Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σχετικά με την αλλαγή κριτηρίων επιλογής των υποψηφίων μελών ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Η ακαδημαϊκή αναγνώριση και η ποιότητα των σπουδών του ΕΑΠ, έχουν αναγνωριστεί στην Ελληνική και Διεθνή Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Οι προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρει είναι υψηλού επιπέδου και διδάσκονται από καθηγητές- επιστήμονες κύρους.

Ωστόσο, η προσπάθεια απαξίωσης και αμφισβήτησης του κύρους του ΕΑΠ δεν έχει σταματημό. Πρόσφατα ψηφίστηκε ρύθμιση να δίνεται σε ιδιώτη η έκδοση των συγγραμμάτων, ρύθμιση που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα δίδακτρα των φοιτούντων και προκαλεί τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων λόγω οικονομικών  δυσκολιών.

Ταυτόχρονα, πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για την επιλογή των μελών ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την περίοδο 2017-2020, όπου για πρώτη φορά αποτυπώνονται κριτήρια προδήλως αντισυνταγματικά και πέρα από κάθε αντικειμενική αποτύπωση αξιολόγησης.

Το ασαφές κριτήριο της “διαθεσιμότητας” ως προς τη δυνατότητα προσφοράς υπηρεσιών στο ΕΑΠ και η αρνητική μοριοδότηση για τους υποψηφίους που έχουν διατελέσει παλαιότερα μέλη ΣΕΠ, παραβιάζουν κάθε έννοια Δικαιοσύνης, ισονομίας και  ακαδημαϊκής αξιοκρατίας.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζεται, πρώτα αποκλείουμε τους “άλλους” και μετά επιλέγουμε τους “δικούς μας”. Το ίδιο έργο ζήσαμε στις επιλογές των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης – αλήθεια ακόμα αναμένουμε τα βιογραφικά τους –, στις επιλογές Διευθυντών Διευθύνσεων και Διευθυντών Σχολικών Μονάδων με ρυθμίσεις και αποκλεισμούς που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί στο αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ και αναμένεται η απόφαση της  Ολομέλειας.

Σταματήστε επιτέλους να αυθαιρετείτε και σεβαστείτε το κύρος και την προσφορά των καθηγητών στο ΕΑΠ. Η ανανέωση δε γίνεται με διαδικασία “αποκλεισμών”, γίνεται με κριτήρια, διαφάνεια και αντικειμενική αξιολόγηση.