες, με 500 εκατομμύρια  ευρώ.

Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, αναζητώντας τα  400  εκατομμύρια ευρώ συμμετοχής του ΥΕΘΑ στην δημοσιονομική προσαρμογή για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, περικόπτει επιδόματα στελεχών των ΕΔ ειδικών ικανοτήτων. Στελέχη που είναι  πολλαπλασιαστές της στρατιωτικής ισχύος.

Το καλοκαίρι όμως δημαγωγούσε ανερμάτιστα λέγοντας ότι τα εν λόγω 400 εκατομμύρια  ευρώ θα τα κάλυπτε από κωδικούς συντήρησης και εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων.

Αποφασίστε κ. Υπουργέ που θα δρομολογήσετε τα εξοπλιστικά κονδύλια, στην  συντήρηση των ήδη υπαρχόντων μέσων (των οποίων η διαθεσιμότητα βρίσκεται στο ναδίρ), στην αναβάθμιση αυτών (απαραίτητη για το αξιόμαχο των ΕΔ), στην προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών αξίας 3.000Μ ευρώ (λες και η απόκτηση αεροσκαφών ιδίου τύπου θα αφαιρέσει την stealth ιδιότητα των αεροσκαφών των άλλων), ή στην κάλυψη των απαιτήσεων της δημοσιονομικής προσαρμογής;  Τελικά μάλλον θα προσπαθήσετε να περικόψετε επιδόματα στελεχών των ΕΔ ειδικών ικανοτήτων, αλλά δεν θα το καταφέρετε.

Τα παραπάνω είναι μία δημαγωγία, δεν είναι το πρόβλημα της Χώρας το οποίο είναι περισσότερο σύνθετο, ενώ η λύση πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες και φυσικά όχι από τον νυν ΥΠΕΘΑ, που είναι αμφίβολο αν θα είναι διαχειριστής των εξελίξεων που διαγράφονται.

Η Αθήνα απομονώνεται από την ΕΕ με εγκλωβισμό των μεταναστευτικών ροών στο Ελληνικό έδαφος και πλέον βρίσκεται έρμαιο των διαθέσεων του κ. Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ευθέως την Ελλάδα με αλλαγή συνόρων και εμφανίζεται με μαξιμαλιστικές θέσεις στο Κυπριακό. Οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας (με καθημερινές έμπρακτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο) και οι δηλώσεις περί «συνόρων της καρδιάς» ακυρώνουν κάθε προσπάθεια συνεννόησης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμπεδώνεται στην τουρκική κοινή γνώμη, η πεποίθηση ότι τα νησιά του Αιγαίου αδίκως αφαιρέθηκαν από την Τουρκία ως διαδόχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον θα δοκιμαστεί στην πραγματική διπλωματία, που η κάθε απόφαση θα σφραγίζει το μέλλον της Χώρας και του Ελληνισμού εν γένει αλλά και τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δεν χρειαζόμαστε την δημαγωγία του κ. Καμμένου αλλά δράση ώστε να καλύψουμε σύντομα το χαμένο έδαφος, μεταρρυθμίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις (όχι ελαττώνοντας έτι περαιτέρω τις αποδοχές των στελεχών αλλά δομώντας σύγχρονο στρατό που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις) ώστε να προσέλθουμε στο σκληρό και δύσκολο παιχνίδι έχοντας διαπραγματευτικά όπλα και όχι αποδυναμωμένοι.