ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗ REALNEWS  ΚΑΙ ΣΤO ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

 

 

 1. Γιατί εκτιμάτε ότι η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμα; Πού αποδίδετε τις ευθύνες;

Η Κυβέρνηση έπαιξε καθυστέρηση.  Χωρίς σχέδιο, κλείστηκε στην άμυνα , δέχθηκε  διαρκείς επιθέσεις από  τους δανειστές και παραδόθηκε όπως πάντα. Τα έδωσε όλα. Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει, η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, δεν θα είχαν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση δέχεται προνομοθέτηση για το 2019 και το 2020 και ουσιαστικά οδηγεί τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση.

M’ άλλα λόγια, μια ακόμα συνθηκολόγηση ηττημένου. Το κόστος από αυτή τη δήθεν διαπραγμάτευση είναι βαρύ για τους πολίτες και δύσκολο να το καταπιούν τα στελέχη του. Γι αυτό προσπαθεί να μας πείσει ότι έκανε ότι μπορούσε αλλά έπεσε στο τείχος του ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή βέβαια δίνει ελαφρυντικά   στον Σόιμπλε και παρακαλάει την Λαγκάρντ.

Έχουν ακέραιη την ευθύνη ο κ.Τσίπρας και η Κυβέρνησή του για αυτή την  νέα ήττα.

 

2. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κυρία Γεννηματά ζητά ευθέως εκλογές;

Είναι φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θέλουν τη συνεννόηση και τη συνεργασία για να βγει ο τόπος από την κρίση. Με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων, επιβάλλουν τη θέλησή τους.  Γι αυτό εμείς ζητάμε αλλαγή συσχετισμών, γίνεται ήδη στην κοινωνία , το βλέπουμε καθημερινά, θα αποτυπωθεί και στις εκλογές, που ελπίζουμε να γίνουν σε συνθήκες ομαλές για τη χώρα και όχι σαν αποτέλεσμα μιας Εθνικής αποτυχίας.  Τις εκλογές εμείς δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε , οι εξελίξεις όμως αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν στις κάλπες.

 

3. Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος μετά τις εκλογές και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνηθούν την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που προτείνετε, υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετάσχετε στην κυβέρνηση; Ή θα οδηγήσετε τη χώρα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική; Ρωτώ ευθέως γιατί γίνεται μεγάλη συζήτηση ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπαίνει σε δικομματική κυβέρνηση…

Πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση και στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν οπωσδήποτε τα δυο μεγαλύτερα κόμματα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνικά υπεύθυνη στάση μας. Η ιστορία δεν γράφεται με το “εάν” αλλά με το “πώς”. Και στο σημερινό “πώς” εμείς απαντάμε “μόνο μαζί”. Το στοίχημα είναι τι θα γίνει την αμέσως επόμενη μέρα των εκλογών. Ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων και πώς θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε για το καλό του τόπου. Το ερώτημα που θέτετε αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και  τη ΝΔ που ακολουθούν την κοντόφθαλμη τακτική «θα φύγεις εσύ να έρθω εγώ». Τους βολεύει ο διχασμός. Αν είναι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα δύο πρώτα κόμματα στις επόμενες εκλογές, θα  οδηγήσουν τη χώρα σε ακυβερνησία ή όχι; Μόνο η ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να εγγυηθεί μια κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

 

4. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συζητά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε αναδιάρθρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αντικαθιστώντας τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου; Το προτείνουν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο Ν. Φίλης…

Ασφαλώς όχι και σε καμία περίπτωση. Το έχουμε ξεκαθαρίσει  σε όλους τους τόνους. Ας συνεχίσουν με τον κ. Καμμένο και την ακροδεξιά απόφυση των ΑΝΕΛ, έτσι άλλωστε βολεύονται.  Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά για να αποφύγουμε στρατηγική ήττα της χώρας. Και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν οι άνθρωποι  της αριστεράς που εξαπατήθηκαν διπλά ως  Έλληνες  και ως αριστεροί.

 

5. Για ιστορικούς λόγους κ. Γεννηματά, ο Αλ. Τσίπρας σας είχε κάνει πρόταση να μπείτε στην κυβέρνηση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε  στην εξουσία;

Ποτέ δεν έγινε τέτοια πρόταση. Η δική μας θέση για  εθνική συνεννόηση ήταν γνωστή και  πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Ο κ. Τσίπρας όμως είχε άλλα κατά νου . Προτεραιότητά του δεν ήταν η χώρα αλλά η εξουσία. Είχε προαποφασίσει, όπως φάνηκε το βράδυ των εκλογών, τη σύμπραξή του με τον κ. Καμμένο.

 

6. Ο Ν. Φίλης σας καλεί να φέρεται πρόταση στην παρούσα Βουλή για θέσπιση της απλής αναλογικής, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης διακηρύσσει την κατάργησή της ως μια από τις πρώτες κινήσεις του μόλις αναλάβει την κυβέρνηση. Τι θα πράξετε;

Αυτή η κουτοπόνηρη  συζήτηση που προσπαθούν να ανοίξουν εδώ και λίγο καιρό ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους εκθέτει ακόμη περισσότερο. Γιατί δείχνουν ότι το μόνο που τους ενδιέφερε όταν έφεραν προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο και το μόνο που τους ενδιαφέρει και σήμερα, είναι να χρησιμοποιούν μεγάλα θεσμικά ζητήματα μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων. Αν ήθελαν θα μπορούσαν να δεχτούν τη πρόταση μας για την πλήρη κατάργηση του μπόνους το οποίο  να δίνεται σε επίπεδο 25-30 εδρών
μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το 42% σε εκλογές. Δεν το έπραξαν. Ο «μεταρρυθμιστής» κ. Μητσοτάκης επιμένει στο απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών.  Κινείται σταθερά σε μια παλαιοκομματική λογική. Από δυο διαφορετικές αφετηρίες οι κύριοι συναντιόνται…

 

7. Στόχος σας είναι η Τρίτη θέση στις εκλογές;

Δικός μας στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της παράταξής μας. Η δυναμική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μέσα στην κοινωνία, είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη και κάθε μέρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να μετατραπεί σε καταλύτη των εξελίξεων, πάντα στη βάση της συνεννόησης και της εθνικής γραμμής που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

8. Πολιτικά, τον Αλέξη Τσίπρα πού τον τοποθετείτε;

Τον κάθε πολιτικό τον χαρακτηρίζει η πολιτική που εφαρμόζει. Αυτός είναι ο πραγματικός του καθρέπτης. Πολιτικό εκκρεμές. Από το ένα άκρο στο άλλο.  Ασκεί ακραίες συντηρητικές πολιτικές, με αριστερίστικες ιδεοληψίες, έχοντας ως στρατηγικό εταίρο ένα ακροδεξιό μόρφωμα και κρυφή συμμαχία με μερίδα της  δεξιάς. Με αυτή την τακτική και τις πράξεις του δεν πείθει κανένα. Ο κ. Τσίπρας είναι πια το χθες. Κανένας δεν υπολογίζει σ’ αυτόν  για το μέλλον του τόπου.

 

9. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς τον κρίνετε ως αξιωματική αντιπολίτευση; Και μπορεί η ΔΣ να αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΝΔ, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί;

Αξιωματική αντιπολίτευση είμαστε στην πραγματικότητα εμείς. Η ΝΔ απλά περιμένει να πάρει τη θέση τους. Στρατηγικός σύμμαχος και εταίρος για εμάς είναι μόνο η κοινωνία. Σε καμία περίπτωση η δεξιά. Τελεία και παύλα. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προτείνει τίποτα το καινούργιο. Επικαλείται διαρκώς δήθεν μεταρρυθμίσεις, μας είπε και για σχέδιο που παρουσίασε όμως μόνο στον Σόιμπλε. Προχθές στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα,  μας είπε ότι η χώρα χρειάζεται πυξίδα και ότι εκείνοι την έχουν. Όταν τους εμπιστευθεί ο Ελληνικός λαός τότε θα δείξουν την κατεύθυνση με ένα τρίγωνο με τρεις κορφές, λες και θα μπορούσε να είχε τέσσερεις. Μετά τα Ζάππεια το έριξαν στην τριγωνομετρία.   Ο νεωτεριστής κ. Μητσοτάκης, που μπορεί μόνος του να σώσει τη χώρα, δεν έχει να πει τίποτα γι αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση. Ούτε μια λέξη αυτοκριτικής  για τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το  2004 έως και το 2009.

 

10. Ο νέος φορέας που θα προκύψει από το Συνέδριό σας θα είναι πολυκομματικός; Και θα γίνουν εκλογές από τη βάση για αλλαγή ηγεσίας;

Προχωράμε  σε ένα πολιτικό, δημοκρατικό, ανοιχτό στην κοινωνία Συνέδριο. Στην παρούσα φάση η  Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συγκροτηθεί  ως ενιαίος πολυκομματικός φορέας, παραμένει όμως αδιαπραγμάτευτη η στρατηγική μας επιλογή  για την δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.  Η εκλογή ηγεσίας από τη βάση αποτελεί όπως θα θυμάστε   δική μου πρόταση. Συζητούνται και θα αποφασιστούν τις επόμενες μέρες όλα τα βήματα και ο τρόπος διοργάνωσης του Συνεδρίου.

 

11. Την Προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου θα την ψηφίσετε;

Από θέση αρχής λέμε ναι. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους στην πολιτική ζωή του τόπου, εμείς στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είμαστε αλλεργικοί στο φως. Έχουμε επιλέξει να  πορευόμαστε με διαφάνεια, καθαρότητα και λογοδοσία. Είναι φανερό όμως πως η επιλογή του χρόνου της δημιουργίας εξεταστικών επιτροπών από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι  ένα ακόμα κόλπο αποπροσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι δεν θα επιτρέψουμε παιγνίδια σε βάρος της παράταξης μας.

 

12. Η Τουρκία απειλεί στο Αιγαίο- και όχι μόνο κυρία Γεννηματά. Ήθελα την άποψή σας για τη στάση της Αθήνας…

Τα σύνορά μας, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι αδιαπραγμάτευτα.

Ο κ. Ερντογάν και η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχουν επιλέξει στις σχέσεις τους με την Ελλάδα τον δρόμο της έντασης. Θέτουν με απίστευτη  προκλητικότητα ζητήματα που έχουν λυθεί ιστορικά και με διεθνείς συνθήκες. Με τις τελευταίες εξελίξεις ελπίζω ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κατάλαβαν περισσότερα για την Τουρκική προκλητικότητα. Καθήκον της Κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας κυριαρχίας. Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, με εθνική ομοψυχία μακριά από διχαστικές λογικές  και πολωτικό λόγο. Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για δημόσια αντιπαράθεση.