Σημεία Ομιλίας Εύης Χριστοφιλοπούλου,

Εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ),

κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό  – Φορολογικό

 

 

Στα 3,6 δις ευρώ (σε ετήσια βάση) που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι έρχονται να προστεθούν τα μέτρα των 5,4 δις -που μέρος τους αφορά και το παρόν νομοσχέδιο-  ενώ φαίνεται να συμφώνησε η κυβέρνηση σε μηχανισμό πυροδότησης  3,6 δις ως πακέτο προληπτικών μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνεται μιας δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης, ενώ στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι τα κρατικά ταμεία και πάλι άδειασαν.

Όσο διαπραγματεύεστε τόσο χειροτερεύουν τα πράγματα για τη χώρα!

Η περσινή διαδικασία στραγγίσματος κάθε αποθεματικού ξεκίνησε και φέτος με τα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ, του ΟΑΕΔ και των νοσοκομείων!

“Αποθεματικά” χρωστούμενα μια που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έχουν εκτοξευτεί. Τα μαζεύετε γιατί δεν έχετε να πληρώσετε συντάξεις!

Υπό την πίεση αυτή, ο πρωθυπουργός συναινεί σε ολοένα χειρότερες συμφωνίες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Το ασφαλιστικό αυτό θα ήταν αχρείαστο! Είναι προϊόν της καταστροφικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μια φράση,  τρία ψέματα. Τα ψέματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ψέμα πρώτο: Η βασική επιλογή αυτού του νομοσχεδίου για κατοχύρωση αφενός εθνικής σύνταξης,  που προστατεύει όλους τους Έλληνες πολίτες, και αφετέρου ανταποδοτικής σύνταξης, δεν αποτελεί έμπνευση ούτε του ΣυΡιζΑ, ούτε του Υπουργού Κατρούγκαλου,  αλλά βασική τομή του νόμου 3863/2010 του και επονομαζόμενου Λοβέρδου -Κουτρουμάνη.

Βαφτίσια λοιπόν και εδώ! Μόνο που στο νόμο 3863 η βασική σύνταξη  ανέρχεται σε 360 €,  ενώ  στο νομοσχέδιο  ανέρχεται,  για τα 15 χρόνια ασφάλισης,  σε 345,6 ευρώ.

Αλλά για να κρατηθεί η βασική σύνταξη στα 384 ευρώ με 20 χρόνια, και να υπάρχει επικοινωνιακός φερετζές, η ανταποδοτική σύνταξη μπήκε στην προκρούστεια κλίνη, και πριονίστηκε με νέα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης..

Από την κλιμακωτή εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης με βάση τα συντάξιμα έτη,  προκύπτουν μειωμένες συντάξεις από 15 έως 30 %,  σε σχέση,  με την αναλογική σύνταξη του νόμου 3863.

Ενώ έχετε γίνει οι «yes men» της Ευρώπης, μέσα στη χώρα παριστάνετε ακόμη τους αντιστασιακούς «του γλυκού νερού».

Ψέμα δεύτερο: Οι συντάξεις δεν προστατεύονται,  αλλά αντιθέτως περικόπτονται  πολλαπλώς.  Μόνη εγγυημένη σύνταξη είναι η εθνική σύνταξη.  Κατά τα λοιπά:

Περικόπτονται οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων κατά 15% – 30%. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Εργαζόμενος ΙΚΑ με μισθό 1500 € θα ελάμβανε πλήρη σύνταξη    1102 €, ενώ με το ν/σ θα λάβει 956 € (μείωση 13,24 %)
  • Δημόσιος Υπάλληλος ΠΕ με 35 έτη  υπηρεσίας θα ελάμβανε 1220 €,         ενώ με το νέο ν/σ θα λάβει 886 € (μείωση 27,37 %)

Λόγω των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις  περικόπτονται  εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1.300€ μηνιαίως. Στην έκθεση του ΓΛΚ προβλέπεται μείωση λόγω αναπροσαρμογής των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων: 174 εκατ. ευρώ για το 2016, 291 εκατ. ευρώ έως το 2017, 284 εκατ. ευρώ έως το 2018 και 277 εκατ. ευρώ έως το 2019.

  • Όλες οι συντάξεις περικόπτονται πάνω από το ανώτατο όριο των 2000 €.

Δεν σέβεστε ούτε τους αναπήρους …. περικόπτετε και τις αναπηρικές συντάξεις!

Αυτές οι μειώσεις έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (μείωση λόγω αύξησης εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ,  μείωση των κατώτατων συντάξεων και προσεχώς η κατάργηση του  ΕΚΑΣ για 100.000 συνταξιούχους).

ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ! Έτσι όπως πάει η οικονομία το ασφαλιστικό δεν θα είναι βιώσιμο. Το ομολογείτε άλλωστε στο άρθρο 13, θα χρειαστούν νέες προσαρμογές στο ασφαλιστικό και διευκολύνετε την προετοιμασία τους με τη θέσπιση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους…

Ψέμα τρίτο: Το νέο σύστημα όχι μόνο δεν επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι βάναυσα αντιασφαλιστικό, αντιεργατικό, δημευτικό, αντιαναπτυξιακό και ως εκ τούτου κοινωνικά κατάφωρα άδικο.

Είναι σύστημα αντιασφαλιστικό. Για πρώτη φορά διαρρηγνύει απολύτως την αναλογία εισφορών και παροχών.

Η ανταποδοτικότητα  είναι άγνωστη λέξη στο νομοσχέδιο. Οι χαμηλοί συντελεστές αναπλήρωσης του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων, ουσιαστικά λειτουργούν ως αντικίνητρο για την εργασία μετά τα 20 χρόνια.

Είναι σύστημα αντεργατικό. Θάλπεται η μαύρη και αδήλωτη εργασία,  που αποτελούν το μεγαλύτερο πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα, καθώς ισοδυναμούν με ολοσχερή αναίρεσή τους.  Αντί να δημιουργείτε θέσεις εργασίας,  υπονομεύετε την εργασία.

Είναι σύστημα δημευτικό και κρυπτό-φορολογικό διότι η σύνδεση των εισφορών για πρώτη φορά με το εισόδημα και η συνακόλουθη δυσθεώρητη εισφοροδοτική επιβάρυνση για τους αυτοαπασχολούμενους καταλήγει σε δήμευση του εισοδήματος.

Η  άθροιση των εισφορών κύριας σύνταξης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 37,95 %  επί των εσόδων του προηγούμενου έτους.

Ένας δικηγόρος ή ένας μηχανικός (παλαιός ασφαλισμένος),  με πάνω από πέντε έτη επαγγελματικής δραστηριότητας και ετήσιο εισόδημα 30.000 €, σήμερα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 3.800 € ενώ με το νέο σύστημα θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 11.385 €. Αν στην επιβάρυνση αυτή  προστεθεί η φορολογική υποχρέωση, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και η εισφορά ΟΑΕΔ καταλήγουμε σε συνολική επιβάρυνση που υπερβαίνει συχνά το 65% του εισοδήματος.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστρέψει ό,τι έμεινε όρθιο με τις εξοντωτικές φορολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου: Μέσα σε ένα μόλις άρθρο (114) επιβάλλει φόρους ύψους 1,7 δις.€.

Εσείς που θα φορολογούσατε το μεγάλο πλούτο φορτώνετε φορολογικά βάρη σε όσους έχουν εισόδημα από 9.000-27.000 ευρώ, στη συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών κ συνταξιούχων!

Εσείς που θα καταργούσατε τον ΕΝΦΙΑ και τον αποκαλούσατε δήμευση της περιουσίας καθιστάτε την κατοχή ακίνητης περιουσίας ποινικό αδίκημα!

Πάρτε πίσω αυτό το νομοσχέδιο!