Από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, οι αντιφάσεις, η σύγχυση και οι αναβολές είναι το σύνηθες φαινόμενο σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.  Οι διάφορες εξαγγελίες για τους τύπους των σχολείων, των νέων προγραμμάτων των μαθημάτων, των πραγματικών  οργανικών κενών, η εκκρεμότητα για τους μεταταχθέντες εκπαιδευτικούς, οι γενικές δηλώσεις του Υπουργού για «αχρείαστες ειδικότητες καθηγητών» δημιουργούν κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ταυτόχρονα οι απαξιωτικές δηλώσεις για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και  οι αντιφατικές προσεγγίσεις του Υπουργού ως προς την αξιολόγηση (που υποδηλώνει στην καλύτερη περίπτωση σύγχυση για την ίδια την έννοια της αξιολόγησης) αναδεικνύουν και πάλι την φιλοσοφία που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ για μια διοίκηση στην εκπαίδευση μειωμένων προσόντων και με υποβάθμιση  των κριτηρίων της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών.

Από τον Ιούνιο του 2016 είναι γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα  του νόμου επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων και Διευθυντών Εκπαίδευσης. Οι προβλέψεις(;;;;) στελεχών της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για το χρόνο έκδοσης της απόφασης αυτής με σενάρια που δημιουργούν (π.χ. περί παράτασης θητείας, γρήγορης νομοθετικής ρύθμισης χωρίς ουσιαστικές αλλαγές κλπ), αποκαλύπτει την μοναδική έγνοια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον κομματικό έλεγχο της Διοίκησης την στιγμή που βλέπει το νέο σχολικό έτος να πλησιάζει και δεν κάνει τίποτα.

Η εξασφάλιση πολιτικού χρόνου και οι εσωτερικές  διεργασίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Τομέας Παιδείας Σύριζα–Συνδικαλιστές –ηγεσία Υπουργείου –συγκυβερνήτης ΑΝΕΛ) δεν αφορούν τους εκπαιδευτικούς και την ελληνική κοινωνία. Τα διοικητικά προβλήματα και ο εμπαιγμός του εκπαιδευτικού προσωπικού δημιουργούν λειτουργικά και παιδαγωγικά προβλήματα σε βάρος των μαθητών και της ελληνικής κοινωνίας.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τη διαφανή αποτύπωση των αναγκών και των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών, την έγκαιρη και αξιοκρατική διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την πρόταση του Υπουργείου για το πλαίσιο αξιολόγησης και επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης.

 

Υ.Γ. Παρατηρούμε μια δυσκολία της πολιτικής ηγεσίας να παρασταθεί και να συμμετάσχει  σε ανοιχτές εκδηλώσεις υπό την απειλή τυχόν διαμαρτυριών.  Καλό θα ήταν σήμερα τα αποσπασμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο και οι συνεργάτες των Υπουργών  να κάνουν την αυτοκριτική τους για τις αντίστοιχες προ ετών  συμπεριφορές τους.