Ανακοίνωση της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τις κυβερνητικές κινήσεις στην παιδεία.

 

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση κήρυξε τον εθνικό διάλογο για την παιδεία ζητήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, πλαίσιο διαλόγου που να σέβεται τις προηγούμενες προσπάθειες, την εμπλοκή των θεσμικών φορέων διαλόγου για την εκπαίδευση αλλά και των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας (Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής).

Επιπλέον προτείναμε οποιαδήποτε αλλαγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση να αποφασιστεί με διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως έγινε με τον τελευταίο Νόμο σταθμό για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2011 (Ν. 4009/11).

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σέβεται όλα τα θέματα εκπαίδευσης που αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Είμαστε παρόντες σε κάθε θεσμική διαδικασία υπερασπιζόμενοι την σημασία της εκπαίδευσης και την ανάγκη που έχει η χώρα να ξαναγεννηθεί μέσα από αυτήν και μέσα από τις νέες προτεραιότητες μας.

Δίνουμε αγώνες ώστε να έχει σύγχρονη και ποιοτική παιδεία κάθε νέος Έλληνας και ειδικά όσοι το έχουν περισσότερο ανάγκη. Να εξαλειφθεί κάθε αποκλεισμός από την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας, να αντιμετωπισθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, η παιδεία να μην ενισχύει κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στην κρίση.

Μιλούμε για μια εκπαίδευση – απάντηση στην κρίση. Μια εκπαίδευση που οικοδομεί γνώσεις, αναπτύσσει δεξιότητες, διαμορφώνει ανθρωπιστικές αξίες σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές. Θέτουμε ως προτεραιότητα την διασύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα που θα δημιουργήσει νέα γνώση αλλά και νέες θέσεις εργασίας. Να γίνει ο εκπαιδευτικός πόρος παράλληλα και πόρος ανάπτυξης. Να αλλάξουμε νοοτροπίες που οδηγούσαν σε μια δήθεν κοινωνική αναγνώριση αλλά την ίδια στιγμή οδήγησαν σε διαστρέβλωση του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

Προκαλέσαμε κοινοβουλευτικό διάλογο, παρασταθήκαμε σε όλες τις συνεδριάσεις που κληθήκαμε, συναντάμε όλους τους φορείς εκπαίδευσης και καταθέτουμε παντού τις προτάσεις και την εμπειρία μας για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και μιλούμε για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Είναι όμως η ίδια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που πρώτη και μόνη της δεν σεβάστηκε και αποδόμησε τον διάλογο που εξήγγειλε και δεν διεξήχθη ποτέ.

Η κυβέρνηση δεν διατύπωσε πουθενά καμία πρόταση αλλά προσκαλούσε σε μια κουβέντα επί παντός επιστητού. Δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει καμιά από τις διαδικασίες διαλόγου που προσπάθησε. Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε. Γινόταν ένας παράλληλος διάλογος σε δύο Επιτροπές που δεν είχαν καμία θεσμική θωράκιση για να το κάνουν. Ακόμη και η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων στη Βουλή ακολούθησε διαδικασία μη σύμφωνη με τον κανονισμό.

Και αφού όλα απέτυχαν, η Κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια μέθοδο που ακολουθεί όπου δεν έχει πρόταση, όπου δεν έχει σχέδιο, όπου δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Με  τον λαϊκισμό και την δημαγωγία. Με την επίκληση ανάγκης για δημοκρατικότητα έστειλε στα σχολεία εγκύκλιο να κάνουν διάλογο και συνεδριάσεις δίχως πλαίσιο, δίχως δομή, δίχως και πάλι επίσημες θέσεις.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση νομοθετεί για όλα τα θέματα παιδείας με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τροπολογίες, με υπουργικές αποφάσεις, με εγκυκλίους κι ενώ από τη μια πλευρά παριστάνει ότι κάνει διάλογο από την άλλη πλευρά παριστάνει ότι κυβερνάει! Αλλά κι εδώ απορυθμίζει την παιδεία.

Και το κάνει αυτό με δύο σκοπούς.

1ον) Να επαναφέρει την κομματικοποίηση στο χώρο της εκπαίδευσης.

2ον) Να καλύψει την έλλειψη κάθε οράματος, κάθε πρότασης, κάθε προγράμματος πίσω από την σπουδή της να εξυπηρετήσει ΜΟΝΟ τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε για την Παιδεία στο 3ο Μνημόνιο.

Η Κυβέρνηση δεν τα πάει καλά ούτε στην Εκπαίδευση.

Την καλούμε άμεσα να διορθώσει όλες τις κινήσεις της. Να αναθεωρήσει την πορεία του διαλόγου εσωτερικής κατανάλωσης καθώς δεν έχει πια κανένα νόημα και να προσέλθει με τις δικές της προτάσεις και θέσεις. Να καταθέσει τις θέσεις της για όλα τα επείγοντα ζητήματα που καίνε την εκπαιδευτική κοινότητα και να μην κρύβεται πίσω από τις δήθεν «μνημονιακές της υποχρεώσεις».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θέλει να νομιμοποιεί όλη αυτήν την προχειρότητα και την έλλειψη σεβασμού στον εκπαιδευτικό κόσμο και την ελληνική οικογένεια.

Οφείλουμε όλοι να εμποδίσουμε τις ανερμάτιστες πολιτικές που οδηγούν την ελληνική εκπαίδευση και την χώρα σε αδιέξοδο.