ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Θα ήθελα πριν ξεκινήσω να εκφράσω τη θλίψη και την οδύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τις οικογένειες των τριών νέων αξιωματικών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και στην μεγάλη οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού.

Να πω επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που με αφοσίωση επαγγελματισμό και αυτοθυσία υπηρετούν την Πατρίδα.

Καθαρές κουβέντες. Με την τροπολογία επιδιώκετε:

  1. Να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου που πλήττεται από την πολιτική σας, με ένα πυροτέχνημα που γνωρίζετε και σεις οι ίδιοι ότι δεν θα έχει καμία κατάληξη. Με τους αγρότες θα ασχολούμαστε τώρα; Με τους νέους και το κίνημα της γραβάτας; Με το μνημόνιό σας; Με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας; Με την παραμονή μας στη συνθήκη Σένγκεν; Εδώ έχουμε «τη μητέρα των μαχών».

Να χτυπηθεί υποτίθεται η διαπλοκή, ενώ στην πραγματικότητα με ακραία αντιδημοκρατικό και ευθέως αντισυνταγματικό τρόπο επιχειρείτε να στήσετε μια βολική για εσάς διαπλοκή. Επιδιώκετε τον έλεγχο του τύπου και πλήττετε τους θεμελιώδεις θεσμούς της δημοκρατίας. Γιατί φοβάστε τόσο; Βλέπετε την λαϊκή οργή; Η αλήθεια είναι ότι έχετε καταπιεί όλα σας τα λόγια, όλες σας τις υποσχέσεις, όλους τους όρκους σας, όλα τα διακηρυγμένα προγράμματά σας;

Και η κοινωνική και πολιτική σας απομόνωση σας οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις αντιπερισπασμού. αναμασάτε και εσείς την ιστορία της Διαπλοκής. Κουράστηκε ο κόσμος για πολλά χρόνια να ακούει συνεχώς αοριστίες για μια αόρατη διαπλοκή που κάνεις ποτέ δεν αντιμετώπισε και δεν ονομάτισε και μην υποκρίνεστε ότι εσείς σήμερα αντιμετωπίζετε το πρόβλημα κάθε άλλο.

  • Αν οικονομικά συμφέροντα προσδιορίζουν, κατά την εκτίμησή σας, την πολιτική ζωή της χώρας, πάρτε ευθέως μέτρα εναντίον τους. Με καθαρό περιεχόμενο.

Εμείς θέλουμε να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει τρόπος και είναι ένας. Ο Συνταγματικά προβλεπόμενος. Το Σύνταγμα είναι σαφές στη ρητή του πρόβλεψη. Οι αρμοδιότητες σε αυτό το θέμα έχουν ανατεθεί συγκεκριμένα στο ΕΣΡ, οι διατάξεις υπάγονται στο τμήμα που αφορά την δημόσια διοίκηση γιατί το ΕΣΡ ανήκει στο κράτος. Το Σύνταγμα εξάλλου επιβάλει στα θέματα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπιού ομοφωνία ή τουλάχιστον πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Η τροπολογία σας πάσχει πολλαπλά.

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αυτό που επιχειρεί σήμερα η Κυβέρνηση, δια της τροπολογίας του κ. Παππά, την οποία όμως εξήγγειλε ήδη από χθες ο κ. Τσίπρας, είναι πρωτοφανές.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Από αυτό εδώ το βήμα σας θυμάται ολόκληρος ο ελληνικός λαός ένα χρόνο πριν, σχεδόν δακρυσμένο να αναφωνείτε πως είστε η κάθε λέξη αυτού του Συντάγματος. Το τι έχετε κάνει έκτοτε, όποτε θέλετε μπορούμε να σας το θυμίσουμε, αλλά αυτό που πάτε να κάνετε σήμερα, να παρακάμψετε σαφή συνταγματική διάταξη, με το έτσι θέλω, με έναν «πρωτοφανή τσαμπουκά» δεν έχει προηγούμενο.

Και οφείλουμε να έχουμε όλοι σαφή θέση. Οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε. Για όσα θα ακολουθήσουν τα οποία θα σας εκθέσουν ανεπανόρθωτα και μαζί με εσάς και τη χώρα. Γιατί, επί της ουσίας, το μόνο που θα κάνετε θα είναι μία τρύπα στο νερό.

Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η διαδικασία με τον τρόπο που προτείνετε, ακόμα και αν περάσει η διάταξη. Θα σταματήσει στα όργανα της ΕΕ.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι η πιο σημαντική ανεξάρτητη αρχή στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός δημοκρατικού Κράτους. Συστάθηκε το 1989 με συμφωνία όλων των κομμάτων. Το 2001 ήρθε η κατοχύρωση του θεσμού απευθείας από το Σύνταγμα. Κάθε λοιπόν προφανής προσπάθεια ουσιώδους συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων του, ακυρώνει τη συνταγματική κατοχύρωση.

Τώρα, που τα περιθώρια για την Κυβέρνησή σας έχουν στενέψει επικίνδυνα και τα αδιέξοδα είναι παντού, τώρα αναζητάτε βαρβάρους.

Προσπαθείτε να βρείτε επιχειρήματα για τα απογοητευμένα στελέχη και τους βουλευτές σας. Δεν σας ενδιαφέρει η ρύθμιση του τοπίου. Επιχειρείτε, με τρόπο άκομψο και άτεχνο να παρέμβετε στο πιο ευαίσθητο κομμάτι.

Επιχειρείτε, αλαζονικά μια και όλοι σας βλέπουν και όλοι σας καταλαβαίνουν να διαμορφώσετε ένα τοπίο που θα ελέγχεται από εσάς.

Με ποιους συνομιλείτε για τις νέες άδειες που θέλετε να χορηγήσετε; Με ποια κριτήρια αποφασίσατε για τον αριθμό τους; Τι σημαίνει, στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και της πληροφορίας, τέσσερις άδειες; Από πού προκύπτει ο αριθμός, πέρα από τις μη σοβαρές αναλύσεις που προσχηματικά επικαλείστε; Γιατί 4; Γιατί όχι 3 ή 5; Γιατί όχι τελικά 1, που θα είναι και πιο εύκολα ελεγχόμενη;

Ποιους ανθρώπους θα στείλετε στα σπίτια τους και με ποιο πρόσχημα; Το μόνο λοιπόν που θα επιτύχετε με αυτήν την πρόταση είναι η δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης αταξίας. Ανοίγετε το δρόμο σε μια μακρά διαδικασία με νομικές περιπλοκές. Είναι λυπηρό αυτό το κατάντημα κ. Πρωθυπουργέ.

Μπροστά στην ανησυχία σας για την επικείμενή σας κατάρρευση, από αυτά που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε και δεν μπορείτε να ελέγξετε, προσπαθείτε να αποφύγετε τον «πνιγμό» και πιάνεστε από τα ίδια σας τα μαλλιά. Και από τα μαλλιά όλων μας. Της χώρας και της Δημοκρατίας.

Πάρτε πίσω αυτό το νομικό εξάμβλωμα και ελάτε στο τραπέζι του διαλόγου να ρυθμίσουμε το τοπίο με τον μόνο τρόπο που αυτό είναι εφικτό και θεμιτό. Να συγκροτήσουμε σωστά το ΕΣΡ και να το αφήσουμε να επιτελέσει το ρόλο του. Έχετε δικαίωμα και υποχρέωση να διαμορφώσετε αυστηρά κριτήρια για να εξασφαλίσετε την υγιή λειτουργία. Αλλά δεν έχετε το δικαίωμα να καθορίσετε το τοπίο.

Συνέλθετε, χρόνος υπάρχει ακόμα, μην εκθέτετε άλλο τη χώρα και την υστεροφημία σας. Και επιτέλους, Κυβερνήστε! Ασχοληθείτε με τα μεγάλα θέματα που είναι έτοιμα να σκάσουν στα χέρια σας.

Κυβερνείστε ή αποχωρείστε έντιμα! Μην κάνετε άλλη ζημιά στη χώρα

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και περίσκεψη τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και την εμπλοκή του στη προσφυγική κρίση. Είναι θετικό να μην είναι μόνη της η Ελλάδα αντιμέτωπη με το πρόβλημα αυτό με μια Ευρωπαϊκή Ένωση που καθυστερεί να πάρει αποφάσεις και κρύβεται πίσω από τη χώρα μας.

Είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και έχουμε ρόλο και λόγο στη Συμμαχία και στην χάραξη στρατηγικής αλλά και στον επιχειρησιακό βραχίονα.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο.

Γι αυτό και σε πρώτη φάση ζητούμε άμεση και λεπτομερή ενημέρωση για το κρίσιμο επιχειρησιακό μέρος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σε αυτή την φάση και ενώ είναι σε εξέλιξη ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ , θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα πως το ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την γείτονα χώρα ως προκάλυμμα για να καταγράψει τις μονομερείς διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Τα Ελληνικά χωρικά ύδατα τελούν και θα τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο και την πλήρη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.