Στόχος οποιασδήποτε ρύθμισης για τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να είναι η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προϋπόθεση της οποίας αποτελεί και η διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κρατικής εποπτείας.

Να σέβεται και να προασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να ακυρώνει την ευελιξία και τη δυναμική που χαρακτηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Να αποτρέπει αυθαίρετες πρακτικές από όπου και αν προέρχονται, ιδιωτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο.

Η εργασιακή ασφάλεια, σε συνδυασμό με την υγιή επιχειρηματικότητα και την τήρηση των κανόνων πρέπει να είναι η προτεραιότητα μιας σύγχρονης προοδευτικής πολιτικής.

Στη λογική αυτή, το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε και εφάρμοσε μια σειρά πρωτοποριακών και λειτουργικών διατάξεων (Ν.1351/83, 1566/85, 2986/02, 3848/2010), διασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ  της παντελούς απουσίας κρατικής εποπτείας και της ολοκληρωτικής κρατικής παρέμβασης. Λογικές που δε συνάδουν σε ένα σύγχρονο, ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος σε ένα διεθνές περιβάλλον με ραγδαίες εξελίξεις.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε μια επίδειξη αριστεροσύνης, εισηγείται στη Βουλή μια ρύθμιση περιοριστική, αντιφατική με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πραγματικότητα αλλά και τις επιλογές της σε άλλους κρίσιμους τομείς που αφορούν εργασιακά δικαιώματα. 

Η πρόταση του Υπουργείου απορρυθμίζει το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μάλιστα δεν μας έχει απαντήσει ο κος Φίλης γιατί την ίδια ρύθμιση συνεχώς την επαναφέρει και συνεχώς την αποσύρει .

Είναι σαφές ότι δεν υιοθετούμε τη λογική εγκλωβισμού της πλειοψηφίας των ιδιωτικών σχολείων, ούτε μπορούμε να στηρίξουμε μια πρόχειρη προσπάθεια που αντιβαίνει την εκπαιδευτική, εργασιακή και οικονομική πραγματικότητα.

Προτείνουμε την επαναφορά των διατάξεων του 3848/10 που ρύθμιζαν τα εργασιακά ζητήματα στα ιδιωτικά σχολεία, περιμένουμε από τον κ. Φίλη να αναγνωρίσει, έστω και ετεροχρονισμένα, την εσφαλμένη στάση του κόμματός του στον εν λόγω νόμο και να αναλογιστεί τις ευθύνες του.