Σημεία τοποθέτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Α. Λοβέρδου στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπέπεσε σε σοβαρό ατόπημα. Ενοχοποίησε τις αντίθετες με την κυβέρνηση απόψεις τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσής ως προς την αδειοδότηση των καναλιών. Η κυβέρνηση πάσχει από έλλειψη εντιμότητας. Ως διάσκεψη προέδρων έχουμε την αρμοδιότητα να διαμορφώνουμε θεσμικές εγγυήσεις που οριοθετούν ως προς τις Ανεξάρτητες Αρχές τις δυνατότητες της  πλειοψηφίας της Βουλής.

Επιμένουμε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να παραβιάζει τη νομιμότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τους νόμους του ελληνικού κράτους και το Σύνταγμα αλλά και το ενωσιακό δίκαιο, προκειμένου να εκβιάζει κι έτσι να ελέγξει τα ΜΜΕ. Επαναλαμβάνουμε  και σήμερα ότι συνεργοί και συνένοχοι σε εκβιασμούς δεν πρόκειται να γίνουμε.

Σήμερα η κυβέρνηση  κατέφυγε σε ένα ακόμη “κόλπο”. Παρουσίασε μια μελέτη ιταλικού ινστιτούτου σύμφωνα με την οποία μόνο τέσσερις άδειες ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών είναι εφικτές!!! Επί αυτού τέσσερις  επισημάνσεις:

Επισήμανση 1η: Ο Υπουργός Επικρατείας επί δυο τουλάχιστον μήνες μιλά για τέσσερις άδειες και η μελέτη που παραδόθηκε τώρα “δέχεται”, και αυτή, πως τεχνικά μόνο τέσσερις άδειες μπορούν να δοθούν. Προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση αλλά για διεκπεραίωση εντολής.

Επισήμανση 2η: Οι παραπάνω τεχνολογικές δυνατότητες αφορούν, κατά τη μελέτη, την επόμενη δεκαετία. Συνεπώς, ακόμη και αν δεχτεί κανείς τα τεχνολογικά συμπεράσματα της μελέτης, παραμένει ύποπτη η αγωνία  της κυβέρνησης να καθορίσει το τηλεοπτικό τοπίο.

Επισήμανση 3η: Μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο αλλά και από τεχνικής πλευράς σε θέση να αξιολογήσει τα πορίσματα της συγκεκριμένης μελέτης, αλλά και οποιασδήποτε άλλης μελέτης κατατεθεί.

Επισήμανση 4η: Ενώ ο Υπουργός Επικράτειας έως σήμερα υποστήριζε πως η αγορά μόνο τέσσερις άδειες μπορεί να αντέξει, υποδυόμενος την αγορά, σήμερα εμφανίζει το ψευδές επιχείρημα πως για τεχνικούς λόγους μόνο τέσσερις άδειες μπορούν  να δοθούν.  Εδώ ο εκβιασμός αρχίζει να αποκτά και κωμικές όψεις.

Δώστε την  αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού των αδειών στο ΕΣΡ για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία. Αλλιώς είστε και θα είστε υπεύθυνοι για την επί της ουσίας κατάργηση της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής.

Ο εκβιασμός σας δεν θα περάσει.