Σημεία Ομιλίας της Εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής του Ν/Σ «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού Παρακολούθησης & Αξιολόγησης των πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης & Κοινωνικής Συνοχής»

Ακούστηκε ότι θα υπάρξει μια ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που δίδει αυτό το επίδομα- «ψίχουλο» στους συνταξιούχους.
Είναι σαφές ότι έχετε αποτύχει σε όλα. Πενιχρές οι διατάξεις για το χρέος, που τώρα παγώνουν κιόλας. Αυξημένα πλεονάσματα, τα οποία υπογράψατε φαρδιά-πλατιά για μετά το 2018, 3.5% για δέκα χρόνια, που δεν βγαίνουν. Και έχετε δώσει και τον «κόφτη». Το μόνο που σας μένει είναι ο «φερετζές», δηλαδή, να μην ονομαστικοποιηθούν τα μέτρα του «κόφτη».
Ο πέλεκυς είναι πάνω σε συνταξιούχους, επαγγελματίες, στη δημιουργική Ελλάδα, αλλά και στους ανθρώπους των ενεργών γηρατειών.
Όλα αυτά τα έχετε πετύχει έχοντας σωρεύσει στη διετία μόνο 7,5 δις ευρώ στις πλάτες του λαού και θα σωρεύσετε επιπλέον 2,4 δις ευρώ βάρη με τον Προϋπολογισμό 2017.
Έρχεστε και μοιράζετε 617 εκατομμύρια ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, που όντως τα έχουν ανάγκη. Ξεχνάτε, όμως, και τους φτωχούς μη συνταξιούχους υπερήλικες και τους ανέργους και τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους πολύτεκνους, πολλούς από τους συνανθρώπους μας οι οποίοι θα έπρεπε να έχρηζαν μιας τέτοιας αντιμετώπισης από ένα πλεόνασμα.
Πώς όμως βγήκε αυτό το πλεόνασμα; Από το αίμα του ελληνικού λαού που αφαιμάξατε, γιατί θέλατε να κάνετε τη «βαρουφάκειο» διαπραγμάτευση, τα τερτίπια και τους τυχοδιωκτισμούς του κ. Τσίπρα, που πήρε υπερηφάνως το «όχι» του λαού και το μετέτρεψε σε ένα μεγάλο «ναι» στον κ. Σόιμπλε! Που έδωσε την περιουσία του ελληνικού λαού στο Υπερταμείο για 99 χρόνια.
Εσείς, οι μεγάλοι διαπραγματευτές και οι δήθεν προοδευτικοί, με τους ΑΝΕΛίτες συντρόφους σας! Και σήμερα έρχεστε και μας λέτε τι; Ότι από όλα αυτά τα βάρη που σωρεύσατε στον ελληνικό λαό παίρνετε το πενιχρό ποσό των 617 εκατομμυρίων ευρώ και το δίνετε στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δώστε το, λοιπόν.
Δεν καταλαβαίνω, όμως και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Φοβάται η ΝΔ το τερτίπι του κ. Τσίπρα ή τον κ. Σόιμπλε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μην τους τραβήξει το αυτί, μήπως και χαθεί η λιτότητα; Διότι, όπως είναι γνωστό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπό τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ έχει σηκώσει τη σημαία της απόλυτης λιτότητας.
Στα πλαίσια, όμως, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναπτύσσεται άλλη λογική. Η λογική της δεύτερης δύναμης στην Ευρώπη δεν είναι η λογική της δήθεν Αριστεράς αλλά μια λογική ανατροπής των πολιτικών λιτότητας.
‘Έχουμε καταθέσει -και καλώ ξανά όλα τα κόμματα να ψηφίσουν υπέρ- δύο τροπολογίες «ανάσα» για τον κόσμο. Η μία αφορά την επαναφορά του ακατάσχετου των προσωπικών λογαριασμών στα 1500 ευρώ.
Εμείς το είχαμε στα 1500 ευρώ και με πρωτοβουλία του Βασίλη Κεγκέρογλου και του ΠΑΣΟΚ τότε είχαν εξαιρεθεί τα προνοιακά επιδόματα, τα επιδόματα των αναπήρων, τα επιδόματα των συνανθρώπων μας ή των ομάδων αυτών που χρήζουν ειδικής βοήθειας λόγω καταστροφών και σεισμών.
Ψηφίστε, επίσης, την τροπολογία στο άλλο νομοσχέδιο που αφορά το ακατάσχετο στον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, που επιβάλλεται να επιβιώσει.
Γιατί βάζει ονομαστική ο κύριος Τσίπρας; Κάνει μια τεχνητή σύγκρουση. Έχει χάσει στα πάντα. Πανωλεθρία! Για να κρύψει την ήττα του χρησιμοποιεί τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Ο τυχοδιωκτισμός, όμως, του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να γίνει τιμωρία της Ελλάδας. Δεν μπορεί να γίνει τιμωρία της Ελλάδας ο κ. Τσίπρας, που είναι κοινός τυχοδιώκτης και πρέπει να φύγει και αυτός και η Κυβέρνησή του. Και όσο νωρίτερα φύγουν, τόσο καλύτερα!
Δεν μπορεί, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας με τους τυχοδιωκτισμούς του και τους αδιανόητους τακτικισμούς του άλλη μια φορά να κουβαλήσει τη χώρα στο πουθενά.
Εμείς λέμε, λοιπόν, κάντε την ονομαστική σας, δώστε και το βοήθημα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έστω και αυτό το μικρό ποσό το έχουν ανάγκη, αλλά σηκωθείτε και φύγετε, γιατί όσο κάθεστε βλάπτετε ανήκεστα τη χώρα.
Η στάση μας σε αυτό το νομοσχέδιο κατέστη σαφής ήδη από χθες. Δεν θα μπορούσαμε παρά να υπερψηφίσουμε τα άρθρα εκείνα – μετά και τις βελτιώσεις που κατέθεσε η κ. Φωτίου σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας στα άρθρα 7 και 8- που αφορούν τα θέματα του Εθνικού Μηχανισμού Κοινωνικής Ένταξης. Ήταν δική μας πολιτική. Το συνεχίσατε. Είναι πραγματικά κάτι π χρειάζεται η χώρα και οι πλέον ευαίσθητοι συνάνθρωποί μας.
Το ίδιο ισχύει και για το κεφάλαιο Β’, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως και αν το πούμε το ίδιο είναι. Πρέπει να το εφαρμόσουμε όμως και σύντομα.
Εκφράσαμε, όμως, την απόλυτη διαφωνία μας με την τελευταία ομάδα των άρθρων που αφορούν την εφαρμογή του νόμου-λαιμητόμου, του νόμου Κατρούγκαλου, που πραγματικά πετσόκοψε συντάξεις και κατάργησε το ΕΚΑΣ. Ενός νόμου που η «περήφανη διαπραγμάτευση» των δήθεν αριστερών έφερε στη χώρα, μεταξύ άλλων δεινών.
Κύριε Πετρόπουλε, κύριε Υφυπουργέ, εδώ έχω μια καταγγελία του Δ.Σ. της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ότι παραδείγματος χάριν στη Θεσσαλονίκη έχετε ξεχάσει να συμπεριλάβετε μια ολόκληρη διεύθυνση. Έχουμε επισημάνει την προχειρότητα και το «τσουβάλιασμα» διευθύνσεων.
Προφανώς εξακολουθούμε να διαφωνούμε με το μονολιθικό μόρφωμα ΕΦΚΑ, το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Άρα, καταψηφίζουμε και αυτή την ομάδα των διατάξεων.