Δήλωση Γιάννη Κουτσούκου Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

Ο κ. Τσίπρας παρέδωσε στους δανειστές αυτό που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, κατοχύρωσε για τα νησιά του Αιγαίου. Τη νησιωτικότητα και τον μειωμένο ΦΠΑ.

Η αποτυχημένη διαπραγμάτευση του Μνημονίου Τσίπρα οδήγησε στην σταδιακή κατάργηση ενός μέτρου που προστάτευε τους κατοίκους των νησιών από το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, με πρόταση Νόμου που κατέθεσε και η οποία κοστολογήθηκε από το Γ.Λ.Κ. σε 78.000.000 ευρώ είχε έγκαιρα προτείνει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά για ένα χρόνο.

Η Κυβέρνηση ούτε καν την έφερε στη Βουλή για συζήτηση. Ενώ, απαξίωσε να απαντήσει στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Είναι λοιπόν σαφές πως δεν είχε την πολιτική πρόθεση αλλά ούτε και την διαπραγματευτική ικανότητα να τα διεκδικήσει προς όφελος των νησιών του Αιγαίου.

Αποδείχθηκε και σε αυτό το ζωτικό θέμα για τους νησιώτες ότι η Κυβέρνηση παίρνει «αντίδωρα» παραχωρώντας κατακτήσεις του Ελληνικού Λαού.

Ακολουθούν συνημμένα τα αρχεία με τις προτάσεις νόμου

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

 Το ΠΑΣΟΚ με την εφαρμογή του ΦΠΑ στην Ελλάδα το 1987 κατοχύρωσε το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Με το 3ο μνημόνιο καταργήθηκε από 1-10-2015 ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά: Θήρα – Μύκονο – Νάξο – Πάρο – Ρόδο – Σκιάθο.

Από 1-6-2016 καταργήθηκε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά: Σύρο – Άνδρο – Θάσο – Τήνο – Κάρπαθο – Μήλο – Σκύρο – Αλόννησο – Κέα – Αντίπαρο – Σίφνο.

Ο μειωμένος συντελεστής ισχύει μέχρι 31/12/2017 στα νησιά των νομών: Έβρου – Λέσβου – Χίου – Σάμου και Δωδεκανήσων πλην Ρόδου – Καρπάθου.Σημείωση: Ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά που ακόμα ισχύει έχει ανέβει στο 17% καθώς αυξήθηκε από 1-6-2016 ως συντελεστής ΦΠΑ στο 24%.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΚ