Η απόπειρα εξαπάτησης των συνταξιούχων και της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει προηγούμενο

H υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με αφορμή τη Συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Συνεχίζει να προκαλεί με ψέματα ο κ. Τσίπρας. Η απόπειρα εξαπάτησης των συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο!

Χρειάζεται μεγάλο θράσος να παραποιεί την πραγματικότητα εκείνος που έκοψε μέχρι δυο συντάξεις αντί για την 13η σύνταξη που υποσχέθηκε πριν 2 ακριβώς χρόνια.

Ακόμη και μετά τις μεγάλες περικοπές, που έχουν ήδη διαπιστώσει οι συνταξιούχοι, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του εξακολουθούν να λένε χονδροειδή ψέματα σε σχέση με την πραγματική κατάσταση και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

«Μόνο  το 10% των συνταξιούχων είχε μειώσεις στις συντάξεις του» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο,

Τα πεπραγμένα του και η απλή αριθμητική τον διαψεύδουν.

Οι 385.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ και μάλιστα οι 300.000 περίπου μέχρι τέλους του 2016, που η κυβέρνηση τους στέλνει στα συσσίτια

Οι 260.000 συνταξιούχοι που είδαν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50%

Οι 285.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν μείωση μέχρι 63% στο μέρισμά τους από το ΜΤΠΥ

Οι 150.000 νέοι συνταξιούχοι μόνο για τα έτη 2016 και 2017 από όλες τις κατηγορίες, γήρατος, αναπηρίας, χηρείας που έχουν μέχρι 35% μείωση στις κύριες συντάξεις τους

Αριθμούν 1.080.000 συνταξιούχους που είχαν και έχουν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους.

Στους 2.670.000 συνταξιούχους αποτελούν  το 40% βεβαίως και όχι το 10% που είπε ο κ. Τσίπρας.

Και, βεβαίως, όλοι οι συνταξιούχοι υπέστησαν επιπλέον μείωση  από 2% μέχρι 6% στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές, από την αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη και την επέκταση της εισφοράς στο σύνολο των συντάξεων.

Εκείνο όμως που παράλληλα φαίνεται να αγνοεί ο κ. Τσίπρας είναι τις απώλειες που έχει στο εισόδημά του ο συνταξιούχος και κάθε πολίτης στη χώρα αυτή, από την αύξηση των εμμέσων φόρων και τη μείωση του αφορολόγητου.

Εκείνο επίσης που απέκρυψε είναι ότι με την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» για την οποία αισθάνεται υπερήφανος οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια διαμορφώνονται σε επίπεδο 20% χαμηλότερο από το σημερινό.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας συνταξιούχος που να μην έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του, μέσα από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης.

Η δέσμευση ότι δήθεν δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις έχει την ίδια αξία με την αντίστοιχη «δέσμευση» για την καταβολή της 13ης σύνταξης που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας πριν από 2 χρόνια από τον ίδιο χώρο. Αντί της καταβολής της 13ης σύνταξης οι συνταξιούχοι είδαν να χάνεται μέχρι και το 1/3 του εισοδήματός τους μέσα σε 18 μήνες.

Ας σταματήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.